Reinhard Reibsch az EMCEF volt főtitkára.  1. Fúziók/összeolvadások napirenden – országos és európai szinten  2. Európai szövetségek ágazati szinten.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Advertisements

«Szociális partnerek részvétele az európai szociális párbeszédben: melyek a szociális partnerek igényei?» Európai szociális partnerek közös projektje Záró.
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
Civil szerepek és civil szereplők
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
AZ EURÓPAI SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉGEK ÜZEMI TANÁCSI POLITIKÁJA, A SZAKSZERVEZETEK ÉS EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK, ÜZEMI TANÁCSOK ÉS MÁS, RÉSZVÉTELI JOGOKAT.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
Szociális partnerek részvétele az európai szociális dialógusban … melyek a szociális partnerek szükségletei A ténymegállapítások áttekintése és előzetes.
AZ IFJÚSÁGPOLITIKAI AKTOROKNAK MILYEN MOZGÁSTERE VAN ÉS/VAGY LEHET EGY KORMÁNYZATI IFJÚSÁGPOLITIKÁT NÉLKÜLÖZŐ KÖZEGBEN? Kádár-Csoboth Péter Ifjúság, ifjúságpolitika.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
A Multinacionális Társaságcsoportok hatása az érdekvédelemre Magyarországon.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Szociális párbeszéd az EU-ban BDSZ-konferencia a szociális párbeszédről Budapest november 27.
Michael Wolters, Abt. Internationales.Europa 1 Szociális párbeszéd Németország vegyiparában Budapest, november 27.
Összehasonlító gazdaságtan
Családi vállalkozás.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, november 28.
Nyugat-dunántúli Régió
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
A magyarországi gázszolgáltatás helyzete, jelene és jövője
Európai Üzemi Tanács tevékenysége a magyar szakszervezetek szemszögéből november 16. Északdunántúli Villamosenergia-ipari Szakszervezet.
A multikultúra megítélése
Az EEM helye a menedzsmentben
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
Tagszervezeti munka erősítése
A víziközmű- szolgáltatás érdekvédelmi szemmel Halasy Károly.
A Tagozatok szerepe a VDSZ munkájában Balatonszemes, május 29. Kiss Béla alelnök.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
A szakszervezetek és a válság Budapest,
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
KÜLFÖLDI MUNKAERŐ INTEGRÁCIÓJÁNAK ELŐSEGÍTÉSE – MUNKAVÁLLALÓI IGÉNYEK ÉS A SZAKSZERVEZETEK LEHETŐSÉGEI ÉS SZÁNDÉKAI Agócs Andrea Magyar Szakszervezetek.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
FORMA projekt Integráció fontossága Csökkenő tagság, szétaprózott struktúra Belső integráció szükségessége Igény a hatékonyabb érdekképviseletre.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1 TAGSZERVEZÉS – TAGLÉTSZÁM CSÖKKENÉS HATÁSAI.
Foglalkoztatás-politika
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében TÁMOP A-13/ Siófok,
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Új képzési eszköz. Teknikcollege - Munkához kötött emelt szintű műszaki képzés Teknikcollege új fajta regionális kompetencia központ az ipari/műszaki.
Trendek és folyamatok az indiai gazdaságban a statisztikák tükrében Székely-Doby András, PhD. tudományos főmunkatárs, MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
Szociális párbeszéd az EU-ban
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Dr. Beck György Compaq Computer Mo. Kft. Vezérigazgató
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Európai Uniós ismeretek
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Együtt a változásokért
Tagszervezeti munka erősítése
Előadás másolata:

Reinhard Reibsch az EMCEF volt főtitkára

 1. Fúziók/összeolvadások napirenden – országos és európai szinten  2. Európai szövetségek ágazati szinten  3. Az összeolvadás indítóokai  4. A szakszervezeti ifjúság kihívási és szerepe

 A 90-es évek óta egyre több a szakszervezeti fúzió nemzeti és európai szinten  A gazdasági és társadalmi átalakulás fontos szerepet játszik – összeolvadások leginkább „a családon belül” ágazati szakszervezetek között  Az európai szint szinte mindig követte a nemzeti fejleményeket  Gyakran a nagy tagszervezetek szabják meg a tempót és az irányt  Végeredményben a nemzeti szakszervezeteken múlik, mi legyen

 A belső piac megteremtése (1992 előtt) nagyban kiterjesztette és felgyorsította a vállalatok határon átnyúló orientációját  A politikai tömbök versenyének végét követően (1989) megnőtt a nemzetközi munkamegosztás  Az elmúlt 20 évben a nemzetközi pénzpiac kialakulása miatt veszítettek jelentőségükből a hagyományos ágazatok és a szociális kérdések  A kiszervezés és az új foglalkoztatási formák megnehezítették a szakszervezet érdekképviseleti munkáját  A csökkenő taglétszám miatt nem növekedtek a szakszervezeti források – a szakszervezetek kevésbé vonzóak az „ambiciózus“ foglalkoztatottak számára

 2000 óta az EU több iparpolitikai témájú jogszabályt indított útjára, például: kibocsátás-kereskedelem, vegyi anyagokra vonatkozó szabályozás-csomag (REACH), az energiapiacok liberalizálása  A nemzetei szintű befolyásolási lehetőségek csak korlátozott mértékben érvényesültek – nagyon eltérő elvárások az európai lobbizással szemben  Az ipari ágazatok összekapcsolása az ESZSZ-ben is éreztesse hatását

 Az európai ágazati szövetségeknek (EIF) eltér a stratégiája, munkamódszere, testületei, megbízatása, döntéshozatali folyamatai és súlypontjai  Fontos elv a konszenzusra törekvés  Eltérő az ágazati kérdések szerepe is, ugyanúgy, mint az esélyegyenlőség kérdései, szociális párbeszéd vagy a tarifa-politika koordinációja  Az EMCEF alapításának tapasztalata megmutatta, hogy több évbe telik, míg egy hatékony integráció sikeresen lezajlik

 Egyetlen fúzió sem hasonlítható a másikhoz, és rendkívül eltérnek az indítóokok is  Szűk keresztmetszet az szakszervezeti alkalmazottaknál (jelölések)  Stratégiai összeolvadás  Az ágazat visszaesése  Remény, hogy a (nagyobb) méret nagyobb erő  A szervezet megmaradásának biztosítása

 A svéd textil és fémipari szakszervezetek összeolvadása  Az FUC-CFDT és az energia ipari szakszervezet Franciaországban  IG BCE Németországban  A UNITE megalapítása Nagy-Britanniában  3F Dániában

 Fontosak a politikai / szervezeti kérdések, de a személyi problémák meghiúsíthatják a fúziókat  Hosszú távon fontosabb az új szervezet struktúrája és stratégiái  A „leglassabbhoz” való alkalmazkodás csak korlátozott ideig fogadható el  Az összenövés folyamata több évig is eltarthat  A kulturális különbségeket figyelembe kell venni, fontos a szerepük

 Az összeolvadás a gazdasági átalakulással szemben többletet és megújulást hozzon és ez legyen a fő célja  Az addigi szakszervezeti „alapkérdéseket“ tovább kell vinni, meg kell jeleníteni  Az aktív tagok elvesztése vagy a tagok számára a szakszervezet vonzerejének csökkenése megkérdőjelezi az összeolvadás hasznát  Az összeolvadás ugyan időbe telik és sok figyelmet igényel, a tagok számára azonban folytatni kell az érdekképviseletet

 Az ifjúság, mint (társadalmilag elismert) életszakasz csak kevés EU-tagországban létezik – ez a szakszervezetekre is vonatkozik  A következő évben a mostani fiatalok válnak a szakszervezetek vezetőivé  Az úton már ma el kell indulni – ezért fontos az öntudatos és önkritikus részvétel