Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Térképészet Szoftvertípusok Zentai László

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Térképészet Szoftvertípusok Zentai László"— Előadás másolata:

1 Térképészet Szoftvertípusok Zentai László
Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék

2 Szoftvertípusok Milyen szoftverek alkalmasak térképkészítésre?
A digitális térkép definíciója attól függ, hogy a felhasználó milyen irányból érkezik, milyen tudással rendelkezik. Ennek megfelelően ötféle kategóriába sorolhatjuk a programokat: CAD programok Térinformatikai (GIS) programok Általános célú grafikus programok Speciális térképészeti programok Egyéb programok A digitális térkép fogalmának meghatározása, értelmezése függ attól, hogy a felhasználó melyik szakterület művelője, illetve milyen előképzettséggel bír. Egy papíron megjelenő (sokszorosított) térképről nem feltétlenül állapítható meg, hogy számítógépes eljárással készült-e, vagy hagyományos módszerrel. De hasonlóan érdekes kérdés, hogy egy hagyományos eljárással készített térképnek a beszkennelt képét a számítógép képernyőjén nézve digitális térképet látunk-e? Tehát célszerű megkülönböztetni a hagyományos és a digitális térkép fogalmát külön az előállítás és külön a megjelenítés folyamatára. A mi szempontunkból a térképkészítés folyamatában való megkülönböztetés a lényegesebb, hiszen ez a digitális kartográfia fontosabb célja: a szerkesztés-készítés folyamatának számítógépesítése. A felhasználót, a térképolvasót a megjelenített végtermék érdekli: a számítógép csak egy eszköz a térképkészítő kezében, akárcsak a rajztoll az elmúlt századokban.

3 CAD programok CAD = Computer-aided design (számítógéppel segített tervezés) Előnyök: Képes nagyméretű állományok kezelésére. Nagy pontosság Hátrányok: Nehezen tanulható. Drága. Nincs teljes WYSIWYG megjelenítés. Nem támogatja a színrebontást. Szoftverek: AutoCAD MicroStation(?) Gyakran alkalmaznak a térképészek CAD (számítógépes tervezés) programokat is. Legismertebb képviselőjük az AutoCAD, mely mára szabvánnyá vált, viszonylagos nyitottsága révén külön alkalmazásokat lehet hozzá fejleszteni. Grafikus adatcsere formátuma a DXF, az egyik legelterjedtebb, platformfüggetlen vektoros állományformátum. Elterjedtségét, elfogadottságát jelzi, hogy ugyanúgy alapformátum CAD, térinformatikai és általános célú grafikus programok esetében is. Lévén ez alapvetően egy tervezőrendszer, így itt a megjelenítési lehetőségek korlátozottak, azaz az AutoCAD nem alkalmazza teljes körű-en a WYSIWYG-technikát. Ebben a kategóriában a szoftverárak jóval magasabbak, mint az általános célú grafikus programoknál, bonyolultabb a szoftverek működésének elsajátítása. Előny viszont a nagy metrikus pontosság, megbízhatóság, és az a tény, hogy rendkívül nagy méretű adatállományok is megbízhatóan kezelhetők vele. A legnagyobb magyar térképkészítő cég, az egyelőre még 100%-os állami tulajdonban lévő Cartographia Kft. Térképkészítésre az AutoCAD programot használja. Ehhez természetesen további fejlesztések, egyéb szoftverek is szükségesek voltak.

4 CAD programok (minta) A jobb oldali minta egy AutoCAD képernyőt mutat. A képernyő nagy részét a rétegek listája foglalja el. A bal alsó sarokban látható minta egy olyan webes alkalmazást mutat, amely interneten keresztül teszi elérhetővé az alapponthálózat adatait, illetve helyszínrajzait.

5 Térinformatikai programok
GIS = Geographic information system (földrajzi információs rendszer) Előnyök: Adatbázis háttér: intelligens térképi objektumok Hátrányok: Nehezen tanulható, sajátos megközelítést igényel. Drága. Nem támogatja a színrebontást és a Bézier-görbéket. Szoftverek: ArcInfo, ArcView Mapinfo AutoCAD Map Intergraph Microstation Ez a szakterület olyan adatok ábrázolásával, elemzésével foglalkozik, amelyek földrajzi helyhez köthetők. Az adatbázis alapú kartográfia a térinformatikai szoftverek térképkészítő képességeinek fejlődésével egyre szorosabbá válik a kapcsolat a térinformatika és a számítógépes térképészet között. A különböző térinformatikai szoftverek térkép-előállítási lehetőségei, képességei erősen különbözhetnek. A nagyobb GIS szoftvercsomagoknak külön, sokszor igen drága, térképészeti moduljai léteznek, míg más programoknak csak korlátozott térképészeti funkciói vannak. A térinformatikai programok tudásuk, funkciógazdagságuk szerint több csoportba sorolhatók. A belépő szint például a MapInfo, ArcView és a hozzá hasonló szoftverek kategóriája, melyre azért kisebb önkormányzatok térinformatikai rendszere is alapozható. Ennek a szoftverkategóriának a terjedését segítheti elő az is, hogy a MapInfo újabb verziói például integrálódtak a Microsoft Office környezetbe: a GIS szoftverek lassan ugyanolyan ismert és viszonylag széles körben alkalmazott programokká válnak, mint az adatbázis-kezelők.

6 Térinformatikai programok (minta)
A jobb oldali minta egy Mapinfo képernyőt mutat. A képernyőn látható egy réteglista, egy jelmagyarázat és egy információs ablak külön keretben. A bal alsó sarokban látható minta egy olyan webes alkalmazást mutat, amely interneten keresztül teszi elérhetővé az National Geographic egész világot lefedő kis méretarányú térképeit.

7 Általános célú grafikai programok
Előnyök: Kiváló grafikai képességek. Nyitott a DTP (asztali kiadványszerkesztés) felé Viszonylag olcsó. Hátrányok: Csak grafikus funkciók, nincs kartográfiai háttere. Túl sokféle funkció, nehéz kiválogatni belőle azokat, amelyek a térképkészítéshez szükségesek. Szoftverek: CorelDraw Macromedia Freehand Adobe Illustrator A grafikus programcsomagok és a DTP (asztali kiadványszerkesztés) szoftverek a WYSIWYG (what you see is what you get, azaz azt kapjuk nyomtatáskor, ami a képernyőn látszik) megjelenítést alkalmazzák. Az általános célú grafikus szoftverek, illetve a DTP-rendszerek a térképi elemeket csak egyszerű grafikus objektumként képesek kezelni. PC-s környezetben elsősorban a CorelDraw, míg az Apple-MacIntosh rendszereken a Freehand program a legelterjedtebb, bár ma már mindkét szoftver fut többféle platformon is. Nagy előnyük ezeknek a szoftvereknek a viszonylag alacsony ár, a gyors tanulhatóság, a termelékenység, a WYSIWYG-felület és a viszonylag kis hardverigény. Egy ilyen jellegű általános grafikus programnak az alapvető grafikus funkciókon kívül az alábbi követelményeket is ki kell elégíteni, hogy alkalmasak legyenek komolyabb térképkészítési munkákra: 1. Rétegek: ha minden egyes térképi jelkategóriának külön réteget hozunk létre, akkor az utólagos változtatások végrehajtása rendkívül egyszerűvé válik (hasonlóan a GIS szoftverek rétegeihez). 2. Grafikus stílusok: ezek alkalmazása lehetővé teszi a térképi jelkulcshoz való szigorú igazodást mind a grafikus, mind a szövegobjektumok esetében. 3. Kifinomult szövegkezelés: a hagyományos térképek olyan szövegelhelyezési, szövegmanipulálási lehetőségeket használnak, amelyek reprodukálása sok szoftver számára túl bonyolult feladat. Ilyen különleges igény például az ívre illesztett nevek (víznevek megírása), a szórt nevek (tájegységek megírása), sőt a kettő tetszőleges kombinációja. 4. Adatcsere lehetőség (export-import): mivel az adatgyűjtés során az információk legtöbbször különféle számítógépes állományok formájában érhetők el, így rendkívül fontos, hogy a különféle - esetleg eltérő platformokon működő - szoftverek között minél többféle adatformátumot lehessen exportálni-importálni (mind raszteres, mind vektoros). 5. Színrebontás, esetleg Postscript kimenet: a nyomdakész filmek elkészítésének lehetősége alapvető fontosságú a térképkészítés szempontjából, ha ofszetnyomással sokszorosított térkép a végtermék.

8 Általános célú grafikai programok (minta)
A jobb oldali minta a PC-s Macromedia Freehand szoftver egy képernyőképét mutatja. A képernyőn látható egy réteglista, egy színlista és további ablakok. A bal alsó sarokban látható minta egy olyan webes alkalmazást mutat, amely interneten keresztül teszi elérhetővé az ilyen programokkal készített térképet: ez tulajdonképpen csak egy egyszerű raszteres térképet mutat.

9 Speciális térképészeti programok
Előnyök: Kartográfiai szemlélet. A térképkészítési folyamaton alapul. Hátrányok: Nagyon drága (kicsi a piac). Nehezen tanulható, bonyolult. Szoftverek: OCAD Ace Mercator Kevés a speciálisan térképész célú szoftver, és ezek egy része is csak bizonyos térképfajták előállítására képes. Nagyon nem beszélhetünk igazán ismert szoftverekről. Egyes országokban bizonyos szoftverek elterjedtek, de máshol szinte ismeretlenek. Ilyen lehet Magyarországon az ITR program, amely kataszteri térképek készítésére alkalmas, bár ez tekinthető térinformatikai, vagy kis mértékben CAD programnak is. Ebben a kategóriában ritka az olcsó szoftver. Ennek egyik példája a svájci OCAD program. Első változata még 1989-ben készült el. Hosszú ideig csak tájfutó térképek készítésére volt alkalmas (o=orienteering, tájékozódás), ezzel a programmal készült az első olyan magyar térkép is, ahol a nyomdakész filmek már levilágítóval készültek (Lajosforrás tájfutó térkép).

10 Speciális térképészeti programok (minta)
A jobb oldali minta egy OCAD képernyőt mutat. A képernyőn jobb szélén látható a választható jelek listája. A bal alsó sarokban látható minta az ACE szoftver gyártójának weboldalát mutatja.

11 Egyéb programok (egyszerű térképkészítés)
Előnyök: Egyszerű használat (varázslók). Nem szükséges hozzá speciális térképészeti szaktudás (de hasznos, ha van). Hátrányok: Csak egyszerű, korlátozott funkciók. Általában csak olyan térképekkel lehet dolgozni, amiket a program már eleve tartalmaz (ezt nehéz utólagosan bővíteni). Szoftverek: MS Excel Datamap (Adattérkép) QuattroPro Map (WordPerfect Office) MS MapPoint A piacon kapható néhány komplex térképész szoftver nagyon drága és bonyolult. Egyszerűbb tematikus térképek készítésére többféle szoftver képes, pl. ma már a legelterjedtebb táblázatkezelő programok (Lotus 1-2-3, Excel, QuattroPro) is alkalmasak tematikus térképek előállítására. Ez természetesen csak annyit jelent, hogy az adott programba beépített térképekhez adatbázis-kapcsolatot hozhatunk létre. Képességeik nagyon korlátozottak, de laikusoknak ez is megfelelhet eleinte. A legelterjedtebb Excel használatánál fontos tudni, hogy a térképkészítő modul az alapértelmezett telepítésnek (default install) nem része. Ha nem található meg a gépen, akkor külön kell telepíteni.

12 Egyéb programok – egyszerű térképkészítés (minta)
A jobb oldali minta egy Excel képernyőt mutat. A Magyarország megyetérkép mellet még egy Európa és egy világtérképet tartalmaz a szoftver. A bal alsó sarokban látható minta a QuattroPro Map egy képernyőképét mutatja.. Zentai László: Térképészet Térinformatika sáv


Letölteni ppt "Térképészet Szoftvertípusok Zentai László"

Hasonló előadás


Google Hirdetések