Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Új típusú OKJ vizsgák tapasztalata felnőttképzésben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Új típusú OKJ vizsgák tapasztalata felnőttképzésben"— Előadás másolata:

1 Új típusú OKJ vizsgák tapasztalata felnőttképzésben
dr.Sediviné Balassa Ildikó

2 Az előadás vázlata Az OKJ vizsgáztatás jogi háttere (Adottságok, hiányok) A szakmai vizsgák jelenlegi tartalma és a vizsgán mért, értékelt kompetenciák (A vizsgák tapasztalatai, anomáliák és problémák) Hol tart a fejlesztés ? (TAMOP /1-2008) Várható változások a mérés-értékelésben, a vizsgáztatásban. Beszéljük meg ! Az Önök tapasztalata a témával kapcsolatban.

3 Informatikai szakmák Számok és arányok
12 szakma csak iskolarendszeren kívül indítható Felnőttképzés minden szakmában (iskolarendszerben, esti,levelező képzés) A képzési és vizsgáztatási jogosultságok

4 A vizsgáztatás jogi háttere
Informatikai szakmák is!

5 A jogi háttér és annak hiányai
Az új OKJ vizsgáztatás alap jogszabályai biztosítottak, így ezek közül a legfontosabb: 19/2008 (XII.4.)SZMM rendelet Nem biztosított azonban egy éve olyan pályázat az informatikai szakmák vizsgáinak szervezésére, mely segítené a vizsgáztatásra jogosult intézmények kiválasztását A 23/2004 (VIII. 11.) IHM rendelet hatályát a 8/2008 (XII.17.) MeHVM-KHEM rendelet Meghosszabbította, biztosítva a korábbi jogokat, de „elfelejtkezett” azoknak a szakmáknak a vizsgáz-tatásáról, melyek csak az új OKJ-ban jelentek meg.

6 A vizsgák szervezése, mérés, értékelés
Tények: Adott az SZVK-ban a tartalom és a kimeneti követelmények Elkészültek a Központi programok is (IR. képzésre) !!! A képzések tanulási folyamatának szervezése és a vizsgáztatás is megváltozott Vannak új vizsgatípusok (Interaktív és projekt feladatok) Modulvizsgák további beszámítása is deklarált Lehetőség van az előzetes tudás beszámítására Adott a bemeneti (meglévő) tudás és tapasztalat mérésének, beszámításának lehetősége (rövidebb képzések)

7 A vizsgák szervezése, mérés, értékelés
Pozitív változások A vizsgáztatás megszervezéséhez, dokumentálásához és értékeléséhez az NSZFI fejlesztett elektronikus rendszereket (bejelentés, vizsgafolyamat tervezése, vizsgarend összeállítása) A vizsgák lebonyolításának tanulását folyamatos továbbképzéssel, tanácsadással segítik Az egyes szóbeli, írásbeli és interaktív feladatok rendelkezésre állnak Tovább folytatódik a fejlesztés, a hibák és hiányosságok javíthatók, a problémák (talán) megoldhatók.

8 A vizsgák szervezése, mérés, értékelés
Problémák A vizsgafolyamat – szakmánként eltérő – de átlagában nagyon hosszú, pl.: Multimédia fejlesztő óra 15 perc Szoftverüzemeltető óra 15 perc Számítógép szerelő, karbantartó óra Internetes alkalmazásfejlesztő 5 óra 15 perc WEB - programozó óra 45 perc A vizsgák dokumentálása óriási „papírtömeg” (csökkenteni kell, elektronikus formában archiválni) A vizsgát szervező és a vizsgázó költségei nőttek (legalább a duplájára)

9 A vizsgák szervezése, mérés, értékelés
Problémák A vizsga bizottság tagjainak felkészültsége, motivációja nem minden esetben megfelelő A vizsgát szervezők és a vizsgázók nem elég felkészültek, nem ismerik megfelelő szinten a követelményeket és lehetőségeket A gyakorlati vizsgák szakmai tartama nagyon eltérő (nehézségi fok, tartalom, megoldásához szükséges idő) Azonos a vizsgakövetelmény - alapozó és páros moduloknál - mely félő „lefelé torzul” a többes szakmai kimenet miatt ( , , , )

10 A vizsgák szervezése, mérés, értékelés
Megoldások, javaslatok Meg kell oldani az informatika szakmák minisztériumi szintű „gondozását”, tűrhetetlen a jelenlegi állapot ! Újra kellene szervezni a vizsgáztatói kört (pályázat) és sokkal szigorúbb feltételeket kellene meghatározni a vizsgáztatáshoz (szükséges kompetenciák, tudás fejlesztése) A tartalomfejlesztésben el kell fogadni az azonos modul/azonos kiment vagy javasolni az SZVK módosítását A gyakorlati feladatokhoz mintákat kell közzétenni, Lehetővé kell tenni – feltételekkel - a modulvizsgákat külön-külön.

11 Gazdasági főigazgató-helyettes Projektirányítás adminisztráció
pénzügyi audit Főigazgató-helyettes szakmai audit Programiroda vezető Fejlesztési vezető Pénzügyi menedzser Kontroller csoport FK, PüK Projektirányítás adminisztráció AP1 AP2 AP3 AP4 AP5 AP6 AP7 AP8 AP9 Alprojekt vezető Koordinátor Vizsgarendszer fejlesztése - 3 Tananyagfejlesztés - 4 Mérés – értékelés - 5 Szakmai tanárok, szakoktatók képzése Idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése Munkahelyi gyakorlati képzés ösztönzése Képzési kereslet növelése Pályakövetés rendszere Minőségbiztosítás TÁMOP 2.2.1

12 A fejlesztések várható eredményéről
A TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” A fejlesztések várható eredményéről AP3 A vizsgarendszer fejlesztése A vizsgahelyek és vizsgaszervezők akkreditációja Vizsgaellenőrzési rendszer kidolgozása, A vizsgaszervezési, a vizsga-nyilvántartási, -ellenőrzési és minőségbiztosítási szoftver és adatbázisrendszer létrehozása Vizsgaelnökök és vizsgabizottsági tagok felkészítése Bementi kompetenciák mérési-értékelési módszertanának, eszközrendszerének és eszközcsomagjainak elkészítése

13 A fejlesztések várható eredményéről
A TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” A fejlesztések várható eredményéről AP5 Mérés - értékelés Új típusú mérés-értékelési eszközcsomagok kidolgozása (tanulást, tanítást segítő új típusú feladat, segéd- és módszertani anyag) Feladat-adatbázis létrehozása A korábbi OKJ-ból való beszámítás módszer és eszközrendszerének biztosítása Speciális mérési-étékelési eszközrendszer biztosítása (pl. a fogyatékkal élők értékeléséhez)

14 Köszönöm megtisztelő figyelmüket !


Letölteni ppt "Új típusú OKJ vizsgák tapasztalata felnőttképzésben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések