William Shakespeare és a színjátszás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EGY CSEPP EMBERSÉG Hallgasd a zenét, nézd a képeket!
Advertisements

Erkel Ferenc, Operaház, Bánk Bán
Iparművészeti Múzeum A főváros egyik legszebb látnivalója a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte, Zsolnay kerámiával fedett szecessziós palota. Gyűjteménye.
Az Erzsébet kor színháza
A Farce Art Társulat bemutatkozik. A társulat tagjai Mészáros Laura Mészáros Laura Beszterczei Attila Beszterczei Attila.
Római építészet Augustus korában
A magyar színjátszás kezdetei
Zene: Mireille Mathieu & Alain Barriere - Tu t'en vas.
Katona József élete ( ) Kecskeméti polgárcsalád fia. Apja takácsmester, aki fia taníttatására nem sajnálja az anyagi áldozatot (pesti, kecskeméti.
Reformkori színjátszások
1588. Spanyol Armada (hajóhad) legyőzése
Shakespeare és az angol reneszánsz dráma
Az angol reneszánsz színház
Készítette: Nyírő Mátyás 8.b
Shakespeare Rómeó és Júlia
Gianni Morandi -- Térden állva jövök hozzád
ADVENT.
A nőkről.
A görög színház mint épület
A görög színház működése
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
Egy tartalmas, szép ívű művészi pálya dokumentumaiból
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
A reneszánsz.
Tematika 9. évfolyam irodalom.
MÓDSZEREK, FEJLESZTHETŐ KÉSZSÉGEK
Egy csepp emberség Hallgasd a zenét, nézd a képeket!
Hamlet 15/B.
Írta: Szöllősi Veronika 9.a
EGYIPTOM.
Reformkor A magyar színjátszás rövid története
A kezdetek A lovagrend a szentföldön alakult a zarándokok védelmére. Kezdetben „Krisztus szegény lovagjai” voltak. A templomosok nevet azért kapták, mert.
Anton Pavlovics Csehov
A Globe színház 18/A.
:07:02 Elizabeth Rosemond Taylor febr. 27.-én született Londonban, - kétszeres Oscar díjas, angol-amerikai színésznő. Nevének közismert.
Reneszánsz.
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
Az Angol Reneszánsz William Sheakespeare.
A család történeti alakulásáról
Csongor és Tünde prezentáció Bemutatja: A Kiskacsa csoport.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Paulay Ede Tokaj, márc. 2 - Budapest, márc. 12.
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
Paulay Ede rendezésében 1879 Vörösmarty Mihály. A rendező: Paulay Ede 1836-ban született Lőcsefalván. Színész, rendező, színészpedagógus, fordító, a Nemzeti.
1963.  diploma a Színház-és Filmművészeti főiskolán  pécsi Nemzeti Színház rendezője  Gyulai Várszínház vezetője  Nemzeti Színház.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde. Inspirációk Gergei (Gyergyai) Albert XVI. századi széphistóriája – a História egy Árgirus nevű királyfiról és egy.
Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde
Paulay Ede: Csongor és Tünde
Csongor és Tünde Dr. Németh Antal ( ) rendezésében
Készítette: Tündéék csapata
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede 1879.
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
1879. december 1..
ŐSI EGYIPTOMI ÉKSZEREK
Budapest Magyarország Hungary
A misztérium Készítette: Lovász Lili, Süli Réka, Szekeres-Kovács Veronika.
Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
A Megalkuvók csapata bemutatja:
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede rendezése, Az ember tragédiájának első színpadra vitele
1883. Szeptember 21-én mutatták be először
Paulay Ede Csongor és Tünde.
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
Az ember tragédiája a színpadon
Színpadon Az ember tragédiája
IGAZGATÓI PÁLYÁZAT Nemzeti Színház Készítette: Dr. Németh Antal 1940
Előadás másolata:

William Shakespeare és a színjátszás

Az angol reneszánsz színház Fénykora: I. Erzsébet és I. Jakab uralkodása; kb. a XVI. század utolsó harmadától a XVII. század első harmadáig. The Globe The Theatre The Swan

A színház Az épület kör vagy nyolcszög alakú. A földszinten voltak az állóhelyek a köznép számára. A falak mentén, három szinten erkély húzódott. Itt voltak az ülőhelyek az arisztokraták, a módosabb polgárok számára. A nézők összetétele tehát rendkívül heterogén volt. Olyan drámát kellett írni, mely a közönség minden rétegét kielégíti.

A színpadfelépítés: Egy nézőtérre benyúló kötény- vagy előszínpad; a tényleges nagyszínpad, mindkettő a szabadtéri jelenetek számára. A színpad hátulján függönnyel elválasztható rész, az ún. szobabelső jelenetek számára. E fölött erkély, az erkély- vagy bástyajelenetek számára.

Az épületek fedetlenek, az előadásokat általában délután három órától sötétedésig tartják. Díszlet nincs, illetve csak jelzés szerű.

Az előadást szünet nélkül, egyhuzamban játsszák, függöny nincs. A Shakespeare-drámák felvonásokra tagolása csak a XVIII. század második felében történik meg.

A színtársulat 12–16 főből áll, állandó szerepköre csak a tragikus hősnek és a komikus színésznek (=clown) van. A női szerepeket kamaszfiúk játsszák.

Hagyományok Nem az antik, hanem a középkori színjátszáshoz nyúl vissza Nincs hármas egység Hangnemek keveredhetnek Véres jelenetek a színpadon játszódnak Éles konfliktusok

A shakespeare-i életmű felbontása Királydrámák: II. Richárd III. Richárd V. Henrik VI. Henrik IV. Henrik Lírai tragédiák: Romeo és Júlia Vígjátékok: Szentivánéji álom Sok hűhó semmiért A makrancos hölgy Vízkereszt vagy amit akartok Ahogy tetszik A windsori víg nők Lóvátett lovagok A két veronai nemes Tévedések vígjátéka

Nagytragédiák: Hamlet, dán királyfi Lear király Macbeth Othello, a velencei mór Római tragédiák: Julius Caesar Antonius és Kleopátra Coriolanus

Regényes színművek: Pericles Cymbeline Téli rege Szeget szeggel A velencei kalmár Minden jó, ha vége jó Trolius és Cressida Az életmű jelképes lezárása: A vihar (Prospero eltöri varázspálcáját) Az életmű utolsó darabja: VIII. Henrik

A shakespeare-i szonett Az vagy nekem, mi testnek a kenyér, s tavaszi zápor fűszere a földnek; lelkem miattad örök harcban él, mint a fösvény, kit pénze gondja öl meg; csupa fény és boldogság büszke elmém, majd fél: az idő ellop, eltemet; csak az enyém légy, néha azt szeretném, majd, hogy a világ lássa kincsemet; arcod varázsa csordultig betölt, s egy pillantásodért is sorvadok; nincs más, nem is akarok más gyönyört, csak amit tőled kaptam s még kapok. Koldus-szegény királyi gazdagon, részeg vagyok és mindíg szomjazom. Shakespeare által kialakított formája strófatagolás nélküli ababcdcdefefgg rímképlettel