Petőfi Sándor 1848.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiáltó világ.
Advertisements

Juhász Gyula Trianon 1.
1848 Március 15.
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
A nap kezdete Urunk, akit jobban elrejt ez a világ, mint a sírbolt, Te, akit bűneink keresztre feszítenek, Te, akit eltemettünk szívünkben - feszítsd fel.
Nemde Isten szikrája rejtőzik minden emberi lélekben?
Szózat Hazádnak rendületlenül Légy híve, oh magyar,
1 perc Isten jelenlétében / 1 perc Istennel
Az 1848-as magyar forradalomra és szabadságharcra emlékezünk
Szüntelen imádkozzatok. 1.Thessalonika 5: 17
MI AZ IMÁDSÁG ? (Pecznyik Pál verse ).
Petőfi Sándor Érettségi tételminta.
Forradalmi költészete
IGAZ-GYŐNGYŐK.
Születésnapi Versek Jókívánságok!
Ha Eljön Karácsony…..
1848-’49 -es emléktúra Uri Imre Lenkefi Péter.
Juhász Gyula Trianon eszem 1.
Gitáros énekek.
Márciusi jeles napok.
IGAZ-GYŐNGYŐK.
Készíts utat a Kegyelem előtt!
Kedves barátom Mért vagy szomorú, és miért nem vidám?
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Folyamodjatok az Úrhoz,
A békéltetés szolgálata
Istentõl el nem állok, Õ sem áll tõlem el; Szüntelen vele járok, átfogom hitemmel. Gondot visel reám, és este úgy, mint reggel Õ áld meg segítséggel, kegyelmes,
Ím, jászlad mellett térdelek, Ó, Jézusom, üdvösségem.
Álmaimból, lelkembõl, Két kezembõl, szívembõl,
BETLEHEM.
Mi az ige ? Pecznyík Pál verse.
Ars poeticák 26/A.
Isten hozott köztünk!.
1 Továbblépés - Az üzenet.
JÓ REGGELT !.
Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat esztendő Reformáció nagyhetében.
Szózat.
Az Özönvíz.
Halld az angyalujjongást, Zeng az Istengyermekről
A MAGYAR KULTÚRA NAPJA A Himnusz Kölcsey Ferenc (1790–1838) költeménye, amely Magyarország állami himnusza. A „Hymnus” a költő legnagyobb hatású verse,
Jöjj, ha éhes vagy.
Márciusi ifjak MINTAFELADAT.
Advent alatt ti földön él ő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
AUTOMÁTICO Fülemüle vagy csalogány dala.
Áldjad, én lelkem, a dicsőség örök Királyát!
JÓ REGGELT !.
Ó jöjjetek hívek ma lelki nagy örömmel, A jászolhoz Betlehembe jöjjetek el! Megszületett az angyalok Királya: Ó jöjjetek, imádjuk, Ó jöjjetek,
Jézus hű Megváltó.
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
405. Ne félj, mert enyém vagy, ne félj, ne félj! Neveden hívtalak, szeretlek én. Szeretlek, enyém vagy, ne félj, ne félj! Én megváltottalak!, Dicséretek.
Petőfi Sándor Nemzeti dal
„Eljön az az idő – így szól az Úr –, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda házával.” … „…ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával fogok kötni,
Anyák napjára. Szeretettel! Kovács Kati: Úgy szeretném meghálálni
JÓ REGGELT !.
Jézus hű Megváltó Isten áldott Szentje Égi Főpap, Úr és Király
Madách Imre: Útravaló verseimmel
Madách Imre Útravaló verseimmel.
Mi számít? A műveim? Én mint költő?
Juhász Gyula Trianon 1.
Juhász Gyula Trianon 1.
Vojtina ars poeticája:
Madách Imre Útravaló verseimmel.
A keletkezés körülményei
Juhász Gyula Trianon eszem 1.
VIII. A Szentlélek Isten
VERS RÓLAD.
Az utolsónak szánt költemény
Előadás másolata:

Petőfi Sándor 1848

1848 Ezernyolcszáznegyvennyolc! az égen Egy új csillag, vérpiros sugára Életszínt vet a betegségében Meghalványult szabadság arcára.

1848 1848 februárjában egymást követik a véres európai események: felkelések, lázadások. Itáliából januárban több szabadság-megmozdulás híre kap szárnyra, melyekről Petőfinek is tudomása van: konkrétabbá válik a forradalom lehetősége.

1848 Szent szabadság, újabb megváltója A másodszor sűlyedt embereknek, Drága élted miljom s miljom ója, Ne félj,téged nem feszítenek meg.

1848 Az ünnepélyes hangú 1848 című vers megszólítottja-énekeltetje a ,,megváltás” esztendejében elérkező szabadság. Ez a költemény, mely felütésében az ódák emelkedett hanghordozását mutatja, türelmetlen és felfokozott víziója a szabadság kivívásának pillanatának.

1848 Elbuvék a békeség galambja, Fészke mélyén turbékolni sem mer; Háborúnak ölyve csattogtatja Szárnyait a légben vad örömmel.

1848 A vers első részében inkább a szabadság esztendejének köszöntése, később az ellene vétők sorsának víziószerű megjelenítése dominál. A költő születő ,,új csillag”-ként üdvözli a szabadság eszméjét. Alkalmi megszemélyesítésben elhalványult arcú, beteg embernek mutatja a ,,szent szabadság”-ot, melyet ,,Ezernyolcszáznegyvennyolc” új ereje kelt életre.

1848 Hah, ti gyávák, ti már is remegtek? Ez csak kezdet, ez csak gyermekjáték… Hátha mindazok beteljesednek, Amiket én álmaimban láték!

1848 A ,,másodszor süllyedt” embervilág megváltójaként krisztusi szerepkörbe helyezi később. A vers szimbolikájában az ellentétesség a meghatározó. ,,Jó” és ,,rossz” egyaránt ítéletben részesül; lánc csörög és kard cseng; a gyávák remegnek, a bátrak dicsőséget aratnak. A béke szimbolikus madara a galamb, a háborúé a harc régi szimbóluma az ölyv.

1848 Eljön, eljön az itélet napja, A nagy isten véritéletet tart, S míg jutalmát jó, rosz meg nem kapja, Már nyugonni sem fog addig a kard!

1848 Minden verskellék a helyén van, hogy szuggesztív hatásúvá fokozza a verset, melynek zárlatában az ítélkezés napjának prófétai víziója jelenik meg. Háborút jósol a költő, de szent háborút, melyben diadalmaskodni fog a ,,jó”(-ság) eszméje, s új világot teremt a megénekelt ,,szent szabadság”.

Készítették: Bodó Péter-(Budu) Molnár Tamás-(Lego) Papp Attila-(AT) Papp Norbert-(Omlás) Szántai Gergely-(Greg)