Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A keletkezés körülményei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A keletkezés körülményei"— Előadás másolata:

1 A keletkezés körülményei
Feladó: Címzett: Tárgy: Útravaló Útravaló verseimmel A keletkezés körülményei

2 Megírásának dátumát olyan titok övezi, amelyet jómagam sem tudok.
Az Útravaló verseimmel című költeményemet egy gyűjtemény elejére szántam, végül nem jelent meg, de ezt a művet megtartottam. Már össze is készítettem néhány papírt meg pennát… hamarosan indulok Sliač-ba. Megírásának dátumát olyan titok övezi, amelyet jómagam sem tudok. Igazából kézirataim nagy részét keletkezésük után elégettem. Személyes gondolataim, lelkem húrjait pendítem meg ebben a versben s a természetet hívom segítségül ennek érdekében.

3 “Sokat, sokat értem már életemben, Temérdek bút küldött reám az ég.
Életem során számos tragédia ért. A szabadságharc során két testvéremet is elveszítettem. A harcban én nem tudtam részt venni, mert súlyos szívbetegségem van. “Sokat, sokat értem már életemben, Temérdek bút küldött reám az ég. De hála Isten! sors éjjelében Ragyogó csillagom is volt elég…”. Feleségem között rabságban voltam, mert kedves szomszédom feljelentett, amiért Kossuth titkárát rejtegettem. Míg börtönben voltam, feleségem mást keresett magának, ezért elváltunk, de gyerekeim velem jöttek a szülői birtokra. Mindezek ellenére költői pályafutásommal elégedett vagyok, ezért versemben optimistán fogalmazom meg életutamat.

4 Mi inspirált a költemény megírására?
Összefoglalom benne sajátos lelki érzéseimet. Véleményem szerint befogadó nélkül nincs műalkotás. A természet képeivel szólaltatom meg gondolataimat: “napsugár avagy villám” “ősz búcsúzó avarja” “madár” “kagyló, mely gyöngyöt terem” “Borágot, rózsát vagy ciprust füzérnek” Felhasználom az ellentétezés adta lehetőségeket: “Életrózsáinkból halálfüzér” “Tündérek játsztak vélem napsugárban, Kisértetekkel jártam sírmezőn. “ Fő az optimizmus!

5 “És míg öröm, bú, hit, meg kétkedés lesz,
Tél és tavasz, ifjúság, szerelem, Míg szent eszmékért ember harcol, érez, Mindebből osztályrész jutand nekem.” Felismered melyik művemre utalok ezzel a pár sorral?... Bizony, Az ember tragédiájára. Ezen a képen pedig engem láthatsz Ádámként. Szépen rajzolok? Alsó-Sztregova, január hó 4.-én A rajzok saját készítésűek.


Letölteni ppt "A keletkezés körülményei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések