Országos WKF Karate Bírói továbbképző tafolyam

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
15. SZABÁLY – A B erugás. 15. SZABÁLY – A BE RUG ÁS A be rug ás a játék újrakezdésének egyik módja. Be rug ást kell ítélni annak a csapatnak a javára,
Advertisements

13. Szabály Szabadrúgások
A foci Varga Dávid.
Vonalbírói tevékenység. Vonalbírók szerepe •Részei a mérkőzés játékvezetői testületének •Magas szintű mérkőzésen elengedhetetlen a működésük •Fontos szerepük.
A küzdősportok, szűkebb értelemben a kyokushin karate szociális kapcsolatokat fejlesztő hatása a gyermekekre
Büntetőrúgás. Büntetőrúgás jár az ellen a csapat ellen, amely elköveti a közvetlen szabadrúgást maga után vonó tíz szabálytalanság valamelyikét a saját.
3. szabály A játékosok száma. A A játékban két csapat vesz részt, legfeljebb játékossal, ezek közül 1-1 a kapus. A mérkőzés nem kezdhető el csapatonként.
7. szabály – A mérkőzés időtartama. Félidők A mérkőzés két egyenlő 20 perces félidőből áll, hacsak a játékvezető és a két csapat kölcsönösen másként nem.
Készítette: Cserepes Béla – Heim Attila Chart 1 Szabálytalan elzárás (8:2) 12 Rossz időzítés: későn történő elzárás. Rossz elzárás: aktív elzárás lábhasználattal.
UEFA-A /UEFA PRO Tanfolyan Mérkőzés megfigyelés BELGIUM - SPANYOLORSZÁG Bob Browaeys , 19: :30.
Öltözködés szabályának megsértése esetén figyelmezte- tés; csak az országos döntőn történik levonás -0,3 p. Csapatversenyen a csapat végső pontszámából,
3. szabály A játékosok száma. A játékban két csapat vesz részt, legfeljebb öt-öt játékossal, akik közül egy-egy a kapus. A mérkőzés nem kezdhető el csapatonként.
Válaszkészség vizsgálata
Pályatervezés, pályaépítés Sebők István,
Magyar Köztársaság Hivatalos Felnőtt Amatőr Muaythai Magyar Bajnokság Selejtezők és középdöntők Magyar Amatőr Muaythai Sportági Országos Szakszövetség.
Minden csapatjátékban, a legfontosabb része a játéknak a VÉDEKEZÉS.
A Belga LSZ fejlesztési terve
16. SZABÁLY – A KIRÚGÁS. A kirúgás a játék újrakezdésének egyik módja. Kirúgást kell ítélni, amikor a labda utoljára támadójátékost érintett, majd teljes.
Ütések (Tsuki). Ezt a pps-t els ő sorban kezd ő karate-soknak ajánlom, akik már tanulták ezeket a technikákat. Emlékeztet ő nek, segítségnek vagy vizsgára.
Itt csak és kizárólag profi, sokat edzett és gyakorolt mozdulatok jelennek, meg melyeket kíváló harcosaink mutatnak be. Ezeket a mozdulatokat csak sok-sok.
1. Univerzális nyelő Csúcsmátrixos ábrázolás esetén a legtöbb gráfalgoritmus futási ideje O(n2) azonban van kivétel. Egy irányított gráf egy csúcsa univerzális.
Szabadrúgások. Szabadrúgások A szabadrúgások fajtái Közvetlen szabadrúgás Ha közvetlen szabadrúgásból a labda közvetlenül az ellenfél kapujába jut, a.
SZABÁLYTALANSÁGOK ÉS SPORTSZERŰTLEN VISELKEDÉS.. A szabálytalanságok és a sportszerűtlen viselkedés büntetése a következő Közvetlen szabadrúgás Büntetőrúgás.
8. szabály – A játék kezdete és újraindítása. Kezdőrúgás A játék kezdetének vagy újraindításának egy módja. Mikor lehet kezdőrúgás? A mérkőzés elején.
8. szabály – A játék kezdete és újraindítása. Kezdőrúgás A játék kezdetének vagy újraindításának egy módja. Mikor lehet kezdőrúgás? A mérkőzés elején.
Nyilvánvaló gólhelyzetek, szimulálások, büntetőrúgások
EDZŐTÁBOR – 29. MARCALI Az asszisztens segítő jelzései és zászlótechnikája. Előadó: Kiss Balázs.
17. SZABÁLY A SZÖGLETRÚGÁS. 17. SZABÁLY – A SZÖGLETRÚGÁS A szögletrúgás a játék újrakezdésének egyik módja. Szögletrúgást kell ítélni amikor a labda utoljára.
Barcs Nyári Tábor Somogy megye. KÖVETKEZETES ÍTÉLETEK A FIZIKAI KIHÍVÁSOK ESETÉN Nyilvánvaló gólhelyzet Büntetőterületen belüli lökések-
A les Edzőtábor j úli u s Egy játékos leshelyzetben van ha: közelebb van az ellenfél kapuvonalához, mint a labda és az utolsó előtti ellenfél.
10. szabály – A gól.
Szabadrúgások.
15. SZABÁLY – A BEDOBÁS. A bedobás a játék újrakezdésének egyik módja. Bedobást kell ítélni annak a csapatnak a javára, amelyiknek ellenfele utoljára.
16. SZABÁLY – A KI DOBÁS. 16. SZABÁLY – A KIRÚGÁS A ki dobás a játék újrakezdésének egyik módja. Ki dob ást kell ítélni, amikor a labda utoljára támadójátékost.
SZABÁLYTALANSÁGOK ÉS SPORTSZERŰTLEN VISELKEDÉS.. A szabálytalanságok és a sportszerűtlen viselkedés büntetése a következő Közvetlen szabadrúgás Büntetőrúgás.
MAGYAR AMATŐR MUAYTHAI SPORTÁGI ORSTÁGOS SZAKSZÖVETSÉG AMATŐR MUAYTHAI VERSENYSZABÁLYZATA.
Emelés fejállásba és kézállásba kísérletek
Minden lovardára érvényes
Az Isten országában Annyi-annyi hely van, Mind befér, kit fed a vér. Én is bent vagyok már Krisztus vére árán, Elkísér utamon a fény. Az Isten országában.
1. SZINT: Kidolgozatlan, differenciálatlan ábra
Készítette: Cserepes Béla – Heim Attila Chart 1 Szabálytalanságok 8:4 Azonnali 2 perces kiállítás 8:3 Progresszív büntetés 8:5 Kizárás írásos jelentés.
6. Szabály - A JÁTÉKVEZETŐ ASSZISZTENSEK. A játékvezető asszisztensek hatásköre Két játékvezető asszisztens működhet egy mérkőzésen (a 3. számú játékvezető.
16. SZABÁLY – A KIRÚGÁS. A kirúgás a játék újrakezdésének egyik módja. Kirúgást kell ítélni, amikor a labda utoljára támadójátékost érintett, majd teljes.
8. szabály – A játék kezdete és újraindítása. A kezdőrúgás meghatározása A kezdőrúgás a játék kezdetének vagy újraindításának egy módja. a mérkőzés elején.
15. SZABÁLY – A BEDOBÁS.
4. szabály: A játékosok felszerelése. Biztonság - Alapfelszerelés Biztonság A játékos nem használhat olyan felszerelést és nem viselhet semmi olyat, ami.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés
Mottó: Most mutasd meg, hogy traktorral mit tudsz! Szervező: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr- főkapitányság és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Baleset-
JÁTÉKVEZETŐI TESZTKÉRDÉSEK UTÁNPÓTLÁS KLUB MÁRCIUS BUDAPEST.
10. szabály – A gól. Gólszerzés Gólt kell ítélni, amikor a labda teljes terjedelmével áthalad a kapuvonalon a kapufák között és a keresztléc alatt, feltéve,
10. szabály – A gól. Gólszerzés Gólt kell ítélni, amikor a labda teljes terjedelmével áthalad a kapuvonalon a kapufák között és a keresztléc alatt, feltéve,
12. szabály: Szabálytalanságok és sportszerűtlenségek (2. rész) Alapfokú játékvezetői tanfolyam 2015.
6. szabály – A játékvezető-asszisztens
Kérdések az előző óra anyagából? 11. szabály – A les.
13. szabály Szabadrúgások
4. szabály: A játékosok felszerelése. Biztonság - Alapfelszerelés Biztonság A játékos nem használhat olyan felszerelést és nem viselhet semmi olyat, ami.
A talentum A tehetségfejlesztés programja SZOMBATHELY(kick-off)
3. szabály A játékosok száma. A A játékban két csapat vesz részt, alapesetben játékossal, Akik közül 1-1 fő kötelezően a kapus. A mérkőzés nem kezdhető.
ASIMO Fejlesztésének története Felépítése, specifikációi
Könyvvizsgálók tevékenységére vonatkozó tapasztalatok XIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés - Siófok Vámosi Anikó
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
Fordította: Hornok Miklós. Versenyzési formák: Rövid játszmák ( 4-ig ) Rövidített játszmák 3 nyert szettre Előny nélküli számolás Többszörös verseny.
Gyakorlati ismeretek kezdőknek
UEFA Grassroots Tornák szervezése
10. Szabály: A mérkőzés VÉGEREDMÉNYÉNEK meghatározása
14. Szabály Büntetőrúgás.
A Libero újra kijelölés lehetőségei 2 bejegyzett Libero esetén
13. szabály: Szabadrúgások
Alapfokú játékvezetői tanfolyam
Alapfokú játékvezetői tanfolyam
Előadás másolata:

Országos WKF Karate Bírói továbbképző tafolyam 2005. Szeptember 3.

1. A kumite küzdőtér 3m 1m 6m 8m 12m 0.05m 2m 0.5m J1, J2, R, A, J3

2. Öltözet Bírók Versenyzők Rövid ujjú ing Hölgyek hajcsatot viselhetnek Versenyzők Gi hossz: min. fedje a csípőt, de max.comb 3/4 –éig érhet. Gi nadrág: max. bokáig kabát: csuklóhajlat Piros kék (WKF) seikenvédő Fásli, kötés a versenyorvos javaslatára (akár az első meccsen is!) Nincs dekoráció – kata-ban sem!

3. Kumite verseny lebonyolítása Egyéni verseny Nem helyettesíthető Csapatverseny Férfi – 7 fő, ebből 5 küzd Női – 4 fő, ebből 3 küzd Induláshoz szükséges létszám Férfi: min. 3 fő Nő: min. 2 fő Indulási sorrend

4. Bírói kar Vezetőbíró (Shushin/Referee) Három oldalbíró (Fukushin/Judge) Ellenőrző Bíró (Kansa/Arbitrátor) Pontellenőr – szükséges, de nem tartozik a bírói karba

5. A mérkőzés időtartama 3 perc: felnőtt férfi 2 perc: kadett, junior, felnőtt női Encho sen: 1 perc Magyar szabály: Ifjúsági, gyermek: 1-1,5 perc Encho sen: 30 sec

6. Pontozás Ippon 1 pont Nihon 2 pont Sanbon 3 pont Tsuki, Uchi Chudan rúgások Kéztechnika hátra (fejet is beleértve) Kéztechnikák kombinációja Kibillentés és pontszerzés Sanbon 3 pont Jodan geri Földrevitel, pontszerzés

6.2. Pont értékelés kritériumai                    Jó forma               Sportszerű hozzáállás               Erős végrehajtás              Figyelem (ZANSHIN)                   Jó időzítés Helyes távolság

6.2. Pont értékelés kritériumai Érvényes találati felületek Fej, arc, nyak, has, mell, hát, oldalak Zanshin Távolság – 2-5 cm

7. A mérkőzés eredménye Tiszta 8 pontos különbség HANSOKU, KIKEN, SHIKKAKU Mérkőzésidő lejártakor, akinek több pontja van Döntetlen (HIKIWAKE): ENCHO SEN 1 perc Vezetőbíró: döntő szavazat (casting vote) HANTEI – csak Encho sen végén Hozzáállás, küzdőszellem Taktika, technika Kezdeményezés

7. A mérkőzés eredménye (csapatverseny) Győztes mérkőzések száma Több pont HANSOKU, KIKEN, SHIKKAKU esetén a győztes 8 pontot kap, és az ellenfél pontjait nullázzák Döntő mérkőzés – Encho sen

8. Tiltott viselkedés Kategória 1 (sérülésveszélyes) Kontakt Karra, lábra, izületre, stb. támadás Nyitott kezes támadás arcra Veszélyes vagy tiltott dobás

8. Tiltott viselkedés Kategória 2 Sérülés eltúlzása, színlelése JOGAI MUBOBI – csak ha megütik, vagy megsérül Küzdelem elkerülése 10 mp-en belül/10 mp-en kívül Fogás, lökdösődés, stb. technika nélkül Nem kontrollálható technikák Fej, térd, könyök Udvariatlanság, az ellenfél cukkolása, tiszteletlenség, stb.

Kontakt az arcra, fejre, nyakra Junior/Felnőtt Kontrollált kontakt megengedett, ha nincs sérülés Torok nem érinthető Nincs tolerancia a lábtechnikáknál sem Kadett Abszolút kontroll Ha a kesztyű érinti a felületet, pont NEM ADHATÓ! (Torimasen) Rúgásoknál csak lágy bőrérintés

Az 1. és a 2. Kategória nem adódik össze! 9. Büntetések CHUKOKU - Figyelmeztetés /Warning/ KEIKOKU – Ellenfélnek Ippon HANSOKU CHUI – Ellenfélnek Nihon HANSOKU - Ellenfél győz (csapat esetén 8/0) SHIKKAKU – Kizárás Az 1. és a 2. Kategória nem adódik össze!

10. Sérülések és balesetek KIKEN – nem róható fel az ellenfélnek Mindkettő megsérül: pontelőny vagy Hantei Ha az orvos nem engedi tovább, azon a versenyen már nem küzdhet Győzelem 1. kat. Hansoku: csak 2x lehet 3 perc az orvosi ellátásra

10 másodperces szabály Vezetőbíró síppal ad jelet a 10 mp mérésének elindítására Ha a versenyző lábra áll, a vezetőbíró felemelt karral jelzi, hogy állítsák meg az órát Döntés: Hansoku, Kiken, Shikkaku

3 oldalbírós rendszer Vezetőbíró is egyszerre jelez Encho sen végén HANTEI-nél! Kötelező megállítani, ha mindhárom oldalbíró ugyanazt jelzi Többségi döntés csak akkor ítélhet két bíró ellenében, ha a 3. pozitívan támogatja (Mienai nem állásfoglalás) Csak döntetlen ENCHO SEN esetén van döntő szavazata Vezetőbíró behajlított karjával mutatja az általa látott pontot Újragondolást csak egyszer kérhet Arbitrator Nem dönt, csak a szabályok alkalmazását ellenőrzi

Bírói jelzések - oldalbírók Nihon Ippon Sanbon

Bírói jelzések - oldalbírók Keikoku 1. Kategória (figyelmeztetés) Hansoku Chui Szabálysértés Hansoku 2. Kategória (figyelmeztetés) Jogai

Bírói jelzések - oldalbírók Torimasen Aiuchi Mienai

Bírói jelzések – vezető bíró Köszöntés (versenyzők) Shobu Hajime Yame

Bírói jelzések – vezető bíró Tsuzukate Hajime Torimasen Ippon Nihon Sanbon

Bírói jelzések – vezető bíró Előző döntés törlése Shikakku Kiken Hikiwake Aka győz (No kachi)

Bírói jelzések – vezető bíró Keikkoku Hansoku chui 1.Kategória (Figyelmeztetés) Hansoku 2.Kategória (Figyelmeztetés)

Bírói jelzések – vezető bíró A vezetőbíró véleménye (pont) Ai uchi Sérülés színlelése vagy eltúlzása Újragondolás Aka volt az első Küzdelem elkerülése

Bírói jelzések – vezető bíró Technika blokkolva Kontakt Szükségtelen fogás, lökés Technika elcsúszott Jogai Veszélyes, nem kontrolált technika

Bírói jelzések – vezető bíró Beszéd, ellenfél cukkolása Kontroll nélküli technika Mubobi Fejjel, térddel, könyökkel történt támadás Shugo

Bírói jelzések A 6 kritérium valamelyikének hiánya

Néhány gyakorlati tanács Erős kontakt/sérülés eltúlzása Lehet pont + 2. Kategóriás büntetés Mubobi Csak ha megütik, megsérül saját hibájából, de pont nem lehet! Chudan geri megfogása Találat előtt/után Dobás és sérülés Edző felelőssége az esés megtanítása Esés közben magára rántja – Mubobi 3 Mienai Vezetőbíró szabadon dönthet

Néhány gyakorlati tanács Két AKA egy Mienai Újragondolást kell kérni Újragondolás kérése Csak egyszer! A zászlójelzések egyértelműsége Mutatni akkor is, ha a vezetőbíró visszatér a helyére Egyszerre csak egy jelzés (Torimasen) Jogai Ütögetni a talajt, majd utána a 2. kategóriás büntetés Szabálysértés jelzése 1. Kategória, vétkes fél zászlója legyen elöl

KATA szabályok 3 vagy 5 bíró Nem lehet döntetlen Bíró 3 Bíró 4 Bíró 2 AO AKA AO AKA Bíró 3 Bíró 4 Bíró 2 Bíró 3 Bíró 2 Bíró 5 Bíró 1 Bíró 1

KATA szabályok Shitei Kata Tokui kata Csapat KATA Eltérés nem megengedett 2-2 kata a 4 fő stílusból (Shoto, Goju, Wado, Shito) Tokui kata Stílusnak megfelelő variáció megengedett WKF listából választott Csapat KATA Döntőben BUNKAI (max. 5 perc)

Kata szabályok Minden fordulóban más Kata Vigaszág: Shitei vagy Tokui Amit egyszer bemutattak, többet már nem lehet Vigaszág: Shitei vagy Tokui Leléptetés, ha: Shitei Kata-ban eltérés Mást mutat be mint amit bejelentett Kata-t ismétel Kata közben megáll

Versenyzők/csapatok száma KATA szabályok Egyenes kiesés vigaszággal. Versenyzők/csapatok száma Katák száma Tokui Shitei 65-128 7 5 2 33-64 6 4 17-32 3 9-16 1 5-8

Shitei Kata GOJU Seipai Saifa SHOTO Jion Kanku-Dai SHITO Bassai Dai Seienchin WADO Seishan Chinto

Az értékelés kritériumai A Kata értelmének valósághű bemutatása. A használt technikák teljes megértése (BUNKAI). Jó időzítés, ritmus, sebesség, egyensúly és erőösszpontosítás (KIME). A légzés megfelelő, pontos használata, mint a KIME része. Megfelelő összpontosítás (CHAKUGAN) és koncentráció. Megfelelő állások (DACHI), a lábak megfelelő feszessége és a talp a földön. A has megfelelő megfeszítése (HARA). Mozgás közben a csípő ne mozogjon fel és le. A bemutatott stílusnak megfelelő forma (KIHON). A Kata értékelésénél más szempontok is figyelembe vehetők, mint a bemutatott kata nehézsége. Csapat Kata esetén a segítő eszköz (hangos légzés, vezényszó) nélkül elért összhang külön is értékelendő.

KÉRDÉSEK?