“Térségi Integrált Szakképző Központok létrehozása”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
Advertisements

Somogyi Térségi Szakképző Központ Létrehozása TÁMOP /2-2F Milánkovics Ibolya Gálovics Edit.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
A TÁMOP projekt hasznosulása egy tagiskolában Kazincbarcika, TÁMOP / Országos Egyházi TISZK.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
“Térségi Integrált Szakképző Központ létrehozása”.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Az ÉRÁK szerepe és tevékenysége a régióban Soós Roland igazgató
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A gyakorlatvezető mentor
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
A TISZK SZEREPE A SZAKKÉPZÉS SZERVEZÉSÉBEN, A TISZK-BEN REJLŐ LEHETŐSÉGEK Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ (1146 Budapest, Thököly.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A TISZK rendszer továbbfejlesztésére irányuló TÁMOP /1-2F pályázat február 4. A TISZK rendszer továbbfejlesztésére irányuló TÁMOP /1-2F
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Juhászné Víg Éva programvezető május 26.
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény MEGNYITÓ.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
Mi a TISZK? T: Térségi I: Integrált SZ: Szakképző K: Központ.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A szakképzés tartalmi szabályozása - Moduláris, kompetencialapú szakképzés -
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
„A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése”
A szakképzés helyzete Magyarországon
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A PROJEKT KÉPZÉSI ÜTEMEZÉSE ÉS CÉLCSOPORTJAI Kaposvár, szeptember 8.
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
Balaton-felvidék – Somló Szakképzés-szervezési Társulás TÁMOP /
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskolai tapasztalatok a vasútgépészeti szakmák képzésében április 29.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
„a gyakorlat a legjobb tanítómester, igazi gazdákat ez formál" (Tessedik Sámuel) Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár március.
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Tájékoztató fórum Szakiskolai fejlesztési program C komponens iskolái számára KOMPONENS C Miskolc május 5. Nagy Zoltán komponensvezető
OPTOMEHU projekt bemutatása Dr. Kiss András Projekt menedzser Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Szakiskolai fejlesztési program
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Előadás másolata:

“Térségi Integrált Szakképző Központok létrehozása”

cél Új hatékony szervezeti és m ű ködési modell kidolgozása Régió gazdasági potenciáljának meg ő rzése, versenyképesség javítása Szakképzési rendszer intézményi környezetének továbbfejlesztése  L emorzsolódás lényeges csökkentése, hátrányos helyzet ű csoportok beilleszkedés ének segítése Szakképz ő intézmények együttm ű ködésének fejlesztése Pályakezd ő fiatalok munkanélküliségének megel ő zése A szakképzés és a gazdaság kapcsolatának er ő sítése Tanárok és oktatók kompetenciaalapú továbbképzése

Indok Folyamatosan változó, csúcstechnológiai és munkaer ő - piaci igények költség-hatékony kielégítése, gyakorlat orientált szakképzés megteremtése A feln ő ttképzés keretében a munkaer ő piacon alkalmazható tudást nyújtó képzések szervezése, kiemelten a hátrányos helyzet ű csoportok esetén Új oktatási, min ő ségbiztosítási módszerek bevezetése Környezettudatos magatartásra ösztönözés Élethosszig való tanulás alapképességeinek megszerzése Mesterképzésben való részvétel A szakképzés és a társadalmi partnerek közötti együttm ű ködés szorosabbá tétele Valós tanulási utak ajánlása a tanulóknak Társadalmi befogadás er ő sítése Közösségi tér létrehozása

Kiemelten Élethosszig tartó tanuláshoz szükséges képességekkel és az információs társadalomban boldogulni képes ismeretekkel rendelkezők kibocsátása Különféle oktatási formákban résztvevők képzése. A gyakorlati és korszerű tudás megszerzését biztosító oktatási környezet megteremtése.

TISZK Célunk, hogy az ehhez szükséges gyakorlati ismereteket az intézmény falain belül, a képzés keretében szerezzék meg, javítva ezzel a végzettek elhelyezkedési mutatóit és a képzés hatékonyságát. A tanulói jelentkezés, a munkaerő-piaci igény és a TISZK képzési struktúrájának összehangolása.

Miért? Szakiskolák vonzereje lecsökkent, elavult szakmaszerkezet Csúcstechnológia hiánya Magasan kvalifikált munkaer ő hiánya alakult ki Szakmai specializáció igénye a piacon Elavult szakismeret miatt egyszerre munkaer ő -felesleg és munkaer ő hiány jelentkezik a piacon Munkaer ő mobilitása alacsony Munkanélküliség jelent ő s, illetve növekszik

TISZK Szakképzés presztízsének visszaszerzése Módszertanok hiánya, pedagógusok továbbképzésének igénye, képzés tartalmi megújítása F ejlett technológiai igény ű ágazatok kiszolgálása Kamarákkal, gazdasági szerepl ő kkel való együttm ű ködés fejlesztése Általános oktatáspolitikai célokhoz való illeszkedés Közösségi funkciók, közös tevékenységek hatékonyságának növelése

Megvalósul szakképzés hatékony működése és összehangolása elhelyezkedés mutatóinak javulása gazdaság szereplőinek összehangolása szakmai programelemek bevezetésével a hátrányos helyzetű fiatalok, fogyatékos emberek, nők és roma fiatalok szakképzésbe történő belépése illetve elhelyezkedése és beilleszkedése elérhető.

 Szakmai fejlesztési tevékenység (a szakképzéshez és közösségi funkciókhoz kapcsolódó tananyagok és pedagógus továbbképzési anyagok kidolgozása, e-tanuláshoz szükséges tartalomfejlesztés);  Továbbképzési tevékenység (pedagógusképzés szervezése a TISZK intézményeinek és kívül álló intézmények pedagógusainak);  Közösségi funkciók fejlesztése (pályaválasztási és pályaorientációs tanácsadás, karrier-tanácsadás, információszolgáltató tevékenység a szakképzéssel és vizsgáztatással kapcsolatosan, családpedagógiai szolgáltatás a hátrányos helyzetű fiatalok és családjaik részére);  Tanácsadási tevékenység (gazdálkodó szervezeteknél gyakorlati képzést folytatók számára a gyakorlati oktatás helyszínén); Nyomon követési és értékelési tevékenység (a tanulók és munkaadók körében végzett adaggyűjtés, felmérések és elemzések készítése).

SZAKMAI FEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉG Tananyagfejlesztés. – Központilag kidolgozott tananyagok átvétele az 5. és 17. szakmacsoportokban. – E-tananyag fejlesztés. (5 tananyag kifejlesztése.) –Moduláris tananyagfejlesztés (tananyagfejlesztés előkészítése, tananyagok kidolgozása, tananyagok belső és külső lektoráltatása). 5 szakmacsoporthoz fejlesztett modul alapozó- és szakképző szakaszra tíz modul. –Szakmai idegen nyelv képzés tananyagának kifejlesztése, alkalmazása angol és német nyelven a munkaerő-piaci kereslet-kínálat, illetve a két kiemelt szakmacsoporthoz tartozó szakmákat illetően. –A felnőttképzési tevékenységhez kapcsolódó tananyag- fejlesztési tevékenység.

Tananyagfejlesztés szakmacsoport számára 10 moduláris, 5 E-tananyag, illetve 10 német, 10 angol szaknyelvi tananyag kidolgozása, kipróbálása, a kipróbálás megszervezése, lebonyolítása, a korrekciók elvégzése 5 db módszertani továbbképzési anyag kidolgozása multimédiás eszközök alkalmazására és használatára, projektmódszer, modul-rendszerű oktatás, szakmai idegennyelv-oktatás, valamint differenciált és személyre szabott oktatás területeken Felnőttképzési tevékenységhez kapcsolódó tananyagfejlesztés

A tananyaghoz kapcsolódó módszertan kidolgozása Célja : A multimédiában rejlő oktatási, tanulói motiválás lehetőségei. Olyan anyag kidolgozása, mely fejlesztett modulok bevezetésének, használatának, oktatásának alapjait képzi. Multimédiás továbbképzési tananyag módszertana Projektmódszer és moduláris oktatás folyamatában alkalmazható módszerek Modulrendszerű oktatást segítő módszerek Szakmai idegen nyelv módszertani segéd anyaga Differenciált személyre szabott oktatás módszertanai.

TANÁR ÉS OKTATÓ TOVÁBBKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FEJLESZTÉSE Oktatók továbbképzése a TISZK korszerű technológiáihoz igazodóan. Módszertani továbbképzési anyagok adaptálása és fejlesztése: projektmódszer, moduláris oktatás módszertana, moderátor képzési anyagok fejlesztése, alkalmazása. Gyakorlatorientált, tevékenységközpontú oktatási-módszertani anyagok kifejlesztése, alkalmazása.

A közösségi funkciók fejlesztésének feladata A közösségi funkciók ellátásához szükséges tréninganyagok kidolgozása, összeállítása a TISZK oktatási intézményeinek specifikumait figyelembe véve a következő témakörökben:a szociális érzékenység attitűdjének kialakítása  a tanulás tanítása  kommunikációs tréning  önismeret fejlesztése  konfliktuskezelés  ifjúságvédelem, családpedagógia és egyéb prevenciós tevékenységek  tanulói motivációt segítő tevékenységek  pályaválasztás, pályaorientáció

A szociális érzékenység attitűdjének erősítése a tanulókban pedagógusokban, gyakorlati oktatókban. Az együttműködési tevékenységek erősítése. Tanulás tanításának fejlesztése,előadások, tréningek. Önismereti, kommunikációs, önértékelési, konfliktuskezelési, csoportépítési tréning. Felkészítési program az ifjúságvédelmi, családpedagógiai és egyéb prevenciós feladatok ellátására. A pályaválasztási tevékenység összehangolása, a munkaerő-piaci szereplők bevonásával, együttműködésével. Pszichológiai tanácsadás tanulóknak és családtagjaiknak. 4 pszichológus és 4 szociál-pedagógus alkalmazása.

A TISZK-HEZ KAPCSOLÓDÓ INTÉZMÉNYEK EGYEDI FEJLESZTÉSI PROGRAMJAI intézményi eszközbeszerzések és felújítások –K–Korszerűbb eszközök szállítása és intézményi installációja –S–Számítástechnikai eszközök – a– a felújítási programok szakszerű kivitelezése