Polgármesteri Akadémia A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról Dr. Lóránt Zoltán főigazgató 2010. február 26-27.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
Hogyan részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából évben?
Az önkormányzati adósságrendezés rendszere és tapasztalatai ( )
Az Alaptörvény és a közpénzügyek az önkormányzatok szemszögéből
Dr. Jókay Károly IGE Tanácsadó Kft. Ha az önkormányzat nem fizet! (az önkormányzati adósságrendezési törvény tapasztalatai, )
A projektek megvalósítása I.
Hazai társfinanszírozási támogatási szerződés megkötésének folyamata Nagyváradi Alíz, TEÜ, PVEI Partneri szeminárium magyar partnerek részére Budapest,
Egészségügy Betegjogok.
Közigazgatási alapismeretek
Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás SÁSD, június 28.
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
Hatáskör változás a helyi iparűzési adóval kapcsolatban
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Szabálysértési méltányossági kérelem
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
A helyi népszavazás és helyi népi kezdeményezés április 6. Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Helyettes Államtitkár,
Jogszabályi háttér Alaptörvény Alaptörvény átmeneti rendelkezései
Az önkormányzati gazdálkodás szabályai Debrecen,
A törvényességi felügyelet gyakorlati tapasztalatai
A végelszámolással kapcsolatos feladatok
CSŐDELJÁRÁS és Felszámolási eljárásról
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
Környezeti hatásvizsgálati eljárás Kvt §, R §
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
A felszámolási eljárás
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Projektzárással kapcsolatos teendők
A költségvetési tervezés megbízhatóságához és megalapozottságához szükséges belső kontrollok kialakítása és működtetése Összeállította: Kiss Péter pénzügyi.
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
FOE Regionális Tanácskozás
A helyi önkormányzatok az Alaptörvényben
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Fenntartható önkormányzatok Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés Bizottsága ülése Budapest Június 5. Schmidt Jenő TÖOSZ elnök 1.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
Jogi személyek és könyvvizsgálók Az új Ptk. könyvvizsgálókra vonatkozó szabályai Lőrinczi Gyula szeptember 4.
DR. HATHÁZI VERA ÜGYVÉDI IRODA
A gazdasági társaságok megszűnése
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
Vagyon : az önkormányzat közigazgatási területen lévő ingatlanok,
MEGSZŰNÉSEK SZÁMVITELE
1991. évi XLIX. törvény gyakorlati alkalmazásakor felmerülő jogkérdések a gyakorlati jogalkalmazás tükrében - különös tekintettel a március 1-től.
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
A választási feladatok ellátásával összefüggő aktuális információk Jegyzői Értekezlet december 3.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
ZRt.-vé alakulás Készítette: Budánovics Noémi. ZRt.-vé alakulás I. Tulajdonosi elhatározás II. Megvalósíthatósági tanulmány III. Közgyűlési döntés az.
Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. Lehetünk-e ártatlanok ?
A KÖZJEGYZŐI FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS.  A közjegyző jogszolgáltató hatósági tevékenysége  Az eljárás kereteit biztosítja  Érdemi igazságszolgáltatást.
Önkormányzat és állam.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
1. Felszámolási eljárás megindítása
A bírósági végrehajtás II.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
A bírósági végrehajtás I.
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
SZÁMVITEL.
Országgyűlési Képviselők választása április 8.
Pénzügy 1. oldal „Jó gyakorlatok” konferencia, „Fókuszban: az önkormányzati gazdasági társaságok.” Az önkormányzati vállalatirányítás Előadó Horváth Tamás.
Lehetünk-e ártatlanok ?
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
Előadás másolata:

Polgármesteri Akadémia A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról Dr. Lóránt Zoltán főigazgató február

2 A évi XXV. törvény céljai A helyi önkormányzat fizetőképességének helyreállítása A hitelező(k) követelésének vagyonból történő kielégítése A helyi önkormányzat kötelező feladatainak folyamatos teljesítése

3 Az adósságrendezési eljárás jellemzői Az adósságrendezési eljárás: időtartama alatt biztosított az önkormányzatnál az alapvető lakossági közszolgáltatások ellátása: a törvény melléklete meghatározza, hogy melyek azok a feladatok, amelyeket mindenképpen el kell látni, kezdő időpontjától nincs lehetőség arra, hogy az önkormányzat további megalapozatlan kötelezettségeket vállaljon, vagy elidegenítse a még meglévő vagyontárgyait, befejezésével a bejelentett hitelezői követelésektől – akár csak részleges kielégítésük útján is – megszabadul az önkormányzat.

4 Az adósságrendezési eljárás kezdeményezése az önkormányzat – a feltételek fennállása esetén – köteles megindítani, a hitelező eldöntheti, hogy kezdeményezi-e az eljárást vagy sem, abban az esetben kezdeményezhető, ha a helyi önkormányzat, vagy annak költségvetési szerve a tartozását az esedékességet követő 60 napon belül nem egyenlítette ki, illetve a jogerős bírósági határozatban foglalt fizetési kötelezettségét nem teljesítette, amennyiben a fizetési kötelezettségek rendezésére a képviselő- testület nem lát lehetőséget, úgy felhatalmazza a polgármestert az eljárás kezdeményezésére, A 90. nap letelte után (8 napon belül) a polgármesternek mindenképpen kezdeményeznie kell az eljárást a bíróságnál.

5 Adósságrendezési eljárás Bírósági beadvány Elfogadása Nem Eljárás megszüntetése, lehetőség a fellebbezésre A bíróság leltárt készíttet a vagyonfelosztásba vonható vagyonról A pénzügyi gondnok egy vagyonfelosztási tervet készít bírósági elfogadásra A bíróság jóváhagyja a vagyonfelosztási tervet, lehetőség van fellebbezésre Vagyont felosztják, hitelezőket kifizetik Pénzügyi gondnok kifizetése, Eredmények publikálása, Adósságrendezés lezárása Cégközlöny Pénzügyi gondnok Adósságrendezési bizottság Hitelezők értesítése Válságköltségvetés Reorganizációs program Egyezség Egyezségi terv aláírása, benyújtása a bíróságra Az egyezség közzététele, nincs mód fellebbezésre Van egyezség Nincs egyezség

6 A vagyon bírósági felosztása A bíróság a pénzügyi gondnok jelentése – és az önkormányzatnak, illetve a hitelezőknek az észrevételei alapján – dönt a vagyon felosztásáról, A bírósági végzés jogerőre emelkedését követő 60 napon belül a pénzügyi gondnoknak meg kell kísérelnie a vagyontárgyak nyilvános értékesítését, Amennyiben ez eredménytelen, úgy a vagyont kell – a törvényben meghatározott kielégítési sorrend és a hitelezői követelések arányának megfelelően – a hitelezők között szétosztani.

7 A kielégítési sorrend rendszeres személyi jellegű juttatások (beleértve a végkielégítést is) zálogjoggal, óvadékkal biztosított követelések az államot megillető visszafizetések, visszterhes támogatások TB tartozások, adók és adók módjára behajtható köztartozások egyéb követelések kamatkövetelések Akinek követelése a sorrendben előbb foglal helyet, úgy annak teljes kiegyenlítése után következhet a soron következő hitelező kielégítése