Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

14. Szabály Büntetőrúgás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "14. Szabály Büntetőrúgás."— Előadás másolata:

1 14. Szabály Büntetőrúgás

2 Alapok Büntetőrúgást kell ítélni, ha egy játékos a saját büntetőterületén belül követ el közvetlen szabadrúgással járó szabálytalanságot, vagy a játék részeként a játéktéren kívül a 12. és a 13. szabályokban foglaltak szerint. Büntetőrúgásból közvetlenül gól érhető el. Büntetőrúgás végrehajtására a félidők vagy a hosszabbítások bármelyik félidejének vége után is időt kell adni.

3 A labda és a játékosok helyzete
A labdának mozdulatlannak kell lennie a büntetőponton. A büntetőrúgást végrehajtó játékost megfelelően azonosítani kell. A védőcsapat kapusának: a kapuvonalon a kapufák közt, a rúgó játékossal szemben kell maradnia a rúgás elvégzéséig. A többi játékosnak: a játéktéren, a büntetőterületen kívül, a büntetőpont mögött, a labdától legalább 9,15 méter távolságra kell elhelyezkedni

4 Helyezkedés Játékvezető: figyeli a belépő játékosokat
Asszisztens: figyeli, hogy a kapus nem mozdult-e el a rúgás előtt, illetve, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon

5 Helyezkedés

6 Végrehajtás Miután minden játékos a szabály által előírt helyen tartózkodik, a játékvezető jelt ad a büntetőrúgás elvégzésére. A büntetőrúgást végző játékosnak a labdát előre kell rúgnia. Sarkalás akkor engedélyezetett, ha a labda előre mozog. A labda akkor kerül játékban, amikor elrúgták és egyértelműen elmozdult. A rugó játékos nem érintheti ismét a labdát, amíg azt másik játékost nem érintette. (kétszeri érintés!!!)

7 Végrehajtás A rúgás akkor tekintendő befejezettnek, amikor a labda megáll, játékon kívülre kerül, vagy a játékvezető bármilyen szabálysértés miatt megszakítja a játékot.

8 Szabálysértések, büntetések
Amikor a játékvezető jelt ad egy büntetőrúgás végrehajtására és mielőtt a labda játékba kerül… … a büntetőrúgást végző játékos vagy csapattársa szabálytalanságot követ el: Engedjük a rúgást elvégezni Ha a labda kapuba jut, a rúgást meg kell ismételni. Ha a labda nem kerül a kapuba, a játékvezető állítsa meg a játékot, és közvetett szabadrúgással indítsa újra azt.

9 Szabálysértések, büntetések
Amikor a játékvezető jelt ad egy büntetőrúgás végrehajtására és mielőtt a labda játékba kerül… A következő esetekben, a játékot meg kell szakítani és közvetett szabadrúgással kell újraindítani, tekintet nélkül arra, hogy gólt elértek-e el vagy sem: a büntetőrúgást hátrafelé végezték el; a büntetőrúgást az azonosított rúgást végző játékos egyik csapattársa végzi el, ilyenkor a játékvezetőnek azt a játékost kell figyelmeztetnie, aki elvégezte a rúgást; a labda elrúgásának színlelése miután a rúgást végző játékos befejezte a nekifutást (nekifutás közben a cselezés engedélyezett); ilyenkor a játékvezetőnek figyelmeztetni kell a rúgást végző játékost.

10 Szabálysértések, büntetések
Amikor a játékvezető jelt ad egy büntetőrúgás végrehajtására és mielőtt a labda játékba kerül… … a kapus vagy csapattársa szabálytalanságot követ el: Engedjük a rúgást elvégezni Ha a labda kapuba jut, gólt kell ítélni. Ha nem jut a kapuba, a rúgást meg kell ismételni; ha a kapus felelős a szabálytalanságért, őt figyelmeztetésben kell részesíteni. ….mindkét csapat egy-egy játékosa szabálysértést követ el: ilyenkor a büntetőrúgást meg kell ismételni kivéve, ha az egyik játékos súlyosabb szabálytalanságot követ el (pl.: szabálytalan színlelés)

11 Szabálysértések, büntetések
Amikor a játékvezető jelt ad egy büntetőrúgás végrehajtására és a büntetőrúgás elvégzése után… …A rúgó játékos (nem kézzel) újra érinti a labdát, mielőtt az más játékost érintett volna: közvetett szabadrúgás jár az ellenfél javára arról a helyről, ahol a szabálysértés történt …A rúgó játékos szándékosan kézzel érinti a labdát, mielőtt az más játékost érintett volna: közvetlen szabadrúgás jár az ellenfél javára arról a helyről, ahol a szabálysértés történt …Az előrehaladó labdát külső tényező érint: A rúgást meg kell ismételni.

12 Szabálysértések, büntetések
Amikor a játékvezető jelt ad egy büntetőrúgás végrehajtására és a büntetőrúgás elvégzése után… …A labda kapusról, a keresztlécről vagy a kapufákról lepattan és ekkor érinti külső tényező: A játékvezető szakítsa meg a játékot A játékot labdaejtéssel kell újraindítani arról a helyről, ahol a labda a külső tényezőt érintette (kivéve, ha ez a kapuelőtéren belül történt, akkor ugyanis a labdaejtést a kapuvonallal párhuzamos, kapuelőteret határoló vonal azon pontján kell elvégezni, amely legközelebb esik ahhoz a helyhez, ahol a labda volt, amikor a játékot megállították)

13 Összefoglaló táblázat

14 Kérdések …


Letölteni ppt "14. Szabály Büntetőrúgás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések