CSALÁDI NAPKÖZIT MŰKÖDTETŐK RÉSZÉRE SZERVEZETT TANFOLYAM.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Advertisements

VIRTUS KULTURÁLIS EGYESÜLET Általános tájékoztató.
Szervezetfejlesztési Program ÁROP Budapest, Károlyi-Csekonics Rezidencia November 12. VÁLTOZÁSKEZELÉS FEJLESZTÉSI MÓDSZERTAN.
oldalon elérhető, letölthető. Jelen előadás feltételezi, hogy az oktatáson résztvevő elolvasta és elsajátította az ÉTDR ún. „bevezető előadás”anyagát.
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Interkulturális képzés gyerekek és felnőttek számára IB-KE.
Fehér Miklós Dombóvár, május 12.
Gyermekvédelmi alapellátás
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
7. A PR (Public Relations) tevékenység (Propaganda / Nyilvánosság)
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
Célterület kód: Keretösszeg: forint  Támogatási összeg: – forint  Pályázók köre: - Önkormányzat-100 % intenzitás.
A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
Családi vállalkozás.
Családi napközi.
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
FŐVÁROSI OKTATÁSI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁST TÁMOGATÓ PORTÁL Horváth Csaba Főpolgármester-helyettes Sajtótájékoztató október 2.
Találkozások és mélyebb együttműködés a magyar-szlovén határtérségben A Reg-Net projekt bemutatása Készítette: Polgár Tibor és Győrffy Gábor.
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
Módszertani megújulás a nevelő munkában
Az IKTA/ számú pályázat alapján: Ügyfélbarát ügyintézést támogató informatikai rendszer prototípusának kialakítása (Elektronikus Polgármesteri.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
A megyei védelmi igazgatás helye és szerepe
Igénymérés a 2010/2011-es tanévben Beszámoló Összeállította: Fülöp Lászlóné Minőségirányítási vezető.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
Együttműködési lehetőségek a kompetencia alapú oktatás elterjesztése érdekében Tuza Tibor Balogh Tibor.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Egészséglelkesek az iskolákban Az egészségfejlesztés helyzete az általános iskolákban.

TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Családbarát munkahelyek és települések kialakítása Budapest,
Biztos Kezdet Gyerekházak
Vágvölgyi Gusztáv - Pabló Inspi-Ráció Egyesület inspi-racio.hu Polyán Egyesület polyan.hu.
Interkulturális mediáció bemutatása - ROMED2-ROMACT Interkulturális mediáció megvalósulása elméletben és gyakorlatban Jászfényszarun ROMED2-ROMACT programon.
Miért viselkedjünk jól a Földön? Mert így jegyet válthatunk a Paradicsomba. Különben a Pokol vár!!! De a mindennapi életben a Paradicsom és a Pokol ugyan.
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
Gersekaráti IKSZT – esély és lehetőség a közösség szolgálatára IKSZT Szakmai nap, Bak,
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
Az ORACLE JDE EnterpriseOne ERP rendszer bevezetésének tapasztalatai
Szécsényi Gyerekesély Program gyerekeket érintő szolgáltatásai
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
MNGSZ Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
Matókné Misóczki Mária Projektigazgató Szekszárd
Deák Sándor Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivata
Töréspont Stratégiai Alapítvány
Előadás másolata:

CSALÁDI NAPKÖZIT MŰKÖDTETŐK RÉSZÉRE SZERVEZETT TANFOLYAM

A családi napközi működtetéséhez igénybe vehető helyi kapcsolatrendszerek Az ötlettől a megvalósulásig

A csanáról A családi napközi ma Magyarországon egy új intézménytípus. Létrehozása és működőképes fenntartásának egyik feltétele, hogyan képes közvetlen környezetében megtalálni, megszólítani és partnerként mozgósítani minél több szimpatizánst. Ha döntésünket, hogy családi napközit nyitunk, környezetünkből több helyről érkező megerősítésre alapozhatjuk, a mi kis családi napközink beágyazódik településünk életébe, a környezetünkben élők segítik életben maradását. Többrétű feladat vár ránk: egyrészt a „családi napközi” fogalmat bevezetni a köztudatba, másrészt a mi családi napközinket megismertetni, népszerűsíteni, a településen betöltött hiánypótló szerepét minél több ember, szülő számára illusztrálni, vonzóvá tenni.

Kivel és mikor vegyük föl a kapcsolatot, hogy  komolyan vegyék kezdeményezésünket?  elfogadják szolgáltatásunkat?  bizalmat kapjunk?  a mi családi napközink a település szerves részévé váljon?

Környezetünkben megszólított partnerek a családi napközi létrehozásának időrendjében: Döntés-előkészítés: Saját, egyszemélyes döntésünk megalapozásához, annak eldöntéséhez, hogy belevágjunk-e egy családi napközi létrehozásába, általában hozzánk közel állókat szólítunk meg:

A döntés-előkészítés Családtagok: Családtagok:  Házastárs  Gyerekek  Iskolás-, óvodás korú,  Bölcsődés korúak  Nagyszülők  Számszaki területen járatos közeli ismerős Bátorításuk erősíti elhatározásunk komolyságát és tettrekészségünket.

Szükséglet-felmérés Környezetünkben élők megszólíthatók annak eldöntéséhez, hogy a családi napközi szolgáltatás iránti igény jelen van-e a településen: Személyes ismeretségi kör – gyermekes családok, Személyes ismeretségi kör – gyermekes családok, Gyerekgyógyász, védőnő, Gyerekgyógyász, védőnő, Gyermekintézmények vezetői, Gyermekintézmények vezetői, Gyermekprogramok résztvevői, Gyermekprogramok résztvevői, Szépészeti szolgáltatások igénybe vevői. Szépészeti szolgáltatások igénybe vevői.

Speciális profil A családi napközi szolgáltatás iránti igény felmérésével párhuzamosan tanácsos a megnyitandó csana speciális profilja iránti igényt is felmérni.

Működési engedély iránti igény benyújtása: Első hivatalos lépés – ügyeljünk beadványunk külső jegyeire! Engedélyező hatóságnak, kérelem és kísérő levél, Engedélyező hatóságnak, kérelem és kísérő levél, Szakhatóságokkal kulturált, személyes kapcsolat, Szakhatóságokkal kulturált, személyes kapcsolat, A jogszabályok ismerete biztonságot nyújt A jogszabályok ismerete biztonságot nyújt

Működési feltételek megteremtése: Tárgyi feltételek, Tárgyi feltételek, Személyi feltételek: Személyi feltételek:  Segítő személyének megtalálása Ebéd biztosítása Ebéd biztosítása

Reklám: Környezetünk megszólítása: A családi napközi szolgáltatás fogalmának bevezetése a köztudatba.

Reklám: Saját családi napközink népszerűsítése: Saját családi napközink népszerűsítése:  Cégtábla  Útjelző tábla  Szórólap,  Weboldal,  Újsághirdetések,  Riportok,  Gyermekintézményekből kimaradt gyerekek megkeresése  Nyílt napok szervezése.

Működés alatti személyes kapcsolatok bővítése: önkormányzatokkal kialakítható kapcsolatok lehetőségei önkormányzatokkal kialakítható kapcsolatok lehetőségei szülői érdekképviseletekkel kölcsönös segítség kialakítása szülői érdekképviseletekkel kölcsönös segítség kialakítása kulturális intézményekkel kialakítható kapcsolatok előnyei, kulturális intézményekkel kialakítható kapcsolatok előnyei, iskolai kapcsolatok iskolai kapcsolatok

A jövő Találjuk meg a módját, hogy már családi napközink megnyitása előtt és később működőképes fenntartása közben is kiegyensúlyozott kapcsolatok építésével gyermekellátó szolgáltatásunk beágyazódjon közvetlen környezetébe. Ha figyelünk arra, hogy hangot találjunk a velünk kapcsolatba kerülőkkel, szimpatizánsok vesznek körül bennünket. Néhány év után már azt tapasztalhatjuk, hogy környezetünk tartja életben családi napközinket.

Összeállította: dr. Révész Piroska