A vízhiány, mint a globális felmelegedés egyik súlyos következménye

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A világ legnagyobb technológiai diákversenye.”
Advertisements

A víz ökölógiai ismertetője
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
GLOBÁLIS FALU Ha a föld lakosságát egy 100 lelket számláló faluba redukálnánk a jelenlegi arányok megtartásával, akkor ebben a faluban lakna: 57 ázsiai.
Természet Szerintem a természet nagyon jó dolog és igenis nagyon fontos .pl. mi lenne velünk növények nélkül? Vagy álatok nélkül ?Hát egyszerűen nem lennénk.
A víz útja Budapesten és a Duna
Víz világnapja 2014.
Tudtad ezt?.
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
Tudtad-e? Kattints. Tudtad-e, hogy a “The quick brown fox jumps over the lazy dog” mondatban az angol ABC minden betűje használva van? Tudtad-e, hogy.
Árvizek „a víz az úr” 2008.október.31  A vízáradat időtől és helytől függően különböző megítélést kapott a civilizált népeknél. Csak a sivatagi népek.
Az el nem kötelezettek.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Megújuló energiaforrások otthon Út egy környezettudatosabb otthon felé Misli Bence I. Béla Gimnázium, Szekszárd.
VIII.A.3. 3./ 5. óra Programfejlesztési Központ FELSZÍNI VIZEK: ÓCEÁNOK, FOLYÓVIZEK, TAVAK.
VAN Választásunk? Munkától lóg a nyelve.  Milyen lehet az IQ tesztje? Ha jól van beállítva a stopper, válasza egy kérdésre sem nyer.
A víz-háborúk kora jöhet
A víz a Földön.
Megdöbbentő tények a vízről!
A fejlődő világ két átka:
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
Így takarékoskodj a vízzel!
Róma az örök város.
Afrika.
Campus Hungary A magyar felsőoktatás külföldi népszerűsítését elősegítő program június 15.
Érckörforgások az óceáni kéreg és a tenger között.
"Keresd az életben mindig a szépet
Észak Dél ellen.
H2O dihidrogén-oxid Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben:
A Víz Világnapja Március 22..
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
ha le tudnánk kicsinyíteni a Földet, és a 6,5 milliárd embernyi népességet egy 100 lelket számláló falura, és az arányok változatlanok maradnának, akkor…
\ A modern és fenséges Airbus 380, az Atlanti óceán fölött repült, New-York felé.
– A Maldív Köztársaság szigetország az Indiai-óceánon, India délnyugati csücs- kénél. 26 atollból, 1192 szigetből áll, ebből 202 lakott, további 87 a.
Készítette:Szőke Gréta
David Livingstone.
1. Egy széler ő m ű park építése a tenger közepén A XXI. század néhány mérnöki csodája.
Életkor TESZT.
Ahogy engem elküldtél a világba, én is elküldtem őket a világba” (János 17:18) Töltsd be a küldetésed.
Szigyártó Erzsébet XI.B
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
A BOLDOGSÁG TITKA.
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
Olaszország.
C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 A GM növények termelésének helyzete a világon és az EU-ban...
Marcel Reynaert vízfestményei
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
AZ PALACKOZOTT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?...
Tudtad ezt? ( munkatársi csapat épités) ( felnőttoktatás,
A világ 20 -ik legnagyobb városa – Beijing, Kína 12 millió lakossal.
GLOBÁLIS FALU A Globális Falut, úgy kell elképzelni , hogy az ott élő 100 ember arányosan reprezentálja a Földünk teljes népességét, amely az alábbi populációs.
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Világot fenyegető vírus Semmi sem biztos; csak a halál.
PORTSMOUTH. AZ INDULÁS NAPJA: Elégé izgalmas volt mivel még nem utaztam eddig repülőn soha. De, nem volt rossz sőt élveztem. Főleg a felszállást, de ami.
Nemzetközi pénzügyek 4. előadás Nemzetközi hitelfinanszírozás hivatalos csatornái.
SZUDÁN A DARFÚRI KONFLIKTUS OKAI ÉS NEMZETKÖZI VONATKOZÁSAI Rémai Dániel 2007 Minden jog fenntartva!
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
London történelme kvíz
A világ országai.
Keszeli Zita 5/A. Hogyan pazarolunk annyi vizet otthonunkban? Nem zárjuk el a csapot Fogmosáskor folyik a víz Nem javítjuk meg a csapot, amikor csöpög.
A bizalom szerepe Koreai Köztársaság.
A hülyeség kora Ne légy hülye!
Antilop.  Jellemzője: - Tülkös szarv  - párosujjú patások közé tartozik.  - növényevők redős zápfogak  - kérődzők  - több fajtájuk van pl.: Jávorantilop,
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
Túlnépesedés 1.
Globalizáció.
Előadás másolata:

A vízhiány, mint a globális felmelegedés egyik súlyos következménye Bálint Orsolya, “Dacia” Gimnázium A vízhiány, mint a globális felmelegedés egyik súlyos következménye

Az ivóvíz hiánya Az ivóvíz hiánya egyes szomszédos országok között komoly konfliktusokhoz vezet. Ilyen Izrael, India és Banglades vitája is. Egyiptom vize főleg Szudántól és Etiópiától függ. 2007-ben katonai összecsapásokhoz vezetett az afrikai Csád-tó száradása, mely Darfuri konfliktus-ként ismert. India fővárosában, Delhiben, 2015-re várhatóan teljesen elfogy az ivóvíz. A talajvízért 1977-ben még csak 6 méter mélyre kellett leásni. 1983-ban 10-20 méteres mélységben lehetett vizet találni, voltak már azonban olyan pontjai a városnak, ahol 35 méter mélységig kellett hatolni. A 15 millió lakos nagy része el fog vándorolni oda, ahol könnyebb ivóvízhez jutni. A Zambézi folyón a Dél-afrikai Köztársaság, Botswana, Namíbia és Angola osztozik, illetve marakodik.

Afrikai ember, aki bármit megadna azért, hogy ne piszkos vizet igyanak a gyerekei.

Hogyan lehet megoldani az ivóvízhiányt? 1. Gyűjtsd az esővizet kerted és virágaid öntözéséhez! 2. Csak telepakolt mosó- illetve mosogatógéppel kezdj neki a mosásnak, mosogatásnak! 3. Víztakarékos gépeket vásárolj! 4. Zuhanyozz többet, fürödj kevesebbet! 5. Javítsd meg minél hamarabb az elromlott csapokat! Egy csepegő csap naponta kb. 17 liter vizet pazarol.

Hány liter víz jut egy főre naponta? 573 l – USA 385 l – Olaszország 250 l – Svájc 150 l - EU 130 l – Németország 110 l - Magyarország 87 l – Kína 10 l – Mozambik

Ezek az adatok elkeserítőek Ezek az adatok elkeserítőek! Egy Mozambikban élő személy háromszor is átgondolja, hogyan tudna vizet spórolni. Ezzel szemben mi fel sem fogjuk, mit jelent napokig azzal a gondolattal élni, hogy milyen jó lenne egy kis vízhez jutni. Gond nélkül engedhetjük a vizet. Az afrikai törzsek is nagyon meg tudják becsülni a vizet. Vízhiány esetén ők növények gyökeréből nyert nedvet fogyasztanak. Ezeket a dolgokat látva pár percig megriad az európai ember, és eszébe jut a pazarlás, de később hátradől székében, és arra gondol, hogy őt a modern világ veszi körül, és ez vele nem történhet meg. Ez a felfogás sajnos helytelen, beidegződött dolog.

Mennyibe kerül egy köbméter víz? 70 cent – New York City 1,80 $ – London 2,92 $ – Manila 5,50 $ – Barranquilla, Colombia

Próbáljuk a vizet megőrizni, és ne elpazarolni Próbáljuk a vizet megőrizni, és ne elpazarolni! Gondoljunk arra, hogy tőlünk picit távolabbi helyeken a vízhiány következtében sokan küzdenek az életért! Egy kis odafigyeléssel naponta akár több liter vizet is megspórolhatunk.

A víz nem csak szükséges az élethez, A VÍZ MAGA AZ ÉLET !

Jegyzetek Wikipédia