Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Koleszár Gábor

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Koleszár Gábor"— Előadás másolata:

1 Készítette: Koleszár Gábor
Az adósságválság FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor

2  Az adósság fogalma: Ha egy személy hitelt vesz fel, akkor e személynek adóssága van. Akinek adóssága van, az kötelezettséget vállal az adósság, vagyis a felvett hitel visszafizetésére. A hitel lejárata szempontjából lehet: Rövid lejáratú (egy éven belül esedékes). Hosszú lejáratú (egy éven túl esedékes). Az adósnak kamatok rendszeres fizetésére is szüksége van. A kamat a hitel ára. A hitel a kamat szempontjából lehet: Rendkívül kedvező kamatozású Magas kamatozású

3 Az országok hitelfelvétele:
Akkor indokolt a külföldi hitelek felvétele, ha e hitelek révén a gazdasági termelés jelentős mértékben nő, a gazdasági szerkezet átalakul, s mindezek révén az exportbevételek emelkednek.

4 Az adósságválság kialakulásának világgazdasági összefüggései:
Eladósodás: ha az adósságok összege gyorsabban növekszik, mint az a forrás, amelyből a hitel adott törlesztőrészlete és az aktuális kamat fizetendő. Egy ország akkor tekinthető eladósodottnak, ha a nemzetközi hitelforgalomban tartósan hiteleket vesz fel, s ez már olyan jellegű fizetési kötelezettségeket von maga után, amelyek teljesítésére az ország önerőből nem, illetve csak nagyon nagy gazdasági-társadalmi áldozatok árán képes.

5 Az eladósodást kiváltó legfontosabb világgazdasági hatások:
A kőolaj árának növekedése nyomán a nemzetközi hitelállomány korábban sohasem látott módon növekedett. Minden hitelért forduló ország pénzhez tudott jutni. Sőt, a hitelek túlkínálata alacsony kamatszintet vont maga után. Az 1970-es évtized második felét az ,,olcsó hitelek" korszakának is szokták nevezni. Az 1980-as évek elejére a kamatok szintje hatalmas mértékben nőtt. A fix kamatozású hitelek folyósításáról áttértek a változó kamatozású hitelekre. A változó kamatok a világ vezető valutáinak árfolyamváltozásaihoz igazodnak. A kamatok szintjének növekedésében a világ vezető valutájának, az USA dollárjának árfolyam-emelkedése volt a meghatározó. A mai napig a nemzetközi pénzpiacokon a kamatok szintjének alakulása elsődlegesen az USD árfolyamváltozásával függ össze.

6 Az adósságválság a statisztikai mutatók tükrében:
Az eladósodottság mértékét az összes külső adósságállomány értékével jellemezzük. Az összes külső adósságállomány: a külföldről felvett hitelek, kölcsönök, visszafizetendő segélyek teljes összege. A legnagyobb külső adósságállománnyal rendelkező állam már az 1980-as évtizedektől Brazília (232 milliárd USD), 1988-ra a világ második legnagyobb adósságállományával Oroszország rendelkezett (184 milliárd USD). Harmadik e rangsorban Mexikó (160 milliárd USD).

7 A Világbank az adósságállomány értékét viszonyítja az összes GNP, valamint az áruk és szolgáltatások exportjának értékeihez. A Világbank az országokat eladósodottságuk mértéke alapján három csoportba osztja: súlyosan eladósodott országok közepesen eladósodott országok enyhén eladósodott országok Hazánk közepesen eladósodott ország. Adósságszolgálati ráta: a hitelek esedékes törlesztőrészlete és kamata együttvéve, rendszerint egy évre vonatkoztatva.


Letölteni ppt "Készítette: Koleszár Gábor"

Hasonló előadás


Google Hirdetések