Országos Tisztifőorvosi Hivatal

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészség-károsodások megelőzéséről.
Advertisements

Dr. Grónai Éva főosztályvezető főorvos

MÁV ZRT. VEZÉRIGAZGATÓSÁG EBKO
Munkavédelmi világnap-2014.április 28.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Munkahelyi zajmérésekhez kapcsolódó speciális szakértői feladatok
A PÁLYÁZAT Márkus Miklós szakértő Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár 2013 Zárórendezvény.
Akusztikai környezet Hang: Rugalmas közegben terjedő mechanikus rezgés, mely hallásérzetet kelt Terjedési sebesség levegőben: 340 m/s Másodpercenkénti.
Munkahelyi egészség és biztonság
10. Tétel.
3. tétel.
ZAJVÉDELEM Koren Edit 4..
© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )
Vizsgálati módszerek Közlekedési zaj mérésének alapelvei - közút
Állam munkavédelmi feladatai
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
Európai M u n k a h e l y i Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Kockázatértékelés - feladatok és felelősségek.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Munkavédelem a gépgyártásban 2014
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
6. tétel.
1 Foglalkoztatási formák, díjazásuk Munkaidő és a kapcsolódó nyilvántartások november 23. Gottgeisl Rita.
Munkahelyi egészség és biztonság
Munkahelyi egészség és biztonság
Rezgés elleni védelem.
A rendelet célja a munkahelyen jelen lévő, veszélyes anyagok és veszélyes készítmények expozíciójából eredő egészségi és biztonsági kockázatok elkerüléséhez,
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
MÁV ZRT. VEZÉRIGAZGATÓSÁG EBKO MUNKABIZTONSÁGI CSOPORT
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Gyakorlati alkalmazás Kockázatcsökkentési technológiák.
Gyakorlati alkalmazás
Levegőtisztaság védelme
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Az elektromágneses terek munkahelyi szabályozása
TÁMOP A-13/ A munkahelyi stressz európai és hazai normái 1.
Magas zenei teljesítményszint visszaszorítása zártkörű előadó helyiségekben Arató Éva MTA Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága ülése Szeptember.
Munkaszervezési ismeretek
„Jogszerű? Legyen!- JOGSEGÉLY+ Mini Szakmai Konferencia”
Munkavédelmi oktatás (általános ismeretek kis- és középvállalkozások részére) A tematika egyes elemeit értelemszerűen, a gazdálkodó szervezet tevékenysége.
(FA)IPARI ZAJMÉRÉS: NÉMETH GÁBOR • Nyugat-Magyarországi Egyetem • Erdészeti és Faipari Vizsgálólaboratórium • NAT /2007 (FA)IPARI ZAJMÉRÉS:
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
A kémiai biztonságról közérthetően
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A gyermekeket érő zajterhelés maximális értékének korlátozása
I MMISSZIÓ T ÉRKÉPEZÉS - Z AJ 1. ELŐADÁS 1. RÉSZ Á LTALÁNOS FOGALMAK Készítette: Győrfi András.
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
Soronics Krisztina Kémiai biztonság és munkahigiéne egészségügyi szakértő 06/ február 01.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
„A biztonságos és egészséges munkahelyekért” Munkavédelmi konferencia február 1. A munkabalesetek vizsgálata a évtől hatályos előírások szerint.
A munkáltató munkavédelmi kötelezettségei Összeállította: Dr. Váró György.
1 A zaj és vibráció elleni védelem, valamint a megvilágítás aktuális kérdései a foglalkozás-egészségügyben Dr. Solt János Munkavédelmi Kutatási Közalapítvány.
Munkaegészségtan Dr. Juhász Ferenc április.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
Munkahelyi biztonság és egészség
A munkahelyi egészség és biztonság
Munkavédelmi oktatás (általános ismeretek kis- és középvállalkozások részére) A tematika egyes elemeit értelemszerűen, a gazdálkodó szervezet tevékenysége.
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Földmunkagépek emelőgép üzemmódban
Miskolci Járási Hivatal
Az egyéni védelem fontossága az Európai Unióban
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Előadás másolata:

Országos Tisztifőorvosi Hivatal Új szabályozás a zaj és vibráció okozta egészségkárosodások megelőzése terén Dr. Tomecz Éva főosztályvezető Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2006. március 20.

Miért volt szükség az Unió 2003/10/EK irányelvének bevezetésére? A WHO felmérése szerint a munkahelyi zaj hatására létrejött halláskárosodás a leggyakoribb munkahelyi egészségkárosodás. Az európai munkavállalók egyharmada magas zajexpozíciónak van kitéve. A már bekövetkezett halláskárosodás visszafordíthatatlan, ezért van óriási jelentősége a megelőzésnek.

66/2005. (XII. 22.) EüM rendelet a munkavállalókat érő zajexpozícióra vonatkozó minimális egészségi és biztonsági követelményekről A rendelet előírásait szervezett munkavégzés keretében végzett minden olyan tevékenységre alkalmazni kell, amikor a munkavégzés során a munkavállalók zajból származó kockázatnak ténylegesen vagy vélhetően ki vannak téve.

FOGALMAK hangnyomás csúcsértéke napi zajexpozíció szintje heti zajexpozíció szintje legnagyobb hangnyomásszint zajterhelés zajexpozíciós határérték alsó, felső beavatkozási határérték

HATÁRÉRTÉKEK zajexpozíciós határértékek 87 dB (A) illetve 140 dB (C) felső beavatkozási határértékek 85 dB (A) 137 dB (C) alsó beavatkozási határértékek 80 dB (A) 135 dB (C) A beavatkozási határértékek alkalmazása esetén az egyéni hallásvédő eszköz hatását nem kell figyelembe venni.

Mikor kell zajmérést végezni? új munkahely létesítése, illetve új munkaeszköz beüzemelése esetén munkahely, munkaeszköz átalakítása munkakör kialakításakor munkavállalót érő zajexpozíció meghatározásakor

Kockázatértékelés során kiemelten figyelembe veendő zajterhelés szintje, jellege, időtartama, impulzív jellege zajexpozíciós határértékek, beavatkozási határértékek sérülékeny kockázati csoportok ototoxikus anyagok, rezgés kölcsönhatásából eredő kockázatok gyártói információk zajcsökkentési lehetőségek munkaidőn túli zajexpozíció egészségügytől kapott információk hallásvédő eszközzel történő ellátottság

Zajcsökkentési lehetőségek kisebb zajterheléssel járó munkamódszerek bevezetése munkaeszközök helyes kiválasztása munkahely megtervezése munkavállalók tájékoztatása, oktatása műszaki zajcsökkentés lég és szerkezeti zajok csökkentése karbantartás munkaszervezési intézkedések

A munkavállalót érő zajexpozíció nem haladhatja meg a zajexpozíciós határértékeket. A zajexpozícióból származó kockázatokat elsődlegesen a zajforrásnál kell kiküszöbölni, illetve a lehető legkisebb szintre csökkenteni.

Amennyiben a zajexpozícióból eredő kockázatot más intézkedéssel nem lehet megelőzni, akkor a munkavállalót egyéni védőeszközzel kell ellátni.

Amennyiben a munka jellegéből adódóan az egyéni hallásvédő eszköz teljes mértékű és szakszerű alkalmazása nagyobb kockázatot jelentene az egészségre és a biztonságra, mint a hallásvédő eszköz mellőzése, a foglalkozás-egészségügyi szolgálat és a munkavédelmi képviselő kezdeményezésére az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezheti az egyéni hallásvédő eszköz használatától való eltérést.