Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

11. szabály A les. A leshelyzet önmagában nem szabálytalanság. Egy játékos leshelyzetben van, ha: közelebb van az ellenfél kapuvonalához, mint a leshatár:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "11. szabály A les. A leshelyzet önmagában nem szabálytalanság. Egy játékos leshelyzetben van, ha: közelebb van az ellenfél kapuvonalához, mint a leshatár:"— Előadás másolata:

1 11. szabály A les

2 A leshelyzet önmagában nem szabálytalanság. Egy játékos leshelyzetben van, ha: közelebb van az ellenfél kapuvonalához, mint a leshatár: a labda és az utolsó előtti ellenfél és a felezővonal. Utolsó előtti ellenfél ≠ utolsó védőjátékos lehet, hogy a kapus az utolsó védő előtt van. A támadójátékos fejének, testének vagy lábának bármely részének kell közelebb lenni az ellenfél kapuvonalához. A támadójátékos karjait nem értjük bele a meghatározásba! (A védő karjait viszont igen!) Mikor van egy támadó lesen?

3 Nem szabálytalan a les, ha a játékos a labdát közvetlenül: kirúgásból vagy bedobásból vagy szögletrúgásból kapja. Ellenféltől kapott labda Nem szabálytalan a les, ha a játékos a labdát közvetlenül az ellenfelétől kapja úgy, hogy az ellenfél játékosa szándékosan megjátssza azt. Nem szabálytalanság

4 Szabálytalanság

5 Beavatkozik a játékba Megjátszik vagy érint egy labdát, amelyet játékostársa adott le vagy érintett. Zavarja az ellenfelet Meggátolja egy ellenfelét a labda megjátszásában vagy abban, hogy képes legyen a labdát megjátszani, azzal hogy egyértelműen akadályozza az ellenfelét a látásban, vagy a labda megszerzése céljából támadja egy ellenfelét. Előnyt szerez leshelyzetéből Megjátszik egy a kapufáról vagy a keresztlécről hozzá lepattanó labdát, miután leshelyzetben volt, vagy megjátszik egy ellenfeléről hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát, miután leshelyzetben volt. Megjátszik egy ellenfele szándékos védését követően hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát, miután leshelyzetben volt. Aktívan részt vesz a játékban

6 Kulcsfogalmak Támadja ellenfelét a labda megszerzésének céljából Lepattan és irányt változtat Szándékosan játssza meg Szándékos védés

7 A „beavatkozik a játékba” kifejezés azt jelenti, hogy megjátszik, vagy érint egy labdát, amelyet játékostársa adott le vagy érintett. Beavatkozik a játékba

8 A „beavatkozik a játékba” kifejezés azt jelenti, hogy megjátszik, vagy érint egy labdát, amelyet játékostársa adott le vagy érintett.

9 Beavatkozik a játékba A „beavatkozik a játékba” kifejezés azt jelenti, hogy megjátszik, vagy érint egy labdát, amelyet játékostársa adott le vagy érintett.

10 Beavatkozik a játékba A „beavatkozik a játékba” kifejezés azt jelenti, hogy megjátszik, vagy érint egy labdát, amelyet játékostársa adott le vagy érintett.

11 Beavatkozik a játékba A „beavatkozik a játékba” kifejezés azt jelenti, hogy megjátszik, vagy érint egy labdát, amelyet játékostársa adott le vagy érintett.

12 Beavatkozik a játékba A „beavatkozik a játékba” kifejezés azt jelenti, hogy megjátszik, vagy érint egy labdát, amelyet játékostársa adott le vagy érintett. VIDEÓS JELENETEK: Nem les: Klip 1 Leshelyzet: Klip 2, Klip 3

13 Zavarja az ellenfelet A „zavarja az ellenfelet” kifejezés azt jelenti, hogy meggátolja egy ellenfelét a labda megjátszásában vagy abban, hogy képes legyen a labdát megjátszani, azzal hogy egyértelműen akadályozza az ellenfelét a látásban, vagy a labda megszerzése céljából támadja egy ellenfelét.

14 Zavarja az ellenfelet A „zavarja az ellenfelet” kifejezés azt jelenti, hogy meggátolja egy ellenfelét a labda megjátszásában vagy abban, hogy képes legyen a labdát megjátszani, azzal hogy egyértelműen akadályozza az ellenfelét a látásban, vagy a labda megszerzése céljából támadja egy ellenfelét.

15 Zavarja az ellenfelet A „zavarja az ellenfelet” kifejezés azt jelenti, hogy meggátolja egy ellenfelét a labda megjátszásában vagy abban, hogy képes legyen a labdát megjátszani, azzal hogy egyértelműen akadályozza az ellenfelét a látásban, vagy a labda megszerzése céljából támadja egy ellenfelét.

16 Zavarja az ellenfelet A „zavarja az ellenfelet” kifejezés azt jelenti, hogy meggátolja egy ellenfelét a labda megjátszásában vagy abban, hogy képes legyen a labdát megjátszani, azzal hogy egyértelműen akadályozza az ellenfelét a látásban, vagy a labda megszerzése céljából támadja egy ellenfelét.

17 Zavarja az ellenfelet A „zavarja az ellenfelet” kifejezés azt jelenti, hogy meggátolja egy ellenfelét a labda megjátszásában vagy abban, hogy képes legyen a labdát megjátszani, azzal hogy egyértelműen akadályozza az ellenfelét a látásban, vagy a labda megszerzése céljából támadja egy ellenfelét. VIDEÓS JELENETEK: Egyértelműen akadályozza az ellenfelét a látásban: Klip 4, Klip 27 A kapust nem zavarja a látásban: Klip 5, Klip 22 (feltételezzük, hogy a jobb hátvéd helyén beragadó védő nincs ott!), Klip 28

18 Támadja ellenfelét a labda megszerzésének céljából A zavarja ellenfelét a labda megszerzésének céljából kifejezés többet jelent, mint „úgy gesztikulál vagy mozog, hogy a játékvezető véleménye szerint megtéveszti, vagy megzavarja ellenfelét.” A zavarja ellenfelét a labda megszerzésének céljából jelenlegi feltételei:  fizikai kontaktus vagy  megjátszható távolságon belül helyezkedik (1-1,5 m). Klip 6 A lesen lévő támadó egyértelműen támadja ellenfelét a labda megszerzésének céljából, ahogy felugrik fizikai kontaktus van közöttük. Klip 26 A lesen lévő támadó nem támadja ellenfelét a labda megszerzésének céljából.

19 Klip 8 A szituáció a 2009-es Konföderációs kupán történt és akkor lesnek ítélték meg. Azonban most a támadó játékos nem büntethető a les helyzetért, mivel nem tekintjük úgy, mint aki támadja ellenfelét a labda megszerzéséért, mert a labda túl messze van tőle (nem megjátszható közelségben). Nem számít, hogy a labdát egyértelműen a támadó felé továbbítja, pedig a védő csak meg akarja akadályozni, hogy a támadó birtokába kerüljön. Klip 9 A lesen lévő támadó egyértelműen támadja ellenfelét a labda megszerzésének céljából, ahogy felugrik fizikai kontaktus van közöttük. Klip 10 A támadó játékos támadja a kapust a labda megszerzésének céljából, mivel megjátszható közelségben van amikor a kapus megjátssza a labdát. Támadja ellenfelét a labda megszerzésének céljából

20 Előnyt szerez a leshelyzetből Az „előnyt szerez a helyzetéből” kifejezés azt jelenti, megjátszik egy a kapufáról vagy a keresztlécről hozzá lepattanó labdát, miután leshelyzetben volt, vagy megjátszik egy ellenfeléről hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát, miután leshelyzetben volt. Megjátszik egy ellenfele szándékos védését követően hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát, miután leshelyzetben volt.

21 Előnyt szerez a leshelyzetből Az „előnyt szerez a helyzetéből” kifejezés azt jelenti, megjátszik egy a kapufáról vagy a keresztlécről hozzá lepattanó labdát, miután leshelyzetben volt, vagy megjátszik egy ellenfeléről hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát, miután leshelyzetben volt. Megjátszik egy ellenfele szándékos védését követően hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát, miután leshelyzetben volt.

22 Előnyt szerez a leshelyzetből Az „előnyt szerez a helyzetéből” kifejezés azt jelenti, megjátszik egy a kapufáról vagy a keresztlécről hozzá lepattanó labdát, miután leshelyzetben volt, vagy megjátszik egy ellenfeléről hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát, miután leshelyzetben volt. Megjátszik egy ellenfele szándékos védését követően hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát, miután leshelyzetben volt.

23 Előnyt szerez a leshelyzetből Az „előnyt szerez a helyzetéből” kifejezés azt jelenti, megjátszik egy a kapufáról vagy a keresztlécről hozzá lepattanó labdát, miután leshelyzetben volt, vagy megjátszik egy ellenfeléről hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát, miután leshelyzetben volt. Megjátszik egy ellenfele szándékos védését követően hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát, miután leshelyzetben volt.

24 Előnyt szerez a leshelyzetből Az „előnyt szerez a helyzetéből” kifejezés azt jelenti, megjátszik egy a kapufáról vagy a keresztlécről hozzá lepattanó labdát, miután leshelyzetben volt, vagy megjátszik egy ellenfeléről hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát, miután leshelyzetben volt. Megjátszik egy ellenfele szándékos védését követően hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát, miután leshelyzetben volt. VIDEÓS JELENET: Előnyt szerez a támadójátékos a leshelyzetből: Klip 7

25 A labda szándékos megjátszása Mit tekintünk a védőjátékosnál a labda szándékos megjátszásának? A „szándékosan megjátszott labda” meghatározásához a következőket kell figyelembe venni a játékvezetőknek:  A labda felé irányuló egyértelmű mozdulat  Nem számít a mozdulat sikeressége illetve minősége

26 Klip 11 – A védő egyértelműen szándékos mozdulatot tesz a labda irányába. Ez egy példa arra, hogy a játékos szándékosan játssza meg a labdát, de nem számít, hogy annak végeredménye jó vagy rossz lesz. Klip 12 – A védő játékos hátrafelé mozog a labda irányába és hátrafelé fejeli azt. (Egyértelmű fej/nyak mozdulat) A játékos szándékosan játssza meg a labdát és nem számít, hogy annak végeredménye jó vagy rossz lesz, mert a labda az ellenfélhez kerül. Klip 13 – Az előzőhöz hasonló szituáció. A védő játékos felugrik a labdáért, de még ha csak egy lépést tenne hátrafelé, akkor is úgy kell tekinteni, hogy szándékosan játszotta meg a labdát. Az ugrás, nem tekinthető ösztönös reakciónak. A labda szándékos megjátszása

27 A védőjátékosról lepattanó vagy irányt változtató labda Lepattanó labdáról beszélünk, ha: a védőjátékos mozdulatlan a labda abba az irányba pattan vissza, ahonnan jött Irányt változtató labdáról beszélünk, ha a védőjátékos: nem mozdul a labda felé észleli, hogy a labda közelít és ösztönösen, reflexből kísérli megjátszani azt akadályt képez a labda előtt (szabadrúgás vagy lövés esetén)

28 Klip 14 Amikor a támadó játékos megjátssza a labdát, a védő nem láthatja azt és hirtelen észleli, hogy a labda közelít felé. Ösztönösen megpróbálja megjátszani azt, de ez nem tekinthető szándékos cselekedetnek. Ezért csak irányt változtató labdáról beszélhetünk, így a támadó játékos akihez a labda kerül büntetendő a leshelyzetért. Klip 21 Védőről lepattanó labda, amely nem számít megjátszásnak. A védőjátékosról lepattanó vagy irányt változtató labda

29 Szándékos védés A védés azt jelenti, hogy egy védőjátékos (kapus vagy mezőnyjátékos) akár szándékos mozdulattal is „gól elérését akadályozza meg”. A szándékos védés kivételnek számít a védőjátékosok által „szándékosan megjátszott labdák” esetében. Ebben az esetben a leshelyzetben lévő támadó előnyt szerez leshelyzetéből, azaz leshelyzete büntetendő. Egy csapattárs (A) lövése lepattan a kapusról egy másik játékos (B) elé, aki megjátssza a labdát, úgy hogy előtte leshelyzetben volt.

30 Klip 15 – A kapus hárítja a labdát ez által szándékosan véd. A támadó, aki kezdetben leshelyzetben tartózkodott támadja ellenfelét a labda megszerzésének céljából, így helyesen büntetni kell a leshelyzetet. Klip 16 – A védő játékos szándékos mozdulatot tesz a labda irányában és megjátssza azt miközben menteni próbál (a labda a kapuba tart), ezért a támadó játékos aki kapja a labdát büntetendő, mivel korábban leshelyzetben volt. Szándékos védés

31 Ha egy védőjátékos bármely okból a játékvezető engedélye nélkül elhagyja a játékteret, akkor a játék következő megszakításáig a les szempontjából úgy kell tekinteni, mint aki a saját kapuvonalán vagy az oldalvonalon van. Klip 17, Klip 18 Ha egy védőjátékos szándékosan hagyja el a játékteret, hogy ellenfelét leshelyzetbe hozza, akkor a játékvezető engedje a játékot folytatódni, és a védőjátékost úgy kell tekinteni, mint aki a saját kapuvonalán vagy az oldalvonalon van. Amikor a labda legközelebb játékon kívülre kerül, sárga lappal figyelmeztesse a védőt, mert a játékvezető engedélye nélkül szándékosan elhagyta a játékteret. A játéktér elhagyása

32 Ha egy leshelyzetben lévő támadójátékos kilép a játéktérről, hogy mutassa a játékvezetőnek, hogy nem avatkozik aktívan a játékba, magában véve az nem szabálytalanság. A játékosnak a játékvezetőtől engedélyt kell kérni a játéktérre visszatéréshez. Ha egy támadó játékos mozdulatlanul áll a kapufák között a hálón belül, amikor a labda a kapuba kerül, akkor a gólt meg kell ítélni. Azonban, ha a támadó játékos zavarja ellenfelét, a gólt érvényteleníteni kell, a játékost sportszerűtlen magatartásért figyelmeztetni kell, és a játékot labdaejtéssel kell újraindítani arról a helyről, ahol a labda a játék megszakításakor volt.

33 A les helyes megítéléséhez a játékvezető asszisztensnek NEM SZABAD AZONNAL felemelnie a zászlót, hanem kivárásos technikát kell alkalmaznia. Ez azt jelenti, hogy az asszisztensnek ki kell várni mindaddig, amíg eldönti, hogy a leshelyzet aktívvá vált-e! Ha egyértelmű, hogy csak a leshelyzetben lévő támadó játszhatja meg a labdát, akkor jelezze a lest, ne várjon tovább! Ha van esély, hogy egy nem leshelyzetben lévő társa vagy saját maga játssza meg a labdát, akkor még várjon ki az asszisztens! Klip 19, Klip 23, Klip 24, Klip 25 JOBB EGY KISSÉ KÉSŐI, DE HELYES DÖNTÉS, MINT EGY GYORS, DE HIBÁS!!! Kivárás „Várj és nézz” technika

34 Az, hogy a labdát a leshelyzetben lévő támadó felé rúgják, önmagában nem jelenti azt, hogy a leshelyzet aktívvá válik. A labda érintésének vagy megjátszásának a pillanata számít a leshelyzet eldöntésénél, nem a labda mozgása! Ha a labda hátrafelé gurul, akkor is lehet les! Egy lesen lévő támadó a védő mögött nem feltétlenül hat zavarólag. Attól még, hogy a védő tudja is, hogy a támadó lesen van, nem jelenti azt, hogy a támadó zavarólag hat rá. Ha a védő a keze felemelésével jelzi, hogy a támadó leshelyzetben van, az még nem jelenti azt, hogy a támadó zavarólag hat rá. Egyéb kritériumok

35 A játékvezető segítsen az asszisztensnek: aktívvá válik-e a leshelyzet – elsősorban zavarás esetén ellenféltől kapott labda esetén tömegben megpattanó labda esetén Ha a játékvezető meg van győződve, hogy büntetni kell egy leshelyzetet, de az asszisztens nem jelzi, akkor a játékvezetőnek vállalnia kell a felelősséget, hogy lest ítél. Ha az asszisztens lest jelez, de a játékvezető biztos benne, hogy nem volt leshelyzet, vagy a leshelyzet nem vált aktívvá, akkor bírálja felül asszisztensét és engedje tovább a játékot. Nyilvánvaló asszisztensi hiba esetén a játékvezető legyen határozott, és ne az asszisztens hibás döntésének megfelelően cselekedjen! Együttműködés

36 Ha a játékvezető nem látja meg azonnal a lesre vonatkozó zászlójelzést, a játékvezető asszisztensnek mindaddig jeleznie kell, amíg a játékvezető azt észreveszi, vagy a labda tisztán az ellenfél irányítása alá kerül. Szoros döntéseknél, amikor a játékvezető asszisztens nem ítél lest (továbbengedi a játékot), akkor egy diszkrét kézjelzéssel értékes segítséget nyújthat a játékvezetőnek. Együttműködés

37 Nélkülözhetetlen a folyamatos koncentráció és együtt élés a játékkal. Nem szabad belefeledkezni a mérkőzésbe! Fontos a leshatár folyamatos felügyelete. A leshatár torzulásának illusztrálása a Játéktér 3.0 program segítségével Perifériás látás fontos a labda elrúgásának pillanatának megállapításához. Esetenként segítség lehet az asszisztens számára a rúgás hangja. Koncentráció mellett szükséges megfelelő higgadtság is – „várj és nézz” technika. Fel kell készülni az egymás utáni, sorozatos döntésekre! Klip 20 A játék olvasása, játékosok mozgásának figyelése. Koncentráció

38 Az UEFA Játékvezetői Bizottságának határozott állásfoglalása, hogy a játékvezető asszisztensek csak akkor jelezzenek lest, amennyiben 100%-osan megbizonyosodtak arról, hogy valóban les szabálytalanság történt. Amennyiben nem teljesen biztosak az aktív lesállásban, akkor a zászlót nem szabad felemelni (azaz a kétségből származó előny a támadó csapatot illeti)! Mikor jelezzen lest az asszisztens?

39 Ha az asszisztens szerint a leshelyzet aktív, emelje fel a zászlót és tartsa ki a jelzését, amíg a játékvezető sípba nem fúj (megszakítja a játékot). A sípszó után az asszisztens mutasson zászlójával a játéktér azon részére, ahol a lesen lévő játékos volt. A játékvezető ítéljen közvetett szabadrúgást a védőcsapat javára. A közvetett szabadrúgást onnan kell elvégezni, ahol az aktív lesállásban vétkes támadó tartózkodott abban a pillanatban, amikor a labdát csapattársa utoljára megjátszotta vagy érintette. Miután a játékvezető megítélte a leshelyzetet, és a sípjába fújt, a játékvezető-asszisztens (ideális esetben) álljon egyvonalban a labda helyével, ahonnan a lesállás miatti közvetett szabadrúgást elvégzik majd. A közvetett szabadrúgás elvégzése után kövesse a leshatárt. Mi a teendő a les esetén?

40 Köszönöm a figyelmet! Sikeres tanfolyamot és eredményes pályafutást kívánunk mindenkinek!


Letölteni ppt "11. szabály A les. A leshelyzet önmagában nem szabálytalanság. Egy játékos leshelyzetben van, ha: közelebb van az ellenfél kapuvonalához, mint a leshatár:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések