Minőségfejlesztés az ápolás szakfelügyeletben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Az OH TÁMOP fejlesztései
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
Szakfelügyelet a fizioterápiában
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, január 22. Topár József.
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
OTH Egészségügyi Igazgatási Főosztály
Minőség az egészségügyben Szubjektív fogalom (nézőpont kérdése) Különböző emberek (betegek), különböző fogalmak (kifizetem!) Szituáció függő:  Mi az igény?
A gyógyító megelőző intézmények és szolgálatok szakfelügyeletéről szóló 8/1993.(III.31.) NM rendelet módosítása Előkészítők: Dr. Bujdosó László Dr. Tímár.
Dr. Hermann Csaba, Töreki Andrea, Dr. Dávid Gyula
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Stratégiai tervezés.
Egységes egészségügyi információrendszer
Egészségpolitika.
Családi napközi.
,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben'' XII. Országos Konferencia Felnőttképzés jelentőssége az egészségügyi szakdolgozóknál.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Indikátorok a Magyar Egészségadattárban
1/11 Dr. Kincses Gyula – Dr. Surján György ESKI Dr. Racskó Péter EüM Informatikai minimum-feltételek és akkreditáció.
Felkészülés a „Könyvtári minőségfejlesztés 21.” bevezetésére Skaliczki Judit 2002.
A Down szűrés klinikai audit tervezete, kivitelezése Szy Ildikó OEFI Ritka Betegségek Központ május 19.
Területi gyermekellátás szakfőorvosi beszámolója és aktuális kérdései Csecsemő- és gyermekgyógyász Szakfőorvosok Országos Értekezlete Budapest november.
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
Munkahelyi egészség és biztonság
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
Szike helyett machate-t? avagy lesz-e kiút a „protokoll- dzsungelből”?
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
STRATÉGIA ÉS TELJESÍTMÉNYMÉRÉS
E-közigazgatás biztonsági nézőpontból Szigeti Szabolcs CISA, CISM, CISSP
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Egészségügyi országos intézményeket érintő összevonások május.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Nemzeti minőségfejlesztési rendszer és akkreditációs elképzelések
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
Jelentési kötelezettségek a szakfelügyeleti rendszerben Izbéki Jánosné Egészségügyi Igazgatási és Koordinációs Föosztály.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
ANALÓGIÁK Egészségügyi vezetői konferencia május , Zell am See.
Intézményi minőségfejlesztés (TÁMOP-3.1.8)
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
FEMIP „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban” TÁMOP / Bángi-Magyar Attila szakmai vezető OFI Szakmai Napok december 7.
Ahogy a szakfőorvos látja
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Infekciókontroll a rehabilitációs ellátás során
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
Mit tettünk a betegbiztonság javítása érdekében? A fejlődés útja Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórház Dr. Udvardiné H. Szilvia minőségügyi irodavezető.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
A minőségügy és helye a Szent Imre Kórházban Dr. Varga Piroska főigazgató helyettes, minőségügyi igazgató.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
Hazai kórházi-járványügyi helyzetkép: adatok és aktualitások
A szakma és az egészségpolitika kapcsolata a nemzetközi gyakorlatban
Az informatikai biztonság irányításának követelményrendszere (IBIK)
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
A szakfelügyelet helye az egészségügyi ellátás fejlesztésében
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Minőségfejlesztés az ápolás szakfelügyeletben Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium

A minőség felügyelet folyamata ELŐÍRÁSOK (jogszabályok, szabványok, szakmai irányelvek, egyéb szabályozások, stb.) SZERVEK, SZERVEZETEK E R E D M É N Y E K FELÜGYELETI MÓDSZEREK „Rendszer vizsgálat” „Szakmai vizsgálat” Akkreditáció (tanúsító szervezetek, laboratóriumok) Tanúsítás (ISO, KES) Működési engedélyezés (ÁNTSZ) Szakmai felügyelet (ÁNTSZ) Szakmai akkreditáció (Szakmai Kollégiumok) Klinikai audit (ÁNTSZ, Szakmai Kollégiumok, Országos Intézetek) Egészségügyi szolgáltató szervezetek ÖNKÉNTES KÖTELEZŐ

96/2003. (VII.15.) Kormány rendelet 8/1993. (III.31.) NM rendelet Jogszabályok 1997. évi CLIV. törvény 96/2003. (VII.15.) Kormány rendelet 8/1993. (III.31.) NM rendelet (21/1998. (VI.3.) NM rendelet) EüM irányelv

Miért van szükség auditra? Az egészségügyi gyakorlat változékonysága Limitált források (anyagi, személyi stb.) Egyértelmű bizonyítékok a rossz minőségű ellátásra (talán még több amiről nem tudunk!) Bonyolult szervezeti működés minőségének monitorozása Oktatás, továbbképzés Politikai erő (meggondolatlan intézkedések kontrollja) Crombie IK, Davies HTO, Abraham SCS, Florey C Du V: The Audit Handbook. John Wiley & Sons. Chichester. England. 1993. 1-21.

Mi az audit? „Az egészségügyi ellátás minőségének szisztematikus kritikus értékelése, mely kiterjed az alkalmazott diagnosztikus és terápiás eljárásokra, a rendelkezésre álló források felhasználására, az eredményre és a betegek életminőségére” (Department of Health: White Paper Working for Patients. 1989) Mely területekre vonatkozik? De mi a módszer?

Mi az audit? (Cél) „Az egészségügyi ellátás folyamatának értékelése annak érdekében, hogy feltárjuk a hiányosságokat és megoldást találjunk rájuk” (Crombie IK et al: The Audit Handbook. John Wiley & Sons. Chichester. 1993. p. 27.)

A szakfelügyelet feladatai Az ellátás minőségének szisztematikus ellenőrzése Feladatok ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételek. Az alkalmazott terápiás és diagnosztikus eljárások. Rendelkezésre álló források felhasználása.

A szakmai irányelvek fejlesztése Cél : Egységes szempontrendszer alapján készülő, bizonyítékokon alapuló irányelvek megjelentetése Várható eredmény : a betegellátás hatékonyságának javítása a betegellátás minőségének mérhetővé tétele a szakmai indikátorok megjelentetése

A klinikai audit bevezetése Cél : Az egészségügyi ellátás minőségének és a betegellátás eredményességének fenntartása és javítása Standardok felállítása és a gyakorlat standardokhoz való hasonlítása révén a gyakorlat megváltoztatása Várható eredmény: A betegellátás eredményességének elemzésével a klinikai hatékonyság javítása A klinikai audit országos keretrendszerének kialakítása Az egészségügyi szolgáltatások fejlesztése és a bizonyítékokon alapuló gyakorlat elterjedésének segítése

Pilot projekt szakterületei (TUDOR) Idegsebészet Urológia Anesztézia és intenzív terápia Neurológia Ápolás

Témaválasztásnál figyelembe vett tényezők Az egészség szempontjából jelentős probléma Sok embert érint Meggyőző evidenciák léteznek a megfelelő ellátásról (Irányelvek!) Alapos gyanú, hogy a jelenlegi ellátás színvonala javítható

A klinikai audit legfontosabb lépései 1.   A vizsgált terület meghatározása 2.   Kritériumok és standardok fejlesztése 3.   Adatgyűjtés 4.  Adatelemzés és a standardokkal, kritériumokkal történő összevetés 5.   A gyakorlat megváltoztatása 6.   Adatgyűjtés a változás megítélésére A következő ábrán a klinikai audit legfontosabb lépéseit láthatjuk. Ezek közül a kritériumok és standardok fogalmát szeretném kiemelni, hiszen ez a legkritikusabb lépése az auditnak.

A vizsgált terület meghatározása A kérdés vonatkozhat: Struktúra – Folyamat – Eredmény A témaválasztás alapulhat: Klinikai tapasztalat Eset – elemzés Irodalmi áttekintés Kórbonctani eredmények Egészségügyi ellátás felmérésén (pl. szövődmények) Kórházak közötti összehasonlítás

A gyakorlat megváltoztatása Adatgyűjtés, elemzés Standardok teljesültek Audit zárása Standardok nem teljesültek A standardok emelése A standardok irreálisak Standard módosítás Gyakorlat változtatása

Audit ciklus Helyzetelemzés Standardok revíziója

Az audit bevezetésének akadályai A szakmai elismertség megkérdőjelezése Bizalmas és nem bűnbakkereső módszer Az idő hiánya Audit lehetőséget teremt fölösleges beavatkozások nélkülözésére is Extra források Audit ismeretek hiánya Továbbképzés

Egészségügyi indikátorok alkalmazásának célja 1. Az intézmény eredményeit saját magukhoz, az országos átlaghoz, esetleg nemzetközi átlaghoz hasonlíthassa, vagy azonos profilú intézmények eredményeivel vethesse össze. 2. Alkalmas legyen a meghatározott minőségügyi célok értékelésére, stratégiai tervek kialakítására. 3. Az egyes diszciplinák országos vezetése (országos intézet, vagy szakmai kollégium) által elfogadott indikátorokat használjuk, az egyes intézmények minőségének értékelésére.

Minőség felügyelet az egészségügyben NAT ESZCSM Ö N É R T K E L S ÁNTSZ OEP NAT ODL SZAB NAT EÜ SZAB A K K R E D I T Á C I Ó Szakmai Kollégiumok Országos Intézetek Tanúsító szervezetek Standard alapú tanúsítás Finanszírozási szerződés kötés, ellenőrzés Laboratóriumi akkreditáció ISO alapú tanúsítás Működési engedélyezés Szakmai felügyelet Szakmai akkreditáció Kórházi Ellátási Standadok Szakmai minimum- feltételek ISO szabványok Szakmai irányelvek A KKREDITÁCIÓ K L I N I K A I A U D I T T A N Ú S Í T Á S Fekvőbeteg szakellátás Laboratóriumok EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÓ SZERVEZETEK Eredmény I N D I K Á T O R O K

Tervek KES fejezetek kibővítése ISO ajánlás folyamatos javítása ápolás Fizioterápia ISO ajánlás folyamatos javítása Bizonyítékokon alapuló irányelvek megjelentetése Indikátorok fejlesztése 2003-ban megjelentekhez adatgyűjtés További nemzetközi összehasonlításra alkalmas indikátorok meghatározása Országos betegelégedettségi vizsgálat végzésére alkalmas szoftver beszerzése (minden intézmény számára)

Köszönöm a figyelmet!