Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Dénes Karin (Ipolyság) és Patyi Gábor (Szabadka)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Dénes Karin (Ipolyság) és Patyi Gábor (Szabadka)"— Előadás másolata:

1 Titán alapú implantátumok optimalizálása porlasztott vékonyrétegek segítségével
Készítette: Dénes Karin (Ipolyság) és Patyi Gábor (Szabadka) Tanára: dr. Balázsi Katalin és Oláh Nikolett, Vékonyrétegfizika Oszt.

2 A kutatás célja A fémből készült orvosi implantátumok nagy részét titánból készítik annak kedvező biokompatibilitása miatt. A titánnak kiváló kémiai, mechanikai, és egyéb fizikai tulajdonságai vannak. Ennek ellenére az implantátum beültetése után, a korrózió vagy fémleválások miatt, titán ionokat lehet kimutatni a szervezetben, amelyek allergiás tünetekhez is vezethetnek.

3 Mintakészítés A mintát a porlasztóban állítottuk elő a Si hordozóra, melyen egy pár nm nagyságban SiO2 védőrétegre titánt és szenet porlasztottunk 1:1 arányban.

4 A porlasztó felépítése

5 Szerkezeti vizsgálatok
Transzmissziós Elektron Mikroszkópia (TEM) TiC kristályok TiC TiC SiO2 SiO2 50nm Si hordozó 50nm Si hordozó

6 Szerkezeti vizsgálatok
Összetétel analízis (EDS) Elem Atom % Hiba % C 22 +/- 1.4 O 2 +/- 0.0 Ti 76 +/- 0.0

7 XPS spektroszkópia A példaként mért TiC spektrumából a következő információk nyerhetők O 1s Ti 2p C 1s Ar 2p oxid-kötődésű Ti karbid-kötődésű Ti A felület közelében és a tömbi részen lévő relatív kémiai összetétel Az összetevők kémiai kötödése A kémiai összetevők mélységi profilja Felület-közeli mérés: A titán oxidálódott, minimális mennyiségű titán található karbidos környezetben, a szén grafit-típusú karbid-kötődés grafit karbid Tömbi anyag: Az oxigén nyomokban található; a titán karbid kötést alkot a szén egy részével; a szén grafitos és karbidos összetevővel rendelkezik; az Ar kimutatható mennyiségben van jelen

8 Összefoglalás Magnetronos porlasztással TiC vékonyréteg előállítása (300nm) Réteg szerkezete: 20nm vastag TiC amorf szén mátrixban A réteg felületén 2nm vastag TiO2

9 Köszönjük a figyelmet!!! Köszönetnyilvánítás:
dr. Balázsi Katalin és Oláh Nikolett Illés Levente (SEM) Gurbán Sándor (Auger) Tóth Lajos (TEM) Radnóczi György


Letölteni ppt "Készítette: Dénes Karin (Ipolyság) és Patyi Gábor (Szabadka)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések