Mi is az a társadalmi integráció?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Fogyatékosok helyzete Magyarországon
„Lépés-váltás”-TAMOP A.-11/ Dr. Hatvani Erzsébet
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Az ORSZI minősítési rendszerének változásai és tervezett fejlesztései előadó Dr. Benkovics László.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
1 SCHIFFER SÁRA GRUNDFOS Magyarország Gyártó Kft. Üzemi szociális munkás „SZOCIÁLIS MUNKA A PIACI SZEKTORBAN”
Rehabilitáció és dementia
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP /A
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Szociális munka az onkológiában
Nappali ellátás célkitűzése: Mozgássérült emberek számára, komplex rehabilitációra irányuló szolgáltatások nyújtása, mely a társadalmi és munkaerő-piaci.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
Mi az egészség? EGÉSZ –SÉG, TESTI – LELKI- JÓL LÉT.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
A mozgáskorlátozott emberek szükségletei a kitagolási programban
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
Alkoholizmus.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA KIEMELT PROJEKT TÁMOP Elítéltek több szakaszos, társadalmi.
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
A cigányság integrációja Magyarországon
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Fogd A Kezem Alapítvány
LÁTÁSSÉRÜLTEK FOGLALKOZTATÁSÁNAK ELŐSEGÍTÉSE A F EHÉR B OT A LAPÍTVÁNYNÁL.
Támogatott Foglalkoztatás célcsoport specifikus ismeretek a foglalkoztatáshoz kapcsolódóan – értelmi sérültek TÁMOP Országos Hálózati Találkozó.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
Kitagolás – foglalkoztatás – életminőség Az intézményi kiváltás foglalkoztatási szempontú aspektusai.
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Egyéni állapot, válasz a külvilág változásaira
Értékesítés a gyakorlatban, avagy hogyan legyünk sikeresek.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
A projekt általános szakmai célkitűzései
HU Phare program: A fogyatékkal élő emberek munkaerőpiacra jutásának elősegítése (A foglalkozási rehabilitáció eszköztárának rendszerszemléletű.
VIDÓ JUDIT: A SZÉPSÉGIPARBAN DOLGOZÓK MUNKAHELYI STRESSZKEZELÉSE.
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
A munkahelyi diszkrimináció
A támogatott lakhatás kihívásai
A reintegráció lehetőségei
Kimagasló teljesítményt nyújtani…. Az összetettség és az alkotás művészete……………és a megvalósulás…..
„FÜGG Ő SÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia Egy attitűd-vizsgáló kérdőív tapasztalatai Dr. Papp Éva.
Az EQUAL program és sajátosságai TE IS + ÉN IS = MI IS PÉCS 2007 május 09.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

Mi is az a társadalmi integráció? Integráció – beilleszkedés a társadalomba Reintegráció – visszailleszkedés az elfogadott társadalmi életbe Szegregáció – elkülönülés Inklúzió - befogadás Az inklúzió nem egy állapot, amit meg kell valósítani, hanem egy folyamat, amelyen mindig lehet tovább haladni.

Komplex megközelítés A rehabilitáció komplex megközelítése értelmében nem elegendő, ha a rehabilitáció csupán az ember munkaképességét figyeli, figyelni kell még sok-sok területre (mentális felkészültség, társas környezet, önérvényesítés, egészségügyi állapot), mint a rehabilitáció területeire és figyelni kell arra, hogy nem csak az embernek, hanem a környezetnek is meg kell változnia.

Az integrációt befolyásoló tényezők I. Pszichológiai szint Mennyire vagyok felkészült arra, hogy jól kezeljem konfliktusaimat, jól kezeljem a sikereimet és a kudarcaimat, megfelelően kezeljem és bővítsem kapcsolataimat? Mennyire befogadó mentálisan a társadalmi, vagy éppen a munkahelyi környezet? vannak-e erős előítéletek? mennyire támogató, barátságos a munkahely fizikai kialakítása, mennyire támogatóak a vezetők, a munkatársak?

Az integrációt befolyásoló tényezők II. Szociális szint Mennyire széles a támogató kapcsolatrendszerem? A kapcsolatépítés színterei, alanyai lehetnek intézmények, amelyek támogatnak bennünket, a család, barátok, szomszédok, iskolatársak, rokonok, munkatársak, és megannyi más intézmény, csoport és személy. Mennyire képesek az intézmények, közösségek illeszkedni az én speciális elvárásaimhoz?

Az integrációt befolyásoló tényezők III. Környezeti szint A képzés, a munka, a támogató szolgáltatások akadálymentes hozzáférhetősége Akadálymentesen kialakított munkakörök, munkaeszközök, szolgáltatások Akadálymentesen kialakított képzések, az intézményeken belüli akadálymentes közlekedés mennyire megoldott? Jómagam mennyire vagyok képes használni a környezetemet?

Az integrációt befolyásoló tényezők IV. Egészségügyi szint Milyen a saját fizikai és mentális egészségügyi állapotom, általános higiéné és fizikai kondícióm? Milyen korszerű segédeszközöket, terápiákat, szolgáltatásokat ismerek, amelyekkel kihozhatom magamból a legjobbat? Mennyire ergonomikus, az egészségi állapotomnak megfelelő kialakítású a munkahelyem? Mennyire egészségbarát?

Az integrációt befolyásoló tényezők V. Foglalkozási szint Megfelelő embert a megfelelő helyre!