A hatékony stresszkezelés titkai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MUNKAHELYI MENTÁLHIGIÉNÉ BIZTOSITÁSA PSZICHOLÓGIAI ESZKÖZÖKKEL A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSBAN DOLGOZÓK SZÁMÁRA Krekó Kata klinikai szakpszichológus Fővárosi Önkormányzat.
Advertisements

A kiégés 2 April, A kiégés 2 April, 2017.
Depresszió helyett Mondj IGEN-t az életre!!! :27.
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tutori tevékenység a gyakorlatban
Kis Angyalkák.
MIÉRT, MIKOR ÉS HOGYAN SZOKJUNK LE A DOHÁNYZÁSRÓL?
Az internetfüggőség Kővágó pál és márki Gabriella
Stressz-Megküzdés-Gyógyulás
A Barátság.
Vérmérsékletem képekben
Leszokás a dohányzásról
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Megküzdés és hatékonyság Rohánszky Magda Konkolÿ Thege Barna Tűzmadár Alapítvány október 12.
Szigetszentmiklós, 2013.március 23.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV):
“13 tanács egy életre".
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Kognitív megközelítések
Stresszkezelés.
Személyiségzavar Rokszin Mónika.
“13 tanács egy életre" „13 tanács egy életre”.
A kognitív-tapasztalati self-elmélet
A TANÁRI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE MATEMATIKAI MODELLEK SEGÍTSÉGÉVEL
A lehetséges énképek.
HÁZASSÁGI KONFLIKTUSOK ÉS KEZELÉSÜK Bodor Enikő, szociális munkás Bölön, 2007 december 2.
13 tanács egy életre.
mindenki másként reagál a változásokra.
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Depresszió Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet.
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
A pánikbetegség kezelése
Kis Angyalkák.
Különbözőek vagyunk!.
Olvasd lassan és csendben!.
Skizofrénia.
Mens sana in corpore sano. Avagy valóban ép a lélek az ép testben? Molnár József lelkész, lélekgyógyász, alternatív pszichológiai tanácsadó lelkész, lélekgyógyász,
A C3P (cognitive three process ) csoportelemzési modell (Whitworth, Gallupe, McQueen 2000), id.: Terenyi Zoltán, Mátrix Egyedi szintű folyamat.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Éntudat – identitástudat - énkép
 1.Interakcióban jön létre!  2.A megoldás is csak interakcióban  lehetséges, melynek eszköze a  kommunikáció  (speciális kommunikáció)  Kommunikációm.
Gondolatok a szenvedélybetegségről
Quality Human Management
Mindennapi veszteségeink
Önmenedzselés a mindennapokban
Az internetfüggőség Kővágó pál és Bajusz Lili Október 10.
Stressz, burnout, depresszió
13 tanács egy életre ( munkatársi csapat épités) ( felnőttoktatás,
Időperspektíva a CKIK-ban ( ). Időperspektíva Az embereket saját magukról, a világról és másokkal való kapcsolataikról kialakított képüket egy.
A magatartás szabályozás ember-környezet modellje
BARÁTSÁG Anikónak szeretettel.
Az önismeret fontossága a szenvedélybetegek gyógyítása területén
Személyközpontú gondozás
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz egészségre gyakorolt hatása Készítette: Lisovszki Edit.
GÁVRILYUK ILONA. A KONFLIKTUS FOGALMA A „konfliktus” a latin confictus szóból származik, ami fegyveres összeütközést jelent, de a mindennapi szóhasználatban.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
TANULÓK ÉS A STRESSZ. „A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” (Mahatma Gandhi) TÁMOP /
Iskola és család Eltérő és hasonló megközelítések a prevenciós beavatkozások tervezésében A magára hagyott nemzedék A drog veszélyes - veszélyben van a.
Egyszer volt, hol nem volt, egy gyermek megszületni készült.
Testi – Lelki – Szellemi összefüggések
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
A lelkigondozott védekezései
Útmutató hosszú távú túlélőknek
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
“13 tanács egy életre".
13 tanács egy életre.
Előadás másolata:

A hatékony stresszkezelés titkai Raposa Bernadett Tréning – Műszaki Egyetem Állásbörze Felkészítő Napok 2010. szeptember 29.

Tréningcélok a stressz természetét jobban megérteni rávilágítani, milyen mértékben vagy stresszes és mi állhat mögötte a stresszkezelés rád jellemző módját feltérképezni stresszkezelő technikákat tanulni

A stressz számomra azt jelenti, …

A stresszről Stressz: amikor az egyén úgy értékeli, hogy a nehézségek/feladatok meghaladják rendelkezésre álló erőforrásait.

Miért érdemes kezelnünk a stresszt? Eustressz – distressz Vészhelyzet: energiamobilizálás, a test riadót fúj: „Üss vagy fuss!” Ellenállás: a folyamatos stressz Kimerültség: stresszel kapcsolatos betegségek jelei megjelennek

A stressz jelei Fizikai: Magas vérnyomás Diabetes Fejfájások Fekélybetegségek  Allergia  Álmatlanság  Kimerültség Érzelmi: Depresszió Szorongás  Félelmek, pánik Ingerlékenység  Harag   Viselkedéses: Munka-, egyetemkerülés, késés  Visszavonulás,társaság kerülés Abúzusok (alkohol,drog,nikotin) Szexuális problémák  Változás az étkezési szokásokban

Stresszkezelés módjai Problémamegoldó: ”Próbáltam elemezni a problémát, hogy jobban megértsem .A helyzet valamilyen kreatív, alkotó tevékenységre ösztönzött.”  Érzelmi: „Evéssel, ivással, dohányzással vezettem le a feszültséget. Másokon vezettem le a feszültséget.”  Támogatáskeresés: „Egy általam nagyra tartott rokontól vagy baráttól kértem tanácsot.”

A kognitív pszichológia a stresszkezelésről

Automatikus negatív gondolatok Kognitív modell: az események önmagukban semlegesek, és csak az esemény személyenként változó, kognitív értékelése határozza meg, hogy mi lesz az az érzelem, amelyik megjelenik. akaratlanul, gyorsan, villanásszerűen Tényleges szavak, vagy képek, melyek átfutnak a személy agyán, a tudat perifériáján az adott szituációban és specifikusak az adott szituációra gyakran torzítottak Mórotz, K.- Perczel Forintos, D.(2005): Kognitív viselkedésterápia,Budapest, Medicina

Háromoszlopos gondolatnapló 1. Helyzet 2. Hangulat, érzés, (%) 3. Negatív Automatikus Gondolat Kivel volt? Mit csinált? Mikor történt? Hol volt? Hangulat, érzés Intenzitása (0-100%) Mi futott át a fejemben, mielőtt így kezdtem érezni magam? Mit jelent ez rólam? Mint mond ez rólam? Álláspályázat benyújtása után a visszajelzésre várva Szorongás: 65% Biztos, hogy valami probléma lesz, nem fognak behívni! (jövendőmondás)

Átstrukturálás Alternatív gondolatok keresése Cél: megtanulja átértékelni a szubjektív, esetleg torzított gondolatokat

Hétoszlopos gondolatnapló Helyzet Mit csináltam? Min gondolkoz- tam? Hangulat érzés Mit éreztem? Hangulat, intenzitása. Automatikus gondolatok Mi futott át a fejemen, mikor rosszul kezdtem érezni magam? Mennyire voltam meggyőződve róluk? (%) Bizonyíték, hogy ez igaz. Bizonyíték, hogy ez nem teljesen igaz Reálisabb gondolat Hogyan válaszolom meg az automatikus gondolatot? Régi érzés újraértékelés e Hogyan változott meg az érzésem. Szombat esti beszélgetés Magányos- ság: 70% Elidegene- dettség: 60% Kilógok ebből a társaságból. (negetív szűrés) Nem jelzik. Szoros barátság G- vel Nem lógok ki, csak én képzelem. Magányosság : 0% Kollega- nőmet, aki szabin van kitárgyalták Idegesség: 75% Biztosan engem is ugyanígy kitárgyalnak. (önkényes kövtkeztetés ) Nincs. Nyugodtan tárgyalhatnak, nincs mit. 30%

A közbülső hiedelmek teljesítmény, elfogadás, kontroll Teljesítményigény: a lehetetlenül magas elvárásokra, a sikerre vonatkozik. Elfogadásigény: hogy illetőnek kiugróan fontos, hogy szeressék, elfogadják. Kontrolligény: az illető képes legyen mindig, minden körülmények között kézben tartani az események, dolgok menetét.

„A stressz az élet sava borsa” Raposa Bernadett rapdetty@gmail.com