Környezetjogi alapelvek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Advertisements

Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
dr. Szilágyi Szilvia A környezetvédelmi szabályozás kialakulása, okok, történet, nemzetközi folyamatok, mérföldkövek Jogrendszerek,
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
A környezetvédelem intézményrendszere
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS és A FÖLD ELTARTÓKÉPESSÉGE
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
HEFOP Minőségirányítás 5. hét: a környezetközpontú irányítási rendszer kialakulása.
Állam munkavédelmi feladatai
A környezetvédelem története és alapfogalmai
A környezetjog elvei.
Természeti erőforrások védelme
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Tartalmi keretek (3) PTE TTK Környezettudományi Intézet II.A környezetközpontú vállalatvezetés rendszere, gyakorlata Környezetközpontú vállalatvezetés.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Az EU többéves pénzügyi kerete
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Fogyasztói igényérvényesítés – közérdekű keresetek
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
EU szabályozás SZENNYEZETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ UNIÓS JOGSZABÁLYOK.
A Tvt. és a Ktv. V. ea.. A) Kvt évi LIII. tv. A környezet védelméről, hatályba lépés: dec. 19. Célja: - ember és környezet harmonikus kapcsolatának.
Természet- és környezetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
PARP Planning and Review Process Busa Krisztián őrgy. Honvédelmi Minisztérium.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Etikai irányzatok a települések környezetvédelmi törekvéseiben Suvák Andrea, tudományos segédmunkatárs MTA KRTK RKI DTO.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Ember és környezetének viszonya
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
ELŐADÁSVÁZLAT Készítette: dr. Hajdu Klára október I. rész
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
2008. március 12. KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS Dr. Gáspár László kutató professzor Út- és Hídügyi Tagozat.
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
KÖRNYEZETVÉDELEM.
Bevezetés a természet- és környezetvédelembe dr. Munkácsy Béla adjunktus Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék I. emelet 419.
Ökocímke.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
A fenntartható fejlődés fogalma, alapelemei, európai célkitűzései Nágel Ágnes JK1XC9 Klímaváltozás gyakorlat őszi szemeszter.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
BME VBK tájékoztató 1.
Előadás másolata:

Környezetjogi alapelvek Megelőzés, elővigyázatosság, helyreállítás A tervszerűség elve Az állam kötelezettség- és felelősségvállalása A társadalmi részvétel ( aktív, passzív) Az együttműködés ( konszenzus fontossága) A harmonikus, vagy fenntartható fejlődés, illetve az integráció elve A felelősség, vagy a szennyező fizet elve

További irányelvek 8. A biodiverzitás fenntartásának elve 9. A természeti erőforrások pusztításának tilalma 10. A helyettesítés elve 11. Hosszútávú, nemzetközi és globális környezetvédelmi politika folytatása 12. Szubszidiaritás és megosztott felelősség elve

Fenntartható fejlődés Fogalma: a környezet fejlesztése a természet adottságaival és a természeti erőforrásokkal összhangban történjen Feltételei: a megújuló erőforrások felhasználási üteme nem haladhatja meg azok regenerálódási ütemét nem haladhatja a megújuló erőforrások felhasználási üteme nem haladhatja meg a megújuló helyettesítők megújulási ütemét A szennyezőanyag kibocsátás üteme nem haladhatja meg a környezet asszimilatív kapacitását

Az erőforrások csoportosítása

Az állam kötelezettség és felelősségvállalása Kötelezettsége: a környezetvédelem feltételeinek kialakítása, a védelem érvényesítése Felelősség: az állami szervek és az állami tulajdon általi környezeti veszélyért, ártalmakért, károkért Mögöttes felelősség: közvetlen érdekeltség nélkül is köteles helytállni

Az állam feladatai A környezetvédelmi tevékenységek irányítása Szabályozás: jogi, gazdasági alapozása Kutatások irányítása, koordinálása Környezetvédelmi információs rendszer kialakítása Oktatás, ismeretterjesztés Állami támogatások Az irányítás szervezetrendszerének kialakítása Nemzetközi együttműködés

Környezetvédelmi törvények 1995.évi LIII.tv.a környezet védelmének általános szabályairól 1996.évi LIII.tv.a természet védelméről ( a természet összehangolt részrendszerekből áll, egyes elemeit önmagukban nem lehet megvédeni)

Környezetvédelmi jelzések, logók Hivatalos ökovédjegyek ( ökocimkék) Előnye: A fogyasztónak segítség a kevésbé környezetterhelő termék vásárlásában A környezetbarát termék gyártójának versenyelőny Csökken a környezetre nehezedő nyomás

Ökocimkék

Egyéb logók