Banyár József: Életbiztosítás 8.1 8. Az életbiztosítások elvi megkonstruálása Banyár József.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy szélsőérték feladat és következményei
Advertisements

A gyorsulás fogalma.
Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
Céltartalékok.
KamatFix 2015 árfolyamvédett eszközalap. 2 Egyéni személybiztosítás fejlesztési csoport | KamatFix 2015 •Tőkevédelem •Hozamvédelem •Árfolyamvédelem.
Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
10. Az életbiztosítás díjkalkulációja Banyár József 10. Banyár József
Gazdasági informatika
Banyár József: Életbiztosítás 11.
Pénzügyi alapszámítások
TÁMOP Biztosítás a fogyasztókért Dr. Pintér György Az INDRA egyesület elnöke.
Általános biztosításmatematika
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
Az aktuáris matematika Docens dr Ottilia SzedlákTobolka Andrea.
A kötvény I. A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelynek kibocsátója azt vállalja, hogy a kötvényben megjelölt pénzösszeget és annak előre.
Fókuszban: a díjtábla a lehetséges kérdések és válaszok tükrében Sallai Linda.
12. A díjtartalék számítása
Beruházások elemzése Beruházás: tárgyi eszközök létesítésre, a tárgyi eszköz állomány bővítésére irányuló műszaki – gazdasági tevékenység. Jellemzői: Nagy.
14. Az infláció kezelésének lehetséges módjai
14. Az infláció kezelésének lehetséges módjai
Faktoring 1950 USA – a kezdet
Vállalati pénzügyek alapjai
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Biztosításgazdaságtan 7. téma
Kamatadó Kósa Zoltán – június évi …törvény egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról Kamatadó mértéke:20% Kamatadó köteles.
Életbiztosítási Program
2. Kockázat (és idő) Joggazdaságtan Szalai Ákos 2013.
A VÁLTÓ Pénzügymatematika.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
A kötvény árfolyama és hozama
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
1 A genetikai diszkrimináció megakadályozásának közpolitikai megközelítései Géntesztek és a Biztosítók: Tiltás vagy átláthatóság? Kakuk Péter, Tudományos.
Biztosítások : Kárigény érvényesítése. Mi a biztosítási kárigény?
13. A zillmerezés, mint bruttó
Banyár József: Életbiztosítás 5.
4. Az életbiztosítások szerepe, fogalma, főbb fajtái
hagyományos életbiztosítások
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítási piac szereplői, konkurensei és nemzetgazdasági jelentősége.
16. Modern díj- és tartalékszámítás
15. Az inflációs díjemelés és a többlethozam-visszatérítés számítása
9. AZ ÉLET-BIZTOSÍTÁSOK DÍJA
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Exkluzív számla termékbemutató az OVB részére
Prémium Partner Bónusz BÁRMIKOR FELHASZNÁLHATÓ!
Balesetbiztosítás. Milliós segítség Választható csomagok, fix díjtételek Nem kell tarifálni! Nincs egészségügyi kockázatelbírálás!
EBKM számítási módszerei Készítette: Pál János Raj Gergő.
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában
Az annuitás Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás
A pénz időértéke Gazdasági és munkaszervezési ismeretek 2., 1. ea. Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában Széchenyi István Egyetem Szalay György szakértő április 16.
  Az adósságkezelés célja és alapelvei AZ ADÓSSÁGKEZELÉS CÉLJA hosszútávon alacsony költségszint mellett egységes szemléletben megvalósított adósságkezelés,
EFFAS – Derivatív modul
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
Vállalati pénzügyek alapjai
Speciális pénzáramlás-sorozatok
Gazdasági informatika
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Gazdasági informatika
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
SZÁMVITEL.
12 év szakmai tapasztalat
Diszkontpapírok árfolyam és hozamszámításai
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Előadás másolata:

Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítások elvi megkonstruálása Banyár József

Banyár József: Életbiztosítás 8.2 Az életbiztosítások legáltalánosabb elemei a biztosítás egy speciális fogadás, ahol a fogadás tárgya egy egyértelműen negatív következményekkel járó esemény bekövetkezte, s ahol a biztosított – bizonyos értelemben – maga ellen fogad Példa: az első biztosítás

Banyár József: Életbiztosítás 8.3 Az életbiztosítások esetében – a két lehetséges életbiztosítási biztosítási esemény mintájára – két lehetséges fogadást tudunk definiálni. A biztosított vagy arra fogad, hogy: egy bizonyos időtartamon belül meghal, vagy hogy egy bizonyos időtartamon belül nem hal meg.

Banyár József: Életbiztosítás 8.4 Két fél - egymással pontosan ellentétes stratégiával A biztosító és az ügyfél helyzete így a fogadás szempontjából duális – a biztosító pont ellenkezőleg fogad, mint az ügyfél. A biztosító és az ügyfél pénzügyi helyzete nem azonos,  a biztosító egyben a „bukméker” is

Banyár József: Életbiztosítás 8.5 A két elemi fogadásból - két egyszerű életbiztosítást lehet felépíteni: Rövid tartamú, egyszeri díjas haláleseti életbiztosítás: fogadok, hogy egy időszakon belül meghalok. Rövid tartamú, egyszeri díjas elérési biztosítás: fogadok, hogy egy pontosan definiált időszakon belül nem halok meg.

Banyár József: Életbiztosítás 8.6 Hosszabb tartam esetén – kamatozás is!  Harmadik elem, a „számla” Ebből a három elemből már maradéktalanul felépíthető az összes életbiztosítás.

Banyár József: Életbiztosítás 8.7 egy fogadás helyett fogadás-sorozat a jövőre nézve - ezeket standardizálhatjuk  Rendszeres díjas kockázati életbiztosítás: az ügyfél azt ígéri meg, hogy pontos időszakonként (például évente), egy bizonyos tartam lejártáig megjátssza ugyanazt a pénzösszeget, s az ehhez szükséges – az életkora miatt változó nagyságú tétet (a díjat) pedig a számlára történő rendszeres befizetésekből és azok kamataiból gazdálkodja ki.

Banyár József: Életbiztosítás 8.8 Rendszeres díjas elérési életbiztosítás: az ügyfél azt ígéri meg, hogy rendszeres időszakonként, ugyanolyan lejárattal újabb és újabb fogadásokat köt, s ezzel folyamatosan emeli a megjátszott összeget (az egyszerűség kedvéért azonban mindig csak a remélt végső összeget tüntetik fel, a folyamatos emelkedést nem mutatják).

Banyár József: Életbiztosítás 8.9 A rendszeres díjas kockázati biztosítás sémája

Banyár József: Életbiztosítás 8.10 A hagyományos életbiztosítások megkonstruálása A karakterisztikáknak egy jellegzetes csoportja alakult ki a XIX. Században – standardizálás – rögzített paraméterek: a kamat nagysága a rendszeres fogadások időpontjai a biztosító vállalta, hogy az új fogadásoknál nem vetik alá új procedúrának - cserébe az ügyféltől stabil elkötelezettséget várt

Banyár József: Életbiztosítás 8.11 néhány ritka eset kivételével a legcsekélyebb átdolgozást sem engedték meg. a bizonyos biztosításoknál a díjat úgy állapították meg, hogy a tartam végére a számlán lévő összeg nullára fusson ki (kockázati biztosítás), másoknál pedig úgy, hogy az eredetileg fogadott összegre (vegyes biztosítás) megígérték az ügyfélnek, hogy tartam végéig az eredeti kihalási rendet használják, még ha a halandóság jelentősen változik is menet közben.

Banyár József: Életbiztosítás 8.12 A modern életbiztosítások megkonstruálása a „számla” egy viszonylag tág határok között kamatozó, befizetéseket rugalmasan fogadó, kifizetéseket rugalmasan kezelő instrumentum. A fogadások közül – az eddig kifejlesztett modern termékeknél – csak a halálesetire van szükség