Gyorsúszás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyorsulás fogalma.
Advertisements

a sebesség mértékegysége
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
 .
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
A testek mozgása.
A Marfan szindróma szövődményeként kialakuló gerincferdülés esetén, illetve annak megelőzése érdekében alkalmazható gerinctorna.
VIIII. Szalvéta bemutató
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
Készítette: Cserepes Béla – Heim Attila Chart 1 Szabálytalan elzárás (8:2) 12 Rossz időzítés: későn történő elzárás. Rossz elzárás: aktív elzárás lábhasználattal.
Válaszkészség vizsgálata
Az időjárás.
Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása
Az úszó technika,állóképesség és hajlékonyság kialakítása és szerepük a sportágban Virth Balázs 2013.
GYŰRŰ ALAPELEMEK OKTATÁSA
Minden csapatjátékban, a legfontosabb része a játéknak a VÉDEKEZÉS.
DREAM-HOME Agency & Consulting Értékbecslés eladástechnika.
Harmónia tippek Hogyan előzd meg a munkahelyi stresszt?
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
Néha úgy érzed, hogy az árral szemben úszol?
A gimnasztika szaknyelve
Itt csak és kizárólag profi, sokat edzett és gyakorolt mozdulatok jelennek, meg melyeket kíváló harcosaink mutatnak be. Ezeket a mozdulatokat csak sok-sok.
A villamos áram élettani hatása
Gravitációs erő (tömegvonzás)
Az ülő Buddha okos gondolatai:
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
Az Evezés Csak Te és a Sport. A helyes testtartás éppen olyan fontos, mint a jó erőnlét. (vízfogásnál a nyújtott kar, és az egyenes hát nagyban növeli.
Programozás C-ben Link és joint Melléklet az előadáshoz.
TÁMASZUGRÁSOK OKTATÁSA 2012.
Emelés fejállásba és kézállásba kísérletek
Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS
SÚRLÓDÁSI ERŐ.
Gabriel García Márquez
Gabriel Garcia Márquez: 13 jó tanács az élethez
A Helytelen Testtartás
Olvasd lassan és csendben!.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
Végtagok CT vizsgálatai
1. SZINT: Kidolgozatlan, differenciálatlan ábra
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
15. SZABÁLY – A BEDOBÁS.
1. osztályos példa Bubernik Eszter
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
3. Szoftver-ergonómiai alapismeretek
Labdákkal végzett gyakorlatok és játékok 5 éves korban
Kör és forgó mozgás.
TUDTAD?.
Olvasd lassan és csendben!
A gyorsaság fejlesztése futásnál
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Felnőtt újraélesztés.
ROM GYAKORLATOK Testrész Izület típusa A mozgás típusa
A súrlódás és közegellenállás
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 HasábokHasábok.
ASIMO Fejlesztésének története Felépítése, specifikációi
A következő dián még van pár információ.
Összefoglalás: A testek nyomása
Jó játék a mozgás !.
AZ EMBERI FEJL Ő DÉS HÁTTÁMASZ CSUKLÓ TÁMASZ KÉPERNYŐ- MAGASSÁG LÁMPA IRATTARTÓ LÁBTÉR LÁB TÁMASZ LÁTÓTÁVOLSÁG 46 –76 CM SZÉK- MAGASSÁG ASZTAL, ÁLLÍTHATÓ.
AZ ERŐ SEBESSÉGVÁLTOZTATÓ HATÁSA
Térbeli tájékozódás fejlesztése
EGYSZERŰ MOZGÁSOK Motorok vezérlése.
Karhelyzetek, karmozgások
Légutak Szerzők: Marsi Zoltán, Dr. Mártai István
Szalai Ádám Jurisich Miklós Gimnázium KŐSZEG
Előadás másolata:

Gyorsúszás

Gyorsúszás Az alapok   Miért nem vagyok képes fejlődni? Hogyan szabaduljak meg a rossz gyorsúszó technikától? Ezek a kérdések sok úszóban merülnek fel. Sokan keményen edzenek éveken keresztül, de az eredmény elmarad. Ritkán érnek el fejlődést, és az is minimális. Hogyan tanulható meg az olimpikonok úszóstílusa, még a kezdő úszóknak is?

Gyorsúszás 1. Felejtsük el, amit tanultunk Mint minden sportnak, az úszásnak is megvannak az alapjai. Minél gyorsabb a kartempó és minél erősebb a lábtempó annál jobban haladsz, tanították az úszásórákon, anélkül, hogy megértették volna velünk hogyan is tud az ember hatékonyan mozogni a vízben. Aki nézi a világversenyeket, láthatja, hogy a bajnokok úgy döntik meg a világrekordokat, hogy még csak nem is tűnnek utána fáradtnak. Ez nem a gének, hanem gyakorlás kérdése: helyes technika tanulása, és annak a megértése, hogy honnan is fakad a sebesség a vízben.

Gyorsúszás 2. A haladást a váll és csípő fordulása segíti A sebességet a vízben nem a kar és a lábak mozgása segíti, hanem a vállak és a csípő fordulása. Hasonló ez egy labda eldobásához: ha merev felsőtesttel, csak a kar mozdításával dobunk, jóval kisebb távolságra tudjuk elhajítani, mint amikor az egész testünket beleadjuk a dobásba. 3. Hosszabban, ne gyorsabban Az úszósebesség a csapáshossz és a csapásszám szorzata. Az olyan úszó, aki gyorsan csapkod, de alig halad, az magas csapásszámmal és rövid csapáshosszal dolgozik: ez a rossz technikával úszók 95 %-ánál igaz. Ha növeljük a csapáshosszt, minden csapással nagyobb távolságot tehetünk meg, így kevesebb erővel haladunk ugyanannyit.

Gyorsúszás 4. Gyorsúszni nem hason kell, hanem az oldalakon Oldalra fordulva úszva minden csapással messzebbre lehet jutni: nem csak azért, mert így áramvonalasabb a test, de ebben a pozícióban minden csapásnál pár centiméterrel előrébb lehet nyúlni. Próbáljuk ki: álljunk mellkassal a falhoz, és nyújtsuk fel a kezünket, majd forduljunk oldalra , majd hasonlítsuk össze milyen magasra értünk fel a két helyzetben. Koncentráljunk úszásnál a ritmusos oldalváltásra minden karcsapásnál, megtartva az áramvonalas pozíciót.

Gyorsúszás 6. A test egyenes vonalban legyen Általános hiba kezdőknél, hogy a csípőjük túl mélyen van a vízben, ami a szükségesnél nagyobb ellenállást okoz. Törekedni kell rá, hogy a test egy egyenes vonalat képezzen, hogy ellenállást csak a fej, vállak és a kar képezzenek. A törzsünk magától is fennmarad a vízen a tüdőben lévő levegő miatt, így ahhoz, hogy a csípő és a lábak felemelkedjenek, a mellkasunkat a víz alá kell „nyomni". 6. Hagyjuk, hogy a víz dolgozzon helyettünk A test magától is úszóképes, így nem kell feltétlen csapkodni a fennmaradáshoz. Egy kezdő úszó számára a legbonyolultabb feladat, hogy ne küzdjön a vízzel, hanem „használja" azt. Úgy kell a vízben haladni, hogy a lehető legkisebb ellenállást fejtsünk ki és kihasználjuk a természetes lebegőképességet a tökéletes vízfekvés elérése érdekében.

Gyorsúszás 7. Előny a kezdőknél Teljesen kezdőknek sokszor egyszerűbb elsajátítani a tökéletes technikát, mert nem kell előbb elfelejtened a helytelent.

Gyorsúszás A technika 1. A fej pozíciója   1. A fej pozíciója A víz vonala a fejtetőnél legyen, és a fej mindig lefelé néz. A szemek a medence fenekére szegeződnek és nem előre. Így biztosítható, hogy a test áramvonalas maradjon és csökkenthető az ellenállás. Ha a fej előre néz, a láb, a törzs és a csípő lesüllyed, így a frontális ellenállás megnő. 2. A kéztartás és a vízfogás A kéz a fej előtt, a test középvonala és a vállak vonala között ér a vízbe. Először az ujjvégek érnek a vízbe, a könyök az al és felkar felett maradjon. Az alkar 30 fokos szöget zár a vízzel, a kéz 2/3 részben nyújtott, amikor a kéz a vízbe ér. A kinyúlás többi része a víz alatt történik.

Gyorsúszás Jellemző hibák:   a. a kéz 90 fokkal elfordul a vízbe érésnél – a húzás kisebb hatékonyságú, és sérülésveszélyes b. teljesen kinyújtott kéz a vízfogásnál – buborékok keletkeznek a húzási fázisban c. túl korai vízfogás – túlzott ellenállás és időveszteség keletkezik

Gyorsúszás 3. A test forgása A test elfordulása a kézmozgásnál kezdődik. Az egész test elfordul hossztengelye körül amikor a kéz a fej előtt a vízbe ér. Ez a forgó mozgás a csapás erejét növeli azzal, hogy bekapcsolja a végrehajtásba a törzsizmokat (hasizom). A csípő és a vállak vonalban maradnak, amikor elfordul a törzs. A helyes gyorsúszás oldalváltásokból áll, nem pedig lapos testhelyzetből.

Gyorsúszás 4. A húzás A fogás fázis az elől lévő kézzel indul, miközben a másik kéz elhagyja a vizet. A csukló kifelé, lefelé, majd hátrafelé hajlik azért, hogy a tenyér és alkar minél nagyobb felületen fogja a vizet. Ahogy a könyök hajlik, a kar lefelé és enyhén kifelé tart. Két kulcseleme a hatékony húzásnak az erős vízfogás és a magas könyöktartás amikor a kéz túlhalad a fej és a vállak vonalán. A kéz továbbra is lefelé tart a test középvonala felé azután felfelé a mellkas alsó része felé közelítve. A kéz az egész mozdulat során gyorsul. A húzás végén a kéz sebessége maximális, hátra, fel, majd ki a vízből.

Gyorsúszás 5. Lábtempó A lábtempó a csípőből és a comb izmaiból indul. A láb a testtel egy vonalban marad, a boka hajlított, de laza úgy, hogy a nagylábujjak egymás felé mutatnak. Hajlékonyság és laza láb és boka a kulcsai a hatékony lábtempó technikának. Két módszer létezik: kettesláb és hatosláb. A hatoslábnál az úszó három lefelé rúgást végez karcsapásonként. Ketteslábnál egyszer rúgunk karcsapásonként. Mindkettőnek megvan a maga előnye: a hatosláb gyorsabb, a kettesláb energiatakarékosabb és hosszabb távra jobb.

Gyorsúszás 6. Levegővétel A levegővétel szerves része a test forgásának. Az arc a testtel együtt fordul és akkor lélegzünk ki amikor az ellentétes kéz a vízbe ér. Levegőt akkor veszünk, amikor az egyik kéz hátrafelé húz és a másik elhagyja a vizet. Az arc akkor fordul vissza a vízbe amikor a víz feletti kar az arc vonalánál tart.  

Gyorsúszás Megjegyzés: Amikor a technikát javítod, a dolgok nem olyanok amilyennek érződnek. Magyarul, ha azt gondolod a könyököd jó magas a víz felett, valószínűleg nem az. Ha azt gondolod, jobban elfordulsz, hát nem. Érdemes víz alatti kamerával felvenni a saját úszásunkat, hogy visszanézve lássuk, mit kell változtatni. Általában elég nagy az eltérés a között, amit érzünk, és amit valójában csinálunk. Másik lehetőség a hibák felfedezésére, hogy szemeddel végigköveted a karmozgásodat. Ekkor a fejeddel utána fordulsz a karodnak úszás közben. Sajnos ez csak a karmunka vizsgálatára alkalmas, a láb, a törzsforgás és testtartás figyelésére nem.  

Gyorsúszás A titkok 1. Lassútól a gyorsig   1. Lassútól a gyorsig Úszásnál a hatékony előrehaladás kulcsa a gyorsuló mozdulat. Minden karcsapásnál a hosszú előrenyúlás, vízfogás után a kar végig gyorsul egészen víz elhagyásáig. Kezdőknél gyakori hiba, hogy azelőtt kezdik meg a húzást, hogy eléggé előrenyúlnának, így nincs meg a vízfogás. Ekkor a kéz körül buborékok képződnek, amik a karcsapás hatékonyságát rontják, mivel az úszó nem vizet, hanem levegőt fogva nem tudja felgyorsítani a karcsapását.

Gyorsúszás A titkok 1. Lassútól a gyorsig   1. Lassútól a gyorsig A vízfogás fázisban (a vízfogás és a húzás közti szakasz) a cél az előrenyúlás, hogy csökkentsük az ellenállást és időt adjunk a buborékoknak, hogy elhagyják a tenyér és alkar tájékát. Csak ha ez megtörtént, akkor kezdhető meg a hatékony kartempó. Ha nem a buborékokon keresztül húzzuk át a kart, azzal másodperceket nyerünk. Ha sikerül kivitelezni a „lassútól a gyorsig" technikát és a buborékmentes vízfogást azzal drasztikus fejlődést lehet elérni. Érdemes tehát ezt a két elvet gyakorolni, bizonyosan többet számít, mint egy kemény edzés, és kis energiaráfordítással is sokat lehet fejlődni.

Gyorsúszás 2. Hosszan és lazán Varázsszó az, amit egy cselekvés közben magunkban ismételgetve a cselekvés hatékonyságát javíthatjuk. Egy profi golfjátékos, amikor a győzelemért az utolsó lyukba 2 méterről kell beütnie a labdát, mit mond magában? Azt, hogy „gyorsan és erősen", vagy azt hogy „nyugodtan"? Természetesen az utóbbit. Nincs ez másként az úszásnál sem. Az úszás varázsszavai a „hosszan és lazán", amit úszás közben gondolatban ismételgetve azonnali javulást hoz: nem csak az érzet javul, de a tényleges sebesség, könnyedség és lazaság.

Gyorsúszás 2. Hosszan és lazán Mit jelent a hosszan? Azt, hogy torpedó formát kell felvenni: minden karcsapásnál ki kell nyúlni a fal felé és a húzás vége egészen hátul, a csípő alatt legyen. Minél hosszabb a testünk annál kisebb az ellenállása és annál gyorsabban úszunk. Mit jelent a lazán? A gyorsabb úszáshoz ellazult test kell. Ellentétben azzal, ami természetesnek tűnik a gyorsulás érdekében, a kart, a vállat és a lábakat el kell lazítani. Ahelyett, hogy megfeszítenénk, lazítsuk el izmainkat, így tehetjük lehetővé, hogy a testünk szelje a habokat, ne küzdjön ellenük. Ez a gyors úszás lényege. összeállította: Németh László Forrás: effortlessswimming.com