Postagalamb-egészségügy általános kérdései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az alapoktól a totál özvegységig
Advertisements

Postagalamb-egészségügy általános kérdései
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
Özvegy módszer hímekkel októbertől júliusig
2014. ÁPRILIS UTOLSÓ HETE AZ IMMUNIZÁCIÓ VILÁGHETE „ Ön mennyire naprakész ? ’’ Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra.
Antibiotikumok használata Itt láthatja az F/1 és az F/2 jelű feladatlapokhoz tartozó grafikonokat, amelyeket akár ki is vetíthet a diákok számára.
Szociális munka az onkológiában
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
ERP Integrált vállalatirányítási rendszer
 Évtizedek óta intenzív kutatások zajlanak egy mesterséges vérpótló szer, köznapi nevén "művér" kifejlesztésére, amely sürgősségi helyzetekben a valódi.
Környezetértékelési módszerek
Természeti erőforrások védelme
Cím név.
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
FERTŐZÉS - KOCKÁZAT.
A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA
A Family-Business legújabb terméke Budapest, november 4. Dr. Bérci István.
Az egészséges mosoly titka: Dent  med Perfect-Team.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Kutatási eredmények bizonyítják, hogy kb. 650-féle kórokozót 6 percen belül elpusztít. /Science Digest magazin(1978/03.)/ Ezzel szemben egy antibiotikum.
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Orvosi-gyógyszerészi szakmai oldal Jogi oldal Minőség, relatív ártalmatlanság, hatékonyság. Mind az értékelési, mind a forgalmazási szakaszban Minőség,
Allergia dr.Hella Zoltán.
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján A DrDiag rendszer szakmai információkat ad az orvosok egészségügyi szakemberek, gyógyszerészek, ápolók számára.
B6 vitamin Raffael Zsolt. Miben található  A B6-vitamin az egyik legtöbb feladatot ellátó vitamin, naponta több mint százféle feladatot lát el. Elsősorban.
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
Az Alzheimer-kór filozófiája
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
Fogamzásgátlás és sürgősségi fogamzásgátlás
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
Antibiotikumok és antibiotikum-rezisztencia
UROINFECTIO HÚGYúTI FERTŐZÉSEK.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Teljesítmény fokozása postagalambjainknál
Titkok és titoktartók I. avagy galambegészségügy alapjaiban másként
Nano Silver.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Európai Scleroderma Nap június 29. Hogyan lehet együtt élni a sclerodermával? Mottó: Nem vagyok beteg, csak sclerodermával élek!
A fejlődésközpontú didaktika alapjai
Controlling tevékenységek kritériumai Jelentésdialógus A jelentésben fontos tényezők ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE.
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY.
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Mit tehet a beteg a jó orvos- beteg viszonyért?. A sikeres együttműködés alapköve a kölcsönös bizalom és tisztelet.
A háztartások nagyobb szennyezők az iparnál A háztartások szennyezőanyag-kibocsátása már nagyobb, mint az iparé - állapították meg kutatók. A prágai Károly.
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
KISVÍZFOLYÁSOK ÖKOLÓGIAI MEDERRENDEZÉSE
Paradoxonok a XXI. századi postagalamb-egészségügy területén
Teljesítmény fokozásának lehetőségei postagalambjainknál
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
Ajánlások a külföldön kutatók hazatérésével és az alapkutatási eredmények magánosításával kapcsolatban Dr. Radnai Márton Elnök Pro Scientia Aranyérmesek.
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
Felmérés: (általános gyógyszer felhasználás, illetve vény nélküli készítmények)
Erőforrás- és költséghatékonyabb termelés szelekciós tenyésztéssel Bjarne Gjerde Nofima, Norvégia.
A probiotikumok II..
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna.
Mit kell tudni a gyógyszer interakciókról? Dr. Vas Ádám kutatási főtanácsadó Richter Gedeon Nyrt egyetemi tanár SZTE ÁOK I. Belklinika Hatások és ellenhatások.
Biyovis Egészség Koncepció a napi gyakorlatban A Biyovis összegyűjtötte az Ön számára, a modern tudományt, medicinát, és a múlt tapasztalatát amelyet ötvözött.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
HUMIFERR kapszula.
Dr. Palya Vilmos - Dr. Benyeda János
Előadás másolata:

Postagalamb-egészségügy általános kérdései Vétek János

Állatnemesítés? Szelekció Művészete?

Mire alapozzuk szelekciós munkánkat? Eredmény centrikusak vagyunk, vagy a galambtól várjuk az eredményt? …és várjuk…

Genotípus-környezet interakció Egy törvényszerűség, mely a kezdetekkor sok mindent behatárol: Genotípus-környezet interakció Minél nagyobb teljesítményre képes egy állati szervezet, annál nagyobbak az igényei Az ellátás színvonala adaptálódik az állományhoz? Az állomány adaptálódik az ellátás színvonalához?

Játszunk a genetikával…? Beszerzett állomány genetikai értéke Merre mentek? „Genetikai érték számegyenes” Kiemelkedő ellenálló képesség Kiemelkedő technológiai tűrőképesség… Kiemelkedő hústermelő képesség Technológiával szembeni igényesség…

Problémáink jelentős részét magunk generáljuk! Tartástechnológia Dúcaink, rendszerességünk… Takarmányozástechnológia A hazai keverékek minőségi lemaradása Galambjaink 80%-a hiánybetegségekkel terhelt? „Takarmányozási kultúránk” Szállítástechnológia Szállítási körülményeink Szállító eszköz és itató fertőtlenítés Egészségügyi technológia Alkalmazási káosz és adagolási összevisszaság? Hiányosságainkat megpróbáljuk „csodaszerekkel” ellensúlyozni

A galamb egészségügyi állapotát alapvetően befolyásoló tényezők Kórokozó Támadókészség Ellenálló képesség Szaporodási képesség Galamb Örökletes tulajdonságok tenyésztés Pillanatnyi állapot A tojásban már minden eldől? A galambok jelentős része hiánybetegségekkel terhelt. Környezet Galambnak, vagy a kórokozónak kedvez? Legfontosabb a szabad víz kiküszöbölése! Száraz, szellős, nem zsúfolt galambház… Minden itt dől el? Itt valóban sokat nyerhetsz! Minden árt, ami nem használ!

Amíg „látható” egyensúly van, nincs baj? kórokozó galamb Amíg „látható” egyensúly van, nincs baj?

A betegségek kialakulásának háttere és annak gyakorisága Tünet nélküli fertőzés Klinikai megbetegedés Az idő nem nekünk dolgozik! Tünetek észlelése, „diagnosztizálás” Enyhe klinikai megbetegedés Fertőzési lánc megszakítása Fertőződés megelőzése Fertőződés, vagy mérgezés Engedélyezett ötlet átvétel. forrás: Phd. Donkó Tamás

Megelőzni mindig olcsóbb! …lenne? Fertőzési veszély csökkentése, fertőzési lánc megszakítása Dúc higiénia Megalapozott, tervszerű kezelések… Tenyésztői kontroll alá vonható Szállítási körülmények, szállítási higiénia Tenyésztői kiszolgáltatottság Jelentős lemaradás Nyugat-Európával szemben Az egészség két betegség közti állapot? Cél, a minél hosszabb időn keresztül történő fenntartás.

Gyógyszerek, természetes anyagok, vagy valami más is? Minél nagyobb problémát orvosolunk, annál kifejezettebb hatást tapasztalunk! Hatás és mellékhatás mértéke, általában véve, nagyvonalakban arányban áll egymással. Valami más! Valami más! Technológia! Higiénia! Rendszer! Valami más! Valami más! Sikeres kezelés esetén ne csak örülj, gondolkodj is!

Gyógyszerek, vagy természetes anyagok alapanyagú készítmények” Sokféle hatásmechanizmus Kevésbé bizonyított hatás Kisebb mértékű védelem Sok esetben mellékhatásoktól sem mentesek! Gyógyszerekhez mérten, kisebb mértékű mellékhatás várható Gyógyszerek Kiszámíthatóbb hatás mellékhatásokkal Adagolási problémák súlyosabb következményei Immunszupresszív, „Formaromboló” Adagolást követően emelkedő, majd csökkenő teljesítmény Natúr hatóanyagot, vagy komplex készítményt? Mellékhatások mérséklése céljából, az aktív hatóanyag mellett megfelelő összetételű komplex készítményt! KIZÁRÓLAG A lehető legszükségesebb esetben A lehető legpontosabb adagolással

A rezisztencia és a MIC A baktérium szaporodását gátló legkisebb antibiotikum koncentráció a MIC (Minimal Inhibitori Concentracion) Rezisztens a törzs, ha az adott szerrel, a szervezetben antimikrobiális koncentráció nem alakítható ki.

Az antibiotikum nem csak gyógyít, szelektál is! Új hatóanyag Csökkenő hatékonyság Hatékonyság Növekvő felhasználás REZISZTENCIA Ismert hatóanyag - tartalmúról, ismert hatóanyag - tartalmúra Időben váltani!

Repülő szerencsejáték? A kulcsszó: Egyre kiterjedtebb Rezisztencia Kialakulását elősegítjük? Javasoltnál rövidebb ideig történő adagolással Ajánlottnál kisebb dózisban történő adagolással Egyoldalú felhasználással… Kiszolgáltatottság? Nem kell, hogy Ön kövesse el a rezisztencia kialakulását eredményező hibákat. A rezisztens törzsek behurcolhatók! Hatóanyag megnevezése nélküli termékek alkalmazása Kiszolgáltatottság

Adagolni csak a legpontosabban, a hatóanyag felvételt garantálva! Adagolási anomáliák „X” gramm 1 liter vízbe Az ajánlás alapjaiban helytálló, de… 20 özvegy hím nyáron, átlag kb. 1 liter vizet vesz fel Az átlag rossz mérőszám! Mindig 20 postagalambnak (cc. 10 testtömeg kilogramm) adjuk az 1 liter vízbe javasolt mennyiséget! Aluladagolás Elmaradó hatás Rezisztencia kialakulásának elősegítése Szervezet „több oldalú” terhelése Túladagolás Kifejezettebb mellékhatás Toxicitás Adagolni csak a legpontosabban, a hatóanyag felvételt garantálva!

Terméknevek, fantázianevek A kórokozó antibakteriális érzékenységét, az adott állatgyógyászati termék hatóanyagtartalma iránti érzékenysége határozza meg! Egy betegség nevének „stop” utótaggal történő kiegészítése, kizárólagosan azt jelentheti, hogy az adott készítmény aktív hatóanyaga, az adott betegség kórokozójával szemben hatékony lehet! Különböző kórokozók, különböző törzsei, különböző hatóanyagokra lehetnek rezisztensek! BÁRMI-STOP „A világ összes „menője” ezt adja!” Ha nem tudom, hogy milyen hatóanyag nem hatott, nem tudom, hogy mit ne adjak!

„A postagalamb-tenyésztők számtalan takarmány-kiegészítőt és állatgyógyszert alkalmaznak. Nem, hogy a különböző készítmények egymásra gyakorolt kölcsönhatását, de sok esetben az adott készítményekben található hatóanyagok komplex hatását sem ismerik.” Dr. Lutz Müller

Minden árt, ami nem használ!

Örömteli galambászatot kívánok!

Köszönöm a figyelmüket! Vétek János