Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
Advertisements

1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A FELNŐTTKÉPZÉS ÉS A SZAKKÉPZÉSI PROGRAMOK SZEREPE AZ ALKALMAZKODÓKÉPESSÉG ÉS A FOGLALKOZTATÁS FEJLESZTÉSÉBEN központi program – zárókonferencia.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Trendek és politika a magyar felnőtt- és szakképzésben Sum István MP Rt. Oktatási Központvezető.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az informatika szükségessége és lehetősége a hazai és az Európai Uniós fejlesztési célkitűzésekben Dr. Köpeczi-Bócz Tamás.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
˝ FELSŐOKTATÁS 2007 Hiller István Oktatási és kulturális miniszter November 8.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Kormányszóvivői tájékoztató Az Európai Unió Strukturális Alapjainak magyarországi teljesítménye dr. Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Képzések finanszírozása SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2008/2009. I. félév.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
1 A kötöttpályás szakma perspektívái – Egész életen át tartó tanulás?! Perspektíva és jövőkép Zsoldos Marianna Humán Erőforrás Igazgató MÁV Zrt.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Életen át tartó tanulás – versenyképes munkaerő február 19.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
2003. február 20. Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 1 Benedek András Távmunka a Tudásgazdaságban A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény FÉMES NAPOK Fejér megye szakképzési helyzete, különös tekintettel a fémipari szakképzésre Dávid Lajos - Fejér.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Digitális kompetencia fejlesztés Digitális írástudással a munkaerő- piaci aktivitás elősegítéséért.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
Varga Júlia MTA KRTK KTI
Előadás másolata:

Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is

Kormányszóvivői tájékoztató 2 K iemelt feladat a felnőttképzés, az életen át tanulás Aki tud és akar: dolgozhasson Aki képes és akar: tanulhasson Aki dolgozik és tanul: Sikeresebben boldoguljon! Az életen át tartó tanulás stratégiai szerepe a kormányprogramban

Kormányszóvivői tájékoztató 3 Boldogulás a munka világában munkanélküliek, szakmát, foglalkozást váltó foglalkoztatottak, inaktívak az iskolarendszerből kikerülő fiatalok, akik nem rendelkeznek a munkaerőpiacon hasznosítható tudással felsőfokú végzettségűek, akiknek az elhelyezkedéshez tudásuk kiigazítása, átalakítása szükséges gyermekgondozási ellátásban részesülők Felnőttkori tanulás kiemelt szereplői

Kormányszóvivői tájékoztató 4 M inden állampolgár számára lehetőség a tanulásra Cél: évente 1 millió ember a felnőttképzésben Mit érdemes tanulni? idegennyelv számítógépes ismeretek Magyarországon felmérések szerint e területeken nagy az elmaradás Kihívások a felnőttképzésben

Kormányszóvivői tájékoztató 5 F elnőttképzési célú állami támogatási keret 2004-ben mintegy 30 milliárd forint Támogatási konstrukciók Szakképzési hozzájárulás : 2003-ban 4,8 milliárd forint Felnőttképzési normatíva: 2004-ben 2,9 milliárd forint Felnőttképzési adókedvezmény: 2003-ban 3 milliárd forint Hogyan ösztönzi az állam a felnőttképzést?

Kormányszóvivői tájékoztató 6 Munkaerő-piaci Alapból: évente közel 10 milliárd forintot használnak fel a megyei munkaügyi központok képzések szervezésére; felnőttképzési célú keret évente mintegy 5 milliárd forint; Európai uniós támogatások Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program pályázatai révén 2004-ben 5 milliárd forint felnőttképzésre ; Munkahelyi képzések gazdálkodó szervezetek mintegy 100 milliárd forintot fordítanak munkahelyi felnőttképzésre Hogyan ösztönzi az állam a felnőttképzést?

Kormányszóvivői tájékoztató 7 Az Európai Unió tagállamaként új, közös célok: Európa 2010-re a világ legversenyképesebb, legdinamikusabb, tudásalapú gazdaságává váljon (Lisszaboni Memorandum) A tudásalapú gazdaság képzett, a munkaerőpiac változásaihoz alkalmazkodni képes munkaerőt igényel Felnőttképzés stratégiája

Kormányszóvivői tájékoztató 8 A felnőttképzés szerepe a gazdasági és társadalmi alkalmazkodásban Felnőttképzési források hatékony felhasználása Felnőttképzési irányítási rendszer korszerűsítése Felnőttképzés hosszú távon

Kormányszóvivői tájékoztató 9 A rövid távú program három elemre épül: A munkaadók és munkavállalók alkalmazkodóképességének, a gazdaság versenyképességének növelése A hátrányos helyzetű rétegek munkaerő-piaci beilleszkedésének, foglalkoztathatóságának javítása A felnőttképzési, munkaerő-piaci rendszer fejlesztése Felnőttképzés kiterjesztése Cselekvési program

Kormányszóvivői tájékoztató 10 A most készülő, új Nemzeti Fejlesztési Tervben a felnőttképzési támogatásokat a stratégiai célokra építeni A felnőttképzés társadalmasítása A gazdasági, munkaerő-piaci alkalmazkodás javítása A felnőttképzésben való érdekeltség fokozása A szakképzés tartalmi korszerűsítése Életen át tartó tanulás stratégiájának kidolgozása Legfontosabb lépések ban

Kormányszóvivői tájékoztató 11 Egymásra épülő kormányzati programok Oktatási Minisztérium: Világ-Nyelv program kiterjesztése, felsőoktatási intézmények megnyitása Informatikai és Hírközlési Minisztérium: e-Magyarország pontok országszerte 2800 helyen Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium Esélyegyenlőségi Kormányhivatal Civil és érdekvédelmi szervezetekkel együttműködés Közösen cselekedni – kormányzati és társadalmi szinten

Kormányszóvivői tájékoztató 12 A munkaerő képzettségébe történő befektetés gyorsan megtérül Legyen használható szakmánk! Beszéljünk valamilyen európai nyelven! Megtanuljuk használni a számítógépet Tudjuk, hogy hol és milyen feltételekkel adhatjuk el a tudásunkat Befektetés az emberi erőforrásokba

Kormányszóvivői tájékoztató 13 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is