A Vízirendészet szerepe a halőrzésben Tisza-tavi Horgászkonferencia Tiszafüred, 2011. július 8. Előadó: Horváth Róbert r. alezredes, kiemelt főreferens.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

OBJEKTÍV FELELÖSSÉG- ZÉRÓ TOLERANCIA
főigazgató-helyettes
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
A Nemzeti Sport Intézet szerepe a támogatási rendszerben
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
Szakképzési szakértők szakképzési változásokra való felkészítése A szakképzési megállapodás és a szakmaszerkezeti döntés Helyszín dátum Nemzeti Fejlesztési.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A vízjog időszerű kérdései
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Pápai Tűzoltóság 11. B.
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Hidrológiai monitoringrendszerek
Állam munkavédelmi feladatai
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Dr. Bozsó Zoltán r.dandártábornok
Szakmai találkozó KBSZ Siófok 2008 április 9.. Irányítási jogkörök  Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium ↓  Országos Rendőr- főkapitányság ↓  Budapesti.
Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság
Közlekedésbiztonsági ellenőrzések tapasztalatai Hunyadi István Közép-magyarországi Regionális Igazgatóság Közlekedési Alágazatok Főosztály Főosztályvezető-helyettes.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Változások a szabálysértési jogban
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
Dr. Fehér Éva, Dr. Tamás László
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
A VÁLLALKOZÁSOK SZEREPE A FOGYASZTÓVÉDELEMBEN Dr. Kohuth Viktor
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
Mihalek Miklós Felügyelet vezető május 26., Galyatető
Az orvos szabálysértési felelőssége
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
A veszélyes áruk vasúti szállításának szabályozása
Vasútszabályozási Osztály
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
Dr. Farkas Klára r. őrnagy
A rendészet szervei.
Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
A megsz ű n ő nemzetiségi önkormányzatokkal kapcsolatos feladatok jegyz ő i értekezlet Kecskemét, szeptember 24. El ő adó: Varga-Gy ő rfi Dóra.
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
Önálló és rendőrrel közös polgárőri tevékenység és ehhez kapcsolódó rendőri karjelzések ismertetése +
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
„A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás”
Veszélyes áruk vízi szállítása
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Magyar Rendvédelmi Kar Büntetés-végrehajtási Tagozat
A TAXI SZOLGÁLTATÁS FELTÉTELEI BUDAPESTEN
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
PEST MEGYE BŰNÜGYI HELYZETE 2012
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
Előadás másolata:

A Vízirendészet szerepe a halőrzésben Tisza-tavi Horgászkonferencia Tiszafüred, július 8. Előadó: Horváth Róbert r. alezredes, kiemelt főreferens augusztus 7.

„… nagyon későn látták be úgy a halászok, mint azok a hatóságok, amelyek a nemzeti vagyonok gondozására hivatvák, hogy a halászat nem maradhat egyszerűen csak a halfogásra szorítkozó foglalkozás, hanem annak a vizek rendszeres s okszerű művelését is fel kell ölelnie.” RÉPÁSSY MIKLÓS Édesvízi halászat és halgazdaság – 1908.

Az első halászati törvény a XIX. század végén (1888. évi XIX. törvénycikk) került kiadásra. Ez nem csak a halfogást szabályozta – tilalmi idők, méretkorlátozások, tiltott eszközök, halászati őrzés, stb. –, hanem kötelezővé tette az ivadékgondozást és a halutánpótlást, illetve rendelkezett az esetleges „kihágásokért” járó büntetésekről is.

A fenti törvény szigorát mutatja, hogy: aki „a halászat gyakorlására jogositva nincs 200 forintig terjedhető pénzbüntetéssel súlytandó” aki „halászjegygyel bir, azt azonban az állami csend- és rendőrök, … a halászati jog tulajdonosai, haszonbérlői és alkalmazottjai felszólitására elő nem mutatja 5 forintig terjedhető pénzbüntetéssel súlytandó” illetve „aki két éven belül a halászatra jogositott engedélye nélkül üzött halászatért vagy tiltott eszközök használatáért két izben volt büntetve, attól a halászjegy megvonandó, illetőleg a halászjegy ujabb kiállitása 3 évig terjedhető időtartamra megtagadandó.” Érdekességként: 1900-ban 1 kg marhahús ára 45 krajcár körül volt, így a legsúlyosabb bírságból közel 445 kg marhahúst lehetet volna venni. (Napjainkban 1 kg marhalábszár 1500,- Ft környékén mozog, tehát az akkori bírsá g összege most ,- Ft lenne.)

A halászati őrzést nem lehet elkülöníteni a természet- és környezetvédelemtől, az állat- és növényvilág, illetve az élőhelyek megóvásától. Ezek egymástól nem elválasztható fogalmak. Az élőhelyek radikális megváltoztatása jelentősen befolyásolja a környezet szárazföldi és vízi faunáját és flóráját. A túlhalászás, a halak tilal- mi időszakokban történő ki- fogása, ívás közbeni zava- rása, az orvhalászat és a környezetszennyezés hosszú távon beláthatatlan követ- kezményekkel járhat.

Éppen ezért a halászati őrzés során nem elegendő szigorúan csak a halászati- horgászati törvényben, illetve rendeletekben meghatározottak betartatása, hanem az egyéb, a természet- és környezetvédelmi normák betartatását is szem előtt kell tartanunk!

Napjainkban a halászati ellenőrzést meghatározó jogszabályok (a teljesség igénye nélkül) A halászatról és a horgászatról szóló évi XLI. törvény, A halászatról és a horgászatról szóló évi XLI. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 78/1997. (XI. 4.) FM rendelet A nem halászható (horgászható) halfajokról és víziállatokról, valamint az egyes halfajok szerinti halászati tilalmi időről szóló 73/1997. (X. 28.) FM-KTM együttes rendelet, A vízi közlekedés rendőrhatósági igazgatásáról szóló 13/1996. (VI. 28.) BM rendelet

A Vízirendészeti Rendőrkapitányságok hatáskörét, illetékességét, hatósági fórumrendszerét, a vízirendészeti feladatokat és hatósági jogköröket a vízi közlekedés rendőrhatósági igazgatásáról szóló 13/1996. (VI. 28.) BM rendelet szabályozza. A BM rendelet alapján a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya végzi a halászatra, a horgászatra, a vízen történő vadászatra, különös tekintettel a halgazdálkodásra, valamint a vízi növényzet kitermelésére, irtására vonatkozó jogszabályi előírások megtartásának, a szabad vizek és annak mindenkori vízállásától függő parti sávja környezetvédelmére (vízminőség, állatvilág, természetvédelem) vonatkozó jogszabályok betartásának ellenőrzését.

A halászattal, horgászattal kapcsolatos tevékenység rendőri ellenőrzéséről szóló, az Országos Rendőr-főkapitányság Közbiztonsági Főigazgatójának 7/1999. intézkedés 2. pontja alapján a Vízirendészeti Rendőrkapitányságok egyik feladata az illetékességi területén illetékes horgász szövetségekkel történő együttműködési megállapodás megkötése. Az együttműködés alapjai

Az együttműködés során a rendőr … t á j é koztat á st ad az illet é kess é gi ter ü let é n t ö rt é nő ellenőrz é sek tapasztalatair ó l, seg í ts é get ny ú jt a hal á szatra-, horg á szatra vonatkoz ó jogszab á lyokban foglaltak betartat á s á ban, k ö zreműk ö dik a hivat á sos é s t á rsadalmi halőr ö k kik é pz é s é ben, t á j é koztat á st ad az eltűnt, eltulajdon í tott v í zi j á rművekről, önállóan és a halőri szolgálattal közösen részt vesz a halász-, horgász szabályok betartásának ellenőrzésében.

Halász-, horgász jogsértés miatt kezdeményezett eljárások száma

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, és kívánom, hogy a TVRK és az együttműködő, a halőrzésben és a természetvédelemben részt vevő szervezetek együttes tevékenysége, valamint a társadalom pozitív irányú szemléletváltozása következtében hamarosan újra elmondhatjuk azt, amit 1798-ban M. Schwandter jegyzett fel statisztikai kiadványában: Tisztelt Hölgyeim és Uraim! „… de hát a lomha Tisza tudvalevőleg nemcsak Magyarország, hanem egyáltalán Európa leghaldúsabb folyói közé tartozik, …”

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Csernobil harcsái