Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyakorlati ismeretek kezdőknek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyakorlati ismeretek kezdőknek"— Előadás másolata:

1 Gyakorlati ismeretek kezdőknek
A székesfehérvári Japán Harcművészeti Egyesület tagjai részére belső használatra készítette és az internetes képeket szerkesztette: Török Ferenc 4. danos mester 2016. A képek kattintással továbbíthatók.

2 ALAPISMERETEK KEZDŐKNEK

3 Ez a kép az üdvözléskor szokásos tiszteletadást mutatja be, japánul rei (köszönni).
A tisztelgés állásban így történik, tehát így kell mozdulatonként megtanulnod, végrehajtanod! 1. Zárd össze teljesen a sarkaidat, nyisd a lábfejed a képen látható módon! 2. A tenyereidet helyezd a combod oldalára! 3. Derékból enyhén hajolj meg előre, és tartsd így magad két másodpercig (magadban számolj kettőig)! 4. Lépj oldalra a bal lábaddal egy fél lépést, a kezeidet zárd ökölbe és keresztezd a hasad magasságban! 5. Végül jobb lábbal is lépj egy kicsit oldalra, így lesz a két lábfejed közötti távolság a vállad szélessége. Kezeidet ökölbe szorítva tartsd magad előtt úgy, ahogy a képen is látod!

4 Itt láthatod az ülésben és az állásban történő üdvözlés egyes lépéseit.

5 Meditációs ülés, japánul zazen seiza, az edzés megkezdésekor, befejezésekor.
Ebben a helyzetben történik a meditáció és a japán ülésben az üdvözlés, japánul zazen seiza (zazen szejza). Ez a kép nem mutatja be, hogy hogyan kell a térdelő ülésbe lemenni, de én itt részletezem neked. 1. Zárd össze a sarkaidat, ahogy az üdvözlésnél is láttad. 2. Hajlítsd meg kissé a térdeidet, és csúsztasd hátra a bal lábadat úgy, hogy a térded, majd a sípcsontod a talajra kerüljön! Nyújtsd ki a lábfejedet! Most engedd le a jobb térdedet is, és a bal láb ujjaira tedd rá a jobb láb ujjait! A lányok összezárhatják a combjukat, térdüket, a fiúk nyissák szét a térdüket közepesen szélesre. 3. A tenyereidet helyezd a combjaidra a képen látható módon! Az üdvözlés megkezdésekor tedd először a bal, majd a jobb tenyered a talajra úgy, mintha az alkaroddal egy háztetőt formáznál! Láthattad az előző képen. 4. Derékból hajolj meg előre úgy, hogy a homlokoddal érintsd meg a kézfejedet, és tartsd így magad két másodpercig (magadban számolj kettőig)! 5. Ezután helyezd vissza kezeidet a combodra! 6. Felálláskor jobb lábbal lépj előre, emelkedj folyamatosan, mindkét térdedet nyújtsd ki, és végül lépj oldalra váll szélességű állásba!

6 A karatéban sokféle állás, dachi van, de egyelőre elég a következő oldalakon felsoroltakat megismerned.

7 Néhány fontosabb állás (dachi):
1. heisoku dachi (zárt állás) 2. musubi dachi (tisztelgő állás) 3. zenkutsu dachi (első súlypontú állás) 4. kiba dachi (középső súlypontú állás) 5. kokutsu dachi (hátsó súlypontú állás)

8 A heisoku dachi a zárt állás. A végrehajtásakor
- a képen látható módon - teljesen egymáshoz kell zárni a lábfejet.

9 A musubi dachi a már ismertetett tisztelgő állás
A musubi dachi a már ismertetett tisztelgő állás. A végrehajtásakor a képen látható módon a sarok zárt, a lábfejek enyhén nyitottak.

10 A zenkutsu dachi a shotokan karate leggyakoribb állása.
Az elülső láb térde erősen hajlított, a súlypont nagy része az elöl lévő lábra nehezedik. A hátul lévő lábat teljesen ki kell nyújtani.

11 A kiba dachi a lovagló állás
A kiba dachi a lovagló állás. Mindkét térd hajlított, a súlypont középre kerül. A törzset itt is függőlegesen kell tartani.

12 A kokutsu dachi az egyik legnehezebb állás
A kokutsu dachi az egyik legnehezebb állás. A hátsó súlyponthoz mindkét térdet meg kell hajlítani. A két lábfej egymáshoz képest egy L betű alakot mutat. Ezt jelzem a képen vastag vonallal.

13 Ezen a képen 15 shotokan karate állást tekinthetsz meg.

14 A harcművészetekben és a küzdősportokban a test különböző magasságai, szintjei támadhatók. A következő dia a szinteket és elnevezésüket tartalmazza.

15 A test szintjei (magasságai)
Így mondd! dzsodan csudan gedan

16 A következő dia abban segít, hogy megtanuld a kéz ökölbe zárását
A következő dia abban segít, hogy megtanuld a kéz ökölbe zárását. Gyakorold nagyon sokszor, hogy később mindig meg tudd csinálni hibátlanul, gondolkodás nélkül!

17 A kép a kéz ökölbe zárását mutatja be
A kép a kéz ökölbe zárását mutatja be. Az ököl japánul ken, az ökölcsúcsot pedig úgy mondjuk, hogy szejken. Így kell mozdulatonként megtanulnod és végrehajtanod! 1. Nyisd ki a tenyeredet a kép szerint! 2-3. A kisujjaddal kezdve zárd az ujjaidat, körmeidet a tenyeredbe! 4. A négy bezárt ujjad második ujjpercére zárd rá szorosan a hüvelykujjadat a képen látható módon! 5. Végül fordítsd a kezed ökölbe szorítva ujjaiddal lefele, ahogy a képen is látod!

18 Most tekintsük át a kezdők számára is könnyen megtanulható támadó és védő kéztechnikákat!

19 Az egyenes ütés neve japánul: tsuki, magyar kiejtéssel cuki.
Megnevezése attól függ, hogy milyen magasságban, helyben vagy mozgásban, első vagy hátsó kézzel hajtjuk végre az ütést. Az állásban történő ütés a test szintje szerint jodan (dzsodan), chudan (csudan) vagy gedan tsuki. (Végezhető bármilyen állásban.) A lépéssel történő első kezes ütés fej magasságra oi tsuki jodan, testre pedig oi tsuki chudan. Ha a hátul levő kézzel ütünk, az oi szó helyett a gyaku kifejezést használjuk (fordított vagy hátsó kezes ütés), például jodan vagy chudan gyaku tsuki. Alkalmazhatjuk mindhárom megismert szintre.

20 age uke, emelő vagy felső védés
Fontosabb védések kézzel age uke, emelő vagy felső védés gedan barai, alsó söprés soto ude uke, védés kívülről befele uchi ude uke, védés belülről kifele

21 Részletezzük az age ukét!
Az age uke végrehajtása: a) az egyik kezet nyitott tenyérrel lefele az arc elé visszük, b) a védő kezet pedig szorosan a testünk mellett emeljük felfele addig, c) míg hajlított karunk a homlokunk magasságába nem ér. Ott erőteljesen megfeszítjük. A másik kezet a testünk mellett hátrahúzzuk (hikite). Az alsó kép az age uke alkalmazását mutatja: a támadó (tori) egyenes ütéssel fejre támad. A védő (uke) age uke gyakorlattal hárítja el a támadást.

22 Részletezzük a gedan barai védést!
Végrehajtás: felkészüléskor ökölbe zárjuk és az arc előtt keresztbe visszük a védő kezet, a könyök lefele, magunk elé néz. A másik kezet ökölbe szorítjuk és kinyújtjuk magunk elé. Befejező helyzet: a védő kezet folyamatosan húzzuk lefele, míg az öv alatti szintre, a gedanra nem ér, ott erőteljesen megfeszítjük. A másik kezet a testünk mellett hátrahúzzuk (hikite). Az alsó képen a támadó, a tori egyenes rúgással, mae gerivel támad. A védő, az uke a rúgást gedan barai, azaz söprő hárítással, más néven alsó söpréssel védi.

23 Részletezzük a soto ude ukét!
A soto ude uke kívülről befele haladó alkaros védés. Végrehajtás: 1. A fülhöz emeljük az ökölbe zárt kezet úgy, hogy az ujjak előre nézzenek, a könyök a váll magasságában legyen. Ezután az alkart folyamatosan lendítjük előre úgy, hogy az alkar ököl felőli része előrébb legyen a könyöknél, és az alkar ferdén felfele tartva maradjon. 2. A befejező helyzetnél az alkar elhalad a has előtt, teljes erővel megfeszül, a könyök a hastól legfeljebb egy ökölnyire legyen. A másik kezet erősen hátrahúzzuk. Az alsó képen a támadó, a tori egyenes ütéssel támad, az uke soto ude ukéval, kívülről befele alkaros védéssel hárít.

24 Részletezzük az uchi ude ukét!
Az uchi ude uke belülről kifele haladó alkaros védés. Végrehajtás: 1. Az ökölbe zárt kezet a has magasságban a test előtt keresztbe lendítjük a képen látható módon. Az ujjak lefelé néznek. A másik kezet magunk elé feszítjük. 2. Ezután a védő alkart folyamatosan lendítjük előre, és keresztbe rántjuk a test előtt úgy, hogy a lendülő kéz ökle felfele, a könyök pedig a testhez közel lefele néz. 3. A befejező helyzetnél az alkar elhalad a has előtt, teljes erővel megfeszül, a könyök a hastól legfeljebb egy ökölnyire legyen. A másik kezet hátrahúzzuk szorosan a test mellé. Az alsó képen a támadó, a tori egyenes ütéssel támad, az uke uchi ude ukéval, belülről kifele alkaros védéssel hárít.

25 Most pedig a könnyebben megtanulható lábtechnikák következnek.

26 A rúgás japánul geri. A végrehajtás jellege szerint lehet felcsapódó (keage) vagy beszúró (kekomi) rúgás. Megnevezését a végrehajtás iránya és pályája szerint csoportosítják, de mi csak négyet tekintünk most át. A rúgás végrehajtható állásban és mozgásban, az elöl- vagy hátul lévő lábbal egyaránt a test szintje szerint jodan (dzsodan), chudan (csudan) vagy gedan magasságban.

27 mae geri, előre irányuló egyenes rúgás
Fontosabb rúgások mae geri, előre irányuló egyenes rúgás mawashi geri, köríves rúgás yoko geri keage, oldalra irányuló felcsapódó rúgás yoko geri kekomi, oldalra irányuló beszúró rúgás

28 Mae geri, egyenes rúgás A mae geri legismertebb fajtája az előre irányuló egyenes rúgás. Végrehajtás: 1. Alaphelyzetben zenkutsu daciban állunk. 2. Felkészüléskor a rúgó láb térdét erőteljesen felrántjuk a köldökünk vonalába úgy, hogy a lábszár függőleges, a talp a talajjal párhuzamos. 3. A rúgás során a lábat egyenes pályán erőteljesen előrenyomjuk, megfeszítjük. A befejező helyzetben a lábat magas térdhelyzettel visszarántjuk a felkészülési pontra, majd leengedjük a talajra. Az alsó képen a támadó, a tori egyenes rúgással, mae gerivel támad, az uke pedig egyenes ütéssel próbál ellengyakorlatot végezni.

29 Mawashi geri, köríves rúgás
A mawashi geri a legismertebb köríves rúgások egyike. Végrehajtás: 1. Alaphelyzetben a rúgó láb térdét a képen látható módon oldalt – hátul felrántjuk, a sarkat és lábszárat hátrafeszítjük. 2. A következő fázisban a tartólábon hirtelen befordulunk a rúgás irányába, majd a lábat köríven tartva a célfelületre rúgunk. 3. A befejező helyzetben a lábat magas térd-helyzettel visszarántjuk a felkészülési pontra, majd leengedjük a talajra. Az alsó képen a mawashi geri felkészülésének elöl- és oldalnézete, majd gyakorlati alkalmazása látható.

30 Yoko geri keage, felcsapó oldalsó rúgás
A yoko geri keage a felcsapódó rúgások egyike. Végrehajtás: 1. Alaphelyzetben a rúgó láb térdét a képen látható módon oldalt felrántjuk, a sarok és lábszár a másik lábhoz feszül. 2. A következő fázisban a térdet magasan megemeljük a rúgás irányába. 3. Ezután a lábszárat kilendítve a lábfej külső élével (sokuto) a célfelületre rúgunk. 4. A befejező helyzetben a lábat magas térdhelyzettel visszarántjuk a felkészülési pontra (megegyezik az 1. pont ábrájával), majd leengedjük a talajra.

31 Yoko geri kekomi, beszúró oldalsó rúgás
A yoko geri kekomi a beszúró rúgások egyike. Végrehajtás: 1. Alaphelyzetben a rúgó láb térdét a képen látható módon elöl (vagy kissé oldalt) felrántjuk, a sarok és lábszár a másik lábhoz közel megfeszül. 2. A következő fázisban a térdet magasan megemeljük a rúgás irányába, majd a tartóláb sarkát a rúgás irányába fordítva lábszárat egyenes pályán kitoljuk, és a lábfej külső élével (sokuto) a célfelületre rúgunk. 3. A befejező helyzetben a lábat magas térdhelyzettel visszarántjuk a felkészülési pontra, majd leengedjük a talajra.

32 Mindig tartsd szem előtt a következőket!
„A karate tiszteletadással (rei) kezdődik és tiszteletadással (rei) ér véget”. Soha ne elégedj meg a jelenlegi tudásoddal! Gyakorolj rendületlenül! „A karate olyan, mint a forró víz, ha nem ég alatta tűz, kihűl.”


Letölteni ppt "Gyakorlati ismeretek kezdőknek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések