A SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Frissdiplomások Szemerszki Marianna Tanulási utak és képzési tervek a felsőoktatásban.
Advertisements

Dr. Juhász Erika Tanszékvezető, főiskolai docens Debreceni Egyetem
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
„CSOPORT VEZET CSOPORTOT”
MESTERKÉPZÉS SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
ALAPKÉPZÉS SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
LOGO A NDRAGÓGIA ÉS KÖZMŰVELŐDÉS EKF Nyílt Nap december 6.
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KÉPZÉSEI A képzések szakmai felelőse: a Környezettudományi Intézet Fő feladata a tudomány területek közötti.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Nyílt Nap december 18. Tanulmányi és Információs Központ: Kongresszusi terem.
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Egyetemi Könyvtár és partnerei pályázata TÁMOP /1. CONTENTA "24 óra" - A minőségi oktatás és hozzáférés támogatása a szegedi.
Andragógia MA Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete.
Az informatika oktatása a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
Az informatika oktatása a Debreceni Egyetem Informatikai Karán
Mesterképzés az EKF-en
Mesterképzés az EKF-en
FELVÉTELI Előadó: Németh Péter igazgató. NEM VÁLTOZIK… …a pontos rendszer (emelt szintűért 50 többletpont, ha min 45%-os az eredmény), a.
Tehetséggondozás a pszichológiában TÁMOP / Járai Róbert, PhD PTE BTK Pszichológiai Intézet.
Képzések a pécsi bölcsészkaron
Rejtő Sándor Könnyűipari Mérnöki Főiskolai Kar
A GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR FELADAT- ÉS STRUKTURÁLIS RENDSZERE Szerkesztette: © Dr. Szilágyi Tivadar, KARI TANÁCS KARI TANÁCS TÁRSADALMI.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
„MI LESZ VELED MAGYAR FELSŐOKTATÁS” Antal János ÁVF főigazgató október 28.
Bölcsész mesterképzések – kitörési pontok és az akkreditációs folyamat tanulságai Dr. Brenner Koloman ELTE BTK dékáni megbízott.
Kommunikáció az egyetemen
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
KETTŐ AZ EGYBEN: MÚZEUMPEDAGÓGIAI KÉPZÉS ÉS GYAKORLATI HELY KIALAKÍTÁSA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGIAI KARÁN Dr. Viskolcz Noémi Szegedi.
Dr. habil. Viskolcz Noémi csoportvezető főiskolai tanár
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
P E D A G Ó G I A I K A R. Alapképzési (BA) s z a k o k Nappali tagozat SzakKöltségtérítésKépzési idő (félév) Andragógia Ft6 Gyógypedagógia 110.
A külhoni tehetséggondozás szervezete az EDUTUS Főiskolán a Bethlen Gábor Alap támogatásával.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Jankovits László egyetemi docens PTE BTK
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
A TDK-rendszerének minőségbiztosítása
Eszenyiné dr. Borbély Mária, DE Informatikai Kar
FELVÉTELI 2015 SZIE-ABPK JÁSZBERÉNY.
Földrajzoktatás a Debreceni Egyetemen és jogelődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1990-től napjainkig Kerényi Attila Debrecen november 14.
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
Tanodavezető, Motiváció Tanoda-Tiszasziget
SZTE Egyetemi Tavasz TÁJÉKOZTATÓ A KÉTCIKLUSÚ KÉPZÉSRŐL Dr. Szendrei Mária Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.
Budapesti Corvinus Egyetem A évi mesterszakos felvételi eljárás
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
Egy csónakban evezünk Gondolatok a pedagógusképzésről és továbbképzésről dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke Pedagógus Hivatás Munkacsoport.
EKF Comenius Kar, Sárospatak Dr. Kelemen Judit dékán.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
Bölcsészettudományi Kar Dr. Zimányi Árpád dékán. Bölcsészettudományi Kar Bölcsész szakok Művészetközvetítő szakok Dr. Zimányi Árpád : A Bölcsészettudományi.
Közösségszervezés BA.
10 érv, hogy a Nyíregyházi Egyetemet válaszd!
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kar
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Tanári mesterszakok Felvételi eljárás Bartáné Kustár Katalin
Lejtmenetből lendület
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
NEVELÉSTUDOMÁNYOK INTÉZETE
Andragógusok a pályán, miben segíthet a múzeumandragógia?
A könyvtárostanári képzési lehetőségekről
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
A Tanácsadók Virtuális Közösségének
Előadás másolata:

A SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet T. Molnár Gizella A SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet

Intézetünk 2007-ben jött létre a kari szervezeti struktúra átalakításával 2008-tól megszűntek a korábbi tanszékek Az intézeti feladatok alapján három szakcsoport jött létre és működik azóta is

Szakcsoportok Könyvtár- és Múzeumpedagógia Kulturális Mediátor Szakcsoportvezető: Habil.Dr. Viskolcz Noémi Feladat: specializációk, könyvtárpedagógia tanár Kulturális Mediátor Szakcsoportvezető: Gerencsérné Dr. Újvári Edit Feladat: művelődésszervező szakirány, specializációk, kulturális mediáció Ma Andragógia Szakcsoportvezető: Dr. Farkas Éva Feladat: andragógia Ba, Ma, andragógustanár

Oktatók A tanszéki humán erőforrás fejlesztése, karbantartása kiemelt feladat (minősítések, tudományos munka, fokozatszerzés) Jelenleg 16 főállású oktató, 3 részfoglalkozású oktató, 1 oktatásszervező, 1 könyvtáros és 2 technikus szakember dolgozik intézetünkben, biztosítva a színvonalas munkát Közülük 12 fő PhD fokozattal rendelkezik, 1 fő habilitált, és a fiatalok is fokozatszerzés előtt állnak, vagyok doktori iskolába járnak Emellett további óraadók segítik az oktatást

Képzések A képzési portfolió széles, az alapképzés mellett mesterképzések, tanári mesterképzések, szakirányú továbbképzések várják a hallgatókat Az alapképzésben tehetségesnek bizonyuló hallgatók az intézeten belül folytathatják tanulmányaikat Emellett a felsőfokú szakképzésben is részt vállalunk

A Felnőttképzési Intézet Képzési portfolió: Andragógia Ba Andragógia Ma Kulturális mediáció Ma Tanárszakok: Könyvtárpedagógia (könyvtárostanár) Andragógustanár

Andragógia BA – a bolognai folyamat keretében 2006-ban indított szak Az andragógia alapszak igen népszerű és keresett szak, minden évben nagy számú felvételiző szeretne ide bekerülni – nappali, levelező tagozat Jelenleg a kormányzati intézkedések következtében csökken a létszám Művelődésszervező szakirány (korábbi hagyomány) – Specializációk lehetősége

Az alapképzéshez jelenleg négy specializáció kapcsolódik Ennek keretében a felnőttképzés és a kultúraközvetítés alapvető ismeretei mellett egy-egy terület elmélyültebb megismerésére is lehetőség nyílik, melynek eredményeképpen ezt a külön végzettséget betétlap igazolja az oklevélben. Kulturális és regionális rendezvényszervező Felelős: Sütő Erika Média Felelős: Dr. Szirmai Éva Múzeumpedagógia Felelős: Dr. Viskolcz Noémi Eszperantó Felelős: Dr. Újvári Edit

Andragógia MA A képzés célja olyan mester szintű oklevéllel rendelkező, személyközpontú szemlélettel rendelkező andragógusok kiképzése, akik korábbi tanulmányaik során elsajátított társadalomtudományi és szakmai alapokra építve felkészültek az európai közösséghez, a fejlett országokhoz való felzárkózás támogatására, megismerik az egész életen keresztül tartó tanulás eszközeinek, metodikai eljárásainak alkalmazását, hogy elősegítsék a tudásalapú társadalom kialakulását.

Kulturális mediáció MA A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik megszerzett nevelés- és kultúratudományi, pszichológiai, társadalomtudományi ismereteik birtokában képesek a szociokulturális társadalmi folyamatok elemzésére, a szükségletek felmérésére, elemzésére, a megjelent igények megjelenítésére, a kultúra tartalma, a kultúra alkotói és a különböző társadalmi csoportok közötti mediálásra, professzionális kultúra-közvetítésre.

Tanári mesterszakok (második tanárszak) Andragógustanár Az andragógustanár szak a felnőttképzés, szakképzés tanári feladataira készít fel. Az andragógia tanári előkészítőre (minor) rendszeres a jelentkezés Az új rendszerben szakirányú továbbképzés Könyvtárpedagógus tanár Egyre nagyobb jelentőségre tesz szert, elsősorban a levelező tagozaton. A most átalakuló rendszerben: könyvtáros tanár.

Tudományos munka Az oktatás mellett igen fontos, azt is erősítő feladat az intézetben A legtöbb oktató folyamatosan részt vesz hazai és külföldi szakmai konferenciákon, előadások-kal, azok publikálásával is, részben a minősíté-sekhez kapcsolódva, részben egyéni érdeklődés alapján, illetve különböző pályázatok keretében. – Ez természetes, és elvárható. Amire azonban nagyon büszkék vagyunk, a hallgatókkal való tudományos és szakmai együttműködés, ami az egyik legnagyobb érték az intézetben

A hallgatók tudományos munkája Nagy gondot fordítunk a hallgatók tehetség-gondozására, igyekszünk motiválni, segíteni őket, és kutatási alkalmakat biztosítani számukra is Az elmúlt tanévekben több tehetséggondozó program indult az intézetben, melyeknek nagy sikere volt Tudományos Diákkörünk igen sikeres A 2011-es OTDK-n 15 fő vett részt intézetünkből, 3 fő I. helyezést, 2 fő II. helyezést, 1 fő III. helyezést ért el, 2 fő különdíjat kapott, az idei OTDK-n 2 fő I. helyezést, 3 fő II., 1 fő III. helyezést ért el, és 1 fő különdíjat kapott.

Két kutatócsoport Andragógia Kutatócsoport: 2011 februárjában nagy kutatást indított, majd folytatott le, az akkreditált felnőttképzési intézmények körében, amunkát 2012-ben folytatták, és immár nem csak a Dél-alföldi Régióban, hanem az egész országra kiterjesztve vizsgálták az akkreditált felnőttképzési intézmények működési jellemzőit Identitáskutató Műhely: elsősorban szemiotikai kutatásaival, konferenciaszervezéssel tűnik ki Mindkét műhely publikációi jelentősek

KMK

Az Andragógiai Kutatócsoport néhány tagja

Köszönöm a figyelmet! Szegedi Tudományegyetem Dr. T. Molnár Gizella intézetvezető főiskolai tanár Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Felnőttképzési Intézet H-6723 Szeged, Szilléri sgt. 12. Tel.: 36 62 474 255 www.jgypk.u-szeged.hu/tanszek/kozmuv e-mail: molnarg@jgypk.u-szeged.hu