NFT HEFOP 3.2.1 intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ 2006 1 Az új OKJ szakmák dokumentumai Dr. Papp Sándor

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A képzett szakemberekért A HEFOP és programok szinergikus eredményei Budapest május 20.
Advertisements

A felsőoktatási szakképzési programok
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Felnőttképzés az új OKJ rendszerében
Aktualitások a szakképzésben
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
A kompetencia alapú moduláris szakképzés oktatási dokumentumai Tóth Lászlóné 2008.
A kamara megnövekedett szerepe a szakképzésben
1 Pályaválasztás 2010/2011-es tanév Fné T.K.. 2 BEISKOLÁZÁSI TERV A 2010/2011-ES TANÉVRE SZAKKÖZÉPISKOLA2 osztály Nyelvi előkészítő angol Nyelvi előkészítő.
Mini felderítő repülőgép készítése SolidWorks-szel
Az új OKJ-s képzések és a megújult Cisco kurzusok kapcsolata
Az informatikai szakmai vizsgakövetelmények Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes Nemzeti Szakképzési Intézet Budapest, április 5.
Gubicza Zsanett képzési referens Budapest,
A környezetgazdálkodási agrármérnök és természetvédelmi mérnök BSc alapképzések kompetenciáinak tartalmi értékelése és fejlesztése Dr. habil. Juhász Csaba.
1 Apertus Közalapítvány Nemzeti Fejlesztési Program
Elektronikai Technikus
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
Az informatikai és hírközlési szakképzés jelenlegi helyzete és a fejlesztés készültségi foka (OKJ és modul rendszer helyzete, a szakmai alapozás és képzés.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI RT.
1 AZ ÚJ POSTAI SZAKKÉPZÉS JELENLEGI HELYZETE Sum István Magyar Posta Zrt. Oktatási Központ vezető április 05.
Info-kommunikációs Technológia Nedeczky Veronika Sulinet
A szakképzés kihívásai az új szakképzési szerkezet tükrében Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes Nemzeti Szakképzési Intézet Budapest, április.
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
Soós László NGM Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály
Alapozó tantervek Új alapozó tantervek valamennyi szakmacsoportban; informatikában is. Hozzászoktunk: Informatika tanár edzett! tanév, melyben mind a négy.
szakmérnök hallgatók számára
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT.
A szakképzés jelene és jövője 7. Nevelésügyi Kongresszus augusztus 27. Dr. Szenes György főtitkár.
„A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése”
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési fejlesztési munkája
INFO-ERA KONFERENCIA HELYI TANTERV KÉSZÍTÉSE A SZAKKÉPZÉSBEN.
A szakképzés tartalmi szabályozása - Moduláris, kompetencialapú szakképzés -
1 Utazás § turizmus Program Utazás § turizmus Program Siófok december 3.
Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ
1 FELSŐFOKÚ SZAKKÉPESÍTÉSEK AJÁNLOTT KÉPZÉSI PROGRAMJAI, ÉVI FEJLESZTÉSEK Legányi Mariann NSZFI Kutatásszervezési és fejlesztési osztály.
Egységes, új szakmastruktúra, piacképes programok Budapest december 6.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Az NSZFI szerepe a szakképzés tartalmának és minőségének fejlesztésében Nagykanizsa január 29.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Kompetencia alapú új moduláris képzés
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
A moduláris szerkezet szervezési problémái az iskolai rendszerű és az iskolarendszeren kívüli képzések esetén Tóth Lászlóné Vitaindító.
Egészségügyi szaktárca fejlesztései (szakképzést érintő tervek)
Szakképzési dokumentumok
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
Új elemek a szakképzési dokumentumokban Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes október 5.
Lökkös Attila A családi napközi képzés fejlesztése
1 Csontó Béla Az új OKJ bevezetése Informatikai rendszergazda Informatikai hálózattelepítő és –üzemeltető.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Modul rendszerű oktatás bevezetésének feladatai a Kaposvár-TISZK-ben és a partneriskoláiban.
Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
S ZAKKÉPZÉSI TANTERVEK Informatika Szakképzési Konferencia Szabó András.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,

Váradi Antal szakmai főtanácsadó E-közigazgatás és ágazati programok főosztály I Informatikai Sz Szakképzési K Konferencia 2006.
A képzett szakemberekért Hogyan szolgálja a modulrendszerű képzés a gyorsan változó kötött pályás piaci igényeket? Kiszter István osztályvezető június.
Szakmai vizsgáztatás Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes március 27.
Gépgyártástechnológus technikus modulrendszerű képzésének BEMUTATÁSA Gépipari, Közlekedési Szakközép- és Szakiskola Jendrassik György Tagintézmény SZOLNOK.
Vörös-Gubicza Zsanett MKIK fejlesztési koordinátor szeptember 06.
Képzési programok kidolgozottsága Csányi Róbert
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE Laczkovich Jánosné Budapest, március 13.
Alternativitás a szakképzésben Budapest október 14.
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
moduláris szakképzési szerkezet
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Előadás másolata:

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ Az új OKJ szakmák dokumentumai Dr. Papp Sándor Mobil: 30/ Elektrotechnika-elektronika szakmacsoport 7. Informatika szakmacsoport

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ Tartalom 1.Az új OKJ szakképzés fejlesztésének folyamata egy ismert példán bemutatva 2.A Távközlési technikus szakképzés rendszere 3.Távközlési szakképzettségek és moduljaik 4.Szakmai program készítése a központi program alapján Függelék: Az új OKJ szakmák fejlesztésének folyamata

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ A régi „Távközlési technikus” Ismeretközpontú, műszaki tartalma nem igazodik a mai piaci igényekhez 70% elmélet, 30% gyakorlat, holott 40/60 kellene, kompetencia-alapú szemléletben 6 helyett kevesebb szaktechnikusi szak kellene, korszerűbb elnevezésekkel 1. Az új OKJ szakképzés fejlesztésének folyamata egy ismert példán bemutatva

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ Beszédátviteli rendszerek Elektronikus műsorközlő és tartalom-átviteli rendszerek Gerinchálózati rendszerek Hozzáférési- és magánhálózati rendszerek Új igény

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ A meglévő tantárgyak Tartalmuk jórészt átmenthető Felkészült tanárok elérhetők Kisebb frissítés, összevonás szükséges

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ A műszaki tantárgyak beépítése a feladatprofilba A feladatprofilban a „Mit csinál?” kérdésre kell válaszolni !

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ Új tevékenységek új tananyagegységek (tantárgyak, gyakorlatok) kialakítását igénylik !

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ Távközlési műszerész Beszédátviteli rendszer- szaktechnikus Gerinchálózati rendszer- szaktechnikus Hozzáférési- és magánhálózati rendszer- szaktechnikus Elektronikus műsorközlő és tartalomátviteli rendszer- szaktechnikus Távközlési műszerész / technikus közös modulok 0900 Közös alap- modul I. félév 0908 Távközlési alaptevé- kenységek II. félévIII. félév 0909 Távközlési szaktevé- kenységek IV. félév 0910 Távközlési üzemi tevékeny- ségek 0915 Távközlési üzemeltető 0913 Hozzáférési- és magánhálózatok működtetése 0914 Elektronikus műsorközlés és tartalomátvitel 0912 Gerinc- hálózatok működtetése 0911 Beszéd- hálózatok működtetése V. félév 2. A Távközlési technikus szakképzés rendszere

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ Távközlési technikus nincs, csak 4 szaktechnikus elágazás van. Félévenként 18 x 27 (heti 7 tartalék) = 486 óra, 5 félév = 2430 óra Távközlési technikus lefelé kompatíbilis a műszerésszel. Műszerész 18 x 25 (heti 9 tartalék) = 450 óra, 4 félév = 1800 óra Óraszám különbség 4 félévre: 4 x 36 = 144 óra Műszerész technikusi ágra csak külön követelménnyel mehet ! Technikusi képzésben érettségiről lemaradó megkaphatja a távközlési műszerészt, ha elvégezte a 0900, 0908, 0909 és 0910 modulokat. Ez nem egy tervezett rész-szakképesítés, hanem a műszerész követelmények (túl)teljesítése és elfogadása. Ha csak a 0900, 0908 és 0909 modulokat végezte el, akkor a 0915 modul felvételével Távközlési üzemeltető szakmát kap. Ez egy tervezett rész-szakképesítés. Következmények

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ Távközlési szakképzettségek és moduljaik ( 6. Elektrotechnika-Elektronika szakmacsoport ) A szakmacsoport többi szakmájával csak a 0900 modul közös. Páros modulkapcsolat van a Távközlési műszerész és technikus (és azok rész-szakképzettségei) között. Külső modulkapcsolat (0911 és 0913) van a Telekommunikációs asszisztens és a Távközlési technikus bizonyos elágazásai között.

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ Közös alapmodul: Informatikai, munkaszervezési és -tervezési, technológiai alaptevékenységek végzése (Feladatkompetenciák)

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ A szakmacsoport közös alapmoduljának vizsgakövetelményei

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ Távközlési alaptevékenység végzése című modul (1. rész) (Ismeretkompetenciák)

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ Távközlési alaptevékenység végzése című modul (2. rész) (Ismeretkompetenciák)

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ A Távközlési alaptevékenység modul vizsgakövetelményei

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ Távközlési szaktevékenység című modul (1. rész) (Ismeretkompetenciák)

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ Távközlési szaktevékenység című modul (2. rész) (Ismeretkompetenciák)

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ A Távközlési szaktevékenységek modul vizsgakövetelményei

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ Távközlési üzemi tevékenység című modul (Ismeretkompetenciák)

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ A Távközlési üzemi tevékenység modul vizsgakövetelményei

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ Beszédhálózatok működtetése című szaktechnikus modul (Ismeretkompetenciák)

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ A Beszédhálózatok működtetése modul vizsgakövetelményei

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ Gerinchálózatok működtetése című szaktechnikus modul (Ismeretkompetenciák)

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ A Gerinchálózatok működtetése modul vizsgakövetelményei

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ Hozzáférési- és magánhálózatok működtetése című szaktechnikus modul (Ismeretkompetenciák)

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ A Hozzáférési- és magánhálózatok működtetése modul vizsgakövetelményei

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ Elektronikus műsorközlés és tartalomátvitel című szaktechnikus modul (Ismeretkompetenciák)

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ Az Elektronikus műsorközlés és tartalomátvitel modul vizsgakövetelményei

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ Szakmai program készítése a központi program alapján A KP modulok tananyagegységekre lebontott óraszámai igény szerint súlyozhatók a féléves keret-óraszámok betartásával. A tananyagegységek elméleti és gyakorlati arányai módosíthatók. Az óraterv (terv munkalap) amőba beosztása változtatható. A taneszköz-készlet és laborfelszerelés a helyi adottságok alapján határozható meg. A szakmai program készítésénél az iskolák önállóan tölthetik ki ezt a mozgásteret, a helyi igényektől és a tanári kapacitástól függően. A korábbi OKJ képzésre szakosodott tanárok az anyag kb %-át le tudják fedni. Az új tananyagegységekre fel kell készülni, vagy frissen végzett villamosmérnököket kell bevonni. A szakmai program része a tanárok/szakoktatók felkészítése is.

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ Függelék Az új OKJ szakmák fejlesztésének folyamata

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ A fejlesztés folyamata / 1 Munkaszakértők munkakör-elemzése, javaslata Munkaszakértői javaslatok validálása Alapszakmák és ráépülő képzések meghatározása. Besorolás ISCED szintekbe. Feladatok strukturálása (Feladatprofil készítés) Feladatcsoportok Feladatok Feladatelemek, műveletek Közös feladatokból közös modul(ok) képzése (Szakmacsoportra közös alapmodul !) Páros feladat-azonosságok: páros modul A Feladatprofil egy dokumentumfájl: XY_szakkepesites-felprof_mod_yyyymmdd.xls Tulajdonságok hozzárendelése (Tulajdonságprofil készítés) Ismeretek (Ismeretkör, Téma, Ismeretegység kialakítása) Készségek (Számítógépes, Műszaki rajz, Nyelvhasználat, stb.) Személyes kompetenciák (Adottságok, Jellemvonások) Társas kompetenciák (Együttműködési, Kommunikációs, Konfliktuskezelési) Módszer kompetenciák (gondolkodás, Problémamegoldás, Munkamódszer) A Tulajdonságprofil egy dokumentumfájl: XY_tulprof_yyyymmdd.xls (Első munkalapján tartalmazza a Feladatprofilt is !)

NFT HEFOP intézkedés OKJ SZVK és KP konferencia, CEU Konferencia Központ A fejlesztés folyamata / 2 Szakmai és Vizsgáztatási Követelmények (SZVK) készítése Input: Tulajdonságprofil (+Feladatprofil) + modulfelosztás+vizsgakövetelmények Output: Modulok (Excel fájlok Mxxxx.xls néven) A modulok önállóan felhasználható, más szakképzésbe is beépíthető egységek. A modulokból az SZVKxxx.xls fájl generálja az SZVKxxx.pdf dokumentumfájlt. Az SZVKxxx.pdf fájl a weblapon elérhető. Az SZVK egyeztetés után rendelet mellékletében kerül kihirdetésre. A nem-iskolarendszerű szakképzéseknek ez az egyetlen dokumentuma. Központi program nem készül, helyi programot az intézmények / vállalkozások önállóan készítenek. Iskolarendszerű szakképzések: központi program készül. Központi program készítése A modulokra osztott képzés tananyagegységekre és tananyagelemekre bontása, A feladatprofil és a tulajdonságprofil kompetenciáinak hozzárendelése. Az elméleti és gyakorlati tananyagelemek elkülönítése és az óratípus/óraszámok megadása. A kiosztott óraszámok alapján féléves óratervek készítése. Adatok konzisztenciájának biztosítása beépített makrókkal (Visual Basic) A központi program nem kötelező (szemben az SZVK-val).