AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Prof. Dr. Veress Gábor egyetemi tanár
Advertisements

Tájékoztatás a szakmai programok megvalósításáról június 26. BARTÓK TAMÁSNÉ.
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
Intézményi akkreditáció 2008 (hogy készüljünk?) MAB 2008 szeptember 19. Topár József.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
A Dalton-terv létjogosultsága és megvalósításának gyakorlata a nyugat-dunántúli régióban
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5. évfolyam
KKK-k elemzése, különös tekintettel a műszaki területre Borsa Judit Halász Gábor Jobbágy Ákos.
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Természettudományi kkk-k Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
„ÚTRAVALÓK” Molnár Mónika DUF. •Tuning Tervezési Formanyomtatvány –Modulprogram –Fejlesztendő kompetenciák –Tanulási eredmények –Oktatási-tanulási tevékenységek.
Tanfolyam megszervezése Képzés módszerei SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
Könyvtárhasználati verseny
1 MTA Tudásmenedzsment Albizottság III. workshop „Leadership” dilemmák a tudásmenedzsment szemiformális együttműködési modelljében február 23. Dr.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Drajkó László Microsoft Magyarország
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Fontosabb fogalmak Képesség :
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Szövegminta Szövegminta szövegminta MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZET- TUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ.
A munka világával kapcsolatos tudás
1950-es évek 1960-as évek 1970-es évek 1980-as évek 1990-es évek
Mérnöki készségek 1. ELŐADÁS.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
Biomérnök alapszak (BSc)
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Szakirány választás április Pénzügy és számvitel szak Választható szakirányok Pénzügy szakirány Számvitel szakirány.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Szervezeti viselkedés Bevezetés
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar 2009/2010-es tanévre pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzések.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Természettudományi KKK-k elemzésének tapasztalatai Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Levelező képzés Beiratkozás szeptember 30..
See-Reuse Tananyagok. P1. OKJ-s technikus tananyag Megújulóenergetikai technikus képzés szakmai tananyagának kidolgozása –Szakképesítés megnevezése: Megújulóenergetikai.
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Tartalmi szabályozók változásai a közoktatásban Reményi Zoltán Budapest
Környezetmérnöki szak
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Szövegminta Szövegminta szövegminta. Szövegminta Az élô és élettelen természettudomány, valamint a társadalomtudomány számos területén oktató intézményünk.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
Környezettudomány mesterszak (MSc) Analitikai, Környezettudományi és Limnológiai Intézet Pannon Egyetem, Mérnöki Kar.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Agrár- és Gazdaságtudományi Kar
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
INFOÉRA 2006 Miért tanítsunk informatikát?
Előadás másolata:

AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar TANULÁSI EREDMÉNYEI (MINTA???) Dóka Ottó NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar

KÉPZÉSI CÉL (elfogadott) Olyan szakemberek képzése, akik képesek: az agrártudományok területén további szakismeretek elsajátításával az általános műveltség, az alapvető szakmai intelligencia, a természettudományi, műszaki, mezőgazdasági, társadalomtudományi és gazdasági alapismeretek és egy idegen nyelv kellő ismerete birtokában azok alkalmazására a szakmai gyakorlat megszerzése után – a mezőgazda-ságban és a kapcsolódó területeken – alkalmassá válnak a speciális termelő folyamatok, illetve minőség-biztosítási vagy mérnöki szolgáltatás irányítási feladataira és azok felügyeletére

A mesterszak tanulási eredményeinek szerkezete és tartalma A tudás és megértés fejlesztése Tudásbázis Etikai kérdések A tudományág módszerei 2. Intellektuális készségek Elemző készségek Szintetizáló készségek Értékelő készségek Alkalmazás

3. Átvihető (transzverzális) készségek Csoportmunka Tanulási erőforrások kihasználása Önértékelés Információkezelés Önállóság Kommunikáció Problémamegoldó készség 4. Gyakorlati készségek A készségek alkalmazása Önállóság a készségek használatában Technikai szakértelem

Képesek legalább egy idegen nyelven szakmai vitákban való részvételre Tudás és megértés fejlesztése Tudásbázis: Magas szinten elsajátították az agrártudományok főbb diszciplínáit és képesek ismereteiket komplex és integrált módon alkalmazni Ismerik a mezőgazdasági termeléssel, technológiákkal, az élelmiszer-alapanyag előállítással kapcsolatos új tudományos eredményeket A fentieken túl széleskörű természettudományi, műszaki, technológiai, társadalomtudományi és gazdasági ismeretekkel is rendelkeznek Ismerik a tevékenységük során érvényesítendő környezetvédelmi előírásokat, a fenntartható gazdálkodás és minőségbiztosítás elveit Képesek legalább egy idegen nyelven szakmai vitákban való részvételre Felhasználói szinten tudják alkalmazni az informatikai eszközöket

Tudás és megértés fejlesztése (folytatás) Etikai kérdések: Ismerik a növénytermesztés, az állattenyésztés és az élelmiszeralapanyag előállítással kapcsolatos etikai kérdéseket Ismerik az elkövethető etikai vétségek következményeit és képesek azok kezelésére A diszciplína módszerei: Ismerik és értik a mezőgazdasági technológiai eljárásokat, valamint azok alkalmazásának lehetőségeit és korlátait

Intellektuális készségek Elemző készségek: Képesek az agrártudományokon belül a választott, speciális terület alkotó művelésére, az ok-okozati összefüggések felismerésére, kritikai elemzésére, felhasználására és továbbfejlesztésére Szintetizáló készségek: Az agrártudományok területén képesek a legújabb eredmények integrálására és szintetizálására

Intellektuális készségek (folytatás) Értékelő készségek: Képesek a legkorszerűbb mezőgazdasági kutatások, tudományos eredmények és módszerek kritikai értékelésére Képesek a mezőgazdasággal kapcsolatos problémák megoldása során a releváns és előrevivő tényezők kiválasztására Képesek alternatív megközelítési módok mellett is érvelni Alkalmazás: Képesek önálló munkavégzésre és problémamegoldásra Képes kreatív módon mezőgazdasági kutatási/tervezési és menedzselési feladatok ellátására és azok felügyeletére

Átvihető (transzverzális) készségek Csoportmunka: Vezetőként és tagként egyaránt képesek hatékonyan elősegíteni a csoportmunkát Képesek multidiszciplináris csoportban is dolgozni Képesek konfliktusok kezelésére és eredményes tárgyalásvezetésre Tanulási erőforrások: Önállóan képesek ismereteik megújítására, a rendelkezésre álló információk teljeskörű kihasználására Önértékelés: Saját valamint mások munkájához is kritikusan és elemzően viszonyulnak, továbbá ezt a gyakorlat fejlesztésében hasznosítják. Információkezelés: Képesek az agrártudományok területén nagy mennyiségű adatok kezelésére, rendszerezésére, meghatározott célú csoportosítására

Átvihető készségek (folytatás) Önállóság: Önállóan képes felkészülni szakmai feladatok megoldására, képes azok elvégzésére Önállóan és önkritikusan tanulnak Tapasztalataik átadásával és útmutatásával segítik mások tanulását. Kommunikáció: Képesek tudományos és szakmai kommunikációban való részvétel Képesek tevékenységükről világosan, önállóan és szakszerűen beszámolni Képesek a mezőgazdasági termeléssel kapcsolatos eredményeket és problémákat hatékonyan közvetíteni mind a szakmai közvélemény, mind a társadalom felé Problémamegoldás: Rendelkeznek a további szakmai tanulmányokhoz szükséges önálló tanulási képességgel Képesek hasznát venni a másokkal való együttműködésnek

Gyakorlati készségek A készségek alkalmazása: Képesek arra, hogy a mezőgazdasági termelés és kutatás során a speciális helyzeteket is kezelni tudják Képesek a változó mezőgazdasági termelési technológiák alkalmazására Összefüggéseiben átlátják a szakmai feladatokat Képesek a a mezőgazdasági gyakorlat szempontjából meghatározó kérdésekben a helyes döntések meghozatalára Önállóság a készségek használatában: Szakmai munkájuk során képesek kezdeményezően fellépni Vállalják az általuk meghozott döntések következményeit Technikai szakértelem: Rendelkeznek a mezőgazdasági termeléshez szükséges technikai és technológiai szakértelemmel Képesek a pontos, hatékony munkavégzésre Képesek az új szituációkhoz alkalmazkodni, ha szükséges, új készségeket kifejleszteni.

Az elfogadott tanulási eredmények A képzés eredményeként elvárt általános és szakmai kompetenciák: Az agrártudományok területének főbb diszciplínáit magas szinten elsajátították és azok ismereteit komplex és integrált módon alkalmazni képesek. A fentieken túl a szakma gyakorlásához széleskörű természettudományi, műszaki, technológiai, társadalomtudományi, gazdasági ismeretekkel rendelkeznek és megfelelnek a PhD doktori képzésbe történő belépésre. Alkotó módon képesek részt venni a szakterületet érintő pályázati tevékenységben, innovációs, tervezési, fejlesztési folyamataiban, a termelési folyamatok végrehajtásában, ellenőrzésében, valamint kutatási feladatok megvalósításában. Tevékenységük során érvényesítik a környezetvédelmi előírásokat, a fenntartható gazdálkodás és a minőségbiztosítás elveit, valamint a vidékfejlesztés végrehajtásának elvárásait. Rendelkeznek a mérnöki és vezetői feladatok ellátásához szükséges szakmai idegen nyelvi és kommunikációs ismeretekkel és készségekkel, szakmai felelősségtudattal.