Családi Napközi fogalma

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet módosítása
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Kapcsolattartás a szülői házzal
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Szakmai Tanácskozás Miskolc
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
1 A gyermek- és ifjúságvédelmi intézményrendszer helye és szerepe a fővárosi oktatás rendszerében Fővárosi Pedagógiai Napok Modellváltás a fővárosi intézményrendszerben.
Önkéntesség Miért is jó a Nyíregyházi Főiskola diákjaként önkéntes munkát vállalni és miért különösen jó ez egy Tanodában? Készítette: Hajdu Zsolt és Dudás.
Gyermekvédelmi alapellátás
Kis Bocs Baba-Mama klub Baba- Mama Egészség, Életmód, Szabadidő és Szociális Információs Közhasznú Egyesület.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Bölcsőde – óvoda közös intézményként történő működtetése
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Törvényi változások a gyermekvédelemben (T/9318)
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2013/2014-es tanévben
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Családi napközi.
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS: JAVASLATAINK ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
Szociális regiszter publikus felület használata
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
Fehér Kereszt szervezetek képzési és működtetési tapasztalatai.
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dr.Gazsi Adrienn november 6.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A mainstream szakpolitikai fejlesztések és a gyermekszegénység Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Beruházások a gyermekek érdekében Magyarországon:
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Biztos Kezdet Gyerekházak
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
Gyermekek napközbeni ellátási rendszerének átalakítása Március 19. Szeged.
A gyermekek napközbeni ellátásának intézményes lehetőségei a társadalmi befogadás és a gyermekszegénység megelőzése érdekében Pécs, december 1.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Gyermekek napközbeni ellátási rendszerének átalakítása május 26. Hajdúböszörmény.
Zánka A 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet 9.§ (5) alapján: Az éves szakmai tanácskozást minden év február 28-áig kell megszervezni, és arra.
Kistérségi fejlesztési mátrix a Kisteleki kistérségben március 31.
Anyák Háza ORSZÁGOS PROGRAM
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A gyermekjóléti szolgáltatás és a Szécsényi Gyerekesély Program kapcsolata Varsány községben Nagyné Mákos Izolda Családgondozó, Varsány.
A dajka a nevelés folyamatában
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Óvodai és iskolai szociális segítés
Család – és Gyermekjóléti Központ
Esély a szülőknek, lehetőség
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Mészárosné Osztás Mária Csodacsalád Avagy a családi napközi társadalom formáló lehetőségei

Családi Napközi fogalma Mi a családi napközi? A családi napközire vonatkozó szabályokat a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény {a továbbiakban: Gyvt.} tartalmazza. A családi napközi a gyermekjóléti alapellátás részeként, egy olyan szolgáltató tevékenység, amely családias környezetben, kis létszámmal biztosítja a gyermekek napközbeni ellátását. A családi napközi tehát, nem minősül intézménynek, ezért létesítésére és a működtetésére vonatkozóan nem az intézményekre előírt rendelkezéseket kell alkalmazni. Rugalmassága nagyban hozzájárul ahhoz, hogy segítse a családok és a munkahelyek igényeinek összehangolását, a lakókörnyezetben munkalehetőséget teremtsen, valamint az intézményes ellátásokhoz képest gazdaságosabban működtethető.

Az egyes települések méretükben, demográfiai jellemzőikben, az ott élő gyermekes családok körében megjelenő szükségletek milyenségében nagy eltéréseket mutatnak. Különbség van a települések között abban is, hogy milyen anyagi, emberi erőforrásaik, helyben adott lehetőségeik, tradícióik vannak, milyen intézményi terheket bír el az adott település, milyen jövőkép határozza meg az ott élők törekvéseit. Mindezek alapvetően meghatározzák a települések szándékát a napközbeni ellátások szervezése, működtetése vonatkozásában. Nem könnyű ezt a sokféle szempontot, a törvény által kínált sokféle napközbeni ellátással összehangolni, és az adott településnek – financiális és más szempontokat is mérlegelve – a megfelelő, adekvát napközbeni ellátást megtalálni

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ott működik jól, rentábilisan a családi napközi, ahol: • nincs, vagy kevés a bölcsődei, óvodai, iskolai napközis férőhely, a meglévő férőhelyek túlzsúfoltak, vagy olyan igények jelentkeznek, melyeket a hagyományos napközbeni ellátást biztosító intézmények nem tudnak kielégíteni (alternatív munkavállalási formák, fogyatékos gyermek napközbeni ellátása); • a szülők az önköltség és a támogatás felhasználása után kiszámított személyi térítési díjat ki tudják fizetni; • az önkormányzat vagy a munkáltató támogatja a szolgáltatást igénybe vevő családokat; • a szolgáltató saját tőke beruházással jó tárgyi feltételeket biztosító telephelyet tud működtetni; • a szolgáltatást nyújtó személynek van tudása és tapasztalata a gyermeknevelésben és gondozásban.

Mi az előnye a családi napközinek? • A lakókörnyezetben bármilyen kisszámú igény kielégítésére alkalmas és képes igazodni a szülők időbeosztásához. • Családias rugalmas rendszer. • A kis létszámú gyermekcsoport kiemelten jó lehetőséget teremt az egyes gyermek fejlettségét, egyéni szükségleteit figyelembe vevő felügyeletre, gondozásra. • Az anyák akkor tudnának vissza menni dolgozni, amikor azt nekik fölajánlják és ez nem függne a napközbeni ellátás hiányától. • Javulna a nők munkavállalási esélye, mert van hová biztonsággal elhelyezni gyermeküket. • A nők munkavállalásával a család egzisztenciális biztonsága növekedhet. • Javulna a kistelepülések esélyegyenlősége, ahol most ilyen ellátás nincs. • Munkája lehet annak a nőnek, aki vállalkozik egy településen családi napközi létesítésére, s ez további munkahelyeket hozhatna létre az adott térségben. • Segíthet az adott település szociális problémáinak a megoldásában. • A szolgáltatás biztosítása működési engedélyhez kötött, a megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatal felügyeletével, definiált elvárások és feltételek szerint, ellenőrzötten működik.

Tudatos Gyermekek

Társadalmi szerepvállalás lehetőségei Táplálkozás, étkezési szokások /Találós kérdések/ Magyarságtudat ébresztése Rovásírás oktatás A föld szeretete Földművelés /TANYA/ Egységtudat, spiritualitás SZERETET feltétel nélküli Forráshoz való eljutás élménye Meseterápia Evésterápia

Társadalmi szerepvállalás lehetőségei Fejlődési megakadások könnyebben észlelhetők Szülőkkel való kapcsolattartás könnyebb Elsődleges szülői kompetencia!!!! Alternatív terápiák ismertetése, elfogadtatása Ismeretterjesztés szülő-klubok szervezésével Hálózat kialakítása Szűrőprogramok szervezése /Dr. Somi Ildikó/ Önismeret /Dr. Varga Gabriella/ http://balatonfelvideki-iskola.com/

Iskola szerveződése Családi napközi az alap Pécselyi Élet iskolája sejt létrehozása Egyetemig eltudja kísérni a gyermeket Stressz mentes vizsgáztatás egy tanévben 2x Helybe küldik a vizsgáztató pedagógust Szülő is lehet a felkészítő ÉRTÉKTEREMTÉS /Anyaság, Jó szakember vagyok, háziasszony is lehetek!/

Boldog Gyerekek Nevelkednek

Ima a Gyermekekért Imára kulcsolom most a két kezem Elmondom a vágyam Drága Istenem Nem kincset szeretnék, nem is gazdagságot Nem is magam miatt mondok imádságot Gyermekeim sorsáért aggódom nagyon Az Ő boldogságuk többet ér, mint egy vagyon Küldj nekik hitet a nehéz napokra, gondolatokat, amik a gondokat megoldja Erőt , egészséget, hogy el ne bukjanak Unkáim tisztességgel nevelhessék Munkájuk gyümölcsét el ne veszítsék Imádságaikat ne mondják hiába Vigyázz rájuk istenem, Rájuk s a Családra!!! Ferences rendi szerzetesek imája Padovai Szent Antalhoz

A felhők alatt van tere az életnek… /Vass Albert/ Köszönöm a figyelmet!