SPSS 16 Ez a dia sorozat a gyakorlatok anyagának felidézését segíti.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Advertisements

Statisztika 2008 Az elektronikus program használata.
Petrovics Petra Doktorandusz
Segédlet - SoundCloud.com. 1. kép  Groups – Search for groups –ra kattintva jön be az oldal  Beírjuk a csoport nevét – Search-re kattintva alul megadja.
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Microsoft Office Programcsalád
PowerPoint program A PowerPoint programot nyissuk meg a Start menüből.
EXCEL TÁBLÁZATKEZELŐ ALKALMAZÁS
Számítógépes ismeretek 5. óra
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
A statisztika alapjai - Bevezetés az SPSS-be -
Vizsgalapok oktatói kezelése Készítette: Fekete Tamás.
A Vocatude program telepítése
Operációs rendszerek Mappa és file-kezelés.
Gyakori hibák C# programozásban
Az adatok rendezése. Rendezzük át az állományt a kor szerint növekvő sorrendbe!
Prezentációkészítés Microsoft PowerPoint.
Excel: A diagramvarázsló használata
Útmutató Java telepítéséhez windows 7-re
Potenciális feladattípusok
Címsor menüsor ikonsor munkaterület (ikonsor) állapotsor.
az MSAccess programmal
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 5. rész: Jelentések.
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 2. rész: Adattáblák létrehozása külső adatforrásból.
A körlevél készítésének menete
Dr.Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
VFP programozása report készítése menü készítése dinamikus elemek
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
Táblázatkezelés Az Excel.
Táblázatok beillesztése, formázása dokumentumokba
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki nagy örömére… 0. hét.
Hasonlóságelemzés COCO használatával a MY-X elemzőben
Egy Nao robot szimulálása a Choregraphe programmal.
SPSS bevezetés.
SPSS leíró statisztika és kereszttábla elemzés (1-2. fejezet)
Microsoft Office Programcsalád
Térkép. Mi az adat? Minden információ, amit tárolni kell. Minden információ, amit tárolni kell.  szám  szöveg  dátum  hang  kép, stb.
Többtáblás adatbázisok
Elemzések, jelentések készítése
Űrlapok és keretek.
Űrlapok.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Support.ebsco.com Az EBSCOhost találati lista Oktatóprogram.
Visual Basic 2008 Express Edition
SDI Selective Dissemination of Information Az Aleph integrált rendszer szolgáltatása az SDI, amely egy elektronikus témafigyelés a könyvtári rendszeren.
Paleobiológiai módszerek és modellek 4. hét
1. Feladat Hozzunk létre egy olyan programot amely számokat ír ki és a felhasználónak időre be kell gépelni ezeket.
Készítette:Képes Edina 10/d
Turócziné Kiscsatári Nóra
Sztochasztikus kapcsolatok
Kördokumentumok 1..
Az operációs rendszerek feladatai, csoportosításuk
Területmérlegre vonatkozó konzisztencia-vizsgálat Gazdasági Informatika Tanszék 2004/2005. tanév Utolsó frissítés:
Webprogramozó tanfolyam Űrlapok (form-ok). Űrlapok a HTML-ben Biztosan mindenki találkozott már vele – Űrlap példapélda Felhasználási lehetőségei – Regisztráció,
Ez az én művem Készítette: Barczi Renáta Felkészítő tanár: PeadDr
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Fórum használata A fórum főoldala alapállapotban.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat
Az SPSS programrendszer.
Excel alapok Templom Téri Német Nemzetiségi Általános iskola Pilisvörösvár 2015 A leggyakoribb Excel műveletek, ill. típusfeladatok Készítette: Kárpát.
Kördokumentum készítése
TEVA SZOFTVER BEMUTATÓ
Adatelemzési gyakorlatok
Útmutató Java telepítéséhez windows 7-re
Az IBM SPSS Statistics programrendszer
Táblázatkezelés Az Excel.
Statisztika segédlet a Statistica programhoz Új verzióknál érdemes a View menüsor alatt a Classic menu-s verziót választani – ehhez készült a segédlet.
Előadás másolata:

SPSS 16 Ez a dia sorozat a gyakorlatok anyagának felidézését segíti. Nem pótolja a gyakorlatokat és a nyomtatott jegyzet megismerését és megtanulását. Ami többször fordul elő (pl. megnyitás, mentés), azt csak először magyarázom Jelenleg az utolsó téma a kétmintás t próba

Alapvető statisztikai számítások (tehenek tejhozama) A feladathoz az EXCELben megtalálható adatokból indulunk ki. A következő 2 dián ennek megkeresés látható. (File / Open / Data) A Files of type mellett lévő kombinált választó elem (combo box) választó nyílára kattintva legördülve listát ad. Ebből az EXCELt kell kiválasztani.

Az Excel kiválasztása után, ha az adott EXCEL munkafüzet több munkalapból áll. Választhatunk, hogy melyik munkalapot és ezen belül melyik tartományt akarjuk megnyitni. A Cuntinue gombra kattintva (vagy Entert nyomva) az SPSS beolvassa az adatokat.

Az előző dián az EXCELből beolvasott adatok láthatók Az előző dián az EXCELből beolvasott adatok láthatók. A számoláshoz csak a SumofTejmenny1 oszlop első 13 sorában lévő adat kell. A mentések után a felesleges adatokat kitöröljük.

Felesleges adatok törlése A következő 2 dián látható a felesleges adatok (oszlopok) törlése Variable viewban, majd utána a megmaradó 3 oszlop jellemzői Variable viewban . A negyedik dián látható az adatok törlése Data viewban.

A feladat megoldásának kezdete Analyze / Desciptive Statistics /Fequences menüpontban a képen látható panelt kapjuk. A numerikus adatra (TEJADAT) kattintva kijelölődik és mellette lévő nyílra kattintva átvihetjük a Variable(s) ablakba.

Az eredmény kiszámíttatása Analyze / Desciptive Statistics / Frequences menüben az adatok átvitele után az előző dián látható képet kapjuk. A Statistcs nyomógombra kattintva beállíthatjuk milyen statisztikai változók értékeit szeretnénk megkapni. A Continue nyomógombra kattinva visszatérhetünk a frequencyhez.

Eredmény A frequencyesben a Continue nyomógombra kattintva megkapjuk az eredményt. Az eredmény azonos az EXCELben kiszámolttal. Ezután az outputot menteni kell (kiterjesztése .SPO). Az SPSS filet is célszerű menteni, kiterjesztés .SAV

Sztochasztikus kapcsolat (Cramer) Az EXCELben lévő adatok beolvasása a szokásos módon történik Mivel mindkét adat (Hely, Képzettség) string (azaz szöveg), át kell alakítani őket számmá. Ez a Transform menüben fog történni.

String (szöveg) adatok numerikussá alakítása Transform / Automatic recode majd az átalakítandó adatot a variable -> New name … felíratú ablakba vsszük (a nyílra kattintva). Megadjuk az új nevet (ékezet és space nélkül) és az Add New Name nyomógombra kattintunk. Ha kell ismételjük a lépéseket.

Az átalakítás eredménye Automatic recode ablakban az Ok - ra kattintva először egy output listát kapunk a konvertálásról (következő dia). A Data Viewban megkapjuk az eredményt, melynek megjelenését a Value label ikonnal szabályozhatjuk (balról a 3.) Lásd még: Variable View Value oszlop, Value Label

A megoldás Analyze /Despriptive Statistics /Crosstabs A Crosstabs panelban a szokésos módon átvisszük az Nhely és Nképzettség változókat a Column(s).. és a Row(s) ablakokba majd a Statistics nyomógombra kattinva belejelöljük a Chi-square (Khi négyzet) és Cramer’s V (Cramer) jelölőnégyzeteket.

A Cramer eredménye A Continue nyomógombra kattintva kilpünk a Crosstab’s Statistcs majd a Crosstab panelből is A következő dián látható eredmányeket kapjuk Eredménye azonos az EXCELben számolttal Mentések a szokásosak

H2 Az adatok beolvasása az eddigiekhez hasonló A Tipus string típusu ezért itt is át kell alakítani(Transform /Automatic recode) Analyze /Despriptive Statistics /Crosstabs A Crosstabs panelban a szokésos módon átvisszük az Ntipus és Létszám változókat a Column(s).. és a Row(s) ablakokba majd a Statistics nyomógombra kattinva belejelöljük az Eta jelölőnégyzetet.

A H2 eredménye A Continue nyomógombra kattintva kilpünk a Crosstab’s Statistcs majd a Crosstab panelből is A következő dián látható eredmányeket kapjuk Eredménye azonos az EXCELben számolttal Mentések a szokásosak

Korreláció (lakók szobák) A beolvasás a szokásos Itt mindkét változó numerikus ezért konvertálni sem kell. A megoldás és az eredmény a következő diákon látható Analyze / Despriptive Statistics / Crosstabs / Correlations

Egymintás t próba A beolvasás az EXCELből szokásosan történik Data / Split File majd a Group Based on feliratú ablakba bevisszük a Gép száma változót a nyíllal, majd az OK nyomógombra kattintva kilépünk a Split Fileból

Egymintás t próba Analyze / Compare Means / One sample T test A test variable(s) ablakba visszük az Átmérő nevű változót és a Test value mezőbe beírjuk a 64,4 értékét. A Continue nyomógombra kattintva megkapjuk a megoldást

Kétmintás t próba Analyze / Compare Means / Independent Samples T test Test variable(s): Életkora Grouping variables: Vásárló kódja A Define groups nyomógombra kattintva a megjelenő ablakba beírjuk: Group1: 1 Group2: 2

A Continue nyomógombra kattintunk majd az Option nyomógombra. Itt a Confidencia Interval (konfidencia intervallum) értékét 95% - ra állítjuk be, és Contnuet nyomva majd Ok-t nyomva megkapjuk az eredményt.

VARIANCIA Az ACCESS-ben előkészítettük az adatokat az SPSSHEZ: Tipusnév, rendszám fogy100 adatmezőkkel és az összes (90) adattal. Ezután vágólapra másoljuk az adatokat (CTRL+C) Behívjuk az SPSS-t (ha eddig nem tettük) Az SPSS-ben a vágólapról bemásoljuk az adatokat (CTRLV)

A következőt kapjuk

A típust és fogyasztás átneveztük

Mivel a változók szöveg (string) típusuak, a szokásos eljárással (transform / automatic recode) átkódoltuk Az elemzés ? Analyze /Compare means /One way ANOVA Dependent: Nfogyasztas, Factor: Ntipus Options nyomógomb:Desriptive, Means Plot és Homogenity of variance test jelölőnégyzeteket bejelöljük

Post hoc test nyomógombra kattintva: a Bonferroni jelölőnégyzetet kattintsuk be A Continuera majd az OK-ra kattintva megkapjuk az eredményt. (Értelmezést lásd a jegyzetben és az órán) (Eredmény a következő dián)

Graph / Lagacy Dialogs / Boxplot /Simple Summaries for groups of cases rádiógomb bejelölése majd Define mnyomógomb Varaible Nfogyasztas Category axis: Ntipus

Minimum Felső kvartilis Medián Alsó kvartilis Minimum

A következő diagramot a Graph / Lagacy Dialogs / ErrorBar menüpontból hívhatjuk be: Summaries for groups of cases rádiógomb bejelölése majd Define mnyomógomb Varaible Nfogyasztas Category axis: Ntipus Barrepresent: kiválasztjuk a Stabdard error of mens-t és a Multiplier 2

Standard hiba Átlag