Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Velünk született reflexek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Velünk született reflexek"— Előadás másolata:

1 Velünk született reflexek

2 Reflex Ingerre adott válasz

3 A fájdalom reflex v. elrántás reflexe
Szervek, szövetek épségét veszélyeztető hatások váltják ki – védekező reflex: Jellemzően gyors, a káros hatástól való eltávolítás Inger a bőr szabad idegvégződéseit (fájdalomérző) hozza az inger ingerületbe Érző idegsejtek szállítják ezt az ingerületet a gerincvelő szürkeállományába. Itt átkapcsoló idegsejtek közvetítik a mozgató sejtekhez Mozgatósejt rostjai utasítást küldenek a megfelelő izmokhoz, hogy húzódjanak össze Átkapcsoló sejtek az agykéreg felé is továbbítják az ingerületet, ezért tudatosul a reflex – fájdalom érzet alakul ki. de nem tudatos a reflex!!!

4 Vegetatív reflex Önfenntartó működések irányítása vegetatív reflexekkel történik. Pl. gyomor működés: Inger: a gyomortartalom feszítő hatása Válaszreakció (reflex): gyomor és a belek mozgásának fokozódása Receptorok a belső szervek falában A válaszingerület a központon kívül, a vegetatív dúcban átkapcsolódik. (lásd előző lecke: vegetatív idegrostok) Normális esetben a vegetatív reflexek nem tudatosulnak!!!

5 A vegetatív reflex jellemzői
Kiváltója a receptor által felfogott inger Receptor: ingert felfogja és ingerületté alakítja Ingerületet érző idegrost szállítja a központba A parancs a mozgató rostok segítségével a végrehajtó szervhez jut, mely kiváltja a reflexválaszt A végrehajtásról a receptorok hírt visznek a központokba és módosítják annak működését Így körfolyamat alakul ki, amit visszajelentési körfolyamatnak (visszacsatolás) nevezünk Velünk született reflexek Megfelelő ingerre mindig ugyanúgy megy végbe – feltétlen reflexek Központ lehet a gerincvelő és az agyvelő is

6 A térdreflex


Letölteni ppt "Velünk született reflexek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések