A vályogházakról Mészáros Judit 9.A.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kukoricagóré.
Advertisements

Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Mivel fűtünk majd, ha elfogy a gáz?
Santa Fè, New Mexico, USA. Egy több, mint 130 éves csoda, évente 250
Alberobello kisváros Olaszország Puglia tartományának Bari megyéjében. Jellegzetes építményei a trullók, melyek különleges, habarcs nélkül, csupán a.
Római építészet Augustus korában
A Windows használata Bevezetés.
Természetes formák Maragon homlokzat Kamrák, konyhák Házi oltár
SIÓAGÁRDI TÁJHÁZ.
A faiparról, a szakmákról és az alapanyagokról általában
Borostyán Természetvédő Óvoda bővítés, felújítás Ideiglenes helyszín biztosításának lehetőségei a munkálatok ideje alatt.
Mi van a számítógépházban?
Szláv lakáskultúra.
Hon- és népismeret Készítette: 5.a osztály
A jurtától a háromosztatú parasztházig
Manhattan a sivatagban
Szeretteim! Nemsokára elérkezik a születésnapom. Nagyon sok ember vásárol ilyenkor és készülnek már külön erre az alkalomra szóló rádió- és TV-műsorok,
Az Ócsai Tájház.
A 95-éves Don Juan eldönti, hogy megnősül és felesé- gül veszi a 25-éves Annát.
Készítette: Szanyi Mária február 10. A tisztaszoba.
E l a d ó. Az étterem Budapest központjában, a több, mint 200 éves Józsefvárosban, a József körúton található. Ez a körút Budapest egyik fő közlekedési.
A pécsi barbakán.
A Puskin u. 3. épületünk, egykori ( ) munkahelyünk a évi felújítás után. Az épület, úgy gondolom, visszakapta vagy legalább részben visszanyerte.
Megújuló energiaforrások.
falazat, tetőszerkezet
A szoba berendezése © Németh György.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
A kamra és az udvari terménytárolók
A szoba berendezése.
Tűzhelyek, füstelvezetés
A jurtától a háromosztatú parasztházig
Amit az élettől akarok By Zsolti. Remélni jót és alkotni szépet.
Borland C/C++ mintapéldák tömbökre
3. A magyar települések arculata, jellegzetessége
„Kukaszépítő” – pályázat
POSZTEREK KÉSZÍTÉSE.
A matematika Albert Lenard 5 B osztaly. A matematika: speciális tan; melyről az emberiség (mint lentebb látható) többezer év óta még nem tudta eldönteni,
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
„Jaj annak,aki alkotójával perbe száll, holott cserép a föld többi cserepeivel! Vajon mondja-e az agyag alkotójának: Mit csinálsz?” Ézsaiás:45,9.
Nyitnikék Óvoda 3533 Miskolc, Andrássy út 53/a /fax: 46/
Hellászi lakáskultúra
Egyiptomi lakáskultúra
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a.
Faragó Kata: Mátyás uralkodói portréja, avagy a KORTÁRSAK és az UTÓKOR szerint.
A Globe színház 18/A.
NŐ A GYÖNYÖRŰ Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus.
Processzor, alaplap, memória
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
Hellászi lakáskultúra
A csarodai református templom Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
Mezopotámiai lakáskultúra
Krétai lakáskultúra.
U NIVAC 1 Készítették: Gőz Laura Boldizsár Henrietta.
Báder Fanni Nikolett 9.a.  Tate Liverpool (1988)  Tate St Ives (1993)  Tate Modern (2000)
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a fű?
A palóc népi építészet A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag Népi építészet a Novohrád-Nógrád Geopark magyar oldalának keleti részén.
Palota Casertában Luigi Vanvitelli olasz építész tervezte Casertában (Nápolytól északi irányban, mintegy 40 kilométrerre) a Burbon III. Károly által.
Stonehenge Az angliai Wiltshire-ben, a Salisbury-síkságon áll a történelem előtti idők egyik legelképesztőbb emléke, a Stonehenge.
A NÉPI ÉPÍTÉSZET ÉRTÉKEI
M ű vészeti korok szépségei Játékos vetélked ő Kriván Norbert Buzás Kristóf 12.C 12.A.
Alberobello Olaszország.
Az ivóedények jellemzői
Egy tévedés anatómiája Összeállította: Balthazár Zsolt
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Santa Fè, New Mexico, USA. Egy több, mint 130 éves csoda, évente 250
Santa Fè, New Mexico, USA. Egy több, mint 130 éves csoda, évente 250
Előadás másolata:

A vályogházakról Mészáros Judit 9.A

Vályogház Veszprém megyéből

Hazánkban mindenhol találunk földből épült ún. vályogházakat. A régi emberek tudása ,értelme és művészi érzéke minden korban az általuk használt, lakott építményekben csúcsosodik ki. Az emberiség legrégebbi építőanyaga a föld. Hazánkban mindenhol találunk földből épült ún. vályogházakat. (A vályog homokból, iszapból és agyagból készült keverék) „Egyenes” vályogház „Görbe” vályogház Vályogház alaprajzok felülnézetből

A házak a magyar néprajzi szakirodalom szerint két fő csoportba oszthatók. Ez a két fő csoport :az egysoros és a kétsoros vályogház. Az első házak mindössze egy szobából álltak. Nem is szoba volt ez, inkább egy olyan helyiség, mely minden célra megfelelt - azaz nem volt igazán megfelelő egyikre sem. Központjában a tűzhely állt, a sarokban a ruházat az élelmiszer ládákban, polcokon, szakajtókban. Helyet szorítottak itt az ágyaknak is - ha kemence is épült, a gyerekek legtöbbször a kemence padkáján aludtak. A lakókonyha mögé épült általában a kamra, mely már nagyobb mennyiségű termény tárolására is alkalmas volt, illetve lakóhelyül szolgált a család egyes tagjainak. Míg a konyhába bejutott a fény az ajtón, esetleg a kis méretű ablakon keresztül, a kamra - és az alvókamra - majd' minden esetben ablak nélküli sötét helyiség volt. A kétosztatú házban a kamra többnyire közvetlenül az udvarról nyílt. Ennek praktikus okai voltak: a terményeket az udvarról nem a konyhán keresztül kellett behordani, a konyha fűtése nem veszett el a kamra irányában, illetve télen nem melegítette fel a kamra levegőjét, ami a termények megőrzése szempontjából volt fontos.

A szoba, az ún. tisztaszoba a XIX századtól jelenik meg a falusi házban. Szerepe igen fontos: az általánosan elterjedt nézettel szemben nem csak ünnepi alkalmakkor használják, szinte minden nap megfordul benne a ház asszonya A szoba a díszítőművészet színtere, mai napig a - többé-kevésbé ízléses - művészeti alkotásokat itt helyezik el a háziak. A szoba ajtaja mindig díszesebb, mint akár a bejárati ajtó. Ablakán függöny feszül, az ablakkerete minden évben átfestésre kerül. Ha földpadló az alja, akkor szőnyegek, futók fekszenek rajta. Az ilyen három osztatú ház körül fa- tégla, kőoszlopokkal alátámasztott tornác társulhat. A tornácok nem csak a díszítésre szolgálnak: a mindennapi élet terei ezek. A bejárat természetesen az udvar felé nyílik. Ezt az elrendezést a szakirodalom soros udvarnak nevezi. Kétsoros változata, mikor egy nagyobb épület (csűr, pajta) a telek másik oldalán helyezkedik el.

Szépen felújított vályogház a Dunakanyarból