Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

13. szabály: Szabadrúgások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "13. szabály: Szabadrúgások"— Előadás másolata:

1 13. szabály: Szabadrúgások
Kép: FIFA Interpretaition of the Laws of the game 13. szabály: Szabadrúgások Alapfokú játékvezetői tanfolyam

2 Közvetlen szabadrúgás
Szabadrúgások Szabadrúgások fajtái Közvetlen szabadrúgás Ha közvetlen szabadrúgásból a labda közvetlenül az ellenfél kapujába jut, a gól érvényes. Ha közvetlen szabadrúgásból a labda közvetlenül a rúgó játékos csapatának kapujába kerül, szögletrúgás következik az ellenfél javára.

3 Közvetett szabadrúgás
Szabadrúgások Szabadrúgások fajtái Közvetett szabadrúgás Jelzés A közvetett szabadrúgást a játékvezető karjának feje fölé emelésével jelzi. Karját addig tartja felemelve, amíg a szabadrúgást el nem végezték és a labda egy másik játékost nem érintett vagy játékon kívülre nem került. A labda a kapuba kerül: Csak akkor ítélhető gól, ha a labda másik játékost érint, mielőtt a kapuba kerül. Ha közvetett szabadrúgásból a labda közvetlenül az ellenfél kapujába kerül, kirúgás következik. Ha közvetett szabadrúgásból a labda közvetlenül a rúgó játékos csapatának kapujába kerül, szögletrúgás következik az ellenfél javára.

4 Szabadrúgások Végrehajtás A labdának mozdulatlanul kell állnia.
A szabadrúgást végző játékos addig nem érintheti ismét a labdát, amíg az egy másik játékost nem érintett. A labda akkor kerül játékba, ha elrúgták, és egyértelműen elmozdult. A szabadrúgás úgy is elvégezhető, hogy a labdát egy lábbal vagy két lábbal egyszerre felemelik. A szabadrúgás elvégzése közben a cselezés a labdarúgás részeként megengedett. A közvetett szabadrúgás elvégzését meg kell ismételni, ha a játékvezető nem emeli fel a karját, hogy jelezze, hogy a rúgás közvetett, és a labdát közvetlenül a kapuba rúgják.

5 Szabadrúgás lebonyolítása – UEFA Játékvezető Fejlesztési Program
Szabadrúgások Szabadrúgás lebonyolítása – UEFA Játékvezető Fejlesztési Program A játékvezető a távolság kimérésével irányítsa a „sorfalat”, és ezzel egyidőben felügyelje a labda helyzetét is. Annak a játékosnak, aki megtagadja a minimális távolság betartását, sárga lapot kell felmutatni. Álljon a megfelelő helyzetbe (hogy figyelhesse a labdát, a falat, és a játékvezető asszisztenst) Adja meg a jelet a szabadrúgás elvégzésére. Amennyiben a szabadrúgás elvégzése alatt a védőjátékosok előrelépnek a sorfalból és a rúgásból nem született gól, végeztesse el újra a szabadrúgást, és mutasson fel sárga lapot a vétkes játékos(ok)nak. Bizonyosodjon meg róla, hogy az ismétlésnél a labda ugyanarra a helyre kerüljön, és kövesse ugyanezt az eljárást.

6 Szabadrúgások A szabadrúgás helye
Szabadrúgás a büntetőterületen belül a Védőcsapat javára lehet: Közvetlen szabadrúgás vagy Közvetett szabadrúgás Az ellenfél minden játékosának legalább 9,15 méterre kell lennie a labdától. Az ellenfél minden játékosának a büntetőterületen kívül kell lenni, amíg a labda játékba nem kerül. A labda akkor van játékban, ha közvetlenül a büntetőterületen kívülre rúgták. A kapuelőtéren megítélt szabadrúgás a kapuelőtér bármely pontjáról elvégezhető.

7 Szabadrúgások A szabadrúgás helye
Szabadrúgás a büntetőterületen belül a Támadócsapat javára lehet: Közvetlen szabadrúgás (büntetőrúgás) vagy Közvetett szabadrúgás Az ellenfél minden játékosának legalább 9,15 méterre kell lennie a labdától, amíg az játékba nem kerül, kivéve, ha a kapuvonalukon a kapufák között helyezkednek el. A labda akkor kerül játékba, amikor elrúgták és egyértelműen elmozdult. A kapuelőtéren megítélt szabadrúgást a kapuelőteret határoló, a kapuvonallal párhuzamos vonalnak azon a pontján kell elvégezni, amelyik a legközelebb esik a szabálysértés helyéhez.

8 Szabálysértések, büntetések
Szabadrúgások Szabálysértések, büntetések Ha egy játékos úgy dönt, hogy gyorsan végzi el a szabadrúgást, és abba a labdához 9,15 m-nél közelebb lévő ellenfél közbeavatkozik, akkor a játékvezetőnek tovább kell engednie a játékot. Amennyiben az ellenfél szándékosan akadályozza meg a szabadrúgás gyors elvégzését, akkor a vétkes játékost figyelmeztetésben kell részesíteni a játék újraindításának késleltetéséért. Ha a védőcsapat szabadrúgást végez el a saját büntetőterületén és a labda nem kerül közvetlenül játékba a szabadrúgást meg kell ismételni.

9 Szabálysértések, büntetések
Szabadrúgások Szabálysértések, büntetések Mezőnyjátékos által végzett szabadrúgás Ha a labda játékba kerül, és a szabadrúgást végző játékos (nem kézzel) ismét érinti a labdát, mielőtt az más játékost érintett volna: Közvetett szabadrúgás jár az ellenfél javára arról a helyről, ahol a szabálysértés történt. Ha a labda játékba kerül, és a szabadrúgást végző játékos szándékosan kézzel érinti a labdát, mielőtt az más játékost érintett volna: közvetlen szabadrúgás jár az ellenfél javára arról a helyről, ahol a szabálysértés történt. büntetőrúgás jár, ha a szabálysértés a szabadrúgást végző játékos büntetőterületén történt.

10 Szabálysértések, büntetések
Szabadrúgások Szabálysértések, büntetések Kapus által végzett szabadrúgás Ha a labda játékba kerül, és a kapus (nem kézzel) ismét érinti a labdát, mielőtt az más játékost érintett volna: Közvetett szabadrúgás jár az ellenfél javára arról a helyről, ahol a szabálysértés történt. Ha a labda játékba kerül, és a kapus szándékosan kézzel érinti a labdát, mielőtt az más játékost érintett volna: közvetlen szabadrúgás jár az ellenfél javára, ha a szabálysértés a kapus büntetőterületén kívül történt a szabadrúgást arról a helyről kell elvégezni,ahol a szabálysértés történt. közvetett szabadrúgás jár az ellenfél javára, ha a szabálysértés a kapus büntetőterületén belül történt a szabadrúgást arról a helyről kell elvégezni, ahol a szabálysértés történt.

11 Szabálytalanság a játéktéren kívül
Szabadrúgások Szabálytalanság a játéktéren kívül Az engedély nélküli játéktér-elhagyás és a játéktérre visszatérés miatt megítélt szabadrúgást arról a helyről kell elvégezni, ahol a labda a játék megállításakor volt. Ha a játékos a játék részeként hagyja el a játékteret és így követ el szabálytalanságot egy másik játékossal szemben, a játékot szabadrúgással kell újrakezdeni a szabálytalanság helyéhez legközelebb eső határoló vonalról; amennyiben ez a vétkes játékos csapatának büntetőterületén belül van, a közvetlen szabadrúgással járó szabálytalanságért büntetőrúgást kell ítélni.

12 UEFA Játékvezető Fejlesztési Program
Szabadrúgások UEFA Játékvezető Fejlesztési Program A sorfalban álló játékosok fegyelmezetlensége esetén a játékvezetőnek szóbeli intést kell alkalmaznia. Amennyiben bármilyen további fegyelmezetlenség előfordul, azt minden egyéb figyelmeztetés nélkül fegyelmi szankcióval, azaz sárga vagy piros lap felmutatásával kell sújtani. Amennyiben a támadójátékosok a sorfalban vagy annak közelében állnak, a játékvezetőnek a távolságot előrefele kell kimérnie. Ügyeljen azonban arra, hogy a labda a megfelelő helyen maradjon.

13 UEFA Játékvezető Fejlesztési Program
Szabadrúgások UEFA Játékvezető Fejlesztési Program Gyors szabadrúgás: A szabadrúgást gyorsan – a játékvezető sípszava nélkül – is el lehet végezni ha: fegyelmi intézkedést nem kellett tenni a játék megállítása után gyorsan (azaz néhány másodperc után) végzik el a szabadrúgást a labda a szabálytalanság helyén álló helyzetben van a szabadrúgás elvégzéséhez nincs szükség játékvezetői irányításra a játékvezető még nem kezdte el beállítani a sorfalat, illetve hátraállítani az ellenfeleket a megfelelő távolságba játékos nem sérült meg és nem igényel figyelmet. Amennyiben az ellenfél egy játékosa megakadályozza az elvégzendő szabadrúgást, sárga lapot kell neki felmutatni.

14 UEFA Játékvezető Fejlesztési Program
Szabadrúgások UEFA Játékvezető Fejlesztési Program A játékvezető asszisztens elhelyezkedése - Szabadrúgás a büntetőterület közelében: A büntetőterület közelében végzett szabadrúgáskor a játékvezető asszisztensnek az utolsó előtti védőjátékossal kell egyvonalban állnia (a les ellenőrzése céljából), de a kapuvonalra is ügyelnie kell. A játékvezetőnek a labdát és a sorfalat kell ellenőrzése alatt tartani. 9,15 m távolság felügyelete Amikor a szabadrúgást az oldalvonal közelében, nem messze a játékvezető asszisztenstől, ítélik meg, a játékvezető asszisztens beléphet a pályára, hogy ellenőrizze a 9.15 méteres távolság meglétét a labdától. Javasoljuk, hogy ne kimérje, inkább jelenlétével irányítsa a műveletet a labda helyétől.

15 Szabadrúgások Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "13. szabály: Szabadrúgások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések