Polgári Légiközlekedési Hatóság

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Schenk B november 7. BCE Az emberi jogok regionális védelme november 7.
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
Az adminisztratív adatbázisok állományainak hozzáférhetősége.
Egészségügyi Jog I.
A vízjog időszerű kérdései
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusa és jogrendszere
A nemzeti vámjogszabályok
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
A magyar munkajogi szabályok harmonizációja az EU-ban
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
Várható változások a légiközlekedést érintő európai uniós jogi szabályozásban október 7.
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
Hogyan érvényesül a repülésben az Európai Unió jogrendszere, különös tekintettel az EASA szerepére 2013.
MIHÁLY PÉTER Nemzeti Közlekedési Hatóság
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Országos népszavazás és népi kezdeményezés
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
A szakfordítói és tolmácsolási tevékenység jogi szabályozása és felülvizsgálatának lehetséges irányai Dr. Németh Szabolcs Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium.
MOTOROS-SÁRKÁNY BALESET
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
A pilóta nélküli légijármű rendszerek hatósági tanúsítása
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
A szolgáltatási irányelv alkalmazásából nyíló lehetőségek a kkv-k számára A gazdasági élet stratégiái június 28. Külügyminisztérium.
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
A közigazgatási eljárás II.
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
KBSZ Alapító: Gazdasági és Közlekedési Miniszter Alapítva: január 01. Jogállása: országos illetékességű, központi hivatal, alkalmazottai kormánytisztviselők.
Érvényesség, hatály, alkalmazhatóság
A jogforrási rendszer II.
Az uniós jog közvetlen alkalmazhatósága és közvetlen hatálya; az uniós jog és a magyar jog viszonya november 27.
Nemzetközi magánjog II.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési szabályok változása és
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Polgári Légiközlekedési Hatóság A repülőterek jogszabályi környezete 2006. március 29. Dr. Kállai Évi

Polgári Légiközlekedési Hatóság Előadásvázlat Jogforrási hierarchia EU joga Hazai jogszabályok PLH eljárása

Jogszabályi hierarchia Polgári Légiközlekedési Hatóság Jogszabályi hierarchia EU jogforrások ------------------------------------------------------------------------------- Alkotmány Törvény (törvényerejű rendelet) Kormányrendelet Miniszteri rendelet (Önkormányzati rendelet) Határozat (állami irányítás egyéb jogi eszköze)

Polgári Légiközlekedési Hatóság Nemzetközi és belső jog viszonya Dualista felfogás: két különálló jogrendszert alkot nemzetközi jog szabályai nem érvényesülnek automatikusan, nem kötelezik közvetlenül az állampolgárokat ki kell hirdetni

Polgári Légiközlekedési Hatóság Az Európai Unió joga KÖZVETLENÜL ALKALMAZHATÓ a tagállamok jogrendszerében. A nemzeti jogok rendelkezéseitől függetlenül jelen van a belső jogi színtéren. Jelentős hányada KÖZVETLENÜL HATÁLYOSUL is - a természetes és jogi személyek jogvitáikban bíróság előtt hivatkozhatnak rá. ELSŐBBSÉGET élvez a nemzeti jogrendszer szabályaival szemben. Tehát a két szabály konfliktusa esetén a közösségi szabály az irányadó, melyet a nemzeti jogalkotó egyoldalúan nem változtathat meg és nem hatálytalaníthatja. ELŐFOGLALÁS – kizárt a szabályozás, ahol az uniós jog teljes körűen szabályoz

1. elsődleges jogforrások (alapító szerződések) Polgári Légiközlekedési Hatóság EU jogforrások 1. elsődleges jogforrások (alapító szerződések) 2. másodlagos jogforrások (rendelet, irányelv, határozat)

Rendelet (regulation) Polgári Légiközlekedési Hatóság Rendelet (regulation) - Általános hatályú, - Minden részében kötelező, - Minden tagállamban közvetlenül alkalmazható, - Minden olyan esetben, amikor jogokat ad, illetve kötelezettségeket ró az EK intézményeire, a tagállamokra, továbbá a területükön tartózkodó természetes és jogi személyekre, közvetlenül hatályosul is, - Általában egy adott kérdés pontos és részletes szabályozására törekednek,

Rendelet (regulation) Polgári Légiközlekedési Hatóság Rendelet (regulation) - Kiadhatja: a Tanács, a Tanács és a Parlament közösen – együttdöntési eljárásban, a Bizottság, és az Európai Központi Bank, - Az EK valamennyi hivatalos nyelvén meg kell jelentetni a Közösségek Hivatalos lapjában, - Hatályba lépésének napja, amennyiben azt saját maga nem jelöli meg, a megjelenést követő 20. nap.

Polgári Légiközlekedési Hatóság Irányelv (directive) - Az elérendő célok kötelezik a címzett tagállamokat, a módszerek és az eszközök megválasztása a nemzeti hatóságok hatáskörében marad - Valamilyen eredmény elérése tekintetében állapít meg kötelezettséget, az eszközök megválasztását a címzett tagállamra hagyja - Főszabály szerint tehát nem közvetlenül hatályos, az átültetés elmaradása esetén a kívánt joghatás nem érhető el, - Azokat az irányelveket kell közzétenni a Hivatalos Lapban, melyek vagy együttdöntési eljárásban születtek, vagy valamennyi tagállamnak vannak címezve, - Kiadhatja: a Tanács, a Tanács és a Parlament közösen – együttdöntési eljárásban és a Bizottság

Döntés vagy határozat (decision) Polgári Légiközlekedési Hatóság Döntés vagy határozat (decision) - Meghatározott címzettnek szól, általában konkrét ügyekre vonatkozó aktus - A címzettet teljes egészében kötelezi - Leginkább egy államigazgatási határozathoz hasonlítható, általában adminisztratív jellegűek - Kibocsáthatja: a Tanács, a Tanács és a Parlament közösen – együttdöntési eljárásban, a Bizottság, és az Európai Központi Bank - Megjelenik a Hivatalos Lapban, mivel harmadik fél jogait érinthetik

Ajánlások (recommendation) állásfoglalások (opinion) Polgári Légiközlekedési Hatóság Ajánlások (recommendation) állásfoglalások (opinion) - Nem kötelezőek, ezért - Nem forrásai a közösségi jognak - De! a nemzeti bíróságoknak figyelembe kell venni, ha a közösségi joggal kapcsolatos ügyben járnak el, vagy a közösségi jogot és az azokhoz kapcsolódó nemzeti intézkedéseket értelmezik.

Repülőtereket szabályozó hazai jogszabályok Polgári Légiközlekedési Hatóság Repülőtereket szabályozó hazai jogszabályok Anyagi jogszabályok Törvény – Lt., Chicagói Egyezmény Kormányrendelet – Vhr., 176/1997. (X. 11.), 103/1999. (VII. 6.), 104/2004. (IV. 27.) Miniszteri rendeletek – 24/1999. (VIII. 13.) KHVM r., 18/1997. (X. 11.) KHVM-KTM együttes rendelet, 3/2004. GKM r., 38/2001. KöViM r., Kormányhatározat – repülőtér fejlesztéséről, repülőtér létesítéséről ----------------------------------------------------------------------------------------------- Légügyi előírások, légügyi utasítások Légiközlekedés védelmi határozat – Lt. 3/C. § II. Eljárási szabályok – Ket.

Polgári Légiközlekedési Hatóság Repülőtereket szabályozó hazai jogszabályok repülőtér létesítése, üzemben tartása, igénybevétele (földi kiszolgálás, légiforgalmi földi berendezések, baleseti ügyeleti szolgálat) zaj légiforgalmi irányítás légiközlekedés védelme felelősségbiztosítás

Polgári Légiközlekedési Hatóság A PLH eljárása államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló 1957. évi IV. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (2005. nov. 1-től hatályos) Ket. egyes szabályai alól kivételt enged, ha jogszabály másként rendelkezik: Vhr. és 103/1999. (VII. 6.) Korm. rendelet

Polgári Légiközlekedési Hatóság Eltérések a Ket-től Vhr.: PLH a szakértő kirendelésekor, illetve a szakvélemény kérésekor az eljárást a szakvélemény megérkezéséig felfüggesztheti: - az állami repülések célját szolgáló repülőtér és a közös felhasználású katonai és polgári repülőtér kivételével a repülőtér létesítésére, fenntartására és megváltoztatására szóló engedély kiadása esetén; Az ügyintézési határidő 90 nap: légiközlekedés-védelmi események kivizsgálásának koordinálása; repülőtér létesítésének, fejlesztésének és megszüntetésének engedélyezése; repülőtér zajgátló védőövezetének kijelölése. Az alábbi ügyeket nem lehet elektronikus ügyintézés útján intézni: - repülőtér létesítésére, fejlesztésére és megszüntetésére vonatkozó engedély kiadása; - zaj gátló védőövezet kijelölése; 103/1999. (VII. 6.) Korm. rendelet – PLH ügyintézési határideje 60 nap: - Repülőtér létesítése, fejlesztése (a kérelmet véleményével ellátva továbbítja a miniszterhez)

Köszönöm figyelmüket! kallai.eva@caa.hu 296-86-51 Polgári Légiközlekedési Hatóság Köszönöm figyelmüket! kallai.eva@caa.hu 296-86-51