Goethe: Faust 23/C.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Advertisements

A golyóstoll Készítette: Tóth Gábor.
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Nemde Isten szikrája rejtőzik minden emberi lélekben?
IDÉZEZEK „Nem kívánok ragyogást,
A pénz motívuma az irodalomban
Történet a boldogságról. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
ADVENT HARMADIK VASÁRNAPJA
Advent 4. vasárnapja Advent két szálon fut: várakozunk a Messiás születésének a minden évben való megünneplésére, és próbálunk felkészülni a lelkünkben.
Szilvási Lajos: Egymás szemében
„Szeretettel élni és szenvedni”
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
Szeretlek (Előadja: Benkő Péter)
Az érett reneszánsz festészete (A 16. század eleje)
Mikor tekinthetjük egészségesnek a családot?
A SIKERES ÉLET TITKA.
Gy ő zelem Pecznyik Pál verse Gy ő zelem, ha már nem világ szerint járok,
Johann Wolfgang Goethe
Német klasszicizmus Johann Wolfgang Goethe Schiller.
Harang csendül, Ének zendül, Messze zsong a hálaének
Johann Wolfgang von Goethe
Ahogy én tolmácsolnám nektek…
Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?
"Keresd az életben mindig a szépet
A MESTER ÉS MARGARITA.
PITHAGORASZ Készítette: Skorka Anett.
Történet a boldogságról. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
A középkor és reneszánsz gyermekfelfogása
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Legyen időd az életre.
Ady Endre: Karácsony Webgabona Kft.
Sok ember sétál ki-, be az életedben
Igen. Igen Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom. Mondj igent és tedd rá életed,
A jó cselekedet Egy pohár tej Egy nap, egy fiatal legény házról házra járt, mivel nagyon éhes volt. Nem volt már egy fillére sem, mert minden pénzét.
Az abszurd dráma. Mit takar a fogalom? Elsősorban egy ír szerző, Samuel Beckett életműve tartozik ide (mások mellett) Fő műve: Godot-ra várva (En attendant.
George Gordon Byron 26/A. Élete Született: London, 1788 Apai ágon főnemesi családból származott Apja,,Jack Byron kapitány’’, elszórta vagyonát, Franciaországban.
Daidalosz és Ikarosz története.
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
JÓ REGGELT !. Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság.
- Előkelő athéni családból származott - Fiatalként politizált, de csalódott a demokráciában, ezért a filozófia felé fordult, Szókratész tanítványa lett.
NATIONAL FRIENDSHIP WEEK Sok ember sétál ki-, be az életedben De kevés az igaz barát, aki otthagyja lábnyomát a szíveden.
Antigoné.
Marcel Reynaert vízfestményei
Ő SZI TÖKÖLÉS Kreálta: Nick Shepherd Valamikor tökjó csaj voltam, formás alsófertállyal aztán megerőszakoltak!
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Csongor és Tünde forrásművei
Szent Miklós püspök Élete és legendái.
A felvilágosodás jellegzetes műfaja: a levélregény
Az ember tragédiája és a Faust kapcsolata
Juhász Gyula: Húsvétra
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
S ZENT CSALÁD A ÉV M áté M áté 2, Miután ők elvonultak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában és így szólt:
Zrínyi Ilona Élete.
Az Élet Vonata Olvastam egy könyvet, ahol az életet egy vonatutazáshoz hasonlították. Nagyon érdekes olvasmány.
Két művész, kik a színház-és opera történelmében olyan műveket alkottak, melyek a mai világban is helyt állnak bármilyen színpadon: a köztudottan szabadkőműves.
Paulay Ede (1836. márci márc. 12) Vörösmarty Mihály a Csongor és Tünde első színházi előadása Paulay Ede nevéhez fűződik, ez a nagy jelentőségű.
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
Harang csendül, Ének zendül, Messze zsong a hálaének
A „Varázsfuvola” és „Csongor és Tünde” hasonló motívumai
Paulay Ede rendezésében
"Keresd az életben mindig a szépet
Sok ember sétál ki-, be az életedben
(főműveik összehasonlítása)
A Varázsfuvola és a Csongor és Tünde
ÖSSZEHASONLÍTÁS Mozart: A varázsfuvola Vörösmarty: Csongor és Tünde.
"Keresd az életben mindig a szépet
Az Élet Vonata Olvastam egy könyvet, ahol az életet egy vonatutazáshoz hasonlították. Nagyon érdekes olvasmány.
AZ EMBER TRAGÉDIÁJA Paulay Ede.
Arany János: Vojtina Ars poeticája
Előadás másolata:

Goethe: Faust 23/C

1. Műfaja, keletkezése Drámai költemény: a filozófiai eszmék mellett háttérbe szorulnak a színdarabok követelményei (nem áll a középpontjában egyetlen konfliktus, mint pl. a Hamletben) Goethe szinte teljes életén át - több mint hatvan éven keresztül - dolgozott a Fauston. A valóságos Faust (ha létezett) 1500 körül élt, tudós, mágus, jós és vásári mutatványos Homályos történetét korábbi művek is feldolgozták (Ős-Faust) Eredeti formájában szórakoztató „misztikus” történetként olvasták az emberek

2. Szerződés az ördöggel Goethe művében Faust középkorú tudósként lép elénk. Beleunt a tudományba, élete sivár, örömtelen Öngyilkosságra gondol, de megszólalnak a húsvéti harangok, melyek gyermekkori emlékeket juttatnak eszébe Wagner nevű tanítványával az ünnepi sokaságban sétál. Nyomába szegődik egy fekete uszkár, dolgozószobájában az ördöggé, Mefisztóvá változik ("Vagyok az erő része, mely örökké rosszra tör, s örökké jót mivel.") Alkut köt a tudóssal: megpróbálja boldoggá tenni, ha nekiadja lelkét

3. A boldogság keresése Az első részben Faust elcsábítja Mefisztó segítségével a szép és fiatal polgárlányt, Margitot A Margit anyjának szánt altató megöli az asszonyt Margit bátyja megvív Fausttal, de az ördög kardja megöli Margit gyereket szül, majd elemészti újszülött gyermekét, halálra ítélik. A második részben a császári udvarban Mefisztó pénzt hamisít, előbb ünneplik, majd lelepleződik, embert alkot lombikban (Homunculus) Hellász földjére mennek, Faust találkozik Helénával, aki fiút (Euphorion) szül neki. A fiú a szabadság jelképe, szabadon szeretne szárnyalni, lezuhan

4. Végkifejlet Faust élete végén a császártól egy mocsaras, elhagyatott vidéket kap Németalföldön Gátakat emel, csatornáz, termő területet alakit ki (polderek), kb. ami a valóságban is történt Bár öregségére megvakul, be kell vallania, hogy a közös munkálkodás így is boldoggá teszi, vagyis a szerződési feltétel teljesült Mefisztó benyújtaná a számlát, de egy angyalsereg beavatkozik: az ördög túlvilági életünknek már nem lehet ura Utóélete: számtalan feldolgozás (Gounod operája, Liszt Faust-szimfóniája stb)

Mire szerződik Faust és Mefisztó?

Kit csábít el és tesz tönkre Faust?

Hogy nevezik a lombikembert?

Milyen epizódok sorakoznak a második részben?

Hogyan zárul a történet?