Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan jutunk információkhoz az interneten
Advertisements

Keresőrendszerek.
HÁLÓZATOK.
Support.ebsco.com Az EBSCOhost bemutatása Oktatóprogram.
Internet Explorer A programot a Start menüből vagy a Munkaasztalon található ikonjára duplán kattintva indíthatjuk el.
Elektronikus ügyintézés
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 4 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Élethosszig tartó tanulás a jobb közérzet érdekében
Fogalmak  Az elektronikus kereskedelem (e-kereskedelem) nem más, mint az árucikkek interneten való reklámozása, eladása, vásárlása, illetve cseréje.
„e-NIVÓ – együttműködõ NõI VállalkozÓk hálózata a valóságban és virtuálisan” 1 Emlékszel rá? 1. Hogyan megy a regisztráció? 2. Mire való a regisztráció?
Az Internet adta lehetőségek
INTERNET 4 Az előadást készítette és előadja: 4 TAMASI ISTVÁNNÉ 4 Hegedüs Géza Általános Iskola.
Internet ismeretek II..
Microsoft Internet Explorer
Internet Felépítése, működése.
A számítástechnika története
WI-FI hálózat használata fizikai cím megadásával
HÁLÓZATOK.
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Internetes böngészőprogram használata, beállításai
Mi is az az Internet?.
A körlevél készítésének menete
Böngésző programok (Böngészés).
…hogy hogyan lehetne az Internet segítségével pénzt keresni? Mit szólna hozzá, ha mától kezdve részesedhetne egy webáruház bevételéből?
Mit jelent böngészni? Bizonyára ismerjük már ezt a kifejezést.
Aki keres, az talál? Igen, talál. Ki ezt, ki azt, de egy szót beütve a google keresőbe (pl.) mindig ugyanazt, hacsak nem kerültek fel új honlapok az adott.
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
Kedves Olvasóink! Sajnálatos módon előfordul, hogy az online katalógusunk átmenetileg nem elérhető. Helyette használható:
A hatvanas években merült föl az USA-ban egy kevéssé sebezhető számítógép-hálózat szükségessége, amelynek egy esetleges atomtámadás után megmaradó részei.
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
Weblapkészítési tudnivalók Pék Ágnes © Hogyan lehet weboldalt létrehozni? Lehet kész sablonokat használni Lehet önállóan előállítani.
Weblapkészítési tudnivalók Pék Ágnes © Hogyan lehet weboldalt létrehozni? Lehet kész sablonokat használni Lehet önállóan előállítani.
Készítette: Gocsál Ákos, Gocsál Klára, Fehér Péter 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Internet az oktatásban – taneszközök.
Számítógép-kezelői tanfolyam VFMK
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Support.ebsco.com Business Source keresés az EBSCOhost felületen Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Az EBSCOhost találati lista Oktatóprogram.
Keresőrendszerek.
A számítógép felépítése
Internet, Elektronikus levelezés
Az NVU webszerkesztő program
Topológiák Hálózati eszközök
Az internetes keresési módszerek
Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (
Hang anyagok tárolása Magnószalag Magnókazetta Bakelitlemez CD
Weblap-szerkesztés. Információs hálózati szolgáltatások Internet fontosabb szolgáltatásai (szóbeli) Elektronikus levelezési rendszer használata (szóbeli)
14. Szóbeli középszintű informatika tétel:
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
SZOFTVEREK (programok)
SZOFTVEREK (programok)
TÁMOP /1-2F Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam Keresések, regisztrációk Szepessy István 2009.
Adatkeresés az interneten
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Ergonómia Számítógépes munkakörnyezet kialakítása, egészségmegőrzés.
Internethasználat  Minden jog fenntartva. Az internet kialakulása Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internetet kezdetben.
17 ISMERTESSE AZ INTERNETES KERESÉSI MÓDSZEREKET! KONKRÉT GYAKORLATI PÉLDA KERESÉSRE.(KERESÉS, TALÁLATI LISTA ÉRTELMEZÉSE, TALÁLT OLDAL MENTÉSE.) Készítette:
Adatvédelem Netikett Internetes bűnözés 1. Veszélyforrások Ember: Figyelmetlenség: Jelszó szem előtt tartása, (monitorra ragasztása) Nem megfelelő jelszó.
Információ és kommunikáció
Információ és kommunikáció
A HTML alapjai Az internet és a web.
Internet, Elektronikus levelezés
Elektronikus ügyintézés
Vásárlás az interneten
SZOFTVEREK (programok)
Internet és kommunikáció
SZOFTVEREK (programok)
Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam
Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam
Előadás másolata:

Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés

Internet Világméretű számítógépes hálózat Kapcsolódás feltétele: Eszköz: Számítógép Mobiltelefon PDA, … Program (Böngésző): Internet Explorer Mozzilla Firefox Google Chrome Kapcsolat: Vezetékes Vezeték nélküli: Wi-fi, MobilInternet, Mikrohullámú, … (legtöbb esetben előfizetés)

Fogalmak Webhely: Internetcím azonosítja Pl.: www.sulinet.hu Böngészés közben a webhely tartalma weblapokban (weboldalakban) jelenik meg a számítógépünkön. A weblapok közötti kapcsolatot a hivatkozások (link, hypertext) biztosítják. Ha rákattintunk az egérrel egy linkre, akkor valamely másik weblapra jutunk.

Böngészők A böngésző egy olyan program, amellyel weboldalakat nézhetünk meg.  Weboldal megnyitásához a keresett webhely címét a címsorba (címmezőbe) kell begépelni.

Lapozás Lapozni az felkeresett weboldalak között az Előre és a Vissza gombokkal tudunk.  Ha a gombok melletti nyílra kattintunk, akkor lenyílik egy lista. Ebből kiválaszthatjuk, hogy melyik oldalra szeretnénk lapozni.

Előzmények (Hasonló célt szolgál a címsor kinyitható menüje.) Megjegyzi a nap folyamán, az elmúlt napokban, sőt hetekben meglátogatott weblapok címét. (Hasonló célt szolgál a címsor kinyitható menüje.)

Kedvencek, Könyvjelzők Segítségükkel a böngésző ablakában éppen látható weboldalt menthetjük el a Kedvencek vagy Könyvjelzők listába.

Keresők- Tematikus keresők: Témakörökből választhatunk. A témaköröket egyre jobban szűkíthetjük. Ilyen kereső például a magyar nyelvű HuDir (www.hudir.hu). A kiinduló oldalanként szolgáló….lap.hu oldalak szintén témák szerint csoportosítják a weboldalakat. 

Keresők-Kulcsszavas keresők  adott szavak vagy kifejezések előfordulására kereshetünk. Pl: www.google.com A találatokra kattintva juthatunk el arra az oldalra, amely az általunk keresett témával foglalkozik.

Elektronikus kereskedelem

Fogalmak Az elektronikus kereskedelem (e-kereskedelem) nem más, mint az árucikkek interneten való reklámozása, eladása, vásárlása, illetve cseréje. Webáruház, webshop: olyan webhely, amely árucikkek értékesítésével foglalkozik

Vásárlás menete Árucikk keresése (google, argep, arukereso, …) Összehasonlítás (megtekintés a helyi boltban) Kiválasztás (regisztráció) Fizetés Áru átvétele: posta, futárszolgálat, helyi üzlet, …

Fizetés Bankkártyával Átutalással Utánvéttel

Előnyei Otthonról kényelmesen Nincs nyitvatartási idő Gyors ár- és termék-összehasonlítás Általában olcsóbb (nincs rezsiköltség)

Hátrányai Nem vehetjük a kezünkbe vásárlás előtt Szállítási költség Fizetési kockázat: Bankkártya adataival visszaélhetnek Előreutalás után nem postázzák, (megszűnik a cég) Szállítás közben megsérül Nem megfelelő a méret, minőség, …

Visszaküldés 8 napon belül indoklás nélkül vissza lehet küldeni az árut. Nem jó a méret, szín, minőség, … Ilyen kor az eladó köteles visszafizetni az összeget!

Néhány jó tanács A vásárlás megkezdése előtt olvassunk utána a cégről, vásárlói elégedettségekről, véleményekről pl.: fórumokon. Általában a közismert, nagy múltú cégek megbízhatóbbak. Ha lehet utánvétellel (szállítás után fizessünk) rendeljünk. Jól gondoljuk meg az (előre) átutalást!!! 8 napon belül bármikor visszaküldhetjük a terméket, ha nem vagyunk megelégedve! Megúszhatjuk a postaköltséget, ha helyi üzletet jelöljük meg átvételi pontnak.

Forrás: http://www.klaci.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/informatika.html http://hu.wikipedia.org/wiki/E-kereskedelem

Forrás: http://informatika.gtportal.eu A szövegek és képek egy részének forrása: http://en.wikipedia.org/

Ajánlás Ez a prezentáció a Jedlik Oktatási Stúdió „ Informatikai ismeretek a 9-10. évfolyam részére és az „Informatika szóbeli érettségi közép- és emelt szinten” című könyvéhez készült www.jos.hu