ÚMFT TÁMOP 2.2.1-08/1-2008-0002 „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Kálózi Erika 2011.04.21.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szakmai vizsga lebonyolításának egyes kérdései a 20/2007. (V
Advertisements

A képzett szakemberekért A HEFOP és programok szinergikus eredményei Budapest május 20.
Komplex vizsgaszervezés változásai
FSZOE szakmai nap OKJ –hoz kapcsolódó kérdések.
Felnőttképzés az új OKJ rendszerében
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
2013. évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
Esélyegyenlőség Integráció A települési és intézményi közoktatási intézkedési tervek elkészítésének szükségessége Tájékoztató nap Budapest, május.
Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése A szakképzési megállapodás és a szakmaszerkezeti döntés Helyszín dátum Nemzeti Fejlesztési.
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
Alprojektek eTanulás rendszer fejlesztése
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Új típusú OKJ vizsgák tapasztalata felnőttképzésben
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Soós László NGM Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK IGAZGATÓINAK XIV. ORSZÁGOS FÓRUMA OKJ-vizsgák az iskolai rendszerű szakképzésben Halász János április 21.
PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A Felnőtt képzésBEN
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
szerepe a köznevelésben
Az egészségügyi szakképzés fejlesztésének lehetséges irányai Kiss Mária Balatonfüred, augusztus 25.
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
„A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése”
Munkahelyi egészség és biztonság
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Juhászné Víg Éva programvezető május 26.
A szakképzés tartalmi szabályozása - Moduláris, kompetencialapú szakképzés -
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
„A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése”
Tájékoztató a szakmai vizsgaszervezés jogosultságának elnyerésére kiírt pályázatról Huller Gabriella ETI.
Szakképzési dokumentumok
Vizsgaszervezés központi koordinációja Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet Feigl Ágnes.
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
NAK, Szakképzési Igazgatóság
Márton Mártonné MESZK Oktatási, továbbképzési referens Május 05.
Szakmai vizsgák az egészségügyi szakképzésekben
Szaktanácsadás, pedagógiai-szakmai szolgáltatások
„A szakképzés szolgálatában”
Az intézményi minőségfejlesztéshez kapcsolódó feladatok a TÁMOP-3. 1
Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Eger Vendéglős (OKJ ) vizsga szakmai és vizsgakövetelményei,
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A STRATOSZ SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATA 2008 TÁJÉKOZTATÓ DIASOROZAT A STRATOSZ KORSZERŰSÍTETT SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATÁHOZ KÉSZÜLT: AZ MKIK TÁMOGATÁSÁVAL, A STRATOSZ.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév Tájékoztató a felnőttképzési akkreditációról Torma Gabriella FAT titkárságvezető.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Tanfelügyelet és intézményi önértékelés – a megújuló külső és belső értékelési rendszer (TÁMOP-3.1.8)
Az első szakmai vizsga ellenőrzésének tapasztalatai
Komplex vizsga Szolnok szeptember 3.. Modulrendszerű vizsgadelegálások száma 2014 Vizsgaelnöki delegálások száma kamarai szakképesítésekben: 4157.
A szakmai vizsgák jogszabályi háttere, változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő.
A szakmai vizsgák jogszabályi háttere, változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő.
A szakmai vizsgáztatás rendszere MA és HOLNAP Soós László Szociális és Munkaügyi Minisztérium Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály Székesfehérvár, 2007.
VASÚTI VIZSGAKÖZPONT KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Novák László igazgató.
Alternativitás a szakképzésben Budapest október 14.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Barcsák Marianna KPSZTI
„Az akarat nem elég; tenni is kell.” Goethe
Szakiskolai fejlesztési program
Az NSZFI szerepe a szakképzés megújításában
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
A szakmai vizsgáztatás módosult szabályai
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
Előadás másolata:

ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Kálózi Erika

Informatika fejlesztése Vizsgarendszer fejlesztése alprojekt fő céljai

A FEJLESZTÉS FOLYAMATA A feladatok, fogalmak munkamódszerek értelmezése, kidolgozása Munkacsoportok kialakítása, felkészítése A termékek elkészítése, a próbaellenőrzések lebonyolítása, az informatikai rendszer kialakítása A fejlesztés eredményeinek népszerűsítése, hasznosítása

A SZAKMAI VIZSGAELLENŐRZÉS RENDSZERE - Vizsgaszervezési jog elnyerésének egységes követelmény- és dokumentumrendszer - Egységes program szerint felkészített vizsgaellenőrök - Szakmai vizsgaellenőrzési kézikönyv - A vizsgaellenőrzést támogató informatikai rendszer (VER) AZ ALPROJEKT EREDMÉNYEI

A szakmai vizsga szakmai és hatósági ellenőrzésének jellemzői, összehasonlítása Szakmai ellenőrzésHatósági ellenőrzés Közös vonások Jogszabály írja elő: ki végezheti, kire terjed ki, melyek az eljárás lefolytatásának szabályai.

A szakmai vizsga szakmai és hatósági ellenőrzésének jellemzői, összehasonlítása Szakmai ellenőrzés Hatósági ellenőrzés FogalmaSzt. 54/B. § 18. pont Ket. 88. § (1) bekezdés

Szakmai ellenőrzésHatósági ellenőrzés Konkrét cél 20/2007. SZMM rendelet 11. § (2) bekezdés Elsődleges cél: megelőzés, prevenció. Másodlagos cél: a tapasztalt jogsértés kiküszöbölése szankció alkalmazásával. A szakmai vizsga szakmai és hatósági ellenőrzésének jellemzői, összehasonlítása

Szakmai ellenőrzés Hatósági ellenőrzés RésztvevőkElsősorban szakértők, a köztisztviselők a szervezésben, koordinálásban vesznek részt. Elsősorban köztisztviselők, akiket szakmai ismeretekkel támogatnak a szakértők.

A szakmai vizsga szakmai és hatósági ellenőrzésének jellemzői, összehasonlítása Szakmai ellenőrzésHatósági ellenőrzés A szakértői vélemény szerepe A szakértői vélemény az értékelés alapja. A szakértői vélemény egy a bizonyítékok között.

A szakmai vizsga szakmai és hatósági ellenőrzésének jellemzői, összehasonlítása Szakmai ellenőrzésHatósági ellenőrzés Eljárási szabályai A 20/2007. SZMM rendelet 11. §-a, közoktatási intézmények iskolai rendszerű szakképzése esetén a Kt §-a is. A Ket. eljárási szabályai szerint, az Szt., Kt., 111/2010. Korm. rendelet speciális szabályainak figyelembe- vételével.

A szakmai vizsga szakmai és hatósági ellenőrzésének jellemzői, összehasonlítása Szakmai ellenőrzés Hatósági ellenőrzés Lezárás A szakértő jelentésében megállapítások, javaslatok szerepelnek. A szakmai ellenőrzés – az esetek nagy részében – nem döntéssel, vagy intézkedéssel zárul. A hatóság döntésével, intézkedésével zárul.

Kézikönyv általános és protokolláris része I. HATÓSÁGI ELLENŐRZÉS ÁLTALÁNOS RÉSZE - Jogszabályi háttér - Hatósági ellenőrzés megindításának esetei - Ellenőrizhető/ellenőrizendő intézmények/vizsgaszervezők - Mire irányul a hatósági ellenőrzés - Az eljárás során közreműködő szervek, személyek

Kézikönyv általános és protokolláris része II. HATÓSÁGI ELLENŐRZÉS KÜLÖNÖS RÉSZE - Hatósági ellenőrzés főbb szakaszai, folyamata, kapcsolódó dokumentumok - Az ellenőrzés lehetséges területei az OH jogkörének figyelembevételével - Vizsgaszabályzat hatályával kapcsolatos tudnivalók

Példa a szakmai vizsga hatósági ellenőrzésének szempontjaira A szakmai vizsga előkészítése, lebonyolítása Jogszabály A vizsgaszervező a központilag kiadott feladatlapok őrzéséről a csomagoláson feltüntetett időpontig megfelelő módon gondoskodott. 20/2007. SZMM rendelet 3 § (2) és 18 § (3) A vizsgatevékenységek helyét a vizsgaszervező kijelölte. 20/2007. SZMM rendelet 8 § (6)

Kézikönyv szakmaspecifikus fejezeteinek egységes tartalma - A szakmacsoport szakmaszerkezete - Szakképesítések vizsgarészeinek vizsgatevékenysége - A szakmai ellenőrzés szempontjai - Adatlapok - A szakmai ellenőrzés szakértői jelentésének szempontjai, vázlata

Példa a szakmai vizsga szakmai ellenőrzésének szempontjaira Gondozási és nevelési feladatok az óvodai dajka tevékenységében a gyakorlati vizsga ellenőrzésének szempontjai IgenNem Az óvoda rendelkezik udvarral Az óvodaudvaron vannak mászókák és más udvari játékok

Példa a szakmai vizsga szakmai ellenőrzésének szempontjaira Gondozási és nevelési feladatok az óvodai dajka tevékenységében a gyakorlati tételek ellenőrzési szempontjai IgenNem Van az udvari játékok előkészítésével kapcsolatos tétel Van tétel, mely udvari felügyeletre vonatkozik

Kiknek szól a Vizsgaellenőrzési kézikönyv? - Hatósági ellenőrzés lebonyolításában résztvevőknek - Szakmai ellenőrzést végző szakértőknek - Vizsgaszervező intézményeknek - Képző intézményeknek - A vizsgabizottság és munkájukat segítőknek - Elméleti és gyakorlati oktatóknak

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Kálózi Erika