Karl Popper: A tudományos forradalmak racionalitása (1975) Készítette: Takács Viktória 2007. november 7.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Advertisements

Fizika és sci-fi készítette: Nemes Barnabás 11.D Székely András 11.D Városmajori Gimnázium „A különböző sci-fi történetek ugyanolyan triviálisnak tűnhetnek.
AZ UNIVERZUM SZFÉRÁI AZ ÁLTALUNK ISMERT VALÓSÁG VÁLTOZÁSÁNAK, MOZGÁSÁNAK JELLEMZŐJE A TÉR ÉS AZ IDŐ. AZ IDŐ FOGALMAT AZ EMBERI TUDAT (EGO) HOZZA LÉTRE.
Matematika a filozófiában
4. Kreatív döntéshozatal
A tudomány természete Társadalomtudomány = Elmélet + kutatásmódszertan + statisztika Paradigma Eredetileg mintapélda (pl igeragozás) Adott tudós közösség.
Készítette: Tóth Enikő 11.A
2. Bizonyított-e az evolúció elmélete?
Elméletek a tudományos módszerről
Az empirikus ellenőrizhetőség mint kritérium
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
A munka világával kapcsolatos tudás
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
F. Bacon ( ) és a modern tudományok alapvetése.
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A társadalomtudományi kutatás módszerei
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
Művelődés és életmód a kora újkorban
TÁMOP /A/ számú pályázat Projektzáró előadás
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
1 1 1.
KISS CSABA EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM
A fejlesztő értékelés.
A modern fogyasztói étosz rejtélye
A konstruktivista pedagógia alapjai
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Tanuló szervezet.
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
1. zárthelyi dolgozat 60 perc 1.A darwini elmélet előzményei 2.A szociáldarwinizmus kialakulása (19. sz.) 3.A behaviorizmus.
Einstein és a relativitáselmélet
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
Irracionális Racionalitáselméletek versus Racionális Irracionalitáselméletek MAKOG 2006 Kőhegyi Gergely BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék BCE Mikroökonómia.
A csillagászat keletkezése
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Szociológia Közgazdászoknak BEVEZETÉS A SZOCIOLÓGIÁBA
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Tudomány,hit,apologetika
Jövőkutatás - Tóth Attiláné dr. Jövőkutatás Tóth Attiláné dr.
Thomas S. Kuhn: A tudományos forradalmak szerkezete
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
Tudományfilozófia Rédei Miklós
A tudományfilozófia két nagy tradíciója Bevett (elfogadott) nézet Kb A logikai pozitivizmus eszmei áramlatához tartozik R. Carnap, M. Schlick,
W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna Tudományfilozófia szem.
A molekuláris evolúció neutrális elmélete
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
VI.1. A Principia jelentősége: a szintetikus elmélet A forradalmiság tartalma A forradalmiság tartalma a szintézis a szintézis a halmozódó tudás szükségszerűen.
A fizika története az ókortól Newtonig (folytatása lesz: Newton, A fizika története Newtontól napjainkig, Az atombomba története)
Newton és gravitációs törvénye
EVOLÚCIÓ VAGY INTELLIGENS TERVEZÉS?
Szimmetria Szimmetria figyelhető meg a legapróbb atomi elemektől egészen a galaxis méretű világokban is. Szimmetria létezhet: geometriában biológiában.
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
Mindentud Június 15 Mottó: Te Gyuri! De őszintén, áruld már el nekem, hogy igazából mire jók azok a kvarkok. (88. évében levő Édesanyában állandó.
Tudományfilozófia ETR Kódok: BBN-FIL , FLN Hétfő szoba Rédei Miklós ELTE BTK LogikaTanszék
Kutatásmódszertani dilemmák
Szakértői bizonyítás a büntető eljárásban
Készítette: Czagány Krisztián
A tudományfilozófia két nagy tradíciója Bevett (elfogadott) nézet Kb A logikai pozitivizmus eszmei áramlatához tartozik R. Carnap, M. Schlick,
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Isaac Newton és a gravitáció
Készítette:Kereszti Laura
AZ UNIVERZUM GEOMETRIÁJA
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
A fizika mint természettudomány
A felvilágosodás előfutárai
A felnőttek tanításának tanulásának, értékelésének pszichológiai aspektusai Előadó: Ludányi Ágnes.
Az együttműködés és a tudomány iskolája
Előadás másolata:

Karl Popper: A tudományos forradalmak racionalitása (1975) Készítette: Takács Viktória november 7.

A tudományos forradalmak racionalitása ● A tudományos haladás és a tudományos haladás akadályai.... ● A megközelítés két szempontja  Evolucionista  A haladás logikai szempontú elemzése, és a tudományos haladás racionális kritériumainak meghatározása

Haladás ● Központi fogalmai:  Instrukció  Szelekció ● A tudományos haladás: az emberi lények eszköze arra, hogy alkalmazkodjanak (adaptáció) a környezethez ● Az adaptáció három szintje:  Genetikai  Adaptív viselkedése tanulás  Tudományos felfedezés

Mutációk ● Mindhárom szinten a stuktúrán belülről származó instrukciók mentén jelennek meg.  Genetikai szinten: a mutáció a kódolt információk újrarendeződései  Viselkedéses szinten a viselkedés repertoárján belüli elemek kísérleti variációi  Tudományos szinten ezek az új elméletek.

Szelekció ● A lehetséges mutációkból és variációkból történő szelekció  A tévedések eltöröltetnek  A hibák kiküszöbölésének folyamata  Negatív visszajelzés ● Az adaptáció tehát a kísérletezés és a hibázás módszereivel történik mindhárom szinten.

Az adaptáció három szintjének különbségei: ● Genetikai szint:  „vakság” ● Nem célvezérelt a változás ● A mutáció túlélése nem befolyásolja a későbbi mutációk megjelenésének lehetőségét ● Viselkedéses szinten:  Randomszerű kísérletezés, de már célorientált  A változás egy rugalmas mintázatot eredményez ● Tudományos szinten:  Forradalmi és kreatív felfedezések  Szavakba önthető  Story telling...

Tudományos haladás ● Az instrukciótól és a kiválasztástól függ (hagyományok, történelem, ill. kísérletezés és kritikai elemzés) ● Nem létezik a struktúrán kívülről jövő instrukció  Minden megfigyelés elméletekkel átitatott,  Elméletek ~ érzékszervek és ford. A tudomány adaptív elméleteket testesít meg, és ezek a természetes szelekció eredményei. ● Objektivitás: nem támaszkodhatunk az üres elmére (opp. Bacon). A kritikai szemléletre támaszkodik.

Logikai megközelítés ● a tudományos haladás mindig forradalommal jár ● A haladás egy biz. értelemben mindig konzervatív ● Az új elméletről még tesztelése előtt eldönthető, hogy jobb-e mint az elődje ● A haladásnak van racionális kritériuma ● A tudományos objektivitás és racionalitás nem a tudósok személyes objektivitásának és racionalitásának tulajdonítható.

Az akadályok ● GAZDASÁGI  A bőség is lehet akadály...  Túl sok dollár túl kevés ötletet kerget  Persze ilyen körülmények között is lehetséges haladás

Az akadályok (2.) ● IDEOLÓGIÁK  Az ideológiai és vallási intolerancia, dogmatizmus és a képzelőerő hiánya  Az elnyomás is vezethet haladáshoz (lsd. Galilei pere)

A tudományos és ideológiai forradalom különbségei ● Veszély: egy tudományos elmélet intellektuális divattá, vallási pótszerré válhat → meg kell tudnunk különböztetni a tudományos és az ideológiai forradalmat ● Kopernikuszi és darwini forradalom: tudományos forradalom és ideológiai forradalom megjelenese  Ideológiai forradalom: megváltozott az embernek az univerzumban betöltött helyéről alkotott képünk  Tudományos: egy korábban domináns tudományos elmélet helyébe léptek. ● Forradalmak, amelyek nem vezettek ideológiai forradalomhoz (pl. Faraday és Maxwell forradalma, amely megfosztotta trónjától Newton centrális erőkről alkotott törvényét, és fizikusok egész generációját inspirálta.)

Einstein forradalma ● Speciális relativitás- elmélet  Megfelel a racinalitás kritériumának:  Ideológiai forradalmat is elindít (Minkowski: tér és idő csupán puszta árnyékká lesz, és csak a kettő egyfajta uniója mentheti meg a független valóságot → ez már nem tudomány, hanem ideológia)

Einstein forradalma ● Általános relativitás-elmélet  Forradalom, mert ütközik minden idők legtöbbet tesztelt elméletével (Newton gravitáció- és naprendszer-elmélete).  Az elmélet ideológiai elemei hatással voltak a tudósokra és a tudománytörténetre ● Mítosz: Einstein az episztemológiai és különösen az operacionalista módszertant használva jutott el következtetéseihez ● Ahhoz a tévképzethez vezetett, hogy a kvantummehanika felül kell, hogy múlja az einsteini forradalmat → a kvantummechanika szubjektivista interpretációjához vezet (ez már nem a fizika része Popper szerint, hanem ideológia)

Következtetések ● Az ideológiai forradalom  szolgálhatja a racionalitást de alá is áshatja azt. Azonban soha nem lehet több intellektuális divatirányzatnál.  Még ha összekapcsolódik is egy tudományos forradalommal, lehet irracionális és tudatosan szembeszállhat a tradíciókkal. ● Egy tudományos forradalom  Bármilyen radikális, igazán nem törheti meg a tradíciót, mert meg kell tudnia menteni elődei sikereit  Mindig racionális.