Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A világ legértékesebb márkájaként az Apple 185 milliárd dollárt ér, míg legközelebbi versenytársa, a Samsung a globális lista 30. helyét foglalja el, 21.
Advertisements

Magyarok a számítástechnikában
Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Grafikus felhasználói felület Windows alatt
A kereskedelmi gyártás kezdetei. •A háború utáni időkben már üzleti célokra alkalmas gépeket kezdenek gyártani. •1951.UNIVAC – statisztikai hivatal- népszámlálás.
WINDOWS OPERÁCIÓS RENDSZEREK
Rendszertervezés CAD.
Hardver alapok I. 10. osztály.
Készítette: Bátori Béla 12.k
TÉRKÉP HELYETT CSAK KÉP? AVAGY A PAPÍRALAPÚ KARTOGRÁFIAI DOKUMENTUMOK SORSA A DIGITÁLIS VILÁGBAN DR. PLIHÁL KATALIN ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
Piacképes programozói tudás a középiskolában
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
A számítógépek generációi
Tájékoztató az R programról pszichológusoknak. A programról Az R egy nyílt forrású statisztikai és grafikai környezet, egyben programozási nyelv, amelynek.
Általános fogalmak Hardware Software
SZOFTVER.
Weben publikált térképek a földrajzi kutatásokban Ádám Eszter Geográfus MSc hallgató.
Objektumkutatáson alapuló térinformatikai modell kialakítása MiniComp Kft. Pécsi Tudomány Egyetem – PMMFK-MIT.
A posztfordista termelési rendszer
BE KI Perifériák Számítógép.
Ember László Irfanview, GIMP, OpenOffice, VLC, FreeCommander, Firefox, Thunderbird, Mplayer, Safari, Opera.
Lemezkezelés, RAID, partícionálás, formázás, defragmentálás
OCLC Online Computer Library Center. Tartalom 1. Könyvtárközi kölcsönzés 2. Adatbázisokban szereplő dokumentumok címlistája 3. Adatbázisokban szereplő.
Informatikai alapismeretek
Térinformatika Bornemisza Imre egyetemi adjunktus PTE TTK Informatika és Általános Technika Tanszék  Térinformatika 2007.
Informatikai Nyílt Nap Mi a térinformatika? Angol elnevezés: Geographic Information Systems (GIS) Röviden: Digitális térképek összekapcsolása adatokhoz.
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
Takács Béla Operációs rendszerek 2.. „Néhány” fontos operációs rendszer EgyfelhasználósTöbbfelhasználós DOS (Microsoft)UNIX MS-DOS (Microsoft)LINUX.
1 A beszerzett szoftverek bemutatása és alkalmazásuk a gyakorlatban József Attila – Jankó Zoltán Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Készítette : Vasas László. AZ első PC-t, Harvard Egyetemen készítették ben. Howard Aiken vezetésével elkészült a Mark I. Bár a háborús időkben.
SZOFTVEREK.
Copyright © 2012, SAS Institute Inc. All rights reserved. STATISZTIKA ÉS VIZUALIZÁCIÓ - ÚJ LEHETŐSÉGEK A STATISZTIKAI ADATOK MEGJELENÍTÉSÉRE ÉS FELTÁRÁSÁRA.
SZOFTVER.
Gimp v2.2 Csanádi Norbert The Gimp.
Apple Az egyeditől, az egyedinek, egyedit. A kezdet  A 70-es években házilag építgették a számítógépet, klubokban osztották meg egymással a fortélyokat.
WINDOWS OPERÁCIÓS RENDSZEREK
Olvasásismeret 2006/2007 II. félév Beniczky Péterné.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Térképészet és térinformatika
Térképészet Szoftvertípusok Zentai László
A számítógép története
A Windows operációs rendszerek
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
Készítette: Tóth Gábor
A számítógép története
Web Architecture. Development of Computing Architectures Monolithic mainframe programming Client Server Real Client Server Web Programming.
Térinformatika adatok tudásbázisán alapuló kereső- motor IKTA / 2000.
Az ELTE Informatikai Kar és a FÖMI Távérzékelési Központ kapcsolata : Műhold-felvétel kiértékelő rendszer komponenseinek kifejlesztése (tervezés.
Processzorok és típusai
Magyar villamosmérnök Számítástechnikus Informatikus
U NIVAC 1 Készítették: Gőz Laura Boldizsár Henrietta.
A Windows Server 2003 termékcsalád A Windows Server 2003 termékcsaládnak 4 tagja van: Windows Server 2003, Standard Edition Windows Server 2003, Enterprise.
Gyurkó György. Az OO programozás és tervezés története 1960-as évek: SIMULA (véletlen folyamatokat szimuláló programok írása) az OO nyelvek őse 1970-es.
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
2. Operációs rendszerek.
Többnyelvű információ-kereső rendszerek Douglas W. Oard College of Information Studies and Institute for Advanced Computer Studies University of Maryland,
Készítette: Kokrák Mihály Konzulens: Smid László
A GIS alapfogalmai, kialakulása, története
Tablet-pc.
Észak-Magyarországi Geo-informatikai Laboratorium BAROSS PROJEKT : REGIONÁLIS GEO-INFORMATIKAI ADATSZOLGÁLTATÓ Bartha Gábor Geodéziai Tudományos.
GEODATA – Baross projekt Bartha Gábor Miskolci Egyetem.
Térinformatikai alapvetések
Assoc. Prof. Ján Gunčaga, PhD. Faculty of Education Catholic University in Ružomberok Nyílt forráskódú szoftverek és IKT az oktatásban.
Számítógépes alapismeretek
A könyvtári integrált rendszerek statisztikai moduljának használata
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Mikroszámítógépek az MNB-ben
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
Előadás másolata:

Szoftvertípusok a számítógépes térképészetben

Szoftvertípusok CAD programok Térinformatikai (GIS) programok Milyen szoftverek alkalmasak térképkészítésre? A digitális térkép definíciója attól függ, hogy a felhasználó milyen irányból érkezik, milyen tudással rendelkezik. Ennek megfelelően ötféle kategóriába sorolhatjuk a programokat: CAD programok Térinformatikai (GIS) programok Általános célú grafikus programok Speciális térképészeti programok Egyéb programok

CAD programok CAD = Computer-aided design (számítógéppel segített tervezés) Előnyök: Képes nagyméretű állományok kezelésére. Nagy pontosság. Hátrányok: Nehezen tanulható. Drága. Nincs teljes WYSIWYG megjelenítés. Nem támogatja a színrebontást. Szoftverek: AutoCAD MicroStation

CAD programok (történet 1) 1960-ban a MIT Lincoln Laboratory alkalmazottja Ivan Sutherland elindít egy Sketchpad nevű kutatási projektet, melyet a CAD ipar felé tett első lépésnek tekinthetünk. Ugyanebben az évben alapítják meg a McDonnell Douglas Automation Company (McAuto) névű céget, mely a későbbiekben a CADD szoftver kifejlesztésével nagyon fontos szerepet fog játszani a CAD területen. 1962-ben egy denveri garázsban Bill Barnes elkészítette az első digitalizáló táblát. 1969-ben egy MAGI nevű cég piacra dobja Syntha Vision néven az első testmodellező szoftvert. 1970-ben alapították meg az M&S Computing nevű céget, amely az Intergraph jogelődjének tekinthető, s még ebben az évben elkészítették az első kísérleti grafikus munkaállomást. Megalakul a Siggraph cég. 1974-ben értékesítik az első M&S rendszert. A gép hardverét a DEC szállította és az Intergraph első alapszoftverét Interactive Graphics Design System (IGDS) futtatta. A rendszert térképészeti célokra használták. 1975-ben fejlesztette ki a grafikus munkaállomások egyik vezető gyártója a Tektronix az első 19”-os monitort.

CAD programok (történet 2) A hetvenes évek végének tipikus CAD rendszere 16 bites processzort és maximum 512 KB memóriát használt, a tipikus háttértár 20-300 MB volt és az ára 125 000 dollár volt. 1980-ban megjelenik a VersaCAD szoftver első verziója, az M&S Computing felveszi az Intergraph nevet, mely a grafikus munkaállomások egyik legfontosabb gyártójává válik. 1982-ben John Walker megalakítja az Autodesk céget azzal a céllal, hogy kifejlesszenek egy 1000 dollárnál olcsóbb PC-s CAD szoftvert. Az AutoCAD első változata (1982. december) Mike Riddle 1981-ben megírt MicroCAD programján alapult. 1984-ben a HP CoCreate Software Inc. néven egy CAD/CAM fiókcéget alapít. 1985-ben alakítja meg Keith Bentley a Bentley céget, sokáig együtt fejlesztik az Intergraph-fal a MicroStation programot.

CAD programok (történet 3) 1986-ban az AutoCAD 2.18-as verziójával debütál az AutoLISP programnyelv, ugyanebben az évben a cég megjelenteti AutoSketch nevű belépő szintű CAD szoftverét. 1987-ben jelenik meg az AutoCAD Release 9, az első koproceszort igénylő verzió. 1990-re a MicroStation már 100 000 példánynál többet értékesített fő termékéből, míg az AutoDesk az év végéig 500 000 AutoCAD, 300 000 Generic CAD és 200 000 AutoSketch változatot adott el. 1991-ben megjelenik az AutoCAD építészeti célú kiterjesztése az ArcCAD. Ugyanebben az évben a Sun platformra is elkészül az AutoCAD. 1993-ban jelenik meg az első Windows-os AutoCAD (12-es), egy évvel később dobja piacra a Hewlett Packard a PE/Solid Designer nevű szilárdtest modellező szoftvert. 1995 fő CAD termékei: Unigraphics for NT, AutoCAD LT, AutoDesk 3D Studio for NT, Cadkey 7, DrafixCAD 4, Medusa, MicroStation 95. 1999: AutoCAD2000, megszűnik a Calcomp cég. 2000: A PC-ken futó CAD programok 60%-a az Autodesk terméke.

CAD programok (minta)

Térinformatikai programok GIS = Geographic information system (földrajzi információs rendszer) Előnyök: Adatbázis háttér: intelligens térképi objektumok Hátrányok: Nehezen tanulható, sajátos megközelítést igényel. Drága. Nem támogatja a színrebontást és a Bézier-görbéket. Szoftverek: ArcGIS, ArcInfo, ArcView Mapinfo AutoCAD Map Intergraph Microstation

GIS programok (történet 1) 1959-ben Waldo Tobler felvázol egy általa MIMO-nak (map in-map out) nevezett rendszert a számítástechnika térképészeti célú alkalmazására. Ez a rendszer elveiben már olyan térinformatikai funkciókat tartalmazott, mint a geokódolás, adatnyerés, adatelemzés és megjelenítés. A Roger Tomlinson által megalapított kanadai intézmény a Canada Geographic Information (CGIS) alapvető célja a nemzeti földügy számítógépesítése volt és jónéhány GIS funkciót is megvalósított.

GIS programok (történet 2) A legfontosabb intézmény ebben az időszakban az 1964-ben létrehozott Harvard Laboratory volt. A laboratóriumot Howard Fisher alapította a Harvard Egyetemen a Ford Alapítvány segítségével. A laboratórium változó nevekkel egyébként 1981-ig létezett. 1967-ben fejlesztette ki a CIA az AUTOMAP (Automatic Mapping System) rendszerét, mely vonalas és pontszerű ábrázolást tett lehetővé a világ összes országára. 1969-ben alapítják meg az első jelentős térinformatikai cégeket: az Intergraph-ot és az ESRI-t (Environmental Systems Research Institute), érdekes módon ugyanebben az évben alakul meg az első európai cég is, a LaserScan (Cambridge). 1970-re fejlesztik ki Svájcban a SYMAP-hoz hasonló GEOMAP rendszert, mely szintén sornyomtatók alkalmazásával készített tematikus térképeket. Ebben az évben rendezik Kanadában az első térinformatikai tanácskozást.

GIS programok (történet 3) 1972-ben lövik fel az első Landsat műholdat, melynek alapvető célja az erőforrás-kutatás volt. A műholdképek feldolgozásának egyre növekvő igénye ösztönzőleg hatott a térinformatikai rendszerek kifejlesztésére. 1978-ban alakul meg az ERDAS cég (melyet ma a Leica birtokol), az első raszteres térinformatikai szoftver kifejlesztője. Megkezdődik a GPS rendszer üzembe helyezése az első műhold fellövésével (csak 1981-től működik ténylegesen). 1982-ben jelenteti meg az ESRI az ArcInfo első változatát, mely még miniszámítógépeken (tulajdonképpen a munkaállomások elődei) futott. A PC ArcInfo 1986-ban kerül piacra. 1990-ben az USA Védelmi Térképész Szolgálata 10 millió dolláros megbízást ad az ESRI-nek a „Digital Chart of the World” kifejlesztésére. Újabb fontos szoftverek az ESRI életében: ArcView – 1990, ArcCad – 1992, MapObjects – 1996, ArcView for Mac és ArcView Internet Map Server (IMS) – 1997, ArcInfo8 – 1999.

GIS programok (történet 4) Az olcsóbb térinformatikai szoftverek piacának legfontosabb szereplője a MapInfo. A cég 1986-ban alakult, alkalmazottainak száma mára meghaladja a 600-at. A program első változata 1991-ben jelent meg, eleinte egyszerre két platformon (PC, Mac). Készült egy UNIX-os változat is, de a kilencvenes évek közepétől már csak a Windows-os verziót fejlesztik. 1987-ben kezdődik a Clark University-n az Idrisi szoftver fejlesztése, mely elsősorban raszteres képfeldolgozásra és térbeli statisztikai elemzésekre alkalmas. 1988: megalakul a Crossworld cég és az National Centre for Geographic Information and Analysis (NCGIA). Először alkalmazza az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatal a TIGER (Topographically Integrated Geographic Encoding and Referencing) rendszert. Megalapítják a GIS World (GEO World) folyóiratot, a GIS Europe néhány évvel később, 1992-ben indul. 1989-ben két fontos szoftver jelenik meg: Az Intergraph MGE és az ER Mapper. 1993-ban alakul meg az EUROGI (European Umbrella Organisation for Geographic Information). 1994-ben alapítják a PCI Geomatics céget. 1999-ben lövik fel az első kereskedelmi célú GIS műholdat, az Ikonost. A 680 km magasan keringő műhold 1 méteres felbontású képeket szolgáltat.

Térinformatikai programok (minta)

Általános célú grafikai programok Előnyök: Kiváló grafikai képességek. Nyitott a DTP (asztali kiadványszerkesztés) felé. Viszonylag olcsó. Hátrányok: Csak grafikus funkciók, nincs kartográfiai háttere. Túl sokféle funkció, nehéz kiválogatni belőle azokat, amelyek a térképkészítéshez szükségesek. Szoftverek: CorelDraw / Micrografx Designer. Macromedia Freehand (főleg Apple-MacIntosh környezetben). Adobe Illustrator.

Általános célú grafikai programok (történet 1) Az első piaci forgalomba került vektorgrafikus program az Adobe Illustrator volt, az 1.0-s Mac változat 1987-ben jelent meg. A kezdeti időkben az Illustrator szerepe domináns volt a Mac platformon, ahol legfőbb vetélytársa a Freehand volt. A PC-s platformon gyorsan átvette a vezető szerepet a CorelDraw, melyet eleinte csak ún. üzleti grafikai programnak szántak, de itt reménytelen volt az akkori piacvezető a Harvard Graphics mellett megfelelő piaci részesedést kihasítani. A PC-s általános célú grafikus programok piacán eleinte több szoftver is versenyzett: GEM Artline, Arts & Letters, Micrografx Designer. A PC-s platformon az első vektorgrafikus program, mely Bézier-görbéket, skálázható vektor alapú fontokat használt és támogatta a Postscript nyelvet, a GEM Artline volt (1988), alig megelőzve az Illustrator PC-s verzióját. Ma már a GEM Artline neve tökéletesen ismeretlen a piacon, az általa használt formátumot már nem támogatják a ma létező szoftverek.

Általános célú grafikai programok (történet 2) Az Adobe Illustratornak a kilencvenes évek elején a Mac és a PC verzió mellett NeXT platformra is elkészült néhány változata. Érdekessége, hogy az 1.0-s változat után a következő verzióknak csak egy része jelent meg PC-n is. A Corel céget 1985 júniusában alapította Michael Cowpland, székhelye a kanadai Ottawában van. A kezdeti időkben a cég rendszerintegrációs tevékenységet folytatott, majd korábbi tapasztalatait felhasználva 1989 januárjában dobta piacra a CorelDraw grafikus programcsomag első változatát. Az 1992-ben megjelent CorelDraw 3.0 alkalmazott először rétegeket, ebben az időben a cégnek még kevesebb, mint 300 alkalmazottja volt. A szoftvert mindig elsődlegesen Windows platformra tervezték. A kilencvenes évek elején jelent meg UNIX alatti változata is és bizonyos verziók Mac változata is megjelent.

Általános célú grafikai programok (történet 3) A ma piacon lévő három fontos vezető grafikus program közül a Freehand abban különbözik a másik kettőtől, hogy története során tulajdonost váltott. Első változata 1988-ban jelent meg (ezt eredetileg egy Altsys nevű cég fejlesztette ki) és a 4.0 változatig az Aldus fejlesztette (a cég másik fontos terméke a PageMaker nevű kiadványszerkesztő program volt). Az 1995-ös 5.0-s változat már a Macromedia fejlesztésében került a piacra, amely cég azóta jelentős szeletet hasított ki a webgrafikai szoftverek piacán. Az első időkben csak Mac változatok készültek. Az első Windows alatti változat a 3.0 volt (1991), mely Virtuoso néven NeXT platformon is megjelent. Mind a mai napig a szoftver sokkal népszerűbb Mac-es környezetben.

Általános célú grafikai programok (történet 4) Nagy előnyük az általános célú grafikus szoftvereknek a viszonylag alacsony ár, a nagyon gyors tanulási lehetőség, a termelékenység, a WYSIWYG-felület és a viszonylag kis hardverigény: 1. Rétegek: ez a funkció az általános célú grafikus programokban a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején jelent meg. 2. Grafikus stílusok: ezek alkalmazása lehetővé teszi a jelkulcshoz való szigorú igazodást. 3. Fejlett szövegkezelési képességek. 4. Adatcsere lehetőség (export-import). 5. Színmodell választási lehetőség: a szoftvernek képesnek kell lennie egyszerre többféle színmodell kezelésére is. 6. Színrebontás, esetleg Postscript kimenet: a nyomdakész filmek elkészítésének lehetősége alapvető fontosságú a kartográfusok szempontjából.

Általános célú grafikai programok (minta)

Speciális térképészeti programok Előnyök: Kartográfiai szemlélet. A térképkészítési folyamaton alapul. Hátrányok: Nagyon drága (kicsi a piac). Nehezen tanulható, bonyolult. Szoftverek: OCAD Ace CartoGraphics

Speciális térképészeti programok (minta)

Egyéb programok (egyszerű térképkészítés) Előnyök: Egyszerű használat (varázslók). Nem szükséges hozzá speciális térképészeti szaktudás (de hasznos, ha van). Hátrányok: Csak egyszerű, korlátozott funkciók. Általában csak olyan térképekkel lehet dolgozni, amiket a program már eleve tartalmaz (ezt nehéz utólagosan bővíteni). Szoftverek: MS Excel Datamap (Adattérkép) Microsoft Mappoint (Külön alkalmazás) QuattroPro Map (WordPerfect Office)

Egyéb programok – egyszerű térképkészítés (minta)