Korunk „pestise”: HIV/AIDS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Boda Ferencné Iskolavédőnő Dévaványa
Advertisements

HIV Human Immundeficienci Virus Emberi immunhiányt okozó vírus
AIDS.
HEPATITIS, MINT KOCKÁZATI TÉNYEZŐ A DROGHASZNÁLÓK KÖRÉBEN
Segédanyag pedagógusok számára a NEMI FERTŐZÉSEK,- BETEGSÉGEK témakörével kapcsolatos órák megtartásához (7-12. évfolyamok számára)
Szenvedélyek fogságában - a drogok
AIDS.
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
AIDS Acquired Immune Deficiency Syndrome
Készítette:Bíró Levente 8/a
PARKI KULTÚRA Együttműködés a tisztább és biztonságosabb közterekért
AFRIKA Készítette: Csik Annamária Molnár Vivien Ring Evelin.
A méhnyakrák elleni küzdelem világhete ALKALMÁBÓL Január
VÉRBETEGSÉGEK.
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
Dr. Berzéky József április 15.
Vírusok Kanyaró Mumpsz Rubeola.
Nemi úton terjedő betegségek
Világjárványok az emberiség történelmében
Rheumatoid arthritis.
AIDS Világnap: december 01..
Világjárványok az emberiség életében
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Immunrendszer Betegségei.
Forrás: Dr. Sveiczer Ákos Egészségügyi mikrobiológia jegyzete
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Milyen a magyar egészségadatok minősége?
Human Immundeficiencia Virus
Az immunrendszerrel kapcsolatos egészségügyi vonatkozások
A VÍRUSOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
A VÍRUSOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
A HIV FERTŐZÉS IMMUNPATHOGENEZISE. A HUMÁN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV)
December 1. az aids elleni küzdelem világnapja
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
szexuális úton történő átvitel
Az immunrendszer: feladata a szervezet védelme a külvilágtól
SLE és vesebetegség Sütő Gábor.
A methadon kezelés Dr. Csorba József
„Breaking news”. Matematikai modellezés az AIDS-kutatásban Müller Viktor MTA-ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport
A HIV-fertőzés ezer arca: a vírus, a betegség, a járvány
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Szexualitás és biztonság
Egészségügyi alapismeretek
Világot fenyegető vírus Semmi sem biztos; csak a halál.
Vírusok.
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Bakteriális fertőzések
Bakteriális megbetegedések
Világjárványok az emberiség életében
felfedezése Kialakulása, tünetei, megelőzése
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
Nemi betegségek - STB Bevezető Szifilisz Klamídia Tripper Herpesz AIDS
Ebola vírus betegség Ebola-láz, Ebola hemorrhagiás láz – súlyos, gyakran fatális betegség Kórokozó: Ebola vírus 1976 óta ismert – ekkor két szimultán kitörő.
Humán Papillóma Vírus (HPV)
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 11. Szexuális úton terjedő betegségek.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
Dr. Keller Éva Dr. Danics Krisztina, Semmelweis Egyetem ÁOK
Nemi Betegségek.
- A WHO szerint a leggyakoribb betegségek közé tartoznak.
5. Országos IC/BPS betegtalálkozó
Néhány dolog… a biztonság kedvéért
Veszettségre gyanús sérülések előfordulása a Dél-alföldi régióban
VÍRUSOK.
A nemi betegségek napjainkban
HIV betegség Bánhegyi Dénes BD/ID03.
Nemi betegségek.
BCG lymphadenitis és ellátásuk
Brachmann Krisztina Országos Epidemiológiai Központ
Égető probléma – nemi betegségek a XXI. században
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Előadás másolata:

Korunk „pestise”: HIV/AIDS 2011. május 12.

Örökös félreértés… Nemi úton terjedő betegségek Def.: Nemi úton terjednek de bármelyik szervet érinthetik! (lép,máj,agy,ízületek) Pl.: HIV, HPV, Szifilisz, Kankó, Hepatitisz Nemi betegségek Def.: nemi úton terjednek de csak a nemi szerveket érintik! Pl.: Candida, Herpesz, Trichomonas

HIV fertőzött vagy AIDS beteg Mi a különbség? HIV (Human Immundeficience Virus) Emberi Immunhiány-előidéző Vírus AIDS (Aquired Immun Deficiency Syndrome) Szerzett Immunhiányos Szindróma A HIV FERTŐZÖTT NEM AIDS-ES!

A betegség lefolyásának szakaszai 1. szakasz: Lappangási idő (3-4 hét) 2. szakasz: Primer (akut) HIV fertőzés 3. szakasz: Krónikus (tünetmentes) HIV fertőzés 4. szakasz: Tünetes HIV fertőzés 5. szakasz: Kifejlett HIV betegség (AIDS stádium)

Főbb tünetek Daganat Gombás fertőzések (Candida) Testszerte nyirokcsomó duzzanat Tüdőgyulladás TBC Emésztőrendszeri betegségek Bőr-és nyálkahártya betegségek Kaposi-sarcoma Herpesz

Hogyan fertőz a HIV vírus? A vírus egy bizonyos fajta fehérvérsejtet támad meg(CD4+ T-limfocita sejt). A vírus behatol a sejtbe, beilleszti saját génjeit a gazdasejt DNS-ébe, és így arra használja, hogy újabb vírusokat termeljen, amelyek megfertőzik a többi sejtet. A fehérvérsejtek végül elpusztulnak. Ahogy a szervezet sejtszáma csökken, az emberi test egyre kevésbé képes harcolni a betegségekkel szemben. Végül a sejtszám eléri azt a kritikus szintet, amelyet szerzett immunhiányos tünet-együttesnek, vagyis AIDS–nek.

Lássuk hogyan terjed… Szexuális úton Ondó (előváladék!!!), hüvelyváladék Vér és vérkészítmények Transzfúzió, transzplantáció Sérüléssel (egészségügy) Intravénás kábítószer -->Közös tű, közös fecskendő Anyatejjel, transzplacentális terjedés, szülés

Az intravénás drogok és a HIV-fertőzés Fokozott kockázat (visszaszívás nélkül is) (Intravénás) Drogok kerülése Közös tűhasználat kerülése Fertőtlenítés

Tények és tévhitek avagy hogyan NEM terjed…

’80-as évek közepétől napjainkig zajlik a HIV-ellenes Hogyan kezdődött? 1930 – Afrikában egy eddig csak majmokat támadó ismeretlen vírus embert fertőz (hogyan???) 1970 - Európában és az Egyesült Államokban megjelent a vírus 1981 – ekkor írták le először a betegséget AIDS 1984 – Tudósok izolálják a tüneteket okozó vírust HIV 1996 – UNAIDS (Egyesült Nemzetek AIDS Ellenes Programja) ’80-as évek közepétől napjainkig zajlik a HIV-ellenes gyógyszerek kutatása

Lássuk a számokat! Magyarországon kb. 1700-2000 regisztrált HIV fertőzött él Sokaknál jelenleg sincs diagnosztizálva így a tényleges szám akár 6-7000 is lehet!

Az intravénás kábítószer fogyasztók körében… 2009-ben Magyarországon összesen 140 újonnan diagnosztizált HIV-pozitív esetet jelentettek be (2008-ban 145 esetet), az incidencia 14 eset/1 millió lakos értéknek felelt meg. A regisztrált HIV-fertőzöttek közel négyötödénél volt ismert a fertőződés módja. Az ismert rizikócsoportú HIV-fertőzöttek közül egy személy sem tartozott az intravénás kábítószer-fogyasztók csoportjába. A 2009. év végén az Országos Epidemiológiai Központ által végzett célzott felmérés keretében megszűrt 676 intravénás kábítószer-fogyasztó közül senki nem volt HIV pozitív.

Az intravénás kábítószer fogyasztók körében… A tű, illetve injektáló segédeszköz megosztásának elmúlt 4 héten belüli előfordulása csak az aktív intravénás szerhasználók körében került elemzésre 2009-ben az Országos Epidemiológiai Központ által végzett vizsgálat keretében. Az aktív intravénás szerhasználók (309 fő) 26,3%-a osztotta meg az elmúlt 4 hétben a tűt/fecskendőt.

Nemzetközi statisztika Jelenleg a világon kb. 40 millióan fertőzöttek HIV vírussal (romló tendencia) 1981 óta kb. 25 millióan vesztették életüket a szövődményekben Becslések szerint a világszerte mintegy 16 millió tűt használó drogfogyasztó között 3 millió AIDS-es (Kína, Oroszország, Ukrajna)

Kezelés! Célok: - HIV vírus elpusztítása - Általános állapot stabilizálása - Szövődmények megelőzése/kezelése

Eredmények Még nem sikerült olyan gyógyszert találni, amivel a vírusok elviselhető mellékhatások mellett 100%-osan kiirthatók lennének, az időben elkezdett gyógyszeres kezeléssel azonban a betegek hosszú időre panaszmentessé tehetők.

Mi a HIV-szűrés és mikor van rá szükség? A szűrés lényege, hogy a szervezetbe bejutott vírus ellen termelődött fehérjéket (antitesteket) ki lehet mutatni a páciens szervezetében. Érdemes elvégeztetni: Ismeretlen partnerrel való, védekezés nélküli szexuális kapcsolat létesítését követően! Nem steril tűvel történő drogfogyasztás esetén! Ismeretlen vérrel történő érintkezést követően!

Kihez forduljak? Az Országos Tisztifőorvos rendelete alapján, a drogambulanciák és más kezelőhelyek kérésére az intravénás kábítószer-fogyasztók HIV/HCV szűrővizsgálatát az ÁNTSZ regionális laboratóriumai az ÁNTSZ költségén, a beküldő számára térítésmentesen végzik el. HAJDÚ MEGYE ÁNTSZ Debreceni Kistérségi Intézete 4028 Debrecen Rózsahegy u. 4. T.: 52-420-017

Mi van ha az eredmény negatív? Ha a szűrővizsgálat negatív eredményt ad, a vizsgált személy HIV negatívnak minősül! Ebben az esetben, ha szükséges, és a jelentkező igényli, az orvos tájékoztatja arról, mit kell tenni ahhoz, hogy ezt a negativitást továbbra is megőrizze.

És ha pozitív…? Amennyiben az első vizsgálat során pozitív eredményt kapunk, az a HIV pozitivitás alapos gyanújaként értelmezendő. Ilyenkor további vizsgálatra van szükség, amely vagy igazolja a pozitivitást, vagy cáfolja azt.

Megelőzés! Jelenleg SEM ellenszer, SEM védőoltás nem létezik! Monogám párkapcsolat Önmegtartóztatás Elkerülni a fertőzött testnedvekkel való kapcsolatot HIV-szűrés Drogok kerülése (intravénás) …és természetesen az ÓVSZER!

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!