A GLOBALIZÁCIÓ fogalma és kialakulása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

A nyugati civilizációban az elmúlt évezredben mindinkább teret hódítottak a gazdaság kapitalista formái A társadalmi rendszerek a történelemben többnyire.
A KÖZÉPKORI VÁROS.
II. Európa és a világ Népességnövekedés: a 19. században Európa lakossága 190 millióról 423 millióra nőtt Ez a világ lakosságának több mint egynegyedét.
A három pólusú világgazdaság kialakulása és a világkereskedelem
A nemzetközi üzleti élet etikája
Negyedik előadás Március 11
A világgazdaság kialakulása és jelenlegi térszerkezete
A posztfordista termelési rendszer
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A globalizáció politikai-gazdasági háttere
Urbanizáció a fejlődő országokban
A VILÁGGAZDASÁG VEZETŐ HATALMA
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
AZ AMERIKAI FÜGGETLENSÉGI HÁBORÚ
A NEMZETGAZDASÁGOK VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRÉNEK VÁLTOZÁSA
A POLGÁRI EURÓPA KIBONTAKOZÁSA A XIX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN
A FEJLETT ÉS A FEJLŐDŐ ORSZÁGOK SZEREPE KORUNK VILÁGGAZDASÁGÁBAN.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Észak Dél ellen.
A fordista termelési rendszer
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Az ipari forradalom.
A Közel-Kelet és Afrika a világgazdaságban
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
A MUNKA VILÁGA Alapfogalmak.
Gazdaságtudományi ismeretek I. - Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
A fejlődő országok a világgazdaságban
A világgazdaságtan helyzete és kilátásai 2012-ben Globalizáció.
EGYETEMES ÉS MAGYAR AGRÁRFEJLŐDÉS DR KOVÁCS JÁNOS.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
A multikultúra megítélése
Az Óbabiloni Birodalom (Hammurapi és törvénye)
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
A globalizáció.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
1 Globalizáció és lokalizáció a tér és a hely átértékelődő szerepe Gazdaságföldrajz I. Dr. Bernek Ágnes 2008.
A világgazdaság kialakulása és jelenlegi térszerkezete Gazdaságföldrajz Pesti karok I. alapszakjai (BSc/BA) 2014/2015, II. félév BCE Gazdaságföldrajz és.
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
A felvilágosult abszolutizmus
Az integráció létrejöttének előzményei I.
A VILÁGGAZDASÁG KIALAKULÁSA
A világ földrajzi tagolódása, a világgazdaság elméleti kérdései
Az integráció hatásai, az EU sajátosságai USA-hoz, Japánhoz képest
A második ipari forradalom és hatásai
A Világgazdasági centrumtérségek (a Triád) változó globális pozíciója
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Készítette: Bakos Ilona, Derceni Középiskola, 2013
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
A nemzetközi tőkeáramlások
A regionális gazdasági integrációk
Hidegháború.
Gazdaságpolitika 4. ea..
Készítette: Koleszár Gábor
A gyarmatosítás folyamata
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
A globalizáció - a globális világgazdaság
A világ földrajzi tagolódása, a világgazdaság elméleti kérdései
Globalizáció.
A világ földrajzi tagolódása, a világgazdaság elméleti kérdései
Előadás másolata:

A GLOBALIZÁCIÓ fogalma és kialakulása Készítette: Süveges Dorottya ELTE TTK,geográfus II. évfolyam

A globalizáció fogalmának értelmezési lehetőségei Legáltalánosabban: Az emberiség időben egyre jobban egységesedő fejlődéstörténete ->több évezredes folyamat ezen belül a gazdasági viszonyok világméretű rendszerbe való rendszereződése a legnagyobb ugrás gazdaság=>társadalmi,kulturális,politikai folyamatok

Szűkebb értelmezés: 1970-es években kezdődött és a transznacionális társaságok tevékenységével fonódott össze az addigi globalizációs tendencia betetőzése-> egész Föld egységes gazdasági rendszerbe szerveződése a világpiac kiteljesedése, transznacionális monopolkapitalizmus korszaka

Történelmi előzményei A népcsoportok az őskőkortól kezdve kapcsolatban álltak egymással. Vándoroltak a kontinenseken belül/között,így közvetítették egymás értékeit. Más-más nemzetek kiemelkedtek,leigázták a gyengébb népeket.

Társadalmi értékrendek,hitek terjedtek-hol erőszakos,hol békés formában. Általában a fejlettebb formációk voltak az irányadók; így követték egymást az ősközösségi->törzsi->törzsszövetségi állattartó-vándorló->öntözéses földművelő ->majd egyben rabszolgatartó->a feudális rendszerű->majd a kapitalista ipari termelést folytató társadalmak.

A Föld különböző térségeiben eltérő sebességgel haladt előre ez a folyamat. A gyarmatosítással a tőkefelhalmozódás forrásai egyesültek,létrejött a nagyipar létrehozásának anyagi bázisa. A lokális és világméretű anyagi folyamatok először egyesültek!

A kapitalista világgazdaság kialakulása 1.szakasz: XIV.-XVIII.sz. Előrehalad a gyarmatosítás,tőkefelhalmozódás fokozódik(legalizált rablás,rabszolga-kereskedelem).Amerika->ültetvényes gazdálkodás. A gazdasági kapcsolatok bővülése<-> protekcionizmus+izolált nagyhatalmak. 2.szakasz: XIX.sz. elején a kapitalizmus megszilárdulása. Nagy volumenű nemzetközi hitelek(vasútra),külső piacokra való termelés. Gyarmatok:nyersanyag<->gyarmattartók:gyáripari termékek=>tönkreteszi az ottani ipart.

3. szakasz: 1870-es évektől I. vh 3.szakasz: 1870-es évektől I.vh.-ig,első nagy ipari monopóliumok,új ipari konkurensek (USA, Németo., Olaszo., Japán, Belgium), konkurenciaharc kiéleződése=> neoprotekcionizmus=>USA,Németo. felzárkozik,sőt lehagyja Angliát sok tekintetben

4.szakasz: I.vh. végétől a Nagy Gazdasági Válságig(1929-1933), működőtőke-kivitel lényegessé válik=>már nem az erőszak,hanem a gazdasági érdek biztosítja a munkamegosztást az elmaradott térségekkel. Nagyhatalmak érdek-összefonódásai<->feszültség a területi felosztásért->I.vh. ->nemzetköziesedés elakad,legfejlettebb országok is fizetésképtelenek.

5.szakasz:1960-as években piaci viszonyok állami szabályozása->”állami monopolkapitalizmus” Marshall-segély=> USA egyedülálló gazdasági,politikai és katonai pozíciója Megszilárdult a tőkés világgazdaság és a politikai hierarchia. Előbbi intézményesülései:ENSZ,OECD,Világbank,Európai Gazdasági Közösség). DE! 1970-es évek elejéig vámakadályok, nyílt/rejtett protekcionizmus

6.szakasz: állami beavatkozásos gazdaságpolitika kimerült,profitok mélyponton,USA meggyengült =>transznacionális vállalatok tevékenységük egy részét kihelyezték olcsóbb munkabérű országokba,nagy monopóliumok összefonódása-> transznacionális monopolkapitalizmus-> „GLOBALIZÁCIÓ”

A globalizáció jellemzői Nem homogenizációt jelent,hisz a transznacionális vállalatok az egyes régiók közötti különbségeket (bér,adózás,infrastruktúra,képzettség stb.) használják ki! ->Globális világgazdaság addig van, míg vannak lokális különbségek! A nemzetköziesedés leginkább az ipart jelenti. Újdonság:Nem a munkaerő vándorol a tőkéhez,hanem a tőke a munkaerőhöz! Tőke-,és technológia intenzív folyamat.

A globalizáció megnyilvánulása a nemzetközi kapcsolatokban 1. A pénz-(tőke-) piacok világméretű összekapcsolódása. 2.A transznacionális vállalatok térhódítása,integrálódása. 3.A regionalizálódási irányzat erősödése és ezen az alapon a nemzetgazdaságok közötti kölcsönös kapcsolatok erősödése. 4.Az egyre nagyobb mértékben veszélyeztetett természeti környezet védelmében világszintű szervezetek,szabályzatok.

A globalizáció veszélyei A nemzetgazdaságok globalizálása és a tőkés táraságok uralmának szabadon eresztése a feje tetejére állítja a piac-állam-civil társadalom közötti egyensúlyt és fontossági sorrendet->piac elsődleges lesz,az állam alárendelődik a tőkés társaságok érdekeinek,a civil társaságok kormány elszámoltatási joga sérül.

A legfejlettebb országokban az átlagos reálbérek színvonala a globalizációs korszak kezdete óta stagnál,és a jövedelmi különbségek rohamosan nőnek. Legtöbb régióban nőtt a munkanélküliség. Világszerte erősödőben van a globalizáció jelenlegi formája elleni tiltakozás.

A globalizáció ”számai” A transznacionális vállalatok adják: - a világ ipari termelésének több mint felét - a nemzetközi kereskedelem 2/3-át (ennek felét a vállalatokon belüli áramlás teszi ki) - a világ GDP-jének 1/4-ét.

Globalizáció…vagy polarizáció? A gazdasági globalizáció a maga legteljesebb formájában a klasszikus kapitalizmusban érvényesült,amikor az aranyvaluta mechanizmusa szabályozta a nemzetközi munkamegosztást-euroatlanti országokra igaz. A polarizáció a 20.sz.-ban túlzott leegyszerűsítéssel észak-dél(gazdag-szegény),nyugat-kelet(kapitalizmus-szocializmus) problémaként merült fel. A hidegháború után->ideológiai polarizálódás.

A 21.sz. küszöbén->nem az ideológiák,hanem a civilizációk a hátterei a polarizáltságnak.. A Nyugat erőfölényén alapuló egyensúlytartás globalizációs koncepciója jellemezheti legjobban a szóban forgó problémát. Egyszerre áll fenn a globalizáció és a polarizáció =>civilizációk közötti ellentétek,összecsapások

Felhasznált irodalom Bernek Ágnes: A globális világ politikai földrajza (Nemzeti Tankönyvkiadó,2002) Csikós-Nagy Béla: Közgazdaságtan a globalizáció világában I-II. (MTA,2002) David C. Korten: Tőkés társaságok világuralma( Kapu,1996) Robert Went: Globalizáció (Perfekt,2002)