Kompetencia alapú oktatás elterjesztése Hajdú-Bihar megyében Herpai Imre igazgató, HBMPI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kompetencia alapú oktatás TÁMOP pályázat Rumi Rajki István ÁMK Rum.
Advertisements

Az iskolai dokumentumok
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
„Ezt egy életen át kell játszani”
A kulcskompetenciák.
A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon (TÁMOP-3. 1
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
Kompetencia alapú képzés
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
Drajkó László Microsoft Magyarország
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
„Kompetencia alapú oktatás- egyenlő hozzáférés a vésztői Szabó Pál Általános Iskolában” TÁMOP / „ Az első mag ezerszer újra kel, folyton.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
HORIZONTÁLIS TUDÁSMEGOSZTÁS
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Informatika tanítása ea.
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
Innováció Kecskéd közoktatási intézményeiben
A kompetencia alapú oktatás esélyei Modernizáció a közoktatásban dr. Pála Károly 2007.
Változások – kompetenciafejlesztés az óvodai nevelésben
DEBRECENI EGYETEM Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok
HEFOP / /1.0 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok az Észak-alföldi régió pedagógusképzésében” A „KOTTA” projekt (Szabó.
. Vass Vilmos igazgató Programfejlesztési Központ Oktatási programcsomag - kulcskompetenciák „A tudásalapú információs társadalomért” Fővárosi Pedagógiai.
NAT 2007 kompetenciák.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
TÁMOP ÚJ Oktatásszervezés -és várható hatásai Nagy Anna Magdolna Eger, szept.03.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
A vállalkozás indításának előnyei és veszélyei korosztályonként.
Kompetencia alapú idegen nyelvi
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
A kompetenciafejlesztés eszközrendszere
TIOK tapasztalatok a kompetencia fejlesztésről.
A pedagógus-továbbképzések helyzete és lehetőségei
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
Alsóerdősori Ének-zene Tagozatos Általános Iskola és Gimnázium
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
Kompetencia alapú nyelvtanítás Projektindító szakmai értekezlet Sümeg2010.
Harmadik matematikakönyvem
Kompetencia -eredményesség
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Informatika tanítása ea.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Szent László Középiskola Szekszárd
Előadás másolata:

Kompetencia alapú oktatás elterjesztése Hajdú-Bihar megyében Herpai Imre igazgató, HBMPI

„Úgy érzem egyre fáradtabban rohanok egy mozgólépcsőn, amelyről nem tudom, hogy felfelé megy, vagy lefelé. Lehet, hogy csak azért kell rohannom, hogy egy helyben maradhassak?” /Jakab György/

Ellentmondások  Az oktatás a folyamatos modernizálódás és korszerűsödés lázában ég, ugyanakkor társadalmi presztizse hanyatlik.  A tananyag egyre zsúfoltabb, taníthatatlanabb, a diákok egyre motiválatlanabbak, a pedagógusok reformszkeptikusak. (fásultak)  Egyszerre van jelen a régi és a modern, a konzervtudást adó tömegiskola és a mindig változó jövőre felkészítő kompetencia fejlesztő iskola.

Jellemző tanulás- tudásszervezési modellek Az általános műveltség elsajátításának modellje: akadémikus, „reneszánsz” típusú tudás átadása,akadémikus, „reneszánsz” típusú tudás átadása, 19. századi tömegoktatási „technológia: tantárgy, tanár, osztály > nagy tömegű ismeret „leadása”, elsajátítása.19. századi tömegoktatási „technológia: tantárgy, tanár, osztály > nagy tömegű ismeret „leadása”, elsajátítása.

Jellemző tanulás- tudásszervezési modellek A szakértelem elsajátításának modellje Az előző korrekciója: az iskola célja változatlanul az általános műveltség megalapozása, de ez már kiegészül készség- és képességfejlesztő célokkal, feladatokkal, követelményekkel.Az előző korrekciója: az iskola célja változatlanul az általános műveltség megalapozása, de ez már kiegészül készség- és képességfejlesztő célokkal, feladatokkal, követelményekkel.

Jellemző tanulás- tudásszervezési modellek Az általános készségek (kompetenciák) elsajátításának modellje Nem a „hagyományos” (európai) általános műveltséget, annak átadását tekinti elsődleges feladatának.Nem a „hagyományos” (európai) általános műveltséget, annak átadását tekinti elsődleges feladatának. Célja: az általános készségfejlesztés, a gyakorlati életvezetés szempontjából fontos ismeretek átadása > amerikanizálódás veszélye.Célja: az általános készségfejlesztés, a gyakorlati életvezetés szempontjából fontos ismeretek átadása > amerikanizálódás veszélye.

Mi a kompetencia? „Az a képességünk és hajlandóságunk, hogy a bennünk lévő tudást (ismereteket, készségeket és attitűdbeli jellemzőket) sikeres problémamegoldó cselekvéssé alakítsuk.” (Halász Gábor)

Kompetencia alapú nevelés, oktatás  Előzménye a képességfejlesztés (lásd: ÉKP).  A kompetens ember képes valamire és egyúttal elkötelezett a cselekvésre, felelősnek érzi magát a saját cselekvésében és cselekvő helyzetbe akarja magát hozni.

Az oktatási intézmények célja: kialakítani az előre nem látható helyzetekben való aktív cselekvőképességet a tanulókban

Az Európa Parlament és Tanács ajánlásai (2000, Lisszabon)  Anyanyelven folytatott kommunikáció  Idegen nyelveken folytatott kommunikáció  Matematikai kompetencia és alapvető kompetenciák a természet- és műszaki tudományok terén  Digitális kompetencia  A tanulás (meg)tanulása  Interperszonális, interkultúrális, szociális és állampolgári kompetencia  Vállalkozói kompetencia  Kulturális kifejezőkészség

A projekt felépítése, logikája, adatai  NFT I.  HEFOP  3.1. intézkedés  pályázati kiírás  Kistérségi lefedettség, sokféleség  Jelentkezéses alapon (29 település, 60 intézmény, 300 fő)  NFT II.