Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hon- és népismeret Készítette: 5.a osztály 2012-2013.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hon- és népismeret Készítette: 5.a osztály 2012-2013."— Előadás másolata:

1 Hon- és népismeret Készítette: 5.a osztály

2 Tanya

3 Tanyatelek alatt szorosan azt az épületek körüli földterületet értjük, amely nem állott szántóföldi művelés alatt. Az épületek által elfoglalt területen kívül a tanyaudvar, a kert, a szérűskert és a tanya melletti legelő tartozott hozzá. A Pusztán a dűlőutak párhuzamosan futnak egymással. Két dűlő között farmezsgye van, amely a dűlőkkel párhuzamosan halad és a két dűlő közötti területet megfelezi. Néhol gyalogosok járnak rajta. Ritkán vakdülőnek is hívják.

4 Konyha,kamra, gémeskút, hálószoba, kemence…

5 Borsos Jusztina 5.a

6 Nem hiányozhatott az ablakokból a magyar virág, az igazi falusi muskátli Elődeink lábosokban tették a ház ablakaiba. A régi konyhai eszközöknek a falon volt a helyük. A fazekak , lábasok , korsók leginkább agyagból készültek. Milyen a konyha 6

7 Konyhában a tányérok a falon
A konyhai eszközöket a meszelt falon, felakasztva tárolták. Ma már csak dísznek használjuk. Konyhában a tányérok a falon 7

8 Régi konyhai eszközök Korsó, kulacs, köcsög, tányér Vasfazekak Köcsögök, kuglófsütők, korsók, tálak Réz és vasmozsarak Fa konyhai eszközök Csatos üvegek, befőttes üvegek 8

9 Általában egyszerű ételeket készítettek.
A csirkét főzéskor vágták le, mert nem tudták hűteni az élelmet. Egy évben egyszer, télen, minden családban volt disznóvágás. A füstölt húsokat a háziak készítették el. A kertben termelték meg a főzéshez a zöldségeket, gyümölcsöket. Gyakran került az asztalra paprikás krumpli , lecsó , gyümölcsleves , gulyásleves. 9

10 Ünnepeink Készítette: Kelemen Péter

11 Péter apostol (Kr. e. 1. – Kr. u. 67. június 29
Péter apostol (Kr. e. 1. – Kr. u. 67. június 29.) a 12 apostol egyike, Jézus tanítványa, a katolikus hagyomány szerint Róma első püspöke Kr. u. 33-tól haláláig.  Az aratás hazánkban Péter Pál napján kezdődik.

12 A kenyér gabonafélék, illetve kukorica lisztjéből sült, erjesztett tészta, az újkorban alapvető néptáplálék. Némileg különböző formában ugyan, de a világ minden részén fogyasztják.

13 Aratás Az aratás a megérett szálasgabona; búza, árpa levágásának művelete, de tulajdonképpen aratás a gyűjtögetett gabonafélék betakarítása is.

14 Készítette: Hartvég Ákos

15 Heródes minden 2 éven aluli gyereket megöletett, mert félt, hogy a megjövendölt megváltó elveszi trónját.

16 Vízkereszt A háromkirályok napja, a karácsonyi ünnepkör záró, illetve a farsangi időszak kezdő napja. Ilyenkor a megszentelt házak ajtaját Gáspár, Menyhért, Boldizsár emlékére GMB felirattal jelölték meg.

17 Mindenszentek Az üdvözült lelkek emlék napja amit a katolikus keresztény világ november elsején ünnepel.

18 A szent sem kevesebbet, sem többet nem jelent, mint igaz embert
A szent sem kevesebbet, sem többet nem jelent, mint igaz embert. Istenfélő jámbor embert,aki önzetlenül cselekszik mások érdekében.

19 Régi játékok Vesszőparipa: kisebb fiúk kedvelt játéka. Napraforgó szárából készítették. Zúgattyú: egy lyukas hengeres fadarabba vagy gombba fűztek spárgát. Ezt pörgetve, meghúzva hosszú ideig tudták járatni, miközben zúgó hangot adott.

20 Készítette: Bilik André

21 A családfán, a család tagjai szerepelnek
A családfán, a család tagjai szerepelnek. Évszámot, a nevüket és egy képet szoktak rátenni. Készítette: Bilik André


Letölteni ppt "Hon- és népismeret Készítette: 5.a osztály 2012-2013."

Hasonló előadás


Google Hirdetések