Számítógéppel támogatott pályaorientáció. Számítógéppel támogatott orientáció szerepe a munka- pályatanácsadásban Előnyei: Előnyei: A kutatások nagy része.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
SZÜLŐK SZEREPE A TUDATOS PÁLYAORIENTÁCIÓBAN
Mit mond a pályatanácsadás a családnak/ról?”
A Palló Információs rendszer Internetes rendszer: Indulás: január Fejlesztők: Budapesti Művelődési Központ Támogató:
A tanácsadó képzés regionális munkaerő-piaci hatásai
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
KOMPLEX TANÁCSADÓI RENDSZER
Digitális technika, digitális áramkörök
Életpálya-építés fiatalkorban
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
PALLÓ Felnőttképzési Tájékoztató Szolgálat A Debreceni Művelődési Központ új felnőttképzési szolgáltatása TÁMOP 3.2.3/09/
Programfejlesztési Központ
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
A diákok megismerésének lehetőségei - szükségessége
A tanulók tanulási stílusa és az oktatási módszerek közötti kapcsolat
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV Iskolaválasztási tanácsadás STEVANYIK LÁSZLÓ.
A tanácsadó és a mentor szerepe
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Keretrendszer az egész napos iskola nevelési-oktatási programjának fejlesztéséhez.
Érzelmi Intelligencia, Kreativitás, Tudásmenedzsment
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
A pályaválasztási szakemberek kompetenciái
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ KUTASOKRÓL ÉS ESZMECSERÉKRŐL Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor.
A kistérségi szereplők funkciója a pályaorientációban
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
TANULÓI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztés keretében án kitöltött tanulói kérdőívek kiértékelése.
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Algoritmikus gondolkodás és fejlesztésének lehetőségei
Péter Katalin December 2. Aszód.  Hol dolgozik?  Hogyan?  Kikkel?  Milyen tevékenységeket végez?  Milyen eszközöket használ?  Mit szeret csinálni?
Készítette: Szalayné Tahy Zsuzsa – Szalay Sándor 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Számítógéppel segített módszerek a természettudományok.
E-Learning, E-Kereskedelem, és E-Gazdaság fejlődései
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap „Interaktív elektronikus tananyagok fejlesztése” projekt.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Tájékoztató fórum Szakiskolai fejlesztési program C komponens iskolái számára KOMPONENS C Miskolc május 5. Nagy Zoltán komponensvezető
Emberi Erőforrás Tanácsadó Mesterképzési szak Képzési célja hogy: - megszerzett humán és gazdasági ismereteik; - valamint kialakult interdiszciplináris.
A Nemzeti Pályainformációs Portál Juhász Ágnes. Juhász Ágnes Az életpálya-tanácsadás kikötője ahonnan eljuthatunk minden információhoz.
Új pályainformációs eszközök - filmek Czanik Gábor.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.
TÁMOP „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Előadó: Petromán Anikó.
A pályaorientációs konzultáció. A pályaorientáció fogalma: A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely az igénybevevő egyéni igényeinek figyelembevételével.
Pályaorientációs munka az OFIK-ban. Országos Felsőoktatási Információs Központ Információs tanácsadás: Választás segítése: karriertervezési információk.
„Hol és mit?- avagy egy gimnazista a tanácsadáson”
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Rettegi Attila február 14.
Chugyik Attila villamosmérnöki szak
A szakiskola jelene és jövője
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – nemzeti életpálya-tanácsadó rendszer kialakítása Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető.
Pályatanácsadói-kompetenciaprofil
Előadás címe: Tudom, változnom kell!!!
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
„Hol és mit?- avagy egy gimnazista a tanácsadáson”
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Előadás másolata:

Számítógéppel támogatott pályaorientáció

Számítógéppel támogatott orientáció szerepe a munka- pályatanácsadásban Előnyei: Előnyei: A kutatások nagy része bizonyítja, hogy a fiatalok és a középkorosztály meghatározott százaléka szívesebben kommunikál egyéni problémáiról géppel, mint tanácsadóval vagy tanárral. Példa erre a kamaszkori nehézkes kommunikáció, vagy introvertált személyiségtípusú emberek A kutatások nagy része bizonyítja, hogy a fiatalok és a középkorosztály meghatározott százaléka szívesebben kommunikál egyéni problémáiról géppel, mint tanácsadóval vagy tanárral. Példa erre a kamaszkori nehézkes kommunikáció, vagy introvertált személyiségtípusú emberek

A személy többször és többféleképpen fogalmazhatja meg önmagát. Más és más válaszokat adhat a kérdésre, így ellenőrizheti, hogy válaszainak megfelelően más válaszokat kaphat. Ez egyrészt a személy flexibilitását mobilizálja, másrészt lehetőséget ad a személyiségnek arra, hogy szégyenkezés nélkül változtasson álláspontján. A személy többször és többféleképpen fogalmazhatja meg önmagát. Más és más válaszokat adhat a kérdésre, így ellenőrizheti, hogy válaszainak megfelelően más válaszokat kaphat. Ez egyrészt a személy flexibilitását mobilizálja, másrészt lehetőséget ad a személyiségnek arra, hogy szégyenkezés nélkül változtasson álláspontján.

A számítógépes tanácsadáshoz igényli bizonyos fogalmak és orientációs folyamatok pontos körvonalazását. Az így létrejövő tiszta fogalmak és átlátható, érthető folyamatok lehetővé teszik az országon belüli és a nemzetközi adatok összehasonlítását. Így a nemzeti felhasználás gondolatán túllépve, a nem magyar tanácsadási elemek is megjelenhetnek a magyar tanácsadási gondolkodásban. A számítógépes tanácsadáshoz igényli bizonyos fogalmak és orientációs folyamatok pontos körvonalazását. Az így létrejövő tiszta fogalmak és átlátható, érthető folyamatok lehetővé teszik az országon belüli és a nemzetközi adatok összehasonlítását. Így a nemzeti felhasználás gondolatán túllépve, a nem magyar tanácsadási elemek is megjelenhetnek a magyar tanácsadási gondolkodásban.

Típusai: Típusai: 1. Informáló vagy információs programok: 1. Informáló vagy információs programok: Statikusság jellemzi, azaz nem segítik az önismeret fejlődését, nem fejlesztik a személyiséget. Statikusság jellemzi, azaz nem segítik az önismeret fejlődését, nem fejlesztik a személyiséget.

Fajtái: Fajtái: Foglalkozási kézikönyv: foglalkozások leírását, adatait tartalmazza a FEOR alapján. Foglalkozási kézikönyv: foglalkozások leírását, adatait tartalmazza a FEOR alapján. Pályák világa: középfokú pályaleírásokat tartalmaz, a foglalkozások leglényegesebb tevékenységeit, néhány jellegzetes eszközt és anyagot mutat be interaktív módon. Kereshetünk benne pályaelnevezés, tevékenységek, képességek, szakmacsoportok szerint. Pályák világa: középfokú pályaleírásokat tartalmaz, a foglalkozások leglényegesebb tevékenységeit, néhány jellegzetes eszközt és anyagot mutat be interaktív módon. Kereshetünk benne pályaelnevezés, tevékenységek, képességek, szakmacsoportok szerint.

Szakmák – iskolák (Szakképzési tájékoztató): az új típusú (szakmacsoportok szerinti besorolás) szakképzési modell szerint tanító szakközépiskolák nevét és címét tartalmazza. Megtalálható benne az oktatott szakmák rövid leírása illetve a képzési idő és keretszám. Szakmák – iskolák (Szakképzési tájékoztató): az új típusú (szakmacsoportok szerinti besorolás) szakképzési modell szerint tanító szakközépiskolák nevét és címét tartalmazza. Megtalálható benne az oktatott szakmák rövid leírása illetve a képzési idő és keretszám.

Pályát választunk! CD: gimnazisták pályatervezési folyamatát segíti. Alternatívákat mutat be a munka és/vagy tanulását megelőző döntés támogatására. A döntést a személyes profil és a pályaprofil összekapcsolása segíti, amelyben együtt szerepel a munkamód, a pályaszint és a pályaterület. Pályát választunk! CD: gimnazisták pályatervezési folyamatát segíti. Alternatívákat mutat be a munka és/vagy tanulását megelőző döntés támogatására. A döntést a személyes profil és a pályaprofil összekapcsolása segíti, amelyben együtt szerepel a munkamód, a pályaszint és a pályaterület.

2. Orientáló: 2. Orientáló: Tájoló – Érdeklődés Tájoló – Érdeklődés A éves korosztály számára készült, 17 érdeklődési irányt tartalmaz, 10 pályát ajánl. Célja az érdeklődési struktúra megismerése, az elutasított és vállalt érdeklődési irányok feltárása. A éves korosztály számára készült, 17 érdeklődési irányt tartalmaz, 10 pályát ajánl. Célja az érdeklődési struktúra megismerése, az elutasított és vállalt érdeklődési irányok feltárása.

Tájékozódó Tájékozódó A Tájoló – Érdeklődés Kérdőívhez kapcsolódó tájékoztató program. A budapesti szakmák teljes körét tartalmazza. A Tájoló – Érdeklődésen Kérdőívet kiegészítve, az érdeklődési irányok és a pályák kapcsolatát tudatosítja és az aktuálisan elérhető szakmákhoz szükséges iskolai végzettséget ismerteti meg. A Tájoló – Érdeklődés Kérdőívhez kapcsolódó tájékoztató program. A budapesti szakmák teljes körét tartalmazza. A Tájoló – Érdeklődésen Kérdőívet kiegészítve, az érdeklődési irányok és a pályák kapcsolatát tudatosítja és az aktuálisan elérhető szakmákhoz szükséges iskolai végzettséget ismerteti meg.

Tevékenységeim Tevékenységeim A éves korosztály számára készült. A program segít eldönteni, hogy milyen módszerrel szeretjük megoldani a feladatainkat. A éves korosztály számára készült. A program segít eldönteni, hogy milyen módszerrel szeretjük megoldani a feladatainkat.

Forrás: alyaorient.doc alyaorient.doc