ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS: JAVASLATAINK ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA 2008. március 4.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
A referencia intézmények szolgáltatói szerepe
A köznevelés fejlesztési irányai és eredményei KPSZTI február 12. Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárság MTI Fotó.
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
A koragyermekkori nevelésről
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
A Szaktanácsadók feladatai a 48/2012. (XII.12.) EMMI rendelet alapján
Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet
Hatékonyság, eredményesség, méltányosság a köznevelési rendszerben:
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
Csete György Eörs A TÁMOGATÁSKEZELŐ A KÖZNEVELÉS SZOLGÁLATÁBAN
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
Tehetségsegítés Nemzeti Programjának megvalósításához?
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
A referencia-intézmény fogalma, a közoktatásban elfoglalt szerepe
Javaslatok a magyar közoktatás megújítására Eltérő álláspont a Zöld könyvről.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
1 „Komplexen funkcionáló Zala megyei tehetségeket segítő program” Projektnyitó konferencia szeptember 23. Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete.
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
A nagyvárosi intézményhálózat működtetése
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
ÚJ TUDÁS- MŰVELTSÉG MINDENKINEK Gyula, június 23.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Ajánlás a nevelés és az oktatás újjáépítésére 2010.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Biztos Kezdet Gyerekházak
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
Az országos mérések megújult rendszere
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Javaslatok a következő tanodaciklusra Szűcs Norbert Motiváció Oktatási Egyesület.
A közművelődés infrastrukturális és tartalomfejlesztése Fórum: április 15.
A MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG DEBRECENI JUBILEUMI KONFERENCIÁJA Az MTT-Kelet-magyarországi szekció rendezvényeinek szerepe a Taktaharkányi Apáczai.
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
Közoktatás-fejlesztési programok 2007-ben Új Magyarország Fejlesztési Terv Hámoriné Váczy Zsuzsa OKM Balatonfüred, november 14.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
„ÍVELJETEK CSILLAGOK!” ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROJEKT A II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI-BAN TÁMOP B
TÁMOP B ,,Esély a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde gyermekeinek” Halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek támogatásának eredményessége 3.
ÜNNEPÉLYES NYITÓRENDEZVÉNY Iránytű az esélyhez TÁMOP B
Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása Társadalmi Megújulás Operatív Program „Fény vagy Te is ragyogj hát” TÁMOP /
Kistérségi fejlesztési mátrix a Kisteleki kistérségben március 31.
Az Arany János Tehetséggondozó Program szerepe a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tehetséggondozó munkájának pedagógiai, módszertani fejlesztésében.
Esély, Lehetőség, Tehetség, ELTE Iskola felújítás az Eötvös Loránd Tudományegyetemen az Európai Unió támogatásával.
AZ EFOP VÉGREHAJTÁSÁNAK ELŐREHALADÁSA* SZEPTEMBER 23. *2016. SZEPTEMBER 15-EI ADATOK ALAPJÁN DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS.
Barcsák Marianna - KPSZTI
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
Kompetencia alapú szakoktatás
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS: JAVASLATAINK ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.

1. Korai fejlesztés Minden gyermek kezdhesse eséllyel az iskolát!  A védőnői rendszer továbbfejlesztése  Családi napközi, „biztos kezdet”  Egységes óvoda-bölcsőde, amikor, ahol lehet  Az óvodai ellátásban részt vevő, halmozottan hátrányos helyzetűek segítése

2. Esélyegyenlőség Az iskolarendszer ne növelje a társadalmi különbségeket, hanem a nehéz helyzetben lévőknek is adja meg a felemelkedés esélyét!  Deszegregáció –Esélyegyenlőségi tervek –Szabályzás / Ellenőrzés / Szankciók  Integrációs programok –Pedagógusok bevonása –Civil programok –Több roma fiatal alkalmazása az óvodákban-iskolákban –Nem csak elit gyakorló intézmények

3. Tehetséggondozás és kollégiumok A valamely területen kiváló képességű gyermekeket támogatnunk kell, a közoktatástól a felsőoktatásig.  Magyar Tehetség Program –Alap adókedvezménnyel hátrányos helyzetű tehetségek támogatására –Arany János plusz –Magyar Géniusz Program – együtt a civilekkel  Kollégiumok fejlesztése –Szakmai –Infrastrukturális

4. Az oktatás tartalmi fejlesztése Az iskolának lépést kell tartania a mindennapokkal  Kompetenciaalapú oktatás - írás, olvasás, számolás, szövegértés  Nyelvi és nyelvoktatás  Információtechnológia az oktatásban  Lépések az integrált természettudományos oktatás felé

Pedagógus-bérhátrány a pálya elején

5. A pedagóguspálya vonzóbbá tétele, a pedagógusmunka megbecsülése a kulcs „Egy ország oktatási rendszere sem lehet jobb, mint a pedagógusok, akik tanítanak benne.”  Pályakezdő bérpótlék  A halmozottan hátrányos helyzetű diákokkal foglalkozó pedagógusok bérpótléka  Az intézményvezetői pótlék differenciált emelése  A minőségi bérpótlék emelése  “Kutatótanár” ösztöndíj

6. Mérés – értékelés A pedagógusnak, az iskolaigazgatónak, az iskolafenntartónak, az oktatáspolitikának is kell az osztályzat, az objektív visszajelzés, hogy tanulhasson, jobban dolgozhasson. Álljanak az iskolák és fenntartóik rendelkezésére  teljes körű felmérések,  teljes körűen és lege artis feldolgozva,  értelmező, elemző tudásközpontok segítségével,

7. A közkultúra erősítése A műveltség nem csupán egyéni, gyermekkorban megszerzett tudás, hanem élő, közösségekben megjelenő, megújuló és átadható, generációkon átívelő kincs.  Integrált közösségi szolgáltató terek –Közösségi terek rekonstrukciója, bővítése, teljesebb kihasználása  Kulturális szolgáltatások bővítése –Az amatőr kórusművészet támogatása –Pályázat helyi kulturális kincsek megőrzésére –Hozzáférés múzeumokhoz hátrányos helyzetű csoportoknak