ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
Advertisements

A gyermekek testi fejlődése A növekedés és serdülés zavarai
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE ÁOK I. Belklinika.
Daganatkeltő hatások A karcinogének egy adott populációban szignifikánsan emelik a daganatok gyakoriságát 2 fő típus: Mutagén (genotoxikus) daganatkeltő.
Parathyreoidea, csontanyagcsere
Angolkór ( rachitis ).
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
Táplálékok, tápanyagok
A vitaminok és ásványi sók
A mellékpajzsmirigyek és a timusz
A sav bázis egyensúly szabályozása
Az ásványi anyagok forgalma
Kalcium anyagcsere.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
(SOTE I.Gyermekklinikai oktatóanyag felhasználásával)
10. témakör Homeosztázis Vizelethajtók (ATC: C03)
Belső női nemi szervek.
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
A szekunder hyperparathyreosis modern szemlélete
dr. Szabó Tamás B.Braun Avitum, Kistarcsa Debreceni Nephrológia Napok
A secunder hyperparathyreosis
A dializált betegek Ca-P anyagcserezavarának hatása
A Helytelen Testtartás
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Immunrendszer Betegségei.
Ca forgalom szabályozása
Pajzsmirigy.
Ca forgalom szabályozása
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
A veseműködés, mint a terápiaválasztás egyik döntő tényezője
Horváth Krisztián A Vitamin.
D – vitamin ! (: Készítette: Pafit Zoli Tomi Patrik.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
A vérkeringés szerepe.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
Renalis osteodystrophia
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE ÁOK I. Belklinika.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE ÁOK I. Belklinika.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
Dializált betegek kalcium egyensúlya, a kalcium terhelés tényezői a dialízis idején Zsiros Andrea, B.Braun Avitum 9.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE ÁOK I. Belklinika.
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
VITAMINOK.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Megújuló kezelési algoritmusok Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika, Budapest Prof. Dr. Szabó András egyetemi tanár.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
rendellenességei, betegségei
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
A gyermekek testi fejlődése A növekedés és serdülés zavarai
Szeretettel köszöntjük a FAKOOSZ X. Kongresszusának résztvevőit
D-vitamin mint hormon, és hatásai nőkben
Ca forgalom szabályozása
Mellékpajzsmirigy betegségek klinikai biokémiája
Mikroelemek.
rendellenességei, betegségei
Előadás másolata:

ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika

A nem D-vitamin hiánnyal összefüggésben kialakuló oszteomalaciák. Szűcs János Dr Semmelweis Egyetem ÁOK, I.sz. Belklinika

A D vitamin hiányában kialakuló betegségeket gyermekkorban angolkórnak (rickets), felnőttkorban csontlágyulásnak (osteomalacia) nevezzük. Az angolkór a csontmatrix (osteoid) mineralizációs zavara a növekvő csontban, azaz a trabekulákban, a kortexben és a növekedési porckorongban (epiphysis).

Az oszteomalacia szintén a csontmátrix mineralizációjának zavara, a növekedés befejeződése után, vagyis ilyenkor a növekedési porc már nem lehet érintett. A csekély kalcium és foszfát lerakódás zavarának oka nem ismert, de azt tudjuk, hogy az extracelluláris térben kevés a kalcium és foszfát ión.

rachitis, osteomalacia tartós tumoros kalciumhiány osteomalacia osteomalacia D-vitamin hiány célszerv-érzéketlenség hypophosphataemia (D-vitamin-dependens II. típus valódi aktiválódási malabsorptio foszfátvesztés familiaris hiány zavar hypophosphataemiás rachits (táplálkozás, 25-hidroxiláz-hiány 1- a -hidroxiláz- kevés (májbetegség) hiány UV-sugárzás) szerzett veleszületett (uraemia) D-vitamin-dependens

A D vitamin dependens rachitisek Két csoportját ismerjük I. típusú D vitamin dependens rachitisben a vese nem tudja a kalcifediolt kalcitriollá alakítani II. típusú rachitis nem homogén kórkép, elegendő, sőt a megszokottnál is több kalcitriol keletkezik, de ez a célsejteken nem tud hormonhatást kifejteni.

Az I. típusban az 1 alfa hidroxiláz enzim a vesékből teljesen, vagy részlegesen hiányzik. A rachitis már korán, de legkésőbb két éves korig kialakul. Az öröklődés autoszomális recesszív. Igen nagy adag, százezer egység/nap D vitamin alkalmazása sikeres lehet, De az aktív hormon 1,25 kolekalciferol, vagy az 1 alfa hidroxikolekalciferol élettani adagban (0,25-0,5 ug) gyógyító hatású. A szérum 1,25 D tartalma kicsi, a 25 D-é nagy. Másodlagos hyperparathyreosis alakul ki.

A II. tipusban a szokásosnál több 1,25 D keletkezik, ez azonban hatástalan és feed-back hatást sem fejt ki, amit jól jelez a szérum kis 24,25 D tartalma. A csonttünetek a rachitiséval megegyeznek, a szérum kalcium kicsi, klinikailag totális alopécia, kis ciszták a bőrben a jellemzőek. Itt is másodlagos hyperparathyreosis a van, ami arra utal, hogy a mellékpjzsmirigy 1,25 D receptorai hiányoznak. Főként a mediterrán országokban fordul elő, gyógyítása nem megoldott, igen nagy, 30-60 ug aktív metabolit adása megkísérelhető, a szérum és vizelet Ca és P tartalmának ellenőrzése mellett.

Hypophosphataemiás, nemhez (X kromoszómához) kötötten öröklődő D vitamin rezisztens rachitis A foszfátvesztés (akár szerzett, akár veleszületett) rachitis, illetve oszteomalacia kialakulásához vezet. Öröklődő forma esetén a mutáns gén az X kromoszóma rövid karján található.

Tünetek (főként hemizigóta fiúkon) hypophosphatemia az alsó végtagok meggörbülése, (O láb), deformálódása lassú növekedés, törpeség a fogzománc fejlődése normális, a dentiné nem.

A betegség oka a foszfátvesztő vese A betegség oka a foszfátvesztő vese. A proximális tubulusban lévő sejtek kefeszegélye nem tudja a szervezet számára létfontos foszfátokat megfelelő mennyiségben visszaszívni. Ezért hypophosphataemia keletkezik, ami csökkenti a D vitamin aktív hormonná alakulásását.

A betegség kezelése kombinált: bélben oldódó foszfátot (1-3 g) és aktív D vitamint (30-70 ng/kg) kell adni, főként gyermekeknek. Később az epiphysis porc elcsontosodása után a foszfát többnyire elhagyható. Szerzett hypophosphataemiában viszont a foszfát adása nélkülözhetetlen.

Tumor indukálta osteomalacia Bizonyos jó-, vagy rosszindulatú főként mesenchymális eredetű) tumorok oszteomalaciára jellemző csontelváltozásokat hoznak létre. Tünetek 1. Hypophosphataemia 2. Nagy szérum alkalikus foszfatáze aktivitás 3. Normális szérum 25 OH D szint 4. Kis calcitriol szint 5. Jellegzetes Looser zónák 6. A tumor eltávolítását követően a betegség meggyógyul.

Kórszármazása vitatott 1. a daganat egy olyan anyagot (hormont) termel, ami gátolja a foszfát tubuláris reabszorpcióját 2. Lehetséges, hogy a tumor által termelt anyag az egyes antiepileptikumoknál észlelt D-vitamin anyagcsere-zavart okoz.