Az Ásítás és a Kémia! Az ásítás hátterében az agyunk oxigénellátása áll: a véráramban lévő kevés oxigénmennyiségre a szervezet olyan reflexszel válaszol,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

A LEVEGŐ.
4. Az idegrendszer fejlődése
Készítette: Mester Tamás METRABI.ELTE.  Adott egy G irányított vagy irányítás nélküli, véges gráf. Az eljárás célja a G gráf összes csúcsának bejárása.
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
KÖZÉPFÜLGYULLADÁS OTITIS MEDIA
Energia a középpontban
Hormonális- és idegrendszer,
2006. február 17. Valószínűségszámítás és statisztika II. Telefonos feladat Egy kalapban van két korong, az egyiknek mindkét oldala piros, a másiknak.
Sportolás hatása szervezetünkre
Egészséges táplálkozás
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
Jt Java Feltételek, logikai kifejezések. jt 2 Logikai operátorok Logikai kifejezésekre alkalmazhatók a következő műveletek: 1. nem! 2. és&ill.&& 3. kizáró.
Korlátok, határidők Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
A napozás előnyei és hátrányai
A szervezet szabályozása
Williams szindróma (WS) diagnosztizálási lehetősége egyszerű kétfülű érthetőség- vizsgálattal Vicsi Klára Beszédakusztikai Laboratórium BME Távközlési.
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen NANE
C A C nyelv utasításai. Ismétlés Utasítások csoportosítása.
Az anyag tulajdonságai és változásai
A mellékvese.
A KÉMIAI REAKCIÓ.
A levegőburok anyaga, szerkezete
Halmazok Gyakorlás.
A KEVERÉK-ÖSSZETÉTEL HATÁSA AZ ÜVEGHIBÁK JELLEGÉRE ÁS GYAKORISÁGÁRA
Az idegrendszer.
Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskola CSÓKA
Az ember egszisztenciális szükségletei és a karakterből eredő, különböző szenvedélyek Erich Fromm.
16. SZABÁLY – A KI DOBÁS. 16. SZABÁLY – A KIRÚGÁS A ki dobás a játék újrakezdésének egyik módja. Ki dob ást kell ítélni, amikor a labda utoljára támadójátékost.
4.ÓRA HŐTERMELŐ ÉS HŐELNYELŐ FOLYAMATOK
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
Készítette: Dénes Karin (Ipolyság) és Patyi Gábor (Szabadka)
1 1 1.
Velünk született reflexek
Pajzsmirigy.
2. Argumentációs szabályok (É 50−55) argumentációs szabályok meghatározzák, hogy mi mellett és mivel kell érvelni 1. a feleknek érveléssel indokolniuk.
Halmazműveletek.
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Az idegrendszer felépítése és működése
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
Számegyenesek, intervallumok
Elemi idegjelenségek MBI®.
Az emberi magatartást kialakító tényezők
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
Két ember eléd lép, két ember Téged kér, áldd meg, áldd meg
32. Folyadékok elegyedése, vizsgálata jód oldódásával
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
Kémiai kötések Kémiai kötések.
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
Az élet igéje november „Aki szeret engem, megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk és benne fogunk lakni.” (Jn 14,23).
Az életfolyamatok szabályozása
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Állatok szabályozása Az idegeimre mész…..…..
„És mégis mozgás a hő” Készítette: Horváth Zsolt Krisztián 11.c.
Hőméréskelt változás Okt.23-.nov.6. A hőmérséklet méréseink alapján diagrammokat készitettünk, melyeken feltüntettük az átlag, a minimum és a maximum.
Az internetes keresési módszerek
Kapcsolatok ellenőrzése
Hasznos baktériumok Oláh Szófia 10.B.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
1 A probiotikus gyógyszerek szerepe a gyógyszerészi gondozásban.
Dr. Borsos Terézia Mi a góc? Klikk a folytatáshoz!!!
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
Egyenletek, egyenlőtlenségek Érettségi feladatok
Egyenletek, egyenlőtlenségek Érettségi feladatok
Fizikai és kémiai fogalmak vizsgálata a 7. évfolyam elején
Elemi idegjelenségek MBI®.
Egyenletek, egyenlőtlenségek Érettségi feladatok
Előadás másolata:

Az Ásítás és a Kémia! Az ásítás hátterében az agyunk oxigénellátása áll: a véráramban lévő kevés oxigénmennyiségre a szervezet olyan reflexszel válaszol, amellyel pótolhatja az elveszített levegőmennyiséget. Ezt ásítás formájában érheti el leginkább, miután azzal kiadós levegőmennyiséget tudunk szervezetünkbe juttatni.

A Fáradtság és az Ásítás Éppen az előzőek miatt nem járnak távol az igazságtól azok sem, akik az ásítást a fáradtsággal és az unalommal kötik össze. Agyunk idegsejtjeinek oxigénellátását a fáradtság ugyanis jócskán csökkenti - erre szervezetünk ásítással válaszol, mellyel elősegíti, hogy agyunkban az oxigén és a széndioxid aránya ismét megfelelő legyen. Az ásítás gyakoriságát ezen felül az agyban néhány kémiai anyag is fokozza. Ilyen a dopamin, a szerotonin, a glutamin, a glutaminsav és a nitrogén-oxid.

Az Ásítás Pszichés Hatásai Ásításra pszichés hatások is kényszeríthetnek bennünket. A kutatók több vizsgálatot végeztek már a témában, és eredményeik alapján arra jutottak, hogy az ásítás ismétlése, illetve utánzása a szervezetünk empatikus válasza, tehát egyfajta csapatszellem kifejezése. Így, némi túlzással fogalmazhatunk úgy, hogy együttérzésből ásítunk mi is, ha a környezetünkben valaki így tesz. A csoportos ásítás másik, tudományosabb oka a tükörneuron-rendszer. Ez azokat a neuronokat jelenti, amelyek a gerincesek mindkét agyféltekéjének elején helyezkednek el. Ha embertársunktól ilyen ingerek érnek minket, akkor a mi agyunk is aktiválja ezt a területét. Ezért mondhatjuk, hogy az ásítás ragadós. Az ásítás egyébként előnyös a középfül nyomáskülönbségeinek kiegyenlítésére, megfeszíti az izmokat és az ízületeket, és fokozza a vérnyomást és a szívverést is.

Különböző a Földön Élő Fajok Ásítási Formái!

 Készítette: Zsók Győző 11. C