A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Közösségi pedagógiai gyakorlat
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
A szaktanácsadás támogató szerepe
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
A pedagógusminősítési rendszer
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Értékelés a pedagógiában
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Pécs, április 19.. „Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2-C/ „A TANANYAGTARTALMAK FEJLESZTÉSE EREDMÉNYEINEK.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Mentorképzés a Debreceni Egyetemen
Tanulás, kommunikáció, nevelés Magyar Tudományos Akadémia Pedagógiai Bizottság IV. Országos Neveléstudományi KonferenciaMagyar Tudományos Akadémia 2004.
A PEDAGÓGUSOK ÉRTÉKELÉSE
E-PORTFÓLIÓ.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Az e-portfólió használati köre
„ A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának.
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
SZTE BTK Spanyoltanár MA
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Felnőttképzési bázisközpontok és hálózat fejlesztése projekt K o d o l á n y i János Főiskola.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
Pedagógiai szempontok a szakmai vizsga során
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
A portfólió - óvodai szakterület
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
II. Calderoni Kompetencia Kerekasztal Konferencia
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
A tanárképzés szerkezete
A PORTFÓLIÓ Összeállította: Marton Eszter Forrás: Falus Iván – Kimmel Magdolna (2003): A portfólió. Gondolat Kiadói Kör, ELTE BTK Neveléstudományi Intézet,
AZ ÚJ TÍPUSÚ SZAKTANÁCSADÁS Szabó Klára január 28.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Pedagógus értékelési rendszer
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
A felnőttek bevonásának fejlesztése a kora gyermekkori oktatásba Chris Pascal, prof. és Tony Bertram, prof.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
főosztályvezető-helyettes
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
Előadás másolata:

A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben Jászi Éva – Mogyorósi Zsolt EKF Neveléstudományi Tanszék 2005.

Aktualitás és relevancia I. Régi program: Előnyök; kitekint más nevelési területek felé is (alsó tagozat, gyermekvédelem, kisegítő iskola, táboroztatás, kollégium) Hátrányok; osztályfőnök-centrikusság, ütemezés (1-4.félév), alacsony óraszám, tömbösítés Új program követelményei: Magasabb óraszám - rendszeres tapasztalatok Ütemezés Megfelelés a szakképesítésből adódó igényeknek – iskolán kívüli nevelési területek (Ped.gyak.II., Ped.gyak.III.)

Aktualitás és relevancia II. Akkreditáció: gyakorlatorientált, kompetenciaalapú képzés olyan tanegységek kialakítása, melyek beilleszthetők a 2006 –tól induló képzésünkbe (alapképzés és részterületi specializáció)

Pedagógia szakos képzés - főbb kimeneti célok I. Olyan szakemberek képzése akik gyermekek felügyeletét, gondozását, nevelését és az ezekhez kapcsolódó tevékenységeket képesek Jogszerűen; Szakszerűen; Intézményi/nem intézményi; Piaci/nem piaci keretek között végezni. II. Akik specializált ismeretekkel és kompetenciákkal rendelkeznek.

Főbb szakszerűségi követelmények - kompetenciák A személyiségfejlesztés tudományos modelljeinek ismerete Diagnosztikus és formatív értékelési eljárások alkalmazásának gyakorlata Adekvát módszertani repertoár alkalmazása a személyiségfejlesztő folyamatokban Nevelési célok tervezésének képessége (kontextus, differenciálás, individualizálás) Nevelési interakciók facilitálásának képessége (színterek) Nevelési folyamatok és a saját szakmai tevékenység értékelésének képessége – reflektivitás Különböző intézmények pedagógiai funkcióiban történő szakmai részvétel és együttműködés képessége

A gyakorlati képzés főbb jellemzői Iskolai és iskolán kívüli területek fókuszálása – kompetencia határok betartásával Orientál a specializációra Rendszeres (órarend szerinti) és intenzív gyakorlatok (1 nap, 2 hét) Szakmai kompetenciák fejlesztése (a kutatás, a nevelési folyamatok tervezése és szervezése, a szakmai kooperáció, a pedagógiai gondolkodás és reflektivitás, valamint a dokumentáció terén) A portfolió követelménye

Portfolió I. Mottó: „A portfolió a tanuló munkáiból összeállított célirányos gyűjtemény, amely bemutatja készítőjének erőfeszítéseit, fejlődését és eredményeit egy vagy több területen. A tanulónak részt kell vennie a tartalom összeállításában; a gyűjteménynek tartalmaznia kell a dokumentumok kiválogatására szolgáló szempontrendszert, az értékelési szempontrendszert és a tanuló önreflexióit.” (Barrett 2002)

Portfolió II. Célok: értékelési cél (eredmények bemutatása az adott területen, minőségi szempontok, önértékelés) tanulás elősegítése (folyamatos rendszeres visszajelzés) reflektivitás (szisztematikus gyűjtés, rendszerezés, összegző esszé)

Portfolió III. Az alkalmazott pedagógia szigorlat része Dokumentuma a gyakorlati képzésünknek, a hallgató teljesítményének és egyéni fejlődésének Főbb elemei: látogatási naplók, jegyzőkönyvek, adatgyűjtési lapok, strukturált interjúk, elemzések, foglalkozási tervek, esszék, értékelő fogalmazások, önértékelési lapok, igazolások Lehetőség: elektronikus prezentációk

Köszönjük a figyelmet! jaszieva@ektf.hu mogyorosizs@ektf.hu