TÁMOP 5.5.6-08-0002 Közüzemi ivóvízellátás és szennyvízelvezetés Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tatabánya, EHÖSZ konferencia október 24.
Advertisements

Társasházi Közös Képviselők Klubja – Csepel ( )
TÁMOP Biztosítás a fogyasztókért Dr. Pintér György Az INDRA egyesület elnöke.
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
TÁMOP Közüzemi szolgáltatás Közszolgáltatás Egyetemes szolgáltatás Blaha Béla Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
ÖNKORMÁNYZATOK ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYI ALAPELLÁTÁS
TÁMOP JÓTÁLLÁS ÉS SZAVATOSSÁG Előadók: DR. PALOTAI FERENCNÉ, az OFE Baranyai megyei elnöksége és a Baranya megyei Békéltető Testület tagja,
Timeshare © dr. Horváth Zsófia – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter.
Háztartási fogyasztók mozgása a földgáz piacon Dr. Szilágyi Zsombor kereskedelmi ügyvezető helyettes EMFESZ Kft. XVI. DUNAGÁZ SZAKMAI NAPOK Dobogókő,
A vízjog időszerű kérdései
Közüzemi szolgáltatások
vezérigazgató-helyettes
FOGYASZTÓVÉDELMI ALAPISMERETEK
Fogyasztói panaszokkal kapcsolatos hatósági tapasztalatok a közszolgáltatás területén A Fejér Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének tapasztalatai.
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
7/11/20141 Budapesti Ügyvédi Kamara Dr. Patyi András március 10. Alkotmányossági és alkotmánybírósági megfontolások az adóhatósági tevékenység kapcsán.
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Szabálysértési méltányossági kérelem
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
A fogyasztók tájékoztatása
A fogyasztók tájékoztatása
Néhány szó a földgáz piacról
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
Az ELMŰ Nyrt. fogyasztói panaszkezeléssel és fogyasztói kifogással kapcsolatos tapasztalatai márc. 27.
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
A fogyasztói tanácsadás fontossága Civil szervezetek szerepe.
Hatósági és civil fogyasztóvédelmi feladatok, merre tovább fogyasztóvédelem? Dr. Baranovszky György Gödöllő, április 22.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
A KÉTTÉNYEZŐS TELEPÜLÉSI HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI DÍJ Előadó: Kneifel Ferenc ügyv. igazgató Gyulai Közüzemi Kft.
A közszolgáltatási díj meghatározásának szempontrendszere Dr. Hornyák Margit hulladékgazdálkodási szakértő c. egyetemi docens XX. Nemzetközi Köztisztasági.
A hazai gázipari társaságok előtt álló feladatok évben Molnár Gábor, az MGE igazgatója DUNAGÁZ Szakmai Nap Dobogókő,
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
Avagy a vagyon visszaszerzésének lehetséges módjai…
A helyi önkormányzatok az Alaptörvényben
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
TÁMOP Közszolgáltatások Villamos energia szolgáltatás Blaha Béla Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Közszolgáltatások Földgáz ellátás
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
TÁMOP Fogyasztóvédelmi ismeretek az utazások területén Dr. Eitmann Norbert Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület október 6-8.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Lángfy Pál osztályvezető Magyar Energia Hivatal
Forrás: X. Konszenzus füzet Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.
2005.évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről

AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
1 Békés György f őosztályvezető-helyettes DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás Mennyiben szolgálja a hatósági árképzés a fogyasztóvédelmet? Dobogókő.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Pannon-Víz Zrt március 26.. A Győri Vízvezetéki Részvénytársaság Fent: Bierbauer Lipót, Khuen-Héderváry Károly, lent:Kautz Gusztáv, Zechmeister.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
Pannon-Víz Zrt május 6.. A Győri Vízvezetéki Részvénytársaság Fent: Bierbauer Lipót, Khuen-Héderváry Károly, lent:Kautz Gusztáv, Zechmeister Károly.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Közszolgáltatások Villamos energia szolgáltatás
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
A jelen gazdasági kihívásait
ELMŰ Hálózati Kft. ÉMÁSZ Hálózati Kft.
Előadás másolata:

TÁMOP Közüzemi ivóvízellátás és szennyvízelvezetés Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület

TÁMOP Nélkülözhetetlen és helyettesíthetetlen közüzemi szolgáltatás. — állami/önkormányzati tulajdon és ellátási felelősség — ingatlan: egy helyrajzi számmal rendelkező földrészlet — fogyasztó: ingatlan tulajdonosa, használója — a társasházi lakók "elkülönült vízhasználók", de minden ivóvízvételi hely fogyasztási hely, amelyre alapdíjat kell fizetni Szolgáltatási kötelezettség a szolgáltatási pontig — mennyiség és minőség A víziközmű rendszer főbb részei - a vízkivételi mű, törzshálózat (főnyomó-, elosztó- és - az ivóvíz bekötővezeték a bekötési vízmérővel, - a házi ivóvíz- és szennyvízhálózat, - a szennyvíztisztító telep. - a szennyvíz a fő- és kapcsolt mellékgyűjtőkkel

TÁMOP A víziközművek létesítése állami/önkormányzati feladat, amely víziközmű-társulattal is ellátható — ingatlantulajdonos tagoknak kötelező a belépés és a hozzájárulás megfizetése, ami a hátraléka adók módjára behajtható köztartozás — az állami/helyi támogatás, a tagi hozzájárulások a társulat tulajdonába kerülnek — a tagok nem felelnek a társulat tartozásaiért — a társulat megszűnik, ha feladatát megvalósította, a vagyona az önkormányzatra vagy az államra száll Csatlakozás a víziközmű hálózathoz — víziközmű-fejlesztési hozzájárulás (lakásszövetkezet és önkormányzati lakóingatlanok kivételével) — a bekötés kötelező is lehet A víziközművek működtetése — önkormányzati társaság vagy időleges koncesszió

TÁMOP Garantált szolgáltatások — víz minősége, mennyisége, nyomása — legalább 50 l/fő/nap, 150 m, max. 4 emelet Közüzemi szerződés — szerződéskötési kötelezettség — véleményeltérés (15 napon belül egyeztetés) — a szolgáltató nem bonthat lakossági szerződést, de időben és mennyiségben korlátozhat — a szolgáltató jogosult ellenőrizni a házi hálózatot A szolgáltatás korlátozása — közérdekből, vagy — a díjfizetés elmulasztása miatt Díjmegállapítás — miniszteri ill. önkormányzati feladat — alapdíj rendelkezésre állásáért fogyasztási helyenként — a fogyasztáshoz igazodó fogyasztási díj

TÁMOP Mérés, leolvasás, átalány alkalmazása — bekötési vízmérő, mellékvízmérő — kettős mérés a társasházakban — a mérők kötelező időszakos hitelesítése — a mérési körülmények szerepe a hibás mérésben — a vízmérők rendkívüli vizsgálata — a leolvasási gyakoriság megválasztása — átlagok és átalánymennyiségek — ha a vízmérő hibás, ill. nem olvasható le, a fogyasztást a megelőző 365 nap átlagából — méltánytalan a társasházi gyakorlat, ha nincs mérő A fogyasztó köteles : — a vízmérőhely hozzáférhetőségét biztosítani — a vízmérők sértetlen állapotát megőrizni — vízmérő rendellenes működéséről ill. sérüléséről a szolgáltatót haladéktalanul értesíteni — a neki felróható okból bekövetkezett kárt megtéríteni.

TÁMOP Számlázás, díjfizetés — részletes szabályok a szolgáltatási szerződésben — számla csak joghatályos és hiteles mérő alapján — számla reklamáció 15 napon belül — lakossági nemfizetés esetén korlátozás — a számlázott és mért mennyiségek azonossága — számlázás hibás mérő esetén Társasházi gondok — drágább a társasházi szolgáltatás — bekötési vízmérő az irányadó — kinek kell kifizetni a mérési különbözetet ? (a közös költségből nem fizethető) — a mérési különbözet megosztott fizetése — mérési helyett számlázási különbözet ?

TÁMOP Közigazgatási hatáskörök — jegyző — környezetvédelmi hatóság — ÁNTSz — miniszter Fogyasztóvédelem — fogyasztói panaszokra intézése az ügyfélszolgálaton — jogorvoslat csak a Békéltető Testületekben vagy a bíróságon ? A fogyasztói érdekvédelem feladatai

TÁMOP Köszönöm a figyelmet!

TÁMOP